Uusimmat

Ulkokuori ja tekniset ominaisuudet

03.04.2015 16:14 Juha Kokkonen

Galaxy Note Edge muistuttaa äkkiseltään ulkoisesti sisarmalli Note 4:ää, mutta lähemmässä tarkastelussa yksityiskohdista löytyy useitakin pieniä eroja (näytön lisäksi). Muotokieli on tuttua ja rakenne koostuu alumiinisesta puhelimen väriin pinnoitetusta kehyksestä, etupuolta peittävästä Gorilla Glass 3 -lasista sekä takakuoren nahkaa imitoivasta muovipinnasta. Note Edgen rakenne tuntuu sisarmallinsa tapaan laadukkaalta ja tukevalta, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voi odottaa.

Note Edgen ulkomitoiksi ilmoitetaan 151,3 x 82,4 x 8,3 mm, eli se on aavistuksen sisarmalliaan lyhyempi ja leveämpi. Painoa on 174 grammaa, joka on melko tyypillinen lukema tämän kokoluokan high-end-puhelimelle. Värivaihtoehtoja on tarjolla kaksi – Charcoal Black ja Frost White, joista testikappale edustaa ensin mainittua.

Layoutiltaan Note Edgessä lähes kaikki on tuttua Note 4:stä. Puhelimen alapäädyssä on micro-USB 2.0 -liitäntä (MHL 3.0- ja USB Host -tuki) sekä S Pen -kosketuskynä. Näytön alapuolisista navipainikkeista reunimmaiset ovat kapasitiivisia ja taustavalaistuja ja keskimmäinen on puolestaan fyysinen sekä pyyhkäisyyn perustuvalla sormenjälkitunnistimella varustettu. Näytön yläpuolella sijaitseva etukamera on Note 4:stä tuttu 3,7 megapikselin yksilö.

Note Edge on rautatasolla näyttöä lukuun identtinen Suomessa myytävän Note 4:n (SM-N910F) kanssa. Kattaukseen kuuluu 32-bittinen neliytiminen Snapdragon 805 -järjestelmäpiiri (APQ8084), kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka, LTE Cat6 -yhteysominaisuudet sekä ac-standardia sekä MIMO-monikanavatekniikkaa tukevat WLAN-yhteydet. Teknisesti Note Edge edustaa siis edelleen markkinoiden kärkipäätä, mutta raa’assa suorituskyvyssä uudempaa 64-bittistä tekniikkaa käyttävät tämän kevään huippumallit ovat jonkin verran edellä.

Kuten laitteen alapäädystä otetusta kuvasta käy hyvin selville, alumiininen runkorakenne on vasemman ja oikean kyljen suhteen epäsymmetrinen. Oikeassa kyljessä alumiinikehys ohenee merkittävästi, johtuen tietysti puhelimen erikoisesta näyttöratkaisusta. Kehyksen etupuolen reuna on viistetty ja viimeistelty kiiltäväksi, mutta takareuna on ainoastaan pyöristetty ja siinä on säilytetty pinnoite. Note 4:n tapaan kiiltävät viistetyt reunat naarmuuntuvat helposti ja näyttävät muutaman viikon käytön jälkeen ikäviltä. Lisäksi Note Edgen kehyksen viistämätön takareuna tuntuu kättä vasten viistettyä mukavammalta.

Note Edgen irrotettava takakuori on Note 4:n tapaan polykarbonaattimuovia, jonka pinnassa on pitävä kumimainen nahkakuviointi. Ratkaisu on yksi parhaista, joita älypuhelimissa on nähty. Se on käytännöllinen ja tyylikäs näyttämättä tai tuntumatta kuitenkaan halvalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että valkoisessa versiossa takakuoren pinta ei ole pitävää materiaalia. Taustapuolelta Note Edgen erottaa Note 4:stä metallikehyksen reunoista, joissa ei ole kiiltävää koristeviistettä, joka antaa puhelimelle tummemman (mustassa versiossa) kokonaisvaikutelman. Takakuoren muotoilu on hieman toisistaan poikkeava vasemmassa ja oikeassa reunassa. Kaarevan näytön puolella itse takakuori on suora ja pyöristys on tehty alumiinikehykseen. Toisella puolella takakuori kaartuu hieman ja alumiinikylki on lähes suora.

Fyysisten näppäinten sijainnissa Note Edgen ja Note 4:n välillä on yksi merkittävä ero – virta-/lukitusnäppäin sijaitsee oikean kyljen sijaan yläpäädyssä. Käytettävyyden kannalta se on luonnollisesti hankalampi, sillä sen painamiseen vaaditaan joko puhelimen liu’uttamista kädessä tai vaihtoehtoisesti toisen käden käyttämistä. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat tuttuun tapaan vasemmassa kyljessä, mutta Note 4:stä poiketen näppäin on täysin tasapintainen. Takakuoren yläosassa sijaitseva kameran linssi on sisarmallin tapaan noin 1,5 mm takakuoren pintaa ylempänä. Kameran alapuolelta löytyy LED-salama sekä biometrinen sensori pulssin mittaamista varten. Puhelimen yläpäätyyn on virtapainikkeen lisäksi sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä sekä infrapunasensori.

Muovinen takakuori irtoaa helposti yläreunan pienestä lovesta kynnellä kampeamalla ja sen alta paljastuva musta runko poikkeaa väriltään Note 4:stä. Komponenttien asettelu on kuin lähes identtistä sisarmallien kesken. 3000 mAh akun kapasiteetti on hieman pienempi, kuin Note 4:ssä. Samsung lupaa akun täyttyvän pikalatauksen avulla tyhjästä puolilleen noin 30 minuutissa. Valmistajan mukaan täyteen ladatulla akulla voidaan saavuttaa jopa 9 tuntia nettisurffausaikaa mobiiliverkossa, 11 tuntia surffausaikaa WiFi-verkossa, 12 tuntia videotoistoaikaa, 67 tuntia musiikkitoistoaikaa tai 18 tuntia puheaikaa 3G-verkossa. Langatonta latausta ei valitettavasti löydy vakiovarustuksesta, vaan sitä varten on hankittava lisävarusteena myytävä takakuori.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note Edge
  2. Ulkokuori ja tekniset ominaisuudet
  3. Kaarevareunainen näyttö ja sen toiminta, Kamera ja kuvanlaatu
  4. Vertailua Note 4:ään ja Galaxy S6 edgeen, Käyttökokemukset & Yhteenveto

Muropaketin uusimmat