UUSIMMAT

Ohjelmisto

03.10.2016 12:21 | Juha Kokkonen | 12

Android Wear 1.5 -käyttöjärjestelmä ja Polar-ohjelmisto

Koska M600 on Android Wear -kello ja Google ei tarjoa laitevalmistajille mahdollisuutta kustomoida käyttöjärjestelmäänsä muutoin kuin sovellusten avulla, on M600:n käyttöjärjestelmä aiemmista artikkeleistamme tutussa vakioasussaan. M600:ssa on tällä hetkellä uusin Android Wear 1.5 -versio, joka perustuu Android 6.0.1 Marshmallowiin. Suurempi Android Wear 2.0 -päivitys on todennäköisesti luvassa vielä myöhemmin tänä vuonna. Koska Android Weariin on tutustuttu jo aiemmissa TaskuMuron artikkeleissa, emme kertaa sen perustoimintoja tässä yhteydessä sen tarkemmin.

Ainoa Polarin kustomointi käyttöliittymään ovat yrityksen omat kaksi kellotauluvaihtoehtoa, joista toisessa on kellonaika ja päivämäärä isolla ja toisessa näkymää kiertävä aktiivisuuskehä. Olisimme kaivanneet Polarilta hieman useampia ja monipuolisempia (esim. interaktiivisia) kellotauluvaihtoehtoja. Maininnan arvoisena seikkana Android Wear -käyttöliittymä ei tue suomen kieltä, vaikka M600 onkin suomalaisen valmistajan tuote.

Android Weariin Polar on tuonut omaa lisäsisältöään oman urheilusovelluksensa avulla. Se on samalla keskeisin osa-alue, jolla M600 voi erottua edukseen markkinoiden muista älykelloista.

Kuten jo aiemmin todettiin, Polarin urheilusovellukseen pääsee helpoimmin käsiksi painamalla näytön alapuolella sijaitsevaa nappia. Näytölle avautuu simppeli valikko, jossa on kaksi alakohtaa – Training ja My day. Niistä ensin mainitun valitsemalla pääsee selaamaan aloitettavan harjoituksen lajiprofiileita ja jälkimmäinen tajoaa puolestaan pystysuunnassa selattavan aikajanan muotoon tiivistetyn koosteen päivän liikuntasuorituksista ja aktiivisuudesta. Kello myös muistuttaa käyttäjää liikuttamaan käsiään ja jalkojaan, jos käyttäjä on paikallaan liian pitkään. Muistutuksesta jää sovelluksen muistiin ”passiivisuusleima”, jotka näkyvät aktiivisuushistorian aikajanalla.

Uutta harjoitusta Training-kohdasta aloittaessa tarjolle tulee ne lajiprofiilit, jotka käyttäjä on valinnut puhelimen kautta suosikkilistalle Polar Flow -sovelluksesta. Lajivaihtoehtoja on yli sata, mutta kellossa näytettäväksi voi valita 20 lempilajia. Havaintojemme perusteella useimpiin lajiprofiileihin ei sisälly mitään syvempää analytiikkaa, vaan ne sisältävät lähinnä kullekin lajille tyypilliset keskeiset mittauskohteet sekä tietojen esitystavan kellon näytöllä. Testijaksolla huomasimme, että esimerkiksi salibandyprofiili näyttäisi olevan muokattu maahockey-profiilista.

Kun harjoitusta aloittaessa haluttu lajiprofiili on valittu, käynnistyy treenin seuranta välittömästi. Kellon näytöllä näytettävät tiedot riippuvat valitusta lajiprofiilista. Esimerkiksi sisälajeissa ei luonnollisestikaan käytetä GPS-yhteyttä, mutta toisaalta kaikki testaamamme lajiprofiilit hyödynsivät pulssin mittausta, sillä tietoa hyödynnetään kalorinkulutuksen laskennassa.

Harjoituksen aikana kellon näytöllä oleva näkymä koostuu kolmesta välilehdestä, joista keskimmäinen sisältää keskeiset tiedot, kuten sykkeen ja sykealueen, kalorinkulutuksen sekä kuljetun matkan. Sivusuunnassa vasemmalle pyyhkäisemällä saa avattua hieman enemmän tietoja sisältävän koostenäkymän. Oikealle pyyhkäisemällä pääsee puolestaan harjoituksen keskeytys/lopetusnäkymään, jossa on ainoastaan suuri pyöreä ”pause”-painike. Kun sitä painaa, ilmestyy ruudulle pienemmät ”jatka” ja ”lopeta” -painikkeet, joista jälkimmäistä on painettava pohjassa kolme sekuntia, jotta harjoitus oikeasti päättyy. Tällä estetään vahinkopainallukset.

Polarin sovelluksen voi myös sulkea taustalle älykellon muiden toimintojen käyttämiseksi, vaikka harjoitus olisikin parhaillaan käynnissä. Se näkyy Android Wearin ilmoitusnäkymässä omana kiinteänä korttinaan, jonka kautta on helppo palata takaisin harjoitusnäkymään.

Harjoituksen päätyttyä kello näyttää ruudulla päättyneen session keskeisimmät tiedot, jotka vaihtelevat hieman lajikohtaisesti. Tarjolla on myös graafi, joka näyttää viisiportaisesti kuinka pitkä aika harjoitteesta on vietetty milläkin sykealueella. Kello määrittelee sykealueet käyttäjän sukupuolen, iän, fyysisten mittojen sekä sykkeen avulla. Saman päivän aikana tapahtuneita harjoitteita voi tarkastella myös sovelluksen My day -valikon kautta.

Polar Flow -mobiilisovellus ja -nettipalvelu

Kuten kaikkien muidenkin Android Wear -kellojen, myös Polar M600:n tapauksessa puhelimeen on asennettava Googlen Android Wear -yhteyssovellus, jonka avulla kello kommunikoi puhelimen kanssa älytoimintojen, kuten ilmoitusten ja sovellusten osalta. Puhelin paritetaan kertaalleen sovelluksen kanssa, jonka jälkeen yhteyden pitäisi toimia automaattisesti. Jostain syystä testikappaleemme hukkasi testijaksolla pariin otteeseen yhteyden älypuhelimeen (Honor 8), josta selvittiin aina joko puhelimen tai kellon uudelleenkäynnistyksellä.

M600:n urheilutoimintojen hyödyntämiseksi älypuhelimeen on asennettava Polar Flow -sovellus, joka on ladattavissa ilmaiseksi sekä Googlen että Applen sovelluskaupoista. Ensimmäisellä käyttökerralla käyttäjän on luotava oma Polar-käyttäjätili (jos sellaista ei satu jo olemaan valmiina) sekä yhdistettävä kello sovelluksen kanssa. Toimenpide on melko selkeä ja suoraviivainen, eikä vie kuin pari minuuttia.

Polar Flow -sovelluksen päävalikko sijaitsee vasemmassa yläkulmassa ja sieltä löytyy neljä pääkohtaa sekä neljä asetusalakohtaa. Aina sovelluksen käynnistyessä näytölle avautuu oletuksena Aktiivisuus-näkymä, joka näyttää käyttäjän aktiivisuuden päivä, viikko tai kuukausitason analyysinä. Päivän liikunnan sovellus näyttää havainnollisena kehänä ja lisätietoja on saatavissa ylöspäin pyyhkäisemällä. Viikko- ja kuukausitasolta tarjolla on pylväsdiagrammeja. Lisätietojen joukosta löytyy myös unitiedot, jos käyttäjä on nukkunut kello kädessään. Käytännössä tarjolla on uniaika sekä levollisen ja levottoman unen osuus.

Syötenäkymä liittyy Polar Flown sosiaalisiin ominaisuuksiin ja siitä on hyötyä oikeastaan vain, jos käyttäjän ystävät ja tuttavat käyttävät myös Polar Flowta. Tällöin omia suorituksiaan voi jakaa muiden käyttäjien kanssa ja toiset voivat ”peukuttaa” ja kommentoida niitä. Käyttäjä voi valita asetuksista, onko hänen tilinsä julkinen, rajoitettu vain kavereille vaiko piilotettu. Asetus kannattaa käydä tarkistamassa, sillä ainakin oman tilini yksityisyysasetus oli oletuksena asennossa ”julkinen”.

Kolmas Polar Flow -sovelluksen pääkohdista on ”Harjoittelu”-näkymä, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden tarkastella harjoitushistoriaa viikkotasolla sekä asettaa uusia harjoitustavoitteita. Jokaista tehtyä harjoitusta pääsee tarkastelemaan yksityiskohtaisesti ja esimerkiksi GPS-dataa hyödyntäneitä kävely, juoksu ja pyöräilylenkkejä pääsee tutkimaan karttapohjassa hetki hetkeltä. Tavoitteiden asettaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttäjä voi lisätä kalenteriin tulevia harjoituksia, joista kello osaa myöhemmin muistuttaa ja ehdottaa.

Asetusvalikoista keskeisin on Lajiprofiilit-valikko, josta käyttäjä voi valita mitkä lajit näytetään kellon Training-valikossa. Lajivalikoima on runsas ja sieltä löytyy todennäköisesti myös useimmat hieman harvinaisemmatkin lajit. Kelloon voi valita kerralla 20 lajiprofiilia ja niiden näyttöjärjestys on käyttäjän muokattavissa.

Polar M600:n kanssa tehdyt harjoitteet sekä käyttäjän aktiivisuustiedot synkronoituvat automaattisesti Polar Flow -mobiilisovelluksen kautta Polar Flow -pilvipalveluun. Käyttäjä voi kirjautua Polar Flown webbisivuille millä tahansa selaimella osoitteessa flow.polar.com. Tarjolla on perjaatteessa samat tiedot kuin mobiilisovelluksessa, mutta hieman laajemmassa muodossa. Webbipalvelusta löytyy hieman enemmän yksityiskohtia ja säädettävää. Muutamana maininnan arvoisena lisäominaisuutena nettipalvelusta voi esimerkiksi seurata urheilusuorituksista palautumisaikaa, tarkastella tarkempia harjoitusraportteja, luoda juoksutreeniohjelman sekä muokata lajiprofiilien asetuksia.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Laitteen fyysiset ja tekniset ominaisuudet
  3. Ohjelmisto
  4. Käyttökokemukset, akunkesto ja loppuyhteenveto
Keskustelu

Itsellä on nyt kello ollut kuukauden ja tosiaan tuo pyöräilyn yms. tunnistamattomuus ilman harjoitusmoodia on outoa. Samoin kellon kanssa toimivaa kadenssisensoria jää kaipaamaan, toivotaan että jossain kohtaa yhteensopiva tulisi. Plussana pyöräilijöille on mahdollisuus synkata harjoitus Flowsta Stravaan.

Mikä itselle tuli yllätyksenä oli Android Wearin suomen kielen puute, mistä kello joka käynnistyksellä herjaa ja ehdottaa vaihtamaan puhelimen kielen.

Hyvä artikkeli
:kippis:

Itselläni on ollut Polar M400 käytössä reilut 1½v ja mietin että olisiko tästä M600 sen korvaajaksi. On monta hyvää ominaisuutta kuten integroitu sykkeen mittaus ja kosketusnäyttö, mutta sitten on myös mystisesti poistunut noita ominaisuuksia. Esim Polarin oma juoksusensori (https://www.polar.com/fi/tuotteet/lisatarvikkeet/juoksusensori_bluetooth_smart) ei näytä tukevan sitä (tuettuna M400 ja V800). Muutenkin tuo Android Wear ei tunnu tuovat tuohon mitään hyödyllistä lisää. Ainoastaa syö akun. M400 kestää harjoittelua gps päällä saman 8h, mutta muuten se kestää lähes pariviikkoa päällä. Omalla käytöllä M400 akku kestää noin viikon (2-4 harjoitusta viikossa, juoksua ja kuntosalia). Kaiken lisäksi M400 on hieman pienempi vaikka on sekin iso.

Kun tämä julkaistiin niin mielenkiinto oli kova, mutta ei tästä nyt tullutkaan seuraavaa kelloa itselleni. Toivottavasti M400 ja V800 väliin tulisi joku muu kello Polarilta josta voitaisiin unohtaa tuo Android Wear ja mennä tuolla Polarin omalla ohjelmistolla kuten M400 ja V800 malleissa.

Edit:Typo

Normanton

Hyvä artikkeli
:kippis:

Itselläni on ollut Polar M400 käytössä reilut 1½v ja mietin että olisiko tästä M600 sen korvaajaksi. On monta hyvää ominaisuutta kuten integroitu sykkeen mittaus ja kosketusnäyttö, mutta sitten on myös mystisesti poistunut noita ominaisuuksia. Esim Polarin oma juoksusensori (https://www.polar.com/fi/tuotteet/lisatarvikkeet/juoksusensori_bluetooth_smart) ei näytä tukevan sitä (tuettuna M400 ja V800). Muutenkin tuo Android Wear ei tunnu tuovat tuohon mitään hyödyllistä lisää. Ainoastaa syö akun. M400 kestää harjoittelua gps päällä saman 8h, mutta muuten se kestää lähes pariviikkoa päällä. Omalla käytöllä M400 akku kestää noin viikon (2-4 harjoitusta viikossa, juoksua ja kuntosalia). Kaiken lisäksi M400 on hieman pienempi vaikka on sekin iso.

Kun tämä julkaistiin niin mielenkiinto oli kova, mutta ei tästä nyt tullutkaan seuraavaa kelloa itselleni. Toivottavasti M400 ja V800 väliin tulisi joku muu kello Polarilta josta voitaisiin unohtaa tuo Android Wear ja mennä tuolla Polarin omalla ohjelmistolla kuten M400 ja V800 malleissa.

Edit:Typo

Loistava M400 täälläkin, mutta integroidun sykemittauksen vuoksi tätä M600:sta lähinnä olen haikaillut. Lisäksi Android Wear antaisi mahdollisuuden vaihtaa Spotifyn kappaleita kellon näytöltä luurin ollessa repussa/taskussa, mutta siinäpä ne merkittävät plussat sitten aika pitkälti minun käytössä ovatkin. 349€ on näistä aika kova hinta.

Alkuun olin innostunut myös mahdollisuudesta seurata syketta uidessa, mutta eipä M600 siihen ilmeisesti pystykään, vaikka toki muuten vedenpitävä onkin. Tästä olisi kuitenkin kiva kuulla lisää kommentteja, eli jos se toimisi uidessa edes välttävästi, niin sekin olisi jo paljon.

Minulla ei kestä M400:ssa akku kuin vajaan viikon, joten M600:n 2 päivän akkukesto on suorastaan vitsi, eikä ahdistusta helpota yhtään, kun latausjohto on tuollainen epästandardi mollukka, joka pitää olla aina reissussa mukana ja joka ei toimi kuin ottamalla kello pois ranteesta. Positiivisena puolena se on sentään magneettikiinnitteinen.

Tuosta automaattisesta pyöräilyn tunnistamisesta sen verran, että onko sitä muidenkaan valmistajien laitteissa? Ei muuten, mutta miten se ylipäätään voi sen tunnistuksen tehdä luotettavasti, kun ihan hyvinhän käyttäjä voi istua vaikka auton kyydissä, tai ajaa mopolla tms? M400:ssa ei myöskään ole mitään tunnistusta tämän suhteen, mutta omalla kohdalla on ollut helppo laittaa harjoitus parilla naksautuksella päälle aina kun lähtee ajamaan mitään lyhyttä siirtymää pidempää matkaa.

Sisäinen tallennustila MP3-tiedostoille olisi ok, jos elettäisiin vielä 90-luvulla, mutta nyt sitä kaipaisi jo suoraa liitettävyyttä netin musiikkipalveluihin, niin voisi jättää erillisen luurin kokonaan matkasta kuntoilun ajaksi. No, ehkäpä vielä jonain päivänä….

kautium

Tuosta automaattisesta pyöräilyn tunnistamisesta sen verran, että onko sitä muidenkaan valmistajien laitteissa? Ei muuten, mutta miten se ylipäätään voi sen tunnistuksen tehdä luotettavasti, kun ihan hyvinhän käyttäjä voi istua vaikka auton kyydissä, tai ajaa mopolla tms?

Sisäinen tallennustila MP3-tiedostoille olisi ok, jos elettäisiin vielä 90-luvulla, mutta nyt sitä kaipaisi jo suoraa liitettävyyttä netin musiikkipalveluihin, niin voisi jättää erillisen luurin kokonaan matkasta kuntoilun ajaksi. No, ehkäpä vielä jonain päivänä….

Ainakin Sonyn oma fitness-sovellus tunnistaa liikkumistavan automaattisesti (kävely, juoksu, pyöräily, autoilu, julkiset kulkuneuvot) ja muistaakseni myös joku muu osasi saman. Myös Google Fit tunnistaa pyöräilyn automaattisesti, mutta datan tarkkuus on hieman vaihtelevaa.

Kyllähän Android Wear -kellot mahdollistavat musiikin siirtämisen kellon sisäiseen muistiin, jolloin sitä voi kuunnella lenkillä suoraan kellosta Bluetooth-kuulokkeisiin. Tilaa biiseille ei vaan ole kovin paljoa. Matkapuhelinverkkoyhteydellä varustetuilla kelloilla tuo Spotifyn kuunteleminen pitäisi olla aika helposti toteutettavissa.

Juha Kokkonen

Ainakin Sonyn oma fitness-sovellus tunnistaa liikkumistavan automaattisesti (kävely, juoksu, pyöräily, autoilu, julkiset kulkuneuvot) ja muistaakseni myös joku muu osasi saman. Myös Google Fit tunnistaa pyöräilyn automaattisesti, mutta datan tarkkuus on hieman vaihtelevaa.

Ok, voi olla. Ei vaan ole omakohtaisia kokemuksia tuollaisesta ja toisaalta en ole kokenut ongelmaksi laittaa harjoitusta päälle manuaalisesti, mutta olisihan se kiva jos voisi ilman erillisiä toimenpiteitä saada statistiikkaa päivän aktiviteeteista.

Askeleitahan nämä Polarin laitteet sentään mittaavat aina taustalla ilman erillistä käskyttämistä, mutta luvut tuntuvat päivän päätteeksi niin tähtitieteellisiltä, että en tiedä voiko siihen luottaa.

Juha Kokkonen

Kyllähän Android Wear -kellot mahdollistavat musiikin siirtämisen kellon sisäiseen muistiin, jolloin sitä voi kuunnella lenkillä suoraan kellosta Bluetooth-kuulokkeisiin. Tilaa biiseille ei vaan ole kovin paljoa. Matkapuhelinverkkoyhteydellä varustetuilla kelloilla tuo Spotifyn kuunteleminen pitäisi olla aika helposti toteutettavissa.

Joo, sisäinen muisti on tietenkin käytettävissä, mutta tarkoitinkin, että on kovin kömpelöä ja vanhanaikaista siirrellä sinne mitään MP3-tiedostoja. Spotify-client ja 4G-yhteys kun olisi käytettävissä, niin avot.

kautium

Ok, voi olla. Ei vaan ole omakohtaisia kokemuksia tuollaisesta ja toisaalta en ole kokenut ongelmaksi laittaa harjoitusta päälle manuaalisesti, mutta olisihan se kiva jos voisi ilman erillisiä toimenpiteitä saada statistiikkaa päivän aktiviteeteista.

Askeleitahan nämä Polarin laitteet sentään mittaavat aina taustalla ilman erillistä käskyttämistä, mutta luvut tuntuvat päivän päätteeksi niin tähtitieteellisiltä, että en tiedä voiko siihen luottaa.

Itsekin kytkin pyöräilyharjoituksen välillä päälle manuaalisesti, mutta se tuntui varsin vaivalloiselta, kun kyse oli muutaman minuutin pyrähdyksistä. Omien kokemuksieni mukaan nuo M600:n mittaamat askelmäärät vaikuttivat melko todenmukaisilta.

Juha Kokkonen

Itsekin kytkin pyöräilyharjoituksen välillä päälle manuaalisesti, mutta se tuntui varsin vaivalloiselta, kun kyse oli muutaman minuutin pyrähdyksistä. Omien kokemuksieni mukaan nuo M600:n mittaamat askelmäärät vaikuttivat melko todenmukaisilta.

En tiedä miten harjoituksen käynnistys tapahtuu M600:ssa, mutta M400:ssa se vaatii vain kaksi saman napin painallusta (olettaen että edellinen harjoitus oli samaa lajia), mutta en minäkään tosiaan sitä laita päälle pienten siirtymien vuoksi. Lisäksi näiden pyrähdysten kohdalla ranneke kysyy pysäytysvaiheessa erikseen että haluatko säilyttää lyhyen harjoituksen tiedot, joka teettää muutaman ylimääräisen painalluksen. Ei siis erityisen kätevää tällaisessa tarkoituksessa senkään vuoksi.

Kesällä tämä vielä menee jotenkuten, mutta talvella todennäköisesti arvostaisi automatiikkaa paljon enemmän, kun ranneke on kuitenkin siellä jossakin hansikkaan, toppatakin ja paidanhihan alla.

kautium

En tiedä miten harjoituksen käynnistys tapahtuu M600:ssa, mutta M400:ssa se vaatii vain kaksi saman napin painallusta (olettaen että edellinen harjoitus oli samaa lajia), mutta en minäkään tosiaan sitä laita päälle pienten siirtymien vuoksi. Lisäksi näiden pyrähdysten kohdalla ranneke kysyy pysäytysvaiheessa erikseen että haluatko säilyttää lyhyen harjoituksen tiedot, joka teettää muutaman ylimääräisen painalluksen. Ei siis erityisen kätevää tällaisessa tarkoituksessa senkään vuoksi.

Kesällä tämä vielä menee jotenkuten, mutta talvella todennäköisesti arvostaisi automatiikkaa paljon enemmän, kun ranneke on kuitenkin siellä jossakin hansikkaan, toppatakin ja paidanhihan alla.

Juu, ihan samalla tavalla homma tapahtuu myös M600:ssa.

En ole laitetta käyttänyt, mutta arvostelun perusteella tuo Polarin touhu on vähän surullista seurattavaa. Ensimmäisenä Polarin laitteista tulee yleensä mieleen, että miten ihmeessä laitteesta on saatu noin ruma. Niin tässäkin. Lähes kaikki tunnetut valmistajat ovat muotokielessä valtavasti edellä. Tietysti kauneus makuasia, mutta en tunnu olevan yksin tämän ajatukseni kanssa.

Samoin hämmästyttää tuo latausliittimien surkeus vuodesta toiseen. Tässäkin näköjään samalainen heiluva räpellys, kuin Loopissakin. Sentään vihdoin pääsivät siitä vuotavasta mikro-USB:stä eroon. Tässä Polar voisi ottaa oppia vaikkapa Garminilta, latausliitin on aikalailla täydellinen. Omat kokemukset Polarin mekanisesta kestostakin ovat huonot, selvästi helpoiten hajoavia laitteita, myös sykevyöt.

En lakkaa hämmästelemästä myöskään surkeaa akkukestoa. 2 päivää on täysin naurettava akkukesto. Laite on vakavasti otettava, kun se pääsee vähintään viikon, mielellään 3 viikon päivittäiskestoon.

Olisi hienoa, jos Polar pääsisi näissä laitteissa terävimpään kärkeen, mutta eipä taida eväät ainakaan toistaiseksi riittää. Toki esim. M400 on erittäin toimiva laite hintaluokassaan, mutta ei yhdellä toimivalla mutta susirumalla kellolla vielä kuuhun mennä.

Olen monesta noista samaa mieltä, mutta M600:n kohdalla kyse on muustakin kuin sporttirannekkeesta ja on siinä tehty monia asioita oikeinkin. Käyttis on kuitenkin täysiverinen Android Wear, eikä sillä alustalla ole kukaan muukaan päässyt tätä kummempiin akkukestoihin kasvattamatta akun fyysistä kokoa täysin epäkäytännölliseksi, joten siinä mielessä Polar on linjassaan.

Akkukestosta täälläkin sanotaan näin:
http://www.zdnet.com/product/polar-m600/

The Polar M600 was able to go a couple of days when connected to my Android devices, which is longer than most Android Wear devices I have tested previously. It has the largest capacity battery of any other Android Wear device on the market. If a GPS sports watch can track my runs with GPS and heart rate monitoring, while serving up wireless music, and get me through at least two hours of a half marathon then I am satisfied. The Polar M600 can do this and more.

Ulkonäkö on tosiaan makuasia, mutta onhan tuo M600 aika kolho useimpien mielestä. Jopa M400 on astetta tyylikkäämpi, eikä sekään ole mikään taideteos.

Polarin sykevyöt ovat koon ja tekniikan psalta jämähtäneet ikävästi jonnekin 90-luvulle, mutta ainakin omalla kohdalla ne ovat olleet kestäviä. Sen sijaan rannekkeiden kesto on huonompi ja monesti tuntuu että se ylimääräistä hihnan osaa kiinnipitävä kumilenkki katkeaa ennemmin kuin hihna suostuu kulkemaan sen läpi. M600:ssa sentään on vaihdettava ranneke, mutta esim. M400:ssa ei. Vaihtorannekkeen hintaa en ole selvittänyt, mutta Polarin tuntien se tuskin on erityisen edullinen.

kautium

Käyttis on kuitenkin täysiverinen Android Wear, eikä sillä alustalla ole kukaan muukaan päässyt tätä kummempiin akkukestoihin kasvattamatta akun fyysistä kokoa täysin epäkäytännölliseksi, joten siinä mielessä Polar on linjassaan.

Tosiaan tuossa M600:ssa on jo aika iso 500 mAh:n akku ja esim. Samsung Gear 2:ssa 380 mAh ja Applen Watcheissa (1/2 38-42mm) noin 205-350 mAh. Watch 2:ssa jännästi akkukesto tunneissa ei kasvanut, vaikka akku on aiempaa isompi.

Jos akkukesto pitäisi yli kolminkertaistaa viikkoon, kuten yllä ehdotettiin, kellon pitäisi olla jo 2000 mAh:n puhelinakun kokoinen. En ole täysin varma, haluanko itse niin isoa litiumpalaa niin lähelle rannetta harjoitteluun mukaan. Ainakin hihnan kiinnitys tulisi olla helposti irrotettava, jos nyt keskitytään vain turvallisuuteen. Ja noin muutenkin, 500 mAh:n akut alkavat olla koon puolesta jo sietokyvyn rajoilla ellei omista valtavia metsurikäsiä ja -ranteita. LG:llä oli viime vuonna 700 mAh:n akulla varustettu Premium-kello heidän omalla käyttiksellään. Siinä oli jo melkoisesti kokoa.

kautium

Joo, sisäinen muisti on tietenkin käytettävissä, mutta tarkoitinkin, että on kovin kömpelöä ja vanhanaikaista siirrellä sinne mitään Mp3-tiedostoja. Spotify-client ja 4G-yhteys kun olisi käytettävissä, niin avot.

Tänä vuonnahan juuri julkistettiin teratavun SD-kortit ja flash-tila kutistuu Mooren lain mukaan jatkuvasti. Tällä hetkellä, jos pitää optimoida akkukesto ja musiikin soitto, paikallinen levy ei ole huono optio. 4G syö akkua ihan eri tavalla kuin flash. 4G:n ylikin synkkaa 2 tuntia musiikkia mukaan 1-2 minuutissa. Hyvällä 4G-yhteydellä alle puolessa minuutissa. Jos on puhelin mukana, puhelin voi synkata 4G:llä ja kello BT:llä puhelimesta. Yleensäkin offline-synkkaukseen pitäisi panostaa. Mp3-soitosta tuli mieleen, että mp3:n patentit vanhenevat yhtä lukuun ottamatta kokonaan seuraavan 6 kk:n sisään ja se viimeinenkin vuoden sisään. Tällä voi pieni vaikutus siihenkin, mitä asioita mp3-yhteensopivissa laitteissa optimoidaan, kun lisenssimaksuja voisi keskittää vaikkapa parempaan rautaan.

Yksi, mitä en ole itse tajunnut älykelloissa on ihan älytön laskentakapasiteetti. Mp3-soittoon ja etäohjailuunhan riittää Pebble-tason* älykellokin tai jopa yli puolet hitaampikin (mp3-soittoon 20-50 MHz CPU ja uusimmissa älykelloissa on jo 1,2 Ghz dual-core tai nopeampi, nopeimmissa quad-core). Applehan juuri mainosti, että uudessa Watch 2:ssa on tuplasti GPU-tehoa verrattuna vanhaan ja vanhakin pyöritti ongelmitta fullhd-videota. Kellon näyttöhän on 390 x 312 pikseliä. Fullhd 1920 x 1080. Nyt tuplasti tehoa. Ja sama akkukesto, vaikka akun koko kasvoi. Taidan ainakin itse olla kohdeyleisön ulkopuolella, kun nuo eivät erityisemmin puhuttele.

*Vertailun vuoksi, uudessa Pebble Time 2:ssä on 10 päivän akkukesto ja ilman puhelinsynkkausta taitaa venyä kuukauteen asti. Ja tämä onnistuu puolta pienemmällä akulla kuin Applen ja Samsungin älykelloissa.

edit: tiivistämistä

DDT

En lakkaa hämmästelemästä myöskään surkeaa akkukestoa. 2 päivää on täysin naurettava akkukesto. Laite on vakavasti otettava, kun se pääsee vähintään viikon, mielellään 3 viikon päivittäiskestoon.

Kaksi vuorokautta on Android Wear -kellolle varsin hyvä suoritus, etenkin kun mukaan mahtuu muutama tunti treenaamista sykkeen mittau ja GPS päällä. Yksikään markkinoilta tällä hetkellä löytyvä Android Wear -kello ei veny juuri tuota parempaan tulokseen. Vika ei siis ole Polarissa, vaan markkinoilta tällä hetkellä löytyvissä älykelloalustoissa ja niiden käyttämässä raudassa.

Android Wear -alustan valinta on sitten oma erillinen kysymyksensä, mutta toistaiseksi valinnanvara markkinoilla ei ole kovin laaja ja en näe kovinkaan järkeväksi, että jokainen valmistaja tekisi oman käyttöjärjestelmänsä, koska silloin sovellusvalikoima jää valitettavan suppeaksi.

Muropaketin uusimmat