Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

22.09.2017 19:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Samsungin lippulaivat ovat aina olleet todellisia tehopesiä raa’n suorituskyvyn osalta, eikä Note 8 tuota tälläkään osa-alueella pettymystä. Ajoimme puhelimella normaalit synteettiset testisovellukset ja verrokeiksi otimme tällä kertaa juuri julkaistun Nokia 8:n sekä Samsungin alkuvuodesta julkaistun Galaxy S8 -puhelimen.

Androbench-testissä testataan sisäisen tallennustilan kirjoitus- sekä lukunopeuksia. Tuloksien osalta kaikki kolme pärjäävät hienosti, ja erot jäävät huomaamattomaksi. Kaikki kolme laitetta käyttävät uusinta UFS2.1 -pohjaista tallennustilaa, joka näkyy myös kirjoitus- ja lukunopeuksissa.

Graafista suorituskykyä testattiin Antutu-sovelluksella. Siinä Note 8 sekä Nokia 8 ottavat kärkipaikat hienoisella erolla Galaxy S8:aan. Pisteet ovat kuitenkin teoreettiset ja todellisessa käytössä erot ovat niin olemattomia, että käyttäjä ei niitä tule huomaamaan.

Suorittimen vääntökyvyn testaamiseen käytettiin GeekBench-sovellusta, joka antaa pisteytyksen yhden ytimen sekä useamman ytimen suorituskyvylle. Nokia 8 ja Note 8 ottavat jälleen kärkipaikan.

GFXBenchilla ajettiin tutut testit, ja kuten aikaisemmissa testeissä, koko kolmikko selvittää testit hyvin olemattomilla eroilla.

Jokapäiväistä käyttöä simuloitiin PCMark-sovelluksen Work 2.0 -testillä. Yllättäen Nokia 8 ottaa testissa kärkipaikan, kun taas Note 8:n sekä Galaxy S8:n tulokset eroavat toisistaan vain vähän.

JavaScript-suorituskykyä testattiin vielä Sunspider-testilla, jossa pienempi tulos on parempi. Jostain syystä Galaxy S8 on aina tässä testissä antanut korkeita tuloksia, ja sama näkyi myös tällä kertaa. Note 8 kuitenkin parantaa Samsungin suoritustasoa huomattavasti, ja ero Nokia 8:n tulokseen on häviävän pieni.

Synteettiset testit antavat aina suorituskyvystä vain toisen puolen ja testiemme perusteella kaikki kolme laitetta pärjäävät raskaammissakin tehtävissä loistavasti. Lisäksi Note 8:n tuloksissa on huomioitava se, että testit ajettiin Note8:ssa FHD+ -näyttöresoluutiolla.

Todellista suorituskykyä testasimme jälleen tutuilla HIT- ja Modern Combat-peleillä. Kuten arvata saattaa, suoriutuu Note 8 myös raskaiden pelien pelaamisesta moitteetta, eikä pätkimisiä tai nykimisiä ollut havaittavissa. Pidempien pelisessioiden jälkeen laite kuumenee takakannesta maltillisesti, mutta lämpö ei nouse epämiellyttäväksi.

Note 8 akkukestoon suhtauduttiin testijakson alussa hieman epäilevällä kannalla. Samsung on pienentänyt alkuvuoden S8+ -mallin 3500 milliampeeritunnin akusta Note 8:aan akkua kahdella sadalla milliampeeritunnilla. Note8:n kiinteä akku on siis vain 3300 milliampeerituntinen. Näytön kasvattaminen ja akun kapasiteetin pienentäminen on harvoin hyvä yhdistelmä akkukestoa ajatellen. Toisaalta jo S8+ -arvostelussa huomattiin, että Samsungin uusi 10 nanometrin viivanleveydellä tuotettu uusi Exynos-piiri on huomattavasti virtapihimpi aikaisempiin Exynos-piireihin verrattuna.

Note 8:n akkukestoa seurattiin tarkemmin ensimmäisen viikon ajan kirjaamalla aina käyttöpäivän lopuksi akkuprosentti sekä sen hetkinen näytön päälläoloaika. Normaaliin käyttöpäivään (noin klo 6 – 23) kuului muutamia puheluita, viestittelyä WhatsApp-, Telegram- sekä Slack-sovelluksilla sekä internet-selausta. Puhelimessa oli kaikki synkronoinnit aina päällä, ja puhelimeen oli kytketty neljä sähköpostitiliä sekä Samsung Gear S3 -älykello.

Ensimmäiset neljä päivää puhelinta käytettiin täydellä WQHD+ -resoluutiolla ja Always on Display -asetus päällä. Tällä yhdistelmällä normaalin käyttöpäivän jälkeen oli akun varaus päivän lopuksi parhaimmillaan 25 prosenttia, kun näytön päällä oloaika oli 4 tuntia 40 minuuttia. Kun näytön resoluutio pudotettiin FHD+ -tasolle, mutta pidettiin Always on Display päällä, pääsi puhelimella reilun viiden tunnin näyttöaikoihin. Tällöin akun varaus oli illalla noin 18 prosenttia.

Kun Note 8:aa käyttää täysillä herkuilla, pärjää akulla kokonaisen käyttöpäivän, vaikka käyttö olisikin keskivertoa raskaampaa. Resoluutiota alentamalla ja Always on Display -ominaisuuden poiskytkennällä akku kestää vielä reilusti toisen päivän puolelle. Yhteenvetona voi todeta, ettei laitteen akkukesto ole parhaimmasta päästä, mutta silti Note 8 tarjoaa raskaammallakin käytöllä akkukeston kokonaiseksi työpäiväksi.

Note 8 mukana toimitetaan Samsungin oma Quick Charge 2.0 -latauslaite, jolla saa nopeasti tyhjentyneet akun ladattua. Noin reilun 30 minuutin latauksella täysin tyhjä akku saadaan noin 50 prosentin varaustasoon, jolla pärjää jo helposti kevyemmällä käytöllä melkein kokonaisen päivän. Tyhjän akun lataaminen täyteen Samsungin omalla laturilla kestää hiukan alle 1,5 tuntia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto