Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

22.09.2017 19:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Ulkoisesti nopealla vilkaisulla Samsung Galaxy Note 8 muistuttaa erehdyttävästi alkuvuonna myyntiin saapunutta Galaxy S8+ -mallia. Vaikka Note8:aa onkin tituleerattu vähän alentavasti ”suurennetuksi S8+ -malliksi”, eroja löytyy niin ulkomuodossa kuin muotoilussakin.

Pelkkiä ulkomittoja tarkasteltaessa voisi luulla, että kyseessä on epämiellyttävän kookkaasta laitteesta. Note 8:n viralliset mitat ovat 162,5 x 74,8 x 8,6 millimetriä, ja painoa puhelimella on 195 grammaa.

Laitteen kohtuullisen kookkaat ulkomitat selittyvät valtavalla 6,3 tuuman kokoisen Infinity Display -näytöllä. Näytön ja ulkomittojen suhteeksi Note 8 saavuttaa noin 83,2 prosenttia, mitä voi pitää lippulaivaluokassa tällä hetkellä hyvänä tuloksena. Pikkuveljeen, eli S8+:aan, verrattuna Note 8 on kolme millimetriä pidempi, 1,4 millimetriä leveämpi sekä puoli millimetriä paksumpi, joten todellisuudessa erot ovat hyvin pienet.

Ensikosketus laitteeseen tuo heti esille rakenteen laadukkuuden. Laite tuntuu käsissä isolta mutta tukevalta. Yleisolemus on huomattavasti S8+ -mallia kulmikkaampi, ja Samsung onkin valinnut enemmän laatikkomaisen muotoilun. Ainakin allekirjoittaneelle tässä kokoluokassa tämä osuu nappiin. Laitteen koosta aiheutuu kuitenkin myös pieniä epämukavuuksia, ja esimerkiksi farkun taskuissa laitteen kanniskelu ja varsinkin istuminen ei ole ihan mukavinta puuhaa.

Laitteen käsittely on kuitenkin kohtuullisen helppoa, johon auttaa hiukan sivuilta kaareva näyttö sekä hyvin kapeat näytönreunukset. Puhelimen leveys onkin saatu pidettyä maltillisena, joka taas auttaa esimerkiksi yhden käden käyttöä.

Samsung on Note 8:ssa säilyttänyt pääasiallisena materiaalina lasin, joka laitteen etu- sekä takapuolella on Gorilla Glass 5:tä. Laitteen sivuja kiertää alumiininen runko. Kokonaisuus on Samsungille totutusti vedeltä ja pölyltä suojattu IP68-standardin mukaisesti.

Galaxy Note 8 etupuoli on siis pyhitetty Samsungin S8-sarjan yhteydessä esitellylle Infinity Display -näytölle. Samsungille tyypilliseen tapaan puhelimessa käytetään yhtiön omaa Super AMOLED -paneelia, joka on edelleen laadultaan markkinoiden kärkeä.

Näytön yläpuolelle sijoitettuun kapeaan kaistaleeseen on sijoitettu laitteen ilmoitusledi, kuuloke, etukamera sekä iirisskanneri ja etäisyydentunnistin. Note 8:n iirisskanneri on samaa laatua kuin aikaisemmin testaamassamme S8+:n kanssa, ja se toimii kohtuullisella nopeudella niin pimeässä kuin normaalissa huoneenvalossa.

Suurimmat ongelmat iirisskannerin kanssa ilmenevät auringonpaisteella ja aurinkolasien kanssa. Lisäksi ominaisuuden hyödyllisyyttä laskee hiukan se, että puhelimen näyttö tulee erikseen aktivoida ja tämän jälkeen vielä sijoittaa laite käyttäjän kasvojen eteen oikealle kohdalle, jotta iiristen lukeminen onnistuu.

Note 8:n näyttö on edelleen markkinoiden parhaimmistoa ja sen katselukulmat ovat jopa ääriasennoissa hyvät. Myös aikaisemmista Super AMOLED -näytöistä tuttu näytön maksimikirkkaus selviää kirkkaimmistakin auringonpaisteista ongelmitta. Pimeämmillä tiloilla näytön saa himmennettyä mukavan himmeäksi, joten käyttö pimeälläkään ei rasita silmiä.

Puhelimen lasinen takapuoli jatkaa hyvin pelkistetyllä linjalla. Takakuoren yläosasta löytyy Samsungin ensimmäinen puhelimista löytyvä tuplakamera, jossa käytetään kahta optisella kuvanvakaajalla varustettua 12 megapikselin kamerasensoria. Kameroista ensimmäinen on laajakulma- ja jälkimmäinen telekamera.

Tuplakameran viereen on sijoitettu salama sekä Samsungille tuttu sykemittari. Puhelimen sormenjälkitunnistin on sijoitettu jälleen kerran kameraelementin oikealle puolelle. S8-sarjasta poiketen sormenjälkitunnistin on sijoitettu omaan lokeroonsa, joka helpottaa tunnistimen erottamisessa kamerasensoreista. Harmillisesti Samsungin sormenjälkilukijan sijoittelu on edelleen hankala, ja sen ongelmallisuus korostuu ison kokoluokan puhelimessa.

Mikäli käyttäjän sormi ilman ylimääräistä isoa temppuilua löytää lukijalle, toimii lukija nopeasti ja luotettavasti. Testijakson aikana lukijan toimintavarmuudessa ei ollut moitittavaa, mutta ongelmat olivat lähinnä sormenjälkilukijan sijainnissa ja sinne ylettymisessä. Loppujen lopuksi testijakson aikana laite tuli avattua joko iirisskannerin tai PIN-koodin avulla huomattavasti useammin.

Puhelimen alalaitaan on sijoitettu 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, USB-C-latausliittimen, kaiuttimen lisäksi Note-malliston erikoisuus: S Pen -kynä, jolle on oma säilytyskolo laitteen alapäädyn sivussa. USB-C-latausliitin noudattaa USB 3.1 -standardia, ja tukeekin viiden gigabitin teoreettisia siirtonopeuksia. Puhelimen kaiutin tuottaa äänenpaineeltaan kohtuullisen voimakasta ääntä, mutta kuten lähes kaikissa puhelimessa, itse äänenlaatu jää kolhoksi.

Oikeaan reunaan on Samsung sijoittanut ainoastaan laitteen virtapainikkeen. Virtapainikkeen tuntuma on hiukan pehmeä, mutta painikkeesta saa kuitenkin selkeän palautteen sitä painettaessa. Testijakson aikana painikkeen toiminnassa ei esiintynyt sen kummempia ongelmia, vaikkakin muutamia ei-rekisteröityneitä painalluksia eteen sattuikin. Niiden määrä jäi kuitenkin yhden käden sormilla laskettavaksi.

Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu yksi laitteen mikrofoneista ja SIM-korttiluukku. SIM-korttiluukun takaa löytyy paikka joko yhdelle nano-SIM-kortille ja microSD-muistikortille tai kahden SIM-kortin-mallissa voidaan puhelimeen asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yksi SIM- ja yksi microSD-muistikortti.

Vasempaan reunaan on sijoitettu äänenvoimakkuuden säädin sekä Samsungin oman avustajan Bixbyn aktivointipainike. Äänenvoimakkuudensäätimen painikkeet ovat jämäkät ja niistä kuuluukin selkeä naksahdus, kun painikkeitta painaa.

Harmillisesti Bixby-painike on hankala sormivaralla erottaa äänenvoimakkuuden säätimestä, eikä painikkeiden pintaa ole erikseen käsitelty eroavuuden parantamiseksi. Lisäksi Bixby-painikkeen sijainti oli myös allekirjoittaneelle hiukan ongelmallinen, ja testijakson aikana kävi useasti tilanne, että puhelinta taskusta ottaessa tuli samalla painettua Bixbyn aktivointipainiketta.

Samsungin S- sekä Note-lippulaivasarjat eivät ole koskaan kalvenneet teknisiltä ominaisuuksiltaan muiden valmistajien rinnalla, eikä Note 8 petä tälläkään kertaa. Puhelimen sisällä tehoista vastaa Samsungin omaa tekoa oleva, 10 nanometrin valmistusprosessiin perustuva, kahdeksanytiminen Exynos 8895 -järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiiri on täysin sama – kellotaajuuksia myöten – kuin S8+ -mallissa. Siitä löytyy siis neljä vähävirtaista ydintä, jotka sykkivät 1,9 gigahertsin taajuudella, sekä lisäksi neljä kappaletta tehokkaampia 2,3 gigahertsin taajuudella toimivia ytimiä.

Myös grafiikkapiirinä jatkaa S8+ -mallissa ollut Mali-G71 MP20 -piiri. RAM-muistia Note 8:ssa on kuusi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa löytyy myyntialueesta riippuen, joko 64, 128 tai 256 gigatavua (UFS 2.1).

Liekö sitten Note 7:n kanssa kärsityt imagotappiot ja ongelmat johtaneet Samsungin pelaamaan varmanpäälle, koska Note 8:n sisäisen, kiinteän akun kapasiteetti on 3300 milliampeerituntia, joka on 200 mAh vähemmän kuin S8+:ssa. Puhelin tukee Samsungin omaa pikalatausta (QuickCharge 2.0) sekä myös langaton lataus jatkaa edelleen Samsungin mallistossa. Langaton latauksen osalta tuetaan myös nopeaa langattoman latauksen tekniikkaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto