Uusimmat

Laitteen fyysiset ja tekniset ominaisuudet

03.10.2016 12:21 Juha Kokkonen

polar-m600-5

Ulkoisesti M600 poikkeaa useimmista muista markkinoilla olevista Android Wear -kelloista näyttäen selvästi urheilukellolta. Muotoilua ei voi kutsua erityisen näyttäväksi, vaan se on melko pelkistetyn askeettista ja pienemmässä kädessä se saattaa näyttää varsin kömpelöltä. Sukunäköä löytyy Polarin muihin malleihin nähden. M600:n ulkomitat ovat 45 x 36 x 13 mm, eli se on melko paksu laite. Painoa on kertynyt maltilliset 63 grammaa. Värivaihtoehtoja on kaksi – musta ja valkoinen.

M600 rakentuu mattapintaisesta silikonirannekkeesta, Gorilla Glass 3 -pintaisesta näytöstä, näytön reunoilla olevista metallisista koristekehyksistä sekä muovisesta runko-osasta. Valmistaja käy selväksi näytön yläpuolelle sijoitetusta logosta. Kellossa on IPx8-suojaus, eli se kestää uimista ja on vesisuojattu 10 metrin syvyyteen saakka.

polar-m600-6

M600:n silikoniranneke on leveähkö ja takaa kellon napakan istuvuuden urheilusuoritusten aikana. Rannekkeen solki hyödyntää kahta hihnan läpi työntyvää kynttä sekä kahta säädettävää lenkkiä pään sitomiseksi. Hihna on hieman joustava ja mattapinta tuntuu miellyttävän ”samettiselta” ihoa vasten. Sykemittauksen ajaksi valmistaja suosittelee kiristämään hihnan tiukemmalle, joka saattaa joissain urheilulajeissa haitata varsinaista suoritusta. Esimerkiksi salibandyssa ranteeseen tiukalle kiristetty kello ei tuntunut erityisen miellyttävältä.

polar-m600-8

Silikoniranneke on irrotettavaa mallia, mutta se ei käytä standardikiinnitystä, vaan kellon tekninen runko-osa on koteloitu silikonikuoren sisään. Pienellä taiteilulla kellon ydin on muljautettavissa ulos rannekkeen sisältä, joten esimerkiksi rikkoontunut ranneke on helppo vaihtaa ehjään.

polar-m600-9

Kaiken tekniikan sisältävä ydinosa on kooltaan suurempi, mitä pelkän näyttöä ympäröivän näkyvän kehyksen perusteella saattaisi päätellä. Taustavalaistu TFT-näyttö on kooltaan 1,3 tuumaa ja sen tarkkuudeksi ilmoitetaan 240 x 240 pikseliä. Kehyksiin nähden näyttö on kooltaan melko pieni, joten myös sisältö jää melko pienikokoiseksi. Katselukulmiltaan näyttö on kohtalaisen hyvä, mutta värintoistoltaan se on hieman hailakka. Myöskään tarkkuus ei ole markkinoiden parhaimmiston tasoa, mutta käytännössä emme kokeneet sitä suureksi ongelmaksi. Kirkkaus on riittävä ja kello säätää sitä automaattisesti ympäristön valoisuuden mukaan.

M600:n sisällä sijaitsee puettaviin laitteisiin suunnattu MediaTekin MT2601 -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta 1,2 GHz Cortex-A7-prosessoriytimestä ja ARM Mali-400 GPU:sta. Lisäksi kellon sisällä on neljä gigatavua tallennustilaa sekä 512 Mt RAM-muistia. Yhteyspuolella tuettuna ovat Bluetooth® 4.2 LE ja Wi-Fi 802.11 b/g/n sekä paikannuspalvelut GPS ja Glonass. Kelloon on myös integroitu värinämoottori, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi sekä optinen pulssimittari.

polar-m600-10

Android Wearin perustoimintoihin riittää vain yksi painike, mutta Polar M600:sta niitä löytyy kaksi kappaletta. Vakio virtapainike on sijoitettu kellon vasemman kyljen alareunaan, jossa se on näppärästi oikeakätisen peukalon tai vasenkätisen etusormen ulottuvilla. Silikonikuoreen on muotoiltu kohouma näppäimen kohdalle ja se tarjoaa keskinkertaisen painallustuntuman pienellä painallusvasteella.

Näytön alapuolella sijaitseva toinen painike on Polarin oma lisäpainike, josta aktivoidaan kellon urheilutoiminnot. Käytännössä painike toimii pikanäppäimenä Polarin oman sovelluksen käynnistämiseen ja ruudulle avautuu sen aloitusnäkymä. Parilla lisäpainalluksella käyttäjä voi käynnistää suoraan viimeisimmän käytetyn harjoitustilan. Etupainikkeen vierestä löytyy kellon mikrofonin aukko.

polar-m600-7

M600:n takakuoresta löytyy kaksi mielenkiintoista yksityiskohtaa – optinen pulssimittari sekä erikoismallinen latausliitäntä.

Takakuoren keskellä sijaitseva hieman kohollaan oleva pyöreä pulssimittari on Polarin Kempeleen tutkimusyksikössä suunniteltu ja se hyödyntää mittauksessa kuutta vihreää LED-valoa sekä tavallista suurikokoisempaa anturia. Mittarin suunnittelussa on pyritty mahdollisimman tarkkaan lopputulokseen suhteutettuna kellon kokoon. Ratkaisu on järeämpi kuin muissa markkinoilta löytyvissä älykelloissa ja testiemme mukaan se toimii erittäin tarkasti ja luotettavasti. Toisin kuin osassa kilpailevista älykelloista, M600:n pulssimittari mittaa sydämen lyöntitiheyttä jatkuvasti urheilusuorituksen aikana.

Polar suosittelee kiinnittämään kellon pulssimittauksen ajaksi napakasti juuri ranneluun taakse. Eniten kädestä tapahtuvalla optisella pulssimittauksella saattaa olla haasteita kylmissä olosuhteissa sekä tilanteissa, jossa käsi liikkuu paljon ja ranteen aluen lihakset ja jänteet jännittyvät usein.

polar-m600-3 polar-m600-4

Kellon sisällä sijaitsee integroitu litium-ioniakku, jonka kapasiteetti on poikkeuksellisen suuri 500 mAh. Valmistaja lupaa sen kestävän yhdellä latauksella kaksi vuorokautta käyttöä tai kahdeksan tuntia harjoittelua (GPS ja sykemittaus päällä). iOS-laitteilla valmiustila kutistuu tosin yhteen vuorokauteen.

Kellon lataaminen tapahtuu takakuoressa sijaitsevan epästandardin nelipinnisen liitännän kautta. Kellon mukana toimitetaan USB-liittimellä varustettu latauskaapeli, jonka toisessa päässä on Polarin oma pyöreä liitin (samaa käytetään myös muissa Polarin malleissa). Valmistaja on päätynyt omaan liitintyyppiinsä, koska Polar on todennut sen tarjoavan paremman vedenpitävyyden kuin standardinmukaiset USB-liitännät. Liitin kiinnittyy kelloon kevyesti magneetin avulla. Magneetti voisi olla hieman voimakkaampi, sillä vaikka kelloa voikin roikottaa johdosta kiinni pitäen, ei magneetin voima kestä heiluttelua. Lisäksi magneetin voima ei riitä kääntämään liitintä oikeaan asentoon, vaan se pitää kytkeä kelloon melkolailla oikeassa asennossa.

Koska latauskaapeli ei ole minkään yleisen standardin mukainen, se on muistettava ottaa mukaan, jos kelloa haluaa käyttää reissussa. Lisäksi jos kaapeli hajoaa, ei uutta saa muualta kuin valmistajalta. Uusi kaapeli maksaa 19 euroa ja sellaisen voi tilata esimerkiksi valmistajan verkkokaupasta. Langattomaan tekniikkaan perustuva ratkaisu olisikin ollut pykälää parempi vaihtoehto.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Laitteen fyysiset ja tekniset ominaisuudet
  3. Ohjelmisto
  4. Käyttökokemukset, akunkesto ja loppuyhteenveto