Uusimmat

Kaarevareunainen näyttö ja sen toiminta, Kamera ja kuvanlaatu

03.04.2015 16:14 Juha Kokkonen

 

Kaarevareunainen näyttö ja sen toiminta

Note Edgen merkittävin erikoisuus on mallinimen mukaisesti oikeasta reunastaan kaareutuva 5,6-tuumainen näyttöpaneeli. Super AMOLED Quad HD+ -nimihirviötä kantava näyttö on tarkkuudeltaan 2560×1600 pikseliä (524 PPI) ja se käyttää Diamond PenTile -alipikseliasettelua. Näyttöpaneeli on siis 160 pikseliä leveämpi kuin Note 4:n QHD-näyttö ja kyseinen lisäkaistale sijaitsee juurikin näytön oikean reunan kaartuvalla alueella.

Kuvanlaadultaan Note Edgen näyttö ansaitsee pitkälti samat ylisanat kuin Note 4. Kontrasti ja tummien sävyjen toisto on AMOLED-paneelille tyypillisesti erinomaista. Näytön värintoisto on vakioasetuksilla jopa yliampuvan ilottelevaa ja luonnollisempaa toistoa kaipaavan kannattaakin säätää näyttö asetuksista valokuvatilaan. Maksimikirkkaus ei ole aivan Note 4:n tasoa ja sijoittuukin markkinoiden keskikastiin, ollen kuitenkin täysin riittävä. Näkyvyys auringonpaisteessa on hyvä, sillä puhelin osaa lisätä näyttöön kontrastia kirkkaissa olosuhteissa. Katselukulmat ovat erittäin hyvä, vaikka aivan äärikulmissa näytössä on havaittavissa hyvin pientä vihertämistä.

Näytön oikea reuna kaartuu ”ylimääräisten” 160 pikselin leveydeltä melko voimakkaasti kohti laitteen kylkeä. Luonnollisesti myös näyttöä suojaava Gorilla Glass 3 -lasi on taivutettu näytön myötäiseksi. Reunan kaareva osa on eriytetty ohjelmistotasolla omaksi osiokseen, jossa näytetään näytön tasaisesta osasta riippumatonta lisäsisältöä. Samsung on toteuttanut kaarevaan osaan kämmenentunnistuksen, joka estää vahinkopainallukset puhelinta käytettäessä. Testijaksolla se tuntui toimivan erinomaisesti, sillä vahinkopainalluksia ei havaittu kertaakaan.

Reunanäyttöä voi hyödyntää myös näytön ollessa sammutettuna, sillä pyyhkäisemällä reunaa ylös ja alas siihen herää kellonaika, päivämäärä, säätiedot sekä ilmoitukset mahdollisista saapuneista puheluista ja viesteistä. Samsung kutsuu tätä ominaisuutta Tietovirraksi. Tietovirta osaa näyttää myös muita tietoja kuten urheilutuloksia, kunhan kyseinen ominaisuus on aktivoitu asetuksista. Kun reunanäyttö on saatu herätettyä pyyhkäisyllä, voi käyttäjä sen jälkeen selata kaikkia siihen liittyviä toimintoja. Jos käyttäjä valitsee toiminnon jossa tarvitaan koko näyttöä, siirtyy puhelin suoraan kyseiseen toimintoon heti näyttölukituksen avaamisen jälkeen.

Samsung kutsuu reunanäytössä näkyviä eri ominaisuuksia paneeleiksi ja käyttäjä voi siirtyä paneelista toiseen pyyhkäisemällä näytön kaarevaa osaa sivusuunnassa. Oletuspaneelina on aina suosikkisovellukset, joka näyttää käyttäjän valitsemien sovellusten pikakuvakkeita pystysuuntaisessa jonossa. Kuvakkeita näkyy paneelissa samanaikaisesti seitsemän kappaletta, mutta lisää on saatavissa näkyviin pystysuunnassa selaamalla. Suosikkisovelluksia pääsee muokkaamaan näppärästi paneelin yläosasta löytyvää tähtikuvaketta painamalla. Suosikkisovellusten paneeli on käytettävissä myös sovelluksissa, joten se toimii näppäränä pikasiirtymismahdollisuutena käyttäjän suosikkisovelluksiin.

Kaikkiaan esiasennettuja paneeleita löytyy vajaa kymmenisen kappaletta. Tarjontaan kuuluu mm. ilmoituspaneeli, S Health -paneeli askelnäytöllä, yhteystietopaneeli ja uutispaneeli. Käyttäjä voi valita mitä paneeleita reunanäytössä on käytössä. Kaikkien paneelien alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä ilmestyy hammasrataskuvake, jota painamalla aukeaa reunanäytön asetusvalikko. Vastaavasti yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä esiin liukuu Pikatyökalupaneeli, joka esiteltiinkin jo edellisen kuvan yhteydessä.

Paneelit ovat näkyvissä reunanäytössä oletusarvoisesti vain kotinäkymässä ja ne liukuvat sivuun sovelluksiin tai valikoihin mentäessä. Jäljelle jää 68 pikseliä leveä musta kaistale, jonka keskelle käyttäjä voi halutessaan lisätä mieleisensä tekstinpätkän. Reunanäyttö ei kuitenkaan ole käyttökelvoton sovellusten ollessa auki näytöllä, sillä käyttäjä voi halutessaan tuoda paneelit takaisin esiin pyyhkäisemällä reunanäytöstä näytön keskikohdan suuntaan. Kuten kuvankaappauksista voi huomata, reunanäytön paneelit tulevat hieman sovellusnäkymän päälle, josta johtuen ne ilmeisesti on tehty automaattisesti piiloutuviksi.

Edellä mainittu Pikatyökalupaneeli on näppärä aina yhden pyyhkäisyn päässä tarjolla oleva reunanäytön valikko, joka sisältää viisi kiinteää toimintoa – mittanauhan, sekuntikellon, ajastimen, taskulampun ja ääninauhurin. Niitä kaikkia on mahdollista käyttää myös puhelimen näytön ollessa sammutettuna, sillä toimintoja operoidaan reunanäytön alueella. Esimerkiksi sekuntikellon ja ääninauhurin hallintapainikkeet näkyvät siis suoraan reunanäytössä, eikä näytölle tarvitse avata erillistä sovellusta. Omaperäisin ominaisuuksista on mittanauha, joka luo reunanäyttöön noin kymmenen sentin mitta-asteikon (myös tuumat vaihtoehtona).

Reunanäytön asetusvalikkoon (kuvassa oikealla) pääsee siis alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä ilmestyvän kuvakkeen kautta. Asetuksista löytyy seitsemän alakohtaa, joiden avulla voi hallita reunanäytön eri osa-alueita. Kuvassa vasemmalla puolella näkyy suosikkisovelluspaneelin muokkausvalikko, jossa käyttäjä voi raahata haluamansa sovelluskuvakkeet haluamilleen paikoille palkkiin. Tarjolla on koko laitteeseen asennettu sovellusvalikoima.

Ehkäpä reunanäytön tärkeimmän ominaisuuden eli paneelien hallinta tapahtuu omasta alavalikostaan. Valmiina puhelimeen on asennettuna vajaa kymmenen eri paneelia, joista muutama on valittuna käyttöön. Paneelien hallinnassa on nähtävissä kaikki puhelimeen asennetut paneelit, joista käytössä olevat on merkitty yläpuolella ruudussa olevalla ruksilla. Käyttäjä voi vaikuttaa paneelien järjestykseen valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”järjestä uudelleen” ja raahaamalla paneelit haluamaansa järjestykseen. Myös ns. kotipaneeli on vaihdettavissa suosikkisovelluksista johonkin toiseen. Maksimissaan 10 paneelia voi olla valittuna käyttöön samanaikaisesti. Paneelivalikoimaa voi selata näytöllä sivusuunnassa ja osassa paneeleista on omia lisäasetuksia, joita pääsee tarkastelemaan alareunan kynäkuvaketta painamalla. Esimerkiksi tiedotepaneelissa (vasemmanpuoleisessa kuvassa toinen paneeli vasemmalta) käyttäjä voi valita minkä sovellusten ilmoituksia näytetään paneelissa.

Jos puhelimeen esiasennettujen paneelien valikoima ei tyydytä käyttäjää, voi lisää mieluisia ominaisuuksia koittaa löytää paneelikaupan kautta. Valitettavasti tämän artikkelin kirjoitushetkellä sieltä löytyi vain runsas kymmenkunta lisäpaneelia, joista yli puolet osoittautui ainakin Suomen markkinoilla melko turhiksi ulkomaille kohdistetun sisällön vuoksi. Jäimmekin kaipaamaan esimerkiksi suomalaisen uutissivuston syötepaneelia tai käyttäjän valitsemia RSS-syötteitä näyttävää paneelivaihtoehtoa.

Ilmaise ajatuksesi -asetukset löytyvät omasta alavalikostaan, sillä kyseessä on ainoastaan lukitusnäkymässä näkyvä erikoispaneeli. Käyttäjä voi luoda oman paneelin ja määrittää siihen taustakuvan, korostusefektin sekä haluamansa tekstin. Teksti on mahdollista kirjoittaa myös käsin S Pen -kynän avulla.

Ilmaise ajatuksesi -paneeli näkyy aina reunanäytössä lukitusnäkymän auetessa. Reunanäyttöä sivusuunnassa pyyhkäisemällä käyttäjä pääsee kuitenkin selaamaan muita paneeleita normaaliin tapaan ja halutessaan aktivoimaan toiminnon, joka aukeaa ruudulle kunhan ruudun lukitus on ensin avattu.

Sammutetun näytön reunaa hivelemällä avautuvan Tietovirta-ominaisuuden asetuksia pääsee ihmettelemään oman alavalikon kautta (vasemmanpuoleinen kuva). Jos käytössä ei ole Yahoo!:n paneeleita, voi valikosta lähinnä valita näytön aikakatkaisun viiveen. Jos Yahoo!:n paneelit ovat sen sijaan aktiivisina Paneelien hallinta -valikossa, voi käyttäjä valita myös mihin aihepiiriin liittyviä syötteitä reunanäytössä esitetään. Itse esimerkiksi asetin Yahoo! Sportsin esittämään seuraamieni NHL-joukkueiden ottelutuloksia.

Yökello-ominaisuuden asetukset löytyvät myös omasta alavalikostaan (oikeanpuoleinen kuva). Yökellon asetukset ovat hyvin simppelit, sillä valikosta voi ainoastaan kytkeä ominaisuuden päälle sekä valita aikavälin, jolloin se on käytössä. Yökello tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelimen reunanäytössä näkyy jatkuvasti himmeästi valaistuna kellonaika, päivämäärä ja säätila kyseisellä aikavälillä, jolloin kellon tarkistaminen yöllä on vaivatonta.

 

Kamera ja kuvanlaatu

Note Edgen takakamera on täysin identtinen Note 4:n kameran kanssa, eli se perustuu Sonyn valmistamaan 1/2,6 tuuman IMX240-kuvakennoon. 16 megapikselin (5312 x 2988) sensorin parina on optisella kuvanvakaimella ja 31 mm kinovastaavalla polttovälillä varustettu f2.2-valovoiman objektiivi. Lisäksi videokuvaus onnistuu korkealla 3840 x 2160 4K-tarkkuudella 30 FPS päivitysnopeudella sekä tavanomaisemmalla 1080p-tarkkuudella 60 FPS päivitysnopeudella tai HDR-tilassa. 1080p-videokuvaus mahdollistaa kaksinkertaisen häviöttömän zoomin käytön.

Note Edgessä kamerasovelluksen käyttöliittymää on muokattu hyödyntämään näytön kaarevaa osaa. Käytännössä toiminnot ovat tuttuja Note 4:stä, mutta kaikki näkymän vasemmassa ja oikeassa reunassa sijainneet painikkeet on siirretty näkymän yläreunaan. Idea on hauska, mutta käytännössä se ei yksinkertaisesti toimi kovinkaan hyvin. Laukaisinpainike on sijoitettu oikeaan ylänurkkaan etusormella painettavaa fyysistä painiketta imitoiden, mutta koska reunanäyttö on kaareva, on sen käyttö yhdellä kädellä erittäin hankalaa. Käytännössä kameraa on siis käytettävä Note Edgessä aina kahdella kädellä. Samsung olisikin voinut lisätä asetusvalikkoon mahdollisuuden valita painikkeiden paikan tavallisen sijoittelun ja reunanäytön väliltä.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Koska Note Edgen kamera on täysin identtinen Note 4:n kameran kanssa, myös kuvanlaadun arviointi on täysin yhteneväinen sisarmallien kesken. Lisää voi lukea Note 4 -testiartikkelista. Tiivistettynä Note Edgen kamera tekee kautta linjan tasaisen hyvää jälkeä ja kyseessä onkin paras Samsungin valmistama puhelinkamera ainakin ennen Galaxy S6 -mallien julkaisua. Puristeilta saattaa edelleen kuulla pientä nurinaa kuvien näyttävyyteen painottavasta jälkikäsittelystä.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note Edge
  2. Ulkokuori ja tekniset ominaisuudet
  3. Kaarevareunainen näyttö ja sen toiminta, Kamera ja kuvanlaatu
  4. Vertailua Note 4:ään ja Galaxy S6 edgeen, Käyttökokemukset & Yhteenveto