Uusimmat

Ominaisuudet ja käyttökokemukset

24.05.2018 19:00 Kai Taipale

Ominaisuudet ja käyttökokemukset

Oukitel K10:n kohdalla on selvää,  ettei sitä ole tarkoitettu sujautettavaksi pikkutakin tai välttämättä edes farkkujen taskuun. Vahvuudet ovat siellä, missä puhelimelta vaaditaan kestävyyttä ja käyttöaikaa.

Kun Oukitel K10 -puhelimen ottaa käteensä, selviää sen koko. On aivan selvää, ettei laitetta kannata hankkia mikäli arvostaa helppoa kuljetettavuutta. Puhelimen ulkomitat ovat 162 x 78 x 14 millimetriä. Erityisesti puhelimen paksuus poikkeaa nykynormeista, mutta sitä tekee myös 289 gramman paino.

Käytännössä K10 tuntuu kömpelöltä ja raskaalta, mutta puhelimen ykkösvaltti ei luonnollisestikaan ole koko, vaan ulkokuoriin ahdettu akku. Sen 11000 milliampeeritunnin kapasiteetti on suorastaan huima tavanomaisten mallien noin 3000 milliampeeritunnissa kieppuvien arvojen joukossa.  Myös iso, 18:9-kuvasuhteen kuusituumainen näyttö selittää omalta osaltaan laitteen ulkomittoja.

Suurista mitoistaan huolimatta Oukitel K10:n käyttö ei ole mitenkään toivotonta. Puhelinta pystyy nimittäin juuri ja juuri käyttämään yhdellä kädellä. Painonjakauma on onnistunut, sillä puhelin ei tunnu heti keikkaavan pois kädestä, vaikka peukalolla kurottelisi näytön kulmiin. Pitkulaisen mallin ansiosta siitä saa myös tukevan otteen.

Muotoilussa on kulmikkuutta ja pinnoissa tekstuureja. Kyljissä ruuvit ovat näkyvillä ja niiden välinen rungon osuus on hienovaraisesti kuvioitu. Täysin pyöreitä nurkkia ei ole, vaan kaikki on viistettyä. Tämä luo laitteelle omaleimaista, robustia ilmettä. Tämä ei varmasti ole ihan jokaisen mieleen, mutta tuo kuitenkin virkistävää vaihtelua nykyisten, hyvinkin pyöristettyjen puhelimien joukkoon.

Oukitel K10:ssa on lisäksi yksi hyvin mielenkiintoinen yksityiskohta, nimittäin takakansi. Se on oikeaa nahkaa, missä on kaksikin hyvää puolta. Ensinnäkin se tuntuu kädessä miellyttävän lämpimältä ja pitävältä, mutta se myös näyttää hyvältä. Nahka myös ikääntyy usein miellyttävästi, mitä ei tosin reilun parin viikon testijakson aikana luonnollisestikaan pystytty todentamaan.

Takakannen ja näytön lisäksi puhelimesta löytyy polykarbonaattipintaa. Tämän mattamusta viimeistely jakaa varmasti mielipiteitä, mutta jatkaa kuitenkin puhelimen käytännönläheistä linjaa. Laitteen rungon kerrotaan olevan valmistettu magnesiumista.

Takakannesta löytyvät niin kaksoiskamera, LED-valo kuin sormenjälkilukijakin. Jälkimmäisen toiminta osoittautui varsin luotettavaksi. Sijainti on periaatteessa hyvä, mutta siitä huolimatta siihen osuminen vaatii lievää tähtäilyä. Oikeaan kohtaan osunut sormi tuli kuitenkin luettua nopeasti ja luotettavasti.

Vasemmassa kyljessä ei ole ollenkaan käyttökytkimiä. Sinne on kuitenkin sijoitettu kaksois-SIM-korttipaikka, joista tosin on jaettu muistikorttipaikka, eli käytännössä kahden SIM-kortin käyttäminen estää tallennusmuistin laajentamisen.

Oikeasta reunasta löytyvät virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätimet. Virtakytkin ei muotoilultaan erotu kahdesta muusta painikkeesta. Siinä kuitenkin esiintyi lievää, mutta selkeää heilumista.

Puhelimen alaosassa on USB-C-liittimen lisäksi kaiuttimet sekä mikrofoni.

Näytön yläpuolelta löytyy valoisuus- ja etäisyysanturi, kuuloke, merkkivalo-LED sekä kaksoisetukamera. Näytön yläpuolinen osa puhelimesta onkin kohtuullisen hyvin käytössä, mutta näytön alle jää nykymittapuulla iso kaistale ilman mitään toiminnallisuutta.

Lukituksen voi avata myös kasvojentunnistusta käyttämällä, mutta sen toiminta jätti paljon toivomista. Ajoittain hyvissäkin valaistusolosuhteissa puhelin jäi toistuvasti yrittämään tunnistusta, joskus taas aivan vastaavissa oloissa tämä onnistui viimeistään toisella yrityksellä. Sormenjälkitunnistus osoittautui käytössä huomattavasti vähemmän turhauttavaksi.

Puhelimessa käytetään IPS-paneeliin perustuvaa näyttöä, jonka resoluutio on 2160 x 1080 pikseliä. Kooltaan kuusituumainen näyttö edustaa mittasuhteiltaan tällä hetkellä kovin suosittua 18:9-näyttösuhdetta. Tämän kokoluokan puhelimessa pitkulaisuudesta on iloa, jotta laitteen ulkomitat pysyvät käyttökelpoisina.

Näytön hyvä puoli on sen riittävä tarkkuus ja myös kirkkaus. Keväisessä auringonpaisteessa näyttö pysyi kohtuullisen luettavana. Väritoiston heikon puoli on harmahtavaksi jäävät mustan sävyt. Näyttö on säädettävissä kiitettävän hyvin. Niiden avulla näytön asetukset antavat mahdollisuuden riittävän maltilliseen, joskin hivenen kylmähköön sävytoistoon.

Katselukulmat ovat mainiot, joten puhelinta voi pitää kädessä varsin vapautuneesti kuvanlaadun kärsimättä. Kontrasti ei kuitenkaan millään muotoa pärjää esimerkiksi Amoled-näytöille, mutta ei näyttöä voi kokonaisuutena missään nimessä huonona pitää. Näyttö on suojattu hieman tuntemattomammalla Dragontrail-lasilla.

Yksi niin sanotuissa kiinapuhelimissa huomiota vaatinut seikka on tuki eri radiotaajuuksille. Pahimmillaan 4G-yhteyden ovat Suomessa jääneen haaveeksi. Oukitelin kanssa vastaavaa ongelmaa ei ole, sillä ilmoitettu taajuustuki on:

  • GSM: 850/900/1800/1900 MHz
  • 3G: 850/900/1900/2100 MHz
  • 4G: 800/1800/2100/2600 MHz

Oukitel K10:n Bluetooth edustaa versiota 4.2. Paikannukseen on käytettävissä GPS, AGPS ja GLONASS, joten puhelimella voi korvata myös navigaattorin toiminnot. Tässä suuresta akusta on paljon iloa, sillä navigointi ja näytön jatkuva päällä pitäminen ovat tunnetusti virtaa syöviä toimintoja.

Puhelimesta löytyy myös NFC-lähitiedonsiirtotekniikka.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja käyttökokemukset
  3. Kamera ja käyttöjärjestelmä
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat