Uusimmat

Samsung Galaxy Note 10.1 (GT-N8000)

19.11.2012 22:48 Juha Kokkonen

 

Galaxy Note 10.1 toimitetaan Note II:n tapaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka kannessa on tarkka värikuva tuotteesta. Pohjaan on printattu lista tärkeimmistä ominaisuuksista. Sisältä löytyy taulutietokoneen ohella musta verkkovirtalaturi, musta micro-USB-kaapeli, nappikuulokeheadset, silikonisovitteita kuulokkeisiin, S Pen -kynä, vaihtokärkiä edelliseen, takuukortti sekä pikaohjeet.

Ulkoisesti Galaxy Note 10.1 muistuttaa hyvin läheisesti samaan aikaan helmikuussa esiteltyä Galaxy Tab 2 10.1 -taulutietokonetta. Eroa löytyy lähinnä taustapuolelta kameran ympäristöstä. Uusimpien Galaxy-puhelimien tapaan muotokieli on pyöristettyä ja pehmeälinjaista. Rakenne on etukuoren lasia lukuun ottamatta valkoista ja hopeanväristä muovia. Näyttöä suojaavaa lasia reunustaa hopeanvärinen kehys, joka ulottuu laitteen sivuille. Takakuori on valkoista kiiltäväpintaista muovia ja laitteen tuntuma onkin yllättävän muovinen hintaluokka huomioiden.

Laitteen saa taipumaan reunoilta väänneltäessä ja samalla kuuluu ikäviä nitinöitä ja natinoita. Lisäksi takakuori on erittäin ohutta muovia ja se taipuu sormien alla voimakkaammin painettaessa. Vaikka Note 10.1 ei tunnu suoranaisesti heikkolaatuiselta, on se huomattavan muovisen tuntuinen esimerkiksi iPadiin tottuneelle. Kaiuttimien, kameroiden ja Samsung-logon sijoittelusta voi päätellä, että Note 10.1 on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti vaaka-asennossa. Testissä olevan valkoisen värivaihtoehdon lisäksi tarjolla on myös tummanharmaa versio.

Galaxy Note 10.1:n ulkomitat määrittyvät pitkälti 10,1 tuumaisen näytön mukaan. Valmistaja ilmoittaa mitoiksi 262 x 180 x 8,9 mm ja painoksi tasan 600 grammaa. WiFi-versio painaa kolme grammaa vähemmän.

Note 10.1:n sisällä hyrrää Samsungin oma Exynos 4412 Quad -järjestelmäpiiri, joka on sama, kuin Galaxy Note II:ssa. Neljän prosessoriytimen kellotaajuus on kuitenkin hieman matalampi 1,4 GHz. Lisäksi piiristä löytyy Mali-400MP-GPU sekä kaksi gigatavua RAM-muistia. Tallennuskapasiteettivaihtoehtoja on 16, 32 ja 64 gigatavua, joka on lisäksi laajennettavissa jopa 64 gigatavun micro-SD-muistikortilla. Suomessa myynnissä on pääosin 16 gigatavun mallia.

3G-malli sisältää tuen neljälle GSM-taajuudelle (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) ja neljälle 3G-taajuudelle (850 / 900 / 1900 / 2100 MHz). HSDPA:n avulla latausnopeus on mobiiliverkossa jopa 21 Mbit/s ja HSUPA:n lähetysnopeus jopa 5,76 Mbit/s. Myöhemmin saataville on tulossa myös LTE-versio. WiFi-mallista matkapuhelinyhteys luonnollisesti puuttuu. Muita langattomia yhteysominaisuuksia ovat Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0 sekä A-GPS ja GLONASS.

Note 10.1:n takakameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja etukameran 1,9 megapikseliä. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat MHL- ja USB-host-tuki, stereokaiuttimet, 3,5 mm kuulokeliitäntä, SIM-korttipaikka, S Pen -kosketuskynä sekä 7000 mAh akku. Android-käyttöjärjestelmän versio on toistaiseksi 4.0.4, mutta lähiaikoina on luvassa Android Jelly Bean 4.1 -päivitys. Käyttöjärjestelmän päällä on Samsungin oma kustomoitu TouchWiz-käyttöliittymä.

Note 10.1Note 10.1:n näyttö on siis kooltaan 10,1 tuumaa ja perustuu PLS LCD -paneeliin. Näytön resoluutio on 1280×800 pikseliä (kuvasuhde 16:10), joka tekee pikselitiheydeksi nykypäivänä melko vaatimattoman 149 PPI:tä. Resoluutiota ei voi pitää suoranaisesti huonona, mutta Samsungin kaltaisen valmistajan lippulaivataulutietokoneelta voisi odottaa jo vähintään 1080p-tarkkuutta. Näytössä käytetään Wacomin tunnistustekniikkaa, joka mahdollistaa 1024 pykäläisen paineentunnistuksen S Pen -kynälle.

Katselukulmat ovat kohtalaisen laajat, vaikkakin kontrasti heikkenee hieman sivuille mentäessä ja vastaavasti kasvaa pystysuunnassa keskilinjasta poikettaessa. Värintoisto on varsin hyvää mutta resoluutiosta johtuen kuva ei näytä erityisen terävältä. Kirkkautta näytöstä voisi löytyä vielä hieman enemmän ja erityisesti automaattiasetuksella laite tykkää säätää kirkkauden hieman turhan alhaiseksi. Näkyvyys auringonpaisteessa on heikohko. Tiivistettynä Note 10.1:n näyttö hoitaa hommansa, mutta ei suoranaisesti vakuuta millään osa-alueella.

Laitteen alareunasta löytyy Samsungin oma 30-pinninen liitäntä, jonka kautta hoituu sekä datasiirto että lataaminen. Toisin sanoen Note 10.1:stä ei löydy lainkaan perinteistä micro-USB-liitäntää, jota voi pitää melko erikoisena ja huonona ratkaisuna Samsungilta. Note 10.1:n laturi onkin syytä pitää matkassa mukana, sillä laitteeseen sopivaa latauspäätä tuskin kovin monesta paikasta löytyy. Liitäntä tukee MHL:ää, joten lisävarusteena myytävällä adapterilla siitä on saatavissa kuva ulos HDMI-kaapelin kautta. Liitännän oikealta puolelta löytyy pieni reikä, jonka takana sijaitsee laitteen päämikrofoni.

Näytön lyhyiltä sivuilta löytyy krominkiiltoiset kaiutinritilät, jotka on sijoitettu niin, että ne eivät jää kämmenten alle, vaikka laitetta pideltäisiin vaaka-asennossa. Näytön yläpuolelta lasin takaa löytyy puolestaan 1,9 megapikselin etukamera sekä valoisuusanturi. Etukamera pystyy tallentamaan kuvien lisäksi myös 720p-tasoista videokuvaa.

Laitteen yläsivulle on sijoitettu kaikki loput liitännät ja korttipaikat. Kun laitetta pidellään kädessä vaaka-asennossa, vasemmasta yläreunasta lueteltuna vastaan tulevat virta-/lukituspainike, äänenvoimakkuuden säätöpainike, micro-SD-muistikorttipaikka, infrapunasensori, 3,5 mm ääniliitäntä sekä SIM-korttipaikka. Korttipaikkojen suojana on muoviset läpät. Nykypäivän mobiililaitteissa harvinaiseksi käynyttä infrapunasensoria voidaan hyödyntää laitteeseen esiasennetun Smart Remote -sovelluksen avulla monitoimikaukosäätimenä.

Note 10.1:n takakuori on kiiltäväpintaista valkoista muovia, jossa on tietyssä valaistuksessa erottuva siniseen ja violettiin taittava helmiäissävy. Kuten jo aiemmin mainitsin, takakuori on varsin ohuen tuntuista muovia ja sormella hieman voimakkaammin painamalla sen alta on tunnettavissa laitteen sisäisten komponenttien muotoja. Takakuori on pyöristetty reunoistaan ja yläreunaan on sijoitettu hopeanvärinen lista, jonka keskellä on kamera ja salamavalo. Vasempaan alakulmaan on sijoitettu S Pen -kosketuskynän säilytyspaikka.

Takakuori ei ole käyttäjän irrotettavissa joten myös akku on kiinteää mallia. Rakenne on kuitenkin helpohko purkaa, joten tarvittaessa korjaaminen ei ole ylivoimainen toimenpide toteuttaa. Laitteen sisuskaluihin voi tutustua tarkemmin esimerkiksi iFixit-sivuston artikkelissa. Li-ion-akun kapasiteetti on 7000 mAh (3,7 V & 25,9 Wh) ja yhdellä latauksella sen valmiusajaksi ilmoitetaan jopa 1500 tuntia tai puheajaksi jopa 36 tuntia (3G). TaskuMuron käytännön testeissä toiminta-aika yhdellä latauksella sekalaisessa käytössä jäi jonkin verran iPadia heikommaksi, ollen keskimäärin noin 7-8 tuntia. Käyttämättömänä (WLAN ja synkronoinnit käytössä) akku kesti yhdellä latauksella noin 4-6 päivää, joka sekin on hieman vähemmän, kuin iPadilla. Heikosta akunkestosta Note 10.1:tä ei kuitenkaan voi moittia.

Takakuoren vasempaan alakulmaan on siis sijoitettu paikka laitteen S Pen -kynälle, joka on Note 10.1:n merkittävin yksittäinen ominaisuus. Muovista valmistettu kynä on läpileikkaukseltaan kulmistaan pyöristetty suorakulmio ja se istuu sormiin kohtalaisen mukavasti. Kynän kärki on erillinen jousitettu osa ja se antaa hieman kuulakärkikynää muistuttavan piirto-/kirjoitustuntuman. Pakkauksen mukana toimitetaan kahdenlaisia vaihtokärkiä sekä vaihtotyökalu. Toiset kärjet ovat kovempia muovisia ja toiset pehmeämpiä kumimaisia.

Kynän kanssa toimiva näytön kosketuksentunnistustekniikka on Wacomin käsialaa ja pystyy tunnistamaan painallusvoimakkuuden 1024 pykälän asteikolla. Lisäksi näyttö tunnistaa kynän pään sijainnin, vaikka kynä ei vielä aivan koskettaisi näytön pintaa. Tällöin näytöllä näkyy pieni pistemäinen kursori. Kun kynä otetaan ulos säilytyspaikastaan, laite tunnistaa toimenpiteen ja halutessaan käyttäjä voi määrittää jonkin sovelluksen avautumaan automaattisesti. Lisäksi kynän ollessa käytössä näyttö tunnistaa kämmenen, joten siitä ei aiheudu virhepainalluksia kirjoittaessa tai piirtäessä.

Galaxy Note 10.1 istuu käteen varsin mukavasti, kiitos pyöristettyjen muotojen. Kiiltävistä muovipinnoista huolimatta laite ei tunnu liukkaalta käsissä. Painojakauma on varsin tasainen, mutta paino on siinä määrin korkea, että pidempiä aikoja laitetta ei mieluusti kannattele yhdellä kädellä. Myös pitkähkö muoto tekee sen, että Note 10.1:tä kannattelee mieluiten kahdella kädellä. Vaaka-asennossa peukalot eivät yllä käyttämään koko kuvaruutunäppäimistöä laitetta kahdella kädellä kannatellessa ja pystyasennossakin näppäimistön operointiin peukaloilla tarvitaan keskimääräistä suuremmat miehen kädet. Lisäksi näppäimistön käyttö ei ole tällöin erityisen mukavaa, sillä pitkänmallisen laitteen yläosa alkaa painaa nopeasti käsissä.

S Pen -kynän käyttö on helppoa, sillä se on näppärästi käsillä laitteen runkoon integroidussa säilytyspaikassaan. Kokonsa ansiosta kynä on miellyttävämpi käyttää, kuin Note II:ssa. Kynän hyödyntämistä suurella näytöllä helpottaa se, että kämmenen voi laskea näytön päälle ilman, että se häiritsee kynän tunnistusta. Hieman harmillista sen sijaan on, että kynän hyödyntämismahdollisuudet eivät ole aivan yhtä laajat, kuin Note II:ssa. Ilmeisesti tuleva Jelly Bean -päivitys kuitenkin tuo kuitenkin mukanaan uusia ominaisuuksia myös Note 10.1:n S Penille.

Takakuoren ylälaidassa on hopeanvärinen koristelista, jonka keskelle on sijoitettu kamera ja LED-salama. Automaattitarkenteisen kameran tarkkuus on viisi megapikseliä (2592×1944) ja sillä pystyy taltioimaan myös 720p-tasoista videokuvaa 30 FPS:n päivitysnopeudella. Huomioiden laitteen suoritintehon, on hieman erikoista, ettei 1080p-videon tallentaminen ole mahdollista. Kameran linssi on kehystetty kiiltävällä koristerenkaalla ja linssi on hieman kohollaan muusta pinnasta, joka ainakin teoriassa altistaa sen naarmuuntumiselle.

Yllä on muokkaamaton päiväsaikaan ulkona otettu esimerkkikuva. Kuva avautuu alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Note 10.1:n kamerasovellus on kuin suurennettu versio Galaxy-älypuhelimien kamerasovelluksesta. Käyttölogiikka on sama – asetukset vasemmassa reunassa ja laukaisin sekä kuvaustilan valinta oikeassa reunassa. Käytettävyys on hyvää luokkaa, mutta kuvien ottaminen ei tapahdu yhtä nopeasti, kuin puhelimilla. Tarkennus tapahtuu hieman verkkaisesti, eikä kamera suostu ottamaan kuvaa ennen kuin tarkennus on lukittu. Erikoiskuvaustiloista tarjolla on ainoastaan panoraamakuvaus.

Taulutietokonetta ei voi koon vuoksi pitää kovinkaan hyvänä kuvausvälineenä, joten kameran laatua voi pitää hieman toisarvoisena ominaisuutena. Kameran kuvanlaatu on viiden megapikselin luokassa keskinkertainen. Kuvien värintoisto on kohtalainen – ajoittain jonkin verran ylisaturoitunut. Yksityiskohtien tarkkuus on keskitasoa parempaa. Hyvässä valaistuksessa kohina pysyy vielä hyvin kurissa, mutta valon vähentyessä se astuu varsin voimakkaasti esiin. Samalla kuvat pehmenevät rajusti.

Note 10.1:n videokuvan laatu on suuri pettymys. 1080p-tuen puuttumisen lisäksi myös 720p-tallenne on laadultaan heikkoa. Kuvan yksityiskohdat ovat puuroutuneita ja näyttää siltä, kuin tarkennus olisi jatkuvasti hieman pielessä. Lisäksi videon ääni vaikuttaa hieman kaukaiselta ja vaimealta.

 

Vertailuparina Apple iPad 3/4

Luonnollisin vertailukohta 10 tuuman high-end-taulutietokoneelle on ylivoimainen markkinajohtaja Apple iPad. Kuvissa vertailukohtana on viime keväänä markkinoille tullut kolmannen sukupolven iPad, joka on ulkonäöltään ja -mitoiltaan samankokoinen hiljattain julkaistun neljännen sukupolven iPadin kanssa. Galaxy Note 10.1:tä ja iPadia ei voi sekoittaa toisiinsa, sillä ne edustavat kahta hyvin erilaista lähestymistapaa samaan aiheeseen.

iPad on rakenteeltaan tukevaa alumiinia, Note 10.1 puolestaan taipuisaa muovia. iPadin 4:3 kuvasuhteen näyttöä on suunniteltu käytettäväksi lähtökohtaisesti pystyasennossa, kun taasen Noten 16:10 kuvasuhteen ruutu on suunniteltu katseltavaksi ensisijaisesti vaaka-asennossa. Tämä näkyy suoraan ulkomitoissa – iPad on leveämpi ja Note pidempi. Pituuseroa on Noten hyväksi 20,8 mm, kun taasen iPad on 5,7 mm leveämpi. Paksuudessa Note on 0,5 mm ohuempi. Myös painossa Note vetää pidemmän korren ollen 62 grammaa kevyempi.

Rautatason ominaisuuksissa neljännen polven iPad pistää Note 10.1:n hyvin ahtaalle. iPadin 9,7 tuumaisen Retina-näytön 1536 x 2048 pikselin resoluutio tarjoaa lähes kaksinkertaisen pikselitiheyden Note 10.1:n 800 x 1280 pikselin 10,1 tuumaiseen ruutuun nähden. Pikseleitä on yli kolminkertainen määrä. iPadin sisällä hyrräävä Apple A6X -järjestelmäpiiri on ”vain” kaksiytiminen, mutta tarjoaa siitä huolimatta kovan suorituskyvyn. iPadin PowerVR SGX554MP4 -GPU on neliytiminen ja peittoaa Note 10.1:n Mali-400MP:n puhtaasti. RAM-muistia Notesta sentään löytyy tuplamäärä iPadiin nähden.

Mobiiliverkkoyhteyksien nopeudessa Note 10.1 kalpenee uuden iPadin rinnalla, sillä iPad tarjoaa tuplasti nopeamman 42 Mbit/s DC-HSDPA -tuen sekä tuen LTE-verkoille. Tallennustilavaihtoehdot ovat kummallakin laitteella samat, mutta Samsung pistää paremmaksi Noten micro-SD-korttipaikalla, jollaista iPadista ei löydy. Molemmissa laitteissa käytetään viiden megapikselin takakameraa, mutta vain iPad kykenee 1080p-videokuvaukseen. Noten etukamera on puolestaan iPadin FaceTime-kameraa tarkempi (1,9 vs. 1,2 Mpix). Akun kapasiteetissa Noten 25,9 Wh on vähän verrattuna iPadin 42,5 wattituntiin, mutta käytännössä virrannälkäisiä komponentteja käyttävän iPadin akunkesto on vain noin 10-20 % Notea parempi.

Hinnoittelussa kaksikko on melko lähellä toisiaan, sillä neljännen polven iPadin hinnat ovat 16 gigatavun WiFi-version osalta 509 euroa ja WiFi + Cellular -version osalta 639 euroa, kun taasen Note 10.1:n saa samalla muistimäärällä edullisimmillaan noin 500 ja 600 euroon.

 

Note 10.1:n TouchWiz -käyttöliittymä ja S-Pen-ominaisuudet

Galaxy Note 10.1 käyttää Android 4.0.4 -käyttöjärjestelmää Samsungin omalla TouchWiz UI -käyttöliittymällä kuorrutettuna. Käyttöliittymä sisältää useita kustomointeja sekä optimointeja S Pen -kynän käyttöä varten. Note II:n tapaan kynällä on mahdollista tehdä pikakomentoja piirtämällä ruudulle kynän painikkeen ollessa pohjassa. Sivulle pyyhkäisy vastaa paluuta, alaspäin pyyhkäisy avaa valikon, kynän pitäminen hetken paikallaan ottaa kuvankaappauksen ja tuplapainallus avaa S Noten pikamuistiinpanoikkunan.

Kotinäkymiä varten laitteesta löytyy vajaat kymmenen Samsungin omaa widgettiä, joista kuvankaappauksessa on neljä esimerkkiä (Sää, Musiikkihubi, videosoitin ja Pelihubi). Alapalkin vasemmasta reunasta löytyy paluu-, koti ja viimeisimpien sovellusten painike. Lisäksi niiden oikealla puolella on kuvankaappauspainike. Oikeassa alakulmassa sijaitsevaa kellonaikaa painamalla avautuu ilmoitusvalikko, jonka toiminnallisuutta Samsung on parantanut pikatoimintopainikkeilla sekä näytön kirkkauden säädöllä.

Sovellusvalikossa kuvakkeet ovat 8×5 ruudukossa (tai 5×8 asennosta riippuen). Laitteeseen on esiasennettuna joukko Samsungin valitsemia sovelluksia: AllShare Play, Crayon Physics, Dropbox, Game Hub, monipuolisempi S Planner -kalenteri, musiikkihubi, Polaris Office, PS Touch, S Note, S Suggest, Smart Remote ja videotyökalu. Samsung Apps Widgetit ovat vakio ICS:n tapaan omalla välilehdellään.

Alapalkin keskellä oleva ylöspäin osoittava nuolenkärki avaa minisovellusvalikon, joka on täysin Samsungin omaa käsialaa. Minisovelluksia on tarjolla kaikkiaan kymmenen (hälytys, kalenteri, laskin, maailmankello, musiikki, puhelin, S Note, sähköposti, tehtävienhallinta ja viestit) ja niistä seitsemän on samanaikaisesti näkyvissä ruudulla. Valikon sisältöä voi selata sivusuunnassa ja tarvittaessa ylimääräisiä minisovelluksia voi karsia pois valikosta. Minisovellukset aukeavat ruudulle omina pieninä ikkunoinaan niin kotinäkymän kuin sovellustenkin päälle. Ikkunoita voi siirrellä näytöllä vapaasti ja niitä voi olla auki useita samanaikaisesti. Ikkunoiden yläkulmassa oleva nuoli laajentaa minisovelluksen vastaavaksi koko ruudun sovellukseksi ja rasti puolestaan sulkee minisovelluksen näytöltä. Tietyissä tilanteissa minisovellukset osoittautuivat erittäin toimiviksi ja käytännöllisiksi niiden koon ja helpon avattavuuden ansiosta.

Minisovellusten lisäksi Note 10.1:n käyttöliittymä tukee myös kaksoisnäkymää Note II:n tapaan. Toteutus on kuitenkin hieman erilainen ja tuettuja sovelluksia on vähemmän. Tuettuina ovat selain, S Note, videosoitin, Polaris Office, galleria ja sähköposti. Ominaisuuden saa käyttöön avaamalla yhden tuetuista sovelluksista ja valitsemalla oikeasta yläkulmasta ”moninäyttö”-valikosta halutun toisen sovelluksen. Molempia avoimia sovelluksia voi luonnollisesti käyttää samanaikaisesti ja sisältöä (kuvia ja tekstiä) voi kopioida sovelluksesta toiseen.

S Note on sama muistiinpanosovellus, joka löytyy myös Note II:sta. Kyseessä on yksi keskeisimmistä kynää hyödyntävistä sovelluksista. S Note tarjoaa erilaisia valmiita pohjia ja mahdollistaa kirjoittamisen, piirtämisen ja valmiiden objektien lisäämisen dokumentteihin. Kynäasetuksia on viisi erilaista ja jokaiseen voi valita värin sekä jäljen leveyden. Lisäksi S Note osaa muuttaa käsin kirjoitettua tekstiä tietokonemuotoon, tunnistaa matemaattisia kaavoja sekä muokata käyttäjän piirtämiä muotoja (ympyröitä, nelikulmioita, nuolia, ym.) siistimpään muotoon.

Tekstin kirjoittaminen S Pen -kynällä onnistuu luonnollisesti läpi käyttöjärjestelmän vaihtoehtona tavalliselle kuvaruutunäppäimistölle. Käsin kirjoitusta käytettäessä näytön alalaitaan ilmestyy keltainen kirjoitustausta, johon käyttäjä voi raapustaa tekstiä luonnolliseen tyyliin. Järjestelmä tunnistaa hämmästyttävän hyvin eri kirjoitustyylit, eikä virheitä juurikaan tule. Sanoja voi kirjoittaa useamman perätysten ja ohjelmisto tunnistaa sanojen välit. Välilyönti löytyy myös oikealle pyyhkäisemällä ja vastaavasti merkin saa poistettua vasemmalle pyyhkäisemällä.

Note 10.1:n mukana tulee valmiiksi asennettuna PhotoShop Touch -kuvanmuokkaussovellus, joka on työpöytäesikuvansa mobiililaitteisiin suunnattu versio. Kyseessä on mobiililaitteiden mittapuulla erittäin monipuolinen kuvanmuokkaussovellus, joka on pienen harjoittanut jälkeen varsin helppokäyttöinen. Sovelluksen toimintaa on hyvä harjoitella ohjelmaan sisällytetyillä havainnollisilla tutoriaaleilla, joissa käydään läpi ohjelman tärkeimmät ominaisuudet.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note II ja Galaxy Note 10.1
  2. Samsung Galaxy Note II (GT-N7100)
  3. Samsung Galaxy Note 10.1 (GT-N8000)
  4. Suorituskykytestit ja loppusanat