Uusimmat

Tekniset- ja ulkoiset ominaisuudet & kamera

18.12.2014 22:09 Juha Kokkonen

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Galaxy Note 4:n pakkauksen ulkoasu on hieman muuttunut aiemmista Samsungin malleista, sillä puukuvioinnista on luovuttu ja värinä on nyt vaalean ruskea kannen hillityllä 4-logolla koristeltuna. Pakkauksen puoliskojen välistä pilkistävä kaistale on puhelimen värin mukainen, eli tässä tapauksessa musta. Pakkaus on edelleen valmistettu 100 % kierrätysmateriaalista ja painatuksiin on käytetty soijapohjaista mustetta.

Pakkauksen sisältä löytyy puhelimen ja akun lisäksi micro-USB-kaapeli, verkkovirtalaturi (2 A), tulppamalliset nappikuulokkeet, kuulokkeiden silikonisovitteita, S-Pen-kynän vaihtokärkiä ja vaihtotyökalu, takuulappunen sekä pikakäyttöohjeet.

Muotoilullisesti Galaxy Note 4 on pysytellyt hyvin samoilla linjoilla edeltäjämalli Note 3:n kanssa ja harjaantumattomalla silmällä on varmasti ongelmia erottaa laitteita äkkiseltään toisistaan. Merkittävin ero löytyy kyljistä, jotka eivät ole Note 4:ssä enää muovia vaan aitoa alumiinia. Kaikissa värivaihtoehdoissa runko on pinnoitettu kyseisen värin mukaiseksi, eli testikappaleessa kyljet ovat hiilenmustat. Kylkien reunat on kuitenkin ajettu timanttiterällä viistoiksi ja viiste on viimeistelty kiiltäväksi. Ratkaisu tuo ulkonäköön bling-blingiä, mutta valitettavasti kiillotetut pinnat naarmuuntuvat todella helposti ja parin viikon käytön jälkeen ne ovat jo täynnä pieniä hiusnaarmuja.

Tärkeintä Note 4:n rakenteessa kuitenkin on, että siinä on päästy vihdoin eroon paljon kritiikkiä osakseen saaneesta muovisesta tuntumasta. Samalla päästään eroon aiemmissa Galaxy-malleissa esiintyneestä ongelmasta, jossa metallinkiiltoisten kylkien pinta halkeili ja pinnoite irtoili ajan myötä. Metallirunko tuo puhelimelle huomattavasti arvokkaamman tuntuman, jollaista voikin odottaa yli 700 euron puhelimelta. Note 4 on rakenteeltaan erittäin tukeva eikä väänneltäessä ole havaittavissa natinoita. Koko puhelimen etupuoli on peitetty uusimman sukupolven Gorilla Glass 4 -suojalasilla, jonka reunat on pyöristetty kevyesti.

Galaxy Note 4:n ulkomitat ovat (K x L x S) 153,5 x 78,6 x 8,5 mm, eli pituus ja paksuus ovat kasvaneet hieman Note 3:een nähden. Käytännössä kamerakyhmyn kohdalla paksuutta on 10,1 mm ja metallireunan paksuus on puolestaan noin 5,6 mm. Painoa on kertynyt puolestaan 176 grammaa, joka on kahdeksan grammaa edeltäjämallia enemmän. Suuntaus on siis harmillisesti sama, kuin Galaxy S5:n tapauksessa. Kaikesta huolimatta paino on tämän kokoluokan puhelimelle melko lailla normaali. Note 4 on saatavilla neljässä eri värissä: Charcoal Black, Frost White, Bronze Gold ja Blossom Pink.

Suomessa myytävän Note 4:n (SM-N910F) suorituskyky tuotetaan Qualcommin nopeimmalla markkinoilta löytyvällä Snapdragon 805 -piirillä (APQ8084), joka valmistetaan 28 nanometrin HPm-tekniikalla. Piiri koostuu neljästä maksimissaan 2,7 GHz kellotaajuudella toimivasta Krait 450 -prosessoriytimestä ja 600 MHz kellotaajuudella toimivasta Adreno 420 -grafiikkasuorittimesta. LPDDR3-RAM-muistia on kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua (josta vapaana on noin 25 Gt). Micro-SD-muistikorttipaikka tukee jopa 128 gigatavun kortteja. LTE-yhteys tukee yhdeksää eri taajuutta (sisältäen kaikki Suomessa käytettävät) sekä maksimissaan 300 Mbit/s latausnopeutta sekä 50 Mbit/s lähetysnopeutta (Cat6). WLAN-yhteys tukee ac-standardia sekä MIMO-monikanavatekniikkaa.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on erityisesti puhelimen kokonaispituuteen nähden varsin kapea (13 mm), joka hankaloittaa siihen sijoitettujen painikkeiden käyttöä. Reunimmaisena sijaitsevat kapasitiiviset moniajo- ja paluunäppäin ovat taustavalaistu valkoiseksi. Kiiltäväreunainen kotinäppäin on tuttuun tapaan fyysinen ja hieman kohollaan lasin pinnasta. Kotinäppäimeen on piilotettu myös sormenjälkilukija, joka vaatii alaspäin pyyhkäisyn näppäimen yli. Sormenjälkeä voi hyödyntää puhelimen lukitukseen sekä nettisivuille, Samsung-tiliin ja Paypaliin kirjautumiseen.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu kaksi pientä mikrofonireikää, micro-USB 2.0 -liitäntä sekä S Pen -kynän sijoituspaikka. USB-liitännän nopeus on heikentynyt edeltäjämallista, sillä Note 3:ssa käytössä oli leveämpi micro-USB 3.0 -liitäntä. Käytettävyydeltään pienempi micro-USB 2.0 on hieman helpompi. Kynän muotoilu on pysynyt samana, mutta se on aavistuksen lyhyempi ja saanut pintaansa pienen urituksen. Kynän kanssa toimiva näytön digitoija on uusittu ja se tukee nyt 2048 eri painetasoa, mahdollistaen entistä luonnollisemman piirtämisen ja kirjoittamisen. Puhelin tunnistaa, kun kynä irrotetaan ja osaa muistuttaa, jos kynä meinaa jäädä puhelimen kyydistä.

Note 4:n näyttö perustuu Super AMOLED -tekniikkaan ja siinä käytetään vinoneliömuodostelmassa olevaa PenTile-alipikseliasettelua. Näytön koko on pysynyt samana kuin Note 3:ssa, eli 5,7 tuumassa. Tarkkuus on puolestaan nostettu QHD-tasolle, eli 1440 x 2560 pikseliin, joka tarkoittaa erittäin korkeaa 515 PPI:n pikselitiheyttä. Kuva on vietsenterävä ja yksittäisiä pikseleitä onkin lähes mahdotonta havaita paljaalla silmällä. Näyttö tukee korkean herkkyyden tilaa, joka mahdollistaa sen käytön myös hanskat kädessä. Näytön herättäminen lukituksesta ei kuitenkaan ole mahdollista näpäyttämällä.

Näyttöä suojaavaan Gorilla Glass 4 -lasin pyöristetyt reunat tuntuvat käytössä, vaikka ne eivät jatkukaan saumattomasti puhelimen runkoon. Note 4:n julkaisun jälkeen otsikoissa olleet näyttölasin reunojen raot eivät ainakaan testikappaleessamme olleet mitenkään häiritsevän suuret. Rako oli kaikilla reunoilla suunnilleen yhtä suuri ja väliin ei saanut tungettua tavallista Post-it-lappua paksumpaa paperia. Testijakson aikana väleihin ei myöskään kerääntynyt likaa.

Note 4:n näytön kuvanlaatua arvostellessa on hankala pidättäytyä ylisanoilta. OLED-tekniikalle tyypillisesti näytön tummien sävyjen toisto on todella syvää ja kontrasti sen myötä huippuluokkaa. Näytön kirkkaus on hyvä, joskaan ei aivan markkinoiden parhaimmistoa. Värintoisto on pirskahtelevaa ja mukautuvassa näyttötilassa jopa yliampuvan saturoitunutta. Näytön väriprofiilia voi onneksi säätää asetuksista ja realistista värimaailmaa kaipaavan kannattaakin ottaa käyttöön valokuvatila, joka toistaa värit todella luonnollisesti. Näytön katselukulmat ovat erittäin hyvät ja vain äärireunoille mentäessä on havaittavissa pientä kuvan tummenemista. Auringonpaisteessa näytön luettavuus pysyy erinomaisena ollen aivan markkinoiden kirkkainta parhaimmistoa. Mm. laadukkaista näyttötesteistään tunnettu Display Mate -sivusto arvioi Note 4:n näytön värintoistoltaan ja kokonaisuudeltaan markkinoiden parhaaksi älypuhelinnäytöksi ja omien silmämääräisten havaintojemme perusteella voimme olla täysin samaa mieltä asiasta.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on noin viitisentoista milliä korkea ja siihen on sijoitettu kiiltävä Samsungin logo, kiiltäväreunainen kuulokkeen ritilä, etäisyys- ja valoisuussensorit, etukamera sekä näyttölasin taakse näkymättömiin naamioitu monivärinen merkkivalo. Näyttölasin reunojen alla näkyvä harmaa vaakasuuntainen raitakuviointi (näkyy huonosti kuvassa) on tyylikkäämpi kuin Galaxy S5:ssä tai Galaxy Alphassa käytetty pistekuosi, mutta ei kuitenkaan vedä vertoja Note 3:n harjattua alumiinia imitoivalle kuvioinnille. Etukameran tarkkuus on 3,7 megapikseliä ja sen parina on laajakulmainen f1.9-valovoiman objektiivi. Kameran tarkkuus vastaa siis näytön kokoa, eli sillä on mahdollista ottaa 2560 x 1440 pikselin valokuvia tai 1440p-videokuvaa. HDR-videokuvaus on kuitenkin mahdollista vain 1080p-tarkkuudella.

Puhelimen yläpäädyn kehykseen on sijoitettu pieni pyöreä infrapunalähettimen linssi sekä vastamelumikrofonin pieni aukko. 3,5 mm kuulokeliitännän kohdalle kehykseen on muotoiltu pieni kyhmy. Kehyksessä on myös näkyvissä pienet vaaleat muovikaistaleet, jotka ovat siinä antennien toiminnan takia. Muovikaistaleet ovat sulautettu täysin samalle tasolle metallin kanssa eikä saumakohtaa voi huomata muusta kuin materiaalin pinnan erilaisesta karheudesta.

Note 4:n takakuoressa on käytetty edellisestä vuosimallista tuttua nahkajäljitelmää, mutta sen toteutuksessa on menty parempaan suuntaan. Ensinnäkin jäljitelmän kuviointi on hieman karkeampi ja sitä myöden visuaalisesti aidomman näköinen. Koskettamisen jälkeen pintaa ei enää voi luulla aidoksi nahaksi, mutta ratkaisu näyttää kaikesta huolimatta hyvältä ja tuntuu kädessä miellyttävän pehmeältä ja erittäin pitävältä. Kuvioinnin muuttamisen lisäksi Samsung on jättänyt reunojen hölmöt tekotikkaukset pois, jonka ansiosta lopputulos näyttää paremmalta ja reunoja kohti tasaisesti kaartuva takakuori istuu lisäksi käteen huomattavasti mukavammin. Metallirungon ja pitävän nahkajäljitelmätakakuoren yhdistelmä onkin Samsungilta nappivalinta. Note 4:n väriä valitessa kannattaa kuitenkin huomioida, että takakuoren pinnoitteen pitävyys heikkenee mitä vaaleampi väri on. Valkoisesta versiosta kumimainen pinta uupuu lähes kokonaan.

Fyysiset näppäimet on sijoitettu puhelimen kylkien yläkolmanneksiin. Virta-/lukituspainike on oikeassa kyljessä ja äänenvoimakkuuspainike vasemmassa. Näppäimet ovat mukavasti kohollaan muusta pinnasta. Maininnan arvoiset ovat myös kylkien molemmista päädyistä löytyvät pienet levennykset, jotka ovat tutut myös Galaxy Alphasta. Ne parantavat puhelimen istumista käteen ja estävät vahingossa tapahtuvia luiskahduksia. Note 4:n kaiutin on sijoitettu takapaneelin alaosaan ja se toistaa kummastukseksemme vain monoääniä. Sen ääni on melko voimakas, mutta peltipurkkimainen. Lisäksi se jää helposti sormien alle, kun puhelinta pitää kädessä. Takakuoren yläosassa sijaitseva kameran linssi on noin puolisentoista milliä muusta takakuoresta kohollaan. Kameran alapuolelta löytyy LED-salama sekä biometrinen sensori sykkeen mittaamista varten. Sormenpää valaistaan punaisella valolla ja sensori mittaa sydämen hetkellisen lyöntitiheyden optisesti.

Note 4:n takakuori on irrotettavaa mallia, kuten Samsungilla on ollut puhelimissaan tapana tehdä. Koska puhelinta ei ole suojattu vedeltä, ei takakuoren sisäpinnasta löydy sisuskaluja suojaavia tiivisteitä. Takakuori on valmistettu lasikuituvahvistetusta polykarbonaatista ja se on erittäin taipuisa. Kuoren alta avautuva näkymä paljastaa, että puhelimen sisärunko on muovia ja alumiininen ulkokehys on sulautettu siihen saumattomasti. Micro-SIM-korttipaikkaan käsiksi päästäkseen on irrotettava akku, mutta muistikortti on sen sijaan asennettavissa ilman akkuun kajoamista.

Kapeahko pitkulainen akku sijaitsee puhelimen toiselle puoliskolle sijoitettuna ja sen kapasiteetiksi ilmoitetaan 3220 mAh (12,4 Wh). Valmistajan mukaan akunkesto on parantunut 7,5 % edeltäjämalliin nähden. Akun yhteyteen on integroitu myös NFC-lähikenttäviestinnän antenni. Samsung lupaa yhdellä latauksella jopa 12 tuntia nettiselausaikaa, 14 tuntia videotoistoaikaa, 82 tuntia muusiikkitoistoaikaa tai 20 tuntia puheaikaa. Akku tukee myös pikalatausta, eli puolessa tunnissa akun saa ladattua tyhjästä 50 % varaukseen. Langatonta latausta Note 4:stä ei valitettavasti löydy edelleenkään vakiona, mutta se on saatavilla lisävarusteena 40-50 euron hintaisilla takakuorilla.

 

Kamera

Note 4:n kamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä (5312 x 2988) ja se pohjautuu Sonyn valmistamaan IMX240-kuvasensoriin, joka on fyysiseltä kooltaan 1/2,6 tuumaa (pikselikoko 1,1 mikrometriä). Kamerakennon vakiokuvasuhde on 16:9 ja sen parina on optisella kuvanvakaimella varustettu 31 mm polttovälinen f2.2-objektiivi. Muilla markkina-alueilla myytävistä Note 4 -versioista on myös tavattu Samsungin omaa Isocell-sensoria, jota ei kuitenkaan tiettävästi löydy Suomen markkinoilta. Kameran automaattitarkennus toimii kontrastipohjaisesti, eikä siis perustu Galaxy S5:ssä nähtyyn vaiheentunnistustekniikkaan. Siitä huolimatta emme havainneet käytännön nopeuseroa GS5:n ja Note 4:n tarkennusnopeuden välillä. Hämäräolosuhteissa kameran apuna on yhteen suurteholediin perustuva salamavalo.

Videokuvaus onnistuu Note 4:llä korkealla 3840 x 2160 4K-tarkkuudella 30 FPS päivitysnopeudella sekä tavanomaisemmalla 1080p-tarkkuudella 60 FPS päivitysnopeudella tai HDR-tilassa. 1080p-videokuvaus mahdollistaa kaksinkertaisen häviöttömän zoomin käytön.

Note 4:n kamerasovelluksen käyttöliittymä on muuttunut edeltäjämallista yksinkertaisempaan suuntaan, mutta tämän vuoden malleihin (GS5 ja Alpha) nähden se on pysynyt lähes muuttumattomana. Ainoa pieni ero löytyy asetusvalikosta (hammasratasikoni), jonka sisältöä on hieman karsittu ja yksinkertaistettu. Oikeasta reunasta löytyvät valokuvaus- ja videokuvauspainikkeen sekä kuvaustilapainike ja vasemman reunan asetuskuvakkeet ovat käyttäjän kustomoitavissa. Tila-painikkeen takaa tarjolle tulevia kuvaustiloja on karsittu ja puhelimeen esiasennettuna niitä on kahdeksan kappaletta. Samsungin omasta kaupasta kuvaustiloja voi ladata kuusi lisää. Note 4:n kameran manuaalisäädöt eivät ole erityisen laajat, sillä tarjolla on ISO-arvon valinta, valkotasapaino, valotusarvon kompensointi sekä mittaustavan valinta.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Note 4:n kamera käynnistyy nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmiudessa. Kamerasovellus on mahdollista käynnistää myös lukitusnäkymästä kameraikonia pyyhkäisemällä. Myös tarkentaminen ja kuvien tallentuminen tapahtuu erittäin nopeasti. Galaxy S5:n tapaan myös Note 4:n HDR-kuvaus toimii erittäin ripeästi ja tuottaa varsin luonnollista jälkeä, joten sitä käyttää mielellään myös tavallisissa kuvaustilanteissa. Myös panoraamakuvaus ansaitsee erityismaininnan, sillä se kykenee tuottamaan jopa lähes 60 megapikselin otoksia pystyasennossa käytettynä.

Hyvässä valaistuksessa Note 4 taltioi teräviä ja yksityiskohtaisia otoksia. Kuvien värien ja yksityiskohtien korostusta on hieman vähennetty Galaxy S5:een verrattuna, joka on hyvä asia, vaikka ne ovat edelleenkin hieman korostuneita. Kontrasti on hyvällä tasolla ja dynamiikka älypuhelinten mittapuulla hyvää. Yksityiskohtia läheltä tarkastellessa on havaittavissa Samsungin puhelimille tyypillistä maalausmaista kohinanvaimennuksen jälkeä.

Kun käytettävissä olevan valon määrä vähenee, Optisen kuvanvakaimen edut ovat nähtävissä yksityiskohdissa, jotka pysyvät terävämpinä, kuin Galaxy S5:llä otetuissa kuvissa. Myös värintoisto pysyy heikossa valossa sisarmallia parempana, vaikka värien haalentumista on jossain määrin havaittavissa. Valon määrän vähentyessä kohinan määrä luonnollisesti kasvaa, mutta se pysyy rakenteeltaan maltillisena ja väriltään muuta värimaailmaa mukailevana. Valkotasapainon kanssa emme havainneet juurikaan mitään ongelmia ja myös tarkennus toimii hämärässä melko luotettavasti. Note 4:llä otettujen hämäräkuvien kokonaisilme on yleensä terävä ja selkeä.

Kokonaisuudessaan Note 4:n kamera tekee kautta linjan tasaisen hyvää jälkeä ja kyseessä onkin paras Samsungin valmistama puhelinkamera tähän mennessä. Samsung on onnistunut vihdoin paikkaamaan heikkouksiaan hämäräkuvauksessa ja nyt enää lähinnä puristeilta saattaa kuulla pientä nurinaa kuvien näyttävyyteen painottavasta jälkikäsittelystä.

Note 4:n videotallennus onnistuu parhaimmillaan 4K-tarkkuudella, eli 3840 x 2160 pikselin resoluutiolla ja noin 50 Mbit/s bittivirralla. Videon ääni tallentuu stereona korkealaatuisella 256 kbit/s bittivirralla. Videokuvan laatu on älypuhelinmarkkinoiden ehdotonta huippua ja siitä on vaikea keksiä kritisoitavaa. Video on sujuvaa, terävää, väreiltään eläväistä ja dynamiikaltaan hyvää. Myös Full HD -tarkkuuden video on laadultaan luokassaan hyvää ja sen käyttämistä kannattaakin harkita, sillä 4K-videon koko turpoaa äkkiä todella suureksi (noin 350 Mt/min) ja yhden klipin pituus on rajoitettu viiteen minuuttiin.

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F)
  2. Tekniset- ja ulkoiset ominaisuudet & kamera
  3. Käyttöjärjestelmä, vertailua & käyttökokemukset
  4. Yhteenveto