Vertailua Note 4:ään ja Galaxy S6 edgeen, Käyttökokemukset & Yhteenveto

03.04.2015 16:14 | Juha Kokkonen

 

Vertailua Note 4:ään ja Galaxy S6 edgeen

Rinnatusten vertailtuna Note 4 (vasemmalla) ja Note Edge (oikealla) paljastuvat välittömästi sisarmalleiksi. Sukunäkö on selvä, vaikka pieniä eroavaisuuksia löytyykin. Etupuolella suurin ero on tietysti näyttö, joka on Note Edgessä hieman matalampi ja oikeasta reunastaan pyöristetty. Kyljissä suurimmat erot löytyvät äänenvoimakkuuspainikkeen muotoilusta sekä virtapainikkeen sijainnista, joka on Edgessä oikean kyljen sijaan yläpäädyssä. Lisäksi Note 4:n kylkien keskiosat on hieman päätyjä syvemmällä pidon parantamiseksi. Taustapuolella suurin visuaalinen ero syntyy alumiinirungon kiiltävästä reunasta, joka löytyy vain Note 4:stä.

Ulkomitoiltaan Note Edge on 2,2 mm lyhyempi, 3,8 mm leveämpi ja 0,2 mm ohuempi kuin Note 4. Vaa’an viisari puolestaan heilahtaa Note 4:n vuorolla kaksi grammaa suurempaan lukemaan. Näyttöjen osalta molemmat puhelimet nojautuvat samaan Super AMOLED -tekniikkaan, mutta Edgen 5,6-tuumaisen paneelin leveys on 160 pikseliä suurempi. Kuvanlaadultaan molempien puhelimien näytöt ovat hyvin samantyyppiset Note 4:n hieman suurempaa kirkkautta lukuun ottamatta. Edgen reunanäyttö tuo käyttöliittymään toimintoja, joita Note 4:stä ei löydy. Note 4:ssä näyttöä suojaa Gorilla Glass -lasin neljäs versio, kun taasen Edgessä lasi edustaa kolmosversiota.

Rautatasolla Suomessa myytävät variantit ovat näyttöä ja akun kapasiteettia lukuun ottamatta identtisiä. Note Edgen 3000 mAh akku on 220 mAh eli noin seitsemän prosenttia Note 4:n akkua pienempi. Tämä näkyy myös toiminta-ajassa, mutta ei onneksi häiritsevästi.

Maaliskuun alussa julkaistun ja huhtikuun 11. päivä kauppoihin tulevan Galaxy S6 edgen rinnalla Note Edge näyttää suurelta. Muotoilullisesti Note Edge on paljon pienempää sukulaistaan kulmikkaampi, sillä GS6 edge noudattaa Samsungin viimeisintä muotoilusuuntausta. Näytön koossa laitteiden välillä on eroa nimellisesti 0,5 tuumaa, mutta ulkomitoissa ero vaikuttaa suuremmalta. Galaxy S6 edge on 9,2 mm lyhyempi, 12,3 mm kapeampi ja 1,3 mm ohuempi. Lisäksi Note Edge on 42 grammaa painavampi. Myös materiaaleissa on eroa, sillä siinä missä Note Edgen takakuori on pitävää muovia, on GS6 edgessä päädytty tyylin ehdoilla Gorilla Glass 4 -lasiin.

Note Edge ja GS6 edge ovat Samsungin tämän hetken ainoat reunasta kaareutuvalla näytöllä varustetut puhelinmallit ja siitä syystä ne saattavat olla joillekin käyttäjille vaihtoehtoja toisilleen. GS6 edgen 5,1-tuumainen QHD-näyttö on kaareva molemmilta reunoiltaan, mutta kaareva osa on selvästi pienempi ja loivempi kuin Note Edgessä. Lisäksi Note Edgen näytön kaarevan osan toiminnot ovat huomattavasti monipuolisemmat, kuin GS6 edgessä.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä huhtikuun alussa Note Edgen hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 850 euroa. Note 4 maksaa puolestaan edullisimmillaan noin 650 euroa ja Galaxy S6 edge ei ole vielä saatavilla, mutta sen suositushinta lähtee 32 gigatavun mallin 849 eurosta. Kaarevareunaisesta näytöstä on siis oltava valmis maksamaan raskaasti ekstraa perusmalleihin verrattuna.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Note Edge vieraili TaskuMuron ympärivuorokautisessa käytännön käyttötestissä runsaan parin viikon ajan. Testijaksolla pyrimme keskittymään erityisesti kaarevareunaisen näytön toimintaan ja ominaisuuksiin. Testikappaleessa ei esiintynyt mitään merkittäviä ongelmia tai vikoja.

Note Edgen käsituntuma poikkeaa yllättävän paljon sisarmalli Note 4:stä. Puhelin on hieman leveämpi ja sen takareunat ovat hieman pyöristetymmät ja miellyttävämmän tuntuiset. Yhteistä on kuitenkin onnistunut alumiinin ja pitävän takakuorimateriaalin yhdistäminen rakenteessa.

Kuten tämän kokoluokan puhelimelle on tyypillistä, Note Edgen käyttö on koon puolesta yhdellä kädellä hankalaa. Samsung on kuitenkin helpottanut yhdellä kädellä operoimista merkittävästi käyttöliittymätoimintojen, kuten sivulle painotettavan näppäimistön ja pienennettävän näyttönäkymän avulla.

Puhelimen alareunan navigointipainikkeet sijaitsevat melko alhaalla, joka vaatii kurottelua etenkin pienisormisilta käyttäjiltä. Sisarmallinsa tapaan myös Note Edge on siinä määrin iso, että se saattaa aiheuttaa ongelmia erityisesti pienemmissä taskuissa ja tiukemmissa housuissa.

Kaareva näyttö toimi testijaksolla teknisesti ongelmitta. Näytön kaareva reunaosa ei haitannut peruskäyttöä millään tavalla, mutta ainakin allekirjoittaneen piti aktiivisesti totutella sen hyödyntämiseen. TaskuMuron testijakson aikana kävi selväksi, että näytön kaarevassa reunassa on potentiaalia, jota ei toistaiseksi ole hyödynnetty aivan parhaalla mahdollisella tavalla. Eniten tuli käytettyä pikavalintakuvakkeita, jotka ovat näppärästi aina käsillä. Näytön ollessa sammutettuna reunasta oli varsin kätevää tarkistaa kellonaika nopealla pyyhkäisyllä. Totesimme myös Kalenteri- ja Task Manager -paneelit hyödyllisiksi, mutta samalla jäimme kaipaamaan laajempaa valikoimaa erilaisia reunanäyttöä hyödyntäviä ominaisuuksia. Jäin kaipaamaan maa reunanäyttöpaneelia esimerkiksi sähköpostille, RSS-syötteille, uusimmille Twiiteille sekä WhatsAppille.

Note Edge hyödyntää näytön kaarevaa muutamissa käyttöjärjestelmän perussovelluksissa, kuten videosoittimessa sekä kamerassa. Videosoittimessa idea toimii, mutta kamerassa ei niinkään. Lisäksi käyttöjärjestelmän kaikki ilmoituslaatikot näkyvät näytön yläreunan sijaan reunanäytössä, joka saattaa olla joissain tilanteissa hieman häiritsevää.

Suoranaisesti reunanäyttöön riippumattomana seikkana lienee hyvä mainita pienet ongelmat ilmoitusvalikon pyyhkäisemisessä näytön yläreunasta. Jostain syystä noin joka kolmas kerta kotinäkymässä näyttö ei tunnistanut pyyhkäisyä näytön yläreunasta asti, vaan rekisteröi kosketuksen vasta sää-widgetin kohdalla, joka puolestaan avasi sääsovelluksen näytölle. Tietyissä tilanteissa tämä oli erittäin turhauttavaa. Kyseessä saattoi olla pelkästään testikappalettamme koskenut ongelma.

Suorituskyvyltään Note Edge on identtinen Note 4:n kanssa, sillä molemmat käyttävät samaa rautaa. Ajamissamme synteettisissä suorituskykytesteissä erot laitteiden välillä jäivät luonnollisesti marginaalisiksi. Verrattuna markkinoille jo saapuneella Lollipop-käyttöjärjestelmäpäivityksellä varustettuihin lippulaivamalleihin Note Edgen TouchWizillä varustettu Android 4.4.4 KitKat tuntui hetkittäin hieman tahmaiselta. High-end-puhelimelle sopimatonta pientä hidastelua oli havaittavissa erityisesti sovelluksista toiseen siirryttäessä. Note Edgelle on kyllä tulossa Lollipop-päivitys lähiaikoina, mutta on erikoista, että Samsung on antanut käyttäjien odottaa sitä uusimmille Note-malleilleen näinkin pitkään.

Odotimme ennakkoon Note Edgen venyvän lähelle Note 4:n akunkestoa ja niin tapahtui myös käytännössä. Aamulla latauksesta otetun puhelimen akussa oli puolen yön maissa nukkumaan mennessä jäljellä noin 55-75 %. Yhdellä latauksella pärjättiin myös pariin otteeseen kahden päivän yli. Pienemmästä akusta ja hieman pikselimäärältään suuremmasta näytöstä johtuen Edgen toiminta-aikaa jää siis hieman Note 4:n vastaavasta. Testijaksolla puhelimen käyttö sisälsi pääosin teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, lyhytjaksoista nettiselausta, satunnaisia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Yhteenveto

Alunperin Samsung esitteli Note Edgen lähinnä teknologiademona, jonka saatavuus laajemmilla markkinoilla oli hyvin epävarmaa. Viime syksyn loppupuolella varmistui, että Note Edgeä saadaan rajattu erä myös Suomeen ja kuluvan vuoden puolella tilanne on parantunut entisestään, sillä laitteen saatavuus on nykyisellään kohtalaisen hyvä. Parantuneesta saatavuudesta huolimatta on varsin selvää, että Note Edge jää marginaalituotteeksi ja harvojen herkuksi. Tästä pitää huolen pelkästään jo lähes 900 euron hintalappu. On kuitenkin positiivista, että Samsung tuo uutta tekniikkaa hyödyntäviä tuotteita kiinnostuneiden kuluttajien saataville, vaikka tekniikka olisikin toistaiseksi kallista tai valmistuskapasiteetiltaan rajoittunutta.

Kaikessa lyhykäisyydessään Note Edge on toisesta reunastaan kaareutuvalla näytöllä varustettu versio Note 4:stä. Muotoilussa ja ulkoisissa yksityiskohdissa on pieniä eroja, joiden ansiosta Note Edge tuntuu mielestämme aavistuksen sisarmalliaan mukavammalta kädessä. Käyttötestimme perusteella kaareva reunanäyttö toimii Note Edgessä teknisesti hienosti eikä sen toiminnassa havaittu mitään ongelmia. Sisällöllisesti kaarevan osan hyödyntäminen tuntui jääneen hieman vaiheeseen, sillä jopa allekirjoittanut keksi reunalle useita käyttötarkoituksia, joita ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla. Note Edgen erikoinen näyttöratkaisu tarjoaa pientä lisäarvoa Note 4:ään nähden, mutta nykyisellään sitä on kuitenkin hankala arvostaa 150 euron lisähinnan väärtiksi.

Hyvää

 • Kuvanlaadultaan ja tarkkuudeltaan erinomainen näyttö
 • Toimiva reunanäyttö ja sen potentiaali
 • Laadukkaan tuntuinen alumiinirunko ja pitävä takakuori
 • Hieman sisarmalliaan miellyttävämmän tuntuinen kädessä
 • Hyvä rautatason suorituskyky
 • Kameran nopeus ja kuvanlaatu
 • Kamerassa optinen kuvanvakain
 • HDR-kuvauksen nopeus ja luonnollinen lopputulos
 • Kuvatun videon kuvanlaatu
 • TouchWiz-käyttöliittymän moniajo- ja kynäominaisuudet
 • S Pen -kosketuskynä
 • Yhden käden käyttötila
 • Akunkesto varauksin
 • Pikalatausmahdollisuus (50 % 30 minuutissa)
 • Tunnistautumismahdollisuus sormenjäljellä

Huonoa

 • Reunanäytön kaikkea potentiaalia ei ole toistaiseksi hyödynnetty
 • Muotoiltu ensisijaisesti oikeakätistä käyttöä ajatellen
 • Android 4.4.4 KitKat -käyttöjärjestelmän ajoittaiset pienet viiveet
 • Monokaiutin
 • Ei erillistä kamerapainiketta
 • Kamerasovelluksen kontrollien hankala sijoitus
 • Ei IP-suojausta vettä ja pölyä vastaan
 • Alumiinirungon kiiltävät reunat naarmuuntuvat erittäin helposti
 • Valkoisen version kova ja liukas takakuori
 • Sormenjälkitunnistimen hieman hankala toimintatapa
 • Ei langatonta latausta vakiona
 • Korkea hinta

 

 

Sisältö

 1. Testissä Samsung Galaxy Note Edge
 2. Ulkokuori ja tekniset ominaisuudet
 3. Kaarevareunainen näyttö ja sen toiminta, Kamera ja kuvanlaatu
 4. Vertailua Note 4:ään ja Galaxy S6 edgeen, Käyttökokemukset & Yhteenveto