Uusimmat

Suorituskykytestit ja loppusanat

19.11.2012 22:48 Juha Kokkonen

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä Galaxy Note II:n verrokiksi valittiin Galaxy S III ja Galaxy Note 10.1:n verrokiksi Google Nexus 7 (Tegra 3). Laitteista kaikki muut paitsi Note 10.1 olivat varustettu Android 4.1.x -käyttöjärjestelmällä. Testiohjelmina käytimme tällä kertaa SmartBench 2012:ta, Linpackia, AnTuTua, GLBenchmark 2.5:n Egypt 1080p offscreen -testiä ja Vellamoa. Taulukossa testijoukon parhaat tulokset on merkitty vahvennettuna. Linpack-tuloksissa pienempi tulos on parempi.

Galaxy Note II pistää kautta linjan hieman Galaxy S III:a paremmaksi, kiitos suuremman RAM-muistin määrän sekä korkeamman prosessorikellotaajuuden. Galaxy Note 10.1 asettuu suorituskyvyssä pääpiirteissään GS3:n ja Note II:n väliin, joka on hyvinkin loogista kellotaajuudet ja RAM-muistin määrä huomioiden. Tuloksien perusteella Note II lunastaa itselleen Samsungin tehokkaimman älypuhelimen tittelin. Aivan markkinoiden kärkeen ei suorituskyky kuitenkaan enää Note II:lla ja Note 10.1:llä riitä – siitä pitää huolen uudet Krait-ytimillä varustetulla Snapdragon S4 Pro -järjestelmäpiirillä ryyditetyt laitteet.

 

Loppusanat

Samsungin Galaxy Note -tuoteperheen tuorein kaksikko saapui markkinoille mielenkiintoisesti hyvin erilaisista lähtökohdista. Vaikka molemmissa hyödynnetään massasta poikkeavaa kosketuskynäratkaisua, saapui Note II markkinoille jatkamaan suositun edeltäjämallin menestystä, kun taasen Note 10.1 lähtee haastajana verisesti kilpailluille ja iPadin hallitsemille taulutietokonemarkkinoille. Note 10.1:ssä kynä on ominaisuus, jolla se pyrkii erottumaan massasta – Note II:ssa se on puolestaan osa jo toimivaksi osoittautunutta konseptia. TaskuMuron loppupäätelmä näiden ”sisarusten” välillä osoittautuikin varsin eriäväksi.

 

Samsung Galaxy Note II

Galaxy Note IIToisin kuin nykypäivänä on monesti tapana, Note II:n vahvuus edelliseen malliin nähden on rautapuolen parannusten sijaan ohjelmistopuolella. Note II:n erityinen vahvuus on kattavasti S Pen -kosketuskynää hyödyntävä ohjelmisto, joka toimii erittäin sulavasti. Onnistuneet kynäominaisuudet saivat allekirjoittaneen tarttumaan kynään useammin, kuin olin osannut odottaa. Toki myös rautapuolella on tapahtunut parannusta lisäprosessoriytimien, RAM-muistin määrän ja akkukapasiteetin suhteen, mutta toisaalta kameran tarkkuus on pysynyt samana ja näytön resoluutio on jopa laskenut.

Moni saattaa edelleen päivitellä laitteen jättimäistä kokoa, joten puetaanpa asia lopuksi vaikka näin: jos Note II:n koko on ylitsepääsemätön este, se ei ole tarkoitettu sinulle. Samsungin Galaxy-mallistosta löytyy nykyään pienempiä vaihtoehtoja useammassa eri kokoluokassa. Note II on luokassaan esimerkillinen laite ja se tarjoaa ”sitä jotakin”, joka Galaxy S III:sta jäi puuttumaan. Tästä syystä TaskuMuro palkitsee sen ”TaskuMuro suosittelee” -erikoismaininnalla.

Hyvää

  • Näyttö
  • Suorituskyky varauksin
  • Kameran kuvanlaatu
  • S Pen -kynä ja siihen liittyvät ominaisuudet
  • Käyttöjärjestelmän kaksoisnäkymä (MultiView)
  • Sulavasti toimiva Android 4.1 Jelly Bean
  • Akunkesto

Huonoa

  • Koko ja paino varauksin
  • Yhden käden käyttö lähes mahdotonta
  • Muovikuorten laatuvaikutelma varauksin

Samsung Galaxy Note II - TaskuMuro suosittelee

 

Samsung Galaxy Note 10.1

Galaxy Note 10.1Galaxy Note 10.1 otettiin vastaan TaskuMuron testiin melko suurin odotuksin, sillä kyseessä on kuitenkin Samsungin kokoisen elektroniikkajätin huippumalli. Ensimmäisenä Note 10.1:ssä hämmentää sen muovinen ja natiseva rakenne, joka ei osu aivan yksiin 600 euron hintalapun kanssa. Ero iPadiin on räikeä. Seuraava pieni pettymys tulee vastaan kytkettäessä näyttö päälle. Laitteelta voisi hyvin odottaa Full HD -näyttöä, joten HD-resoluutiolla kuva vaikuttaa hieman pehmeältä. Muilta osin näytön kuvanlaadussa ei kuitenkaan ole suoranaista valittamisen aihetta.

Suorituskyvyn ja käytettävyyden osalta Note 10.1 ei aiheuta mutinoita, vaan ohjelmisto ja rautapuoli toimii yhdessä kuten pitääkin. Laitteen ehdoton ylpeydenaihe on S Pen -kynä ja sekä käyttöjärjestelmän minisovellusten sekä kaksoisnäkymän kaltaiset lisäominaisuudet. Kynä ja siihen liittyvät toiminnot toimivat mainiosti, mutta silti kannattaa pohtia etukäteen tarkasti, onko kynälle ensihuuman jälkeen oikeasti tarvetta. Valintapäätös Note 10.1:n ja muiden kilpailevien tuotteiden välillä on varsin helppo. Jos kosketuskynä ja poikkeuksellisen hyvät moniajo-ominaisuudet ovat prioriteettilistan kärjessä, on Note 10.1 ykkösvalinta. Muussa tapauksessa markkinoilta löydyy todennäköisesti parempiakin vaihtoehtoja.

Hyvää

  • S Pen -kynäominaisuudet
  • Samsungin omat lisäsovellukset ja ohjelmisto-ominaisuudet
  • Ohut pyöreäreunainen muotoilu
  • Infrapunasensori & kauko-ohjainominaisuus
  • Suorituskyky varauksin

Huonoa

  • Muovinen rakenne
  • Näytön resoluutio
  • Epästandardi 30-pinninen lataus- ja dataliitäntä
  • Heikkolaatuinen videotallennus

 

 

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note II ja Galaxy Note 10.1
  2. Samsung Galaxy Note II (GT-N7100)
  3. Samsung Galaxy Note 10.1 (GT-N8000)
  4. Suorituskykytestit ja loppusanat

Muropaketin uusimmat