Uusimmat

Testissä Samsung Galaxy S II (GT-i9100)

28.05.2011 16:00 Juha Kokkonen

Samsung esitteli Galaxy S II GT-i9100 -mallin suursuosion saavuttaneen Galaxy S GT-i9000:n seuraajaksi helmikuussa MWC 2011 -tapahtumassa Barcelonassa. Ensimmäisen sukupolven Galaxy S -malli saapui kauppoihin lähes vuosi sitten kesäkuussa 2010 ja se oli Muropaketin testattavana heinäkuussa. Tammikuussa Samsung ilmoitti toimittaneensa yli 10 miljoonaa Galaxy S -puhelinta. Myös Suomessa Galaxy S on ollut suosiossa ja viime syksynä se keikkui myös matkapuhelinoperaattorien myyntitilastojen kärkipaikoilla. Uudella Galaxy S II:lla on siis suuret saappaat täytettävänään.

Galaxy S II tuli ensimmäisenä myyntiin Koreassa huhtikuun lopulla, mutta Suomessa saatavuus on vielä heikkoa artikkelin julkaisuhetkellä. Hinnat liikkuvat Suomessa alimmillaan noin 550-600 eurossa.

Galaxy S II on pakattu pienikokoiseen kovakuoriseen laatikkoon, jonka mustaa pintaa koristaa ainoastaan krominkiiltoiset mallimerkinnät. Vihiä sisältä löytyvän puhelimen ulkonäöstä pakkauksen pinnasta ei ole mahdollista saada. Testikappaleen mukana toimitettiin verkkovirtalaturi, tulppakuulokkeet, kuulokkeiden sovitekumit sekä micro-USB-kaapeli. Normaalisti sisältöön kuuluu lisäksi myös pikakäyttöopas.

Aivan ensimmäisenä Galaxy S II:ssa huomio kiinnittyy keveyteen ja ohuuteen. Puhelin on tukevan tuntuinen, vaikka kuoret ovatkin kauttaaltaan muovia. Etukuoren reunat ovat melko kulmikkaat, mutta takakuori on reunoiltaan pyöristetty. Takakuoren karhennetusta pinnasta saa hyvän tuntuman, mutta se tuntuu edeltäjänsä tapaan hieman halvalta.

Julkaisuhetkellä Galaxy S II:ta mainostettiin markkinoiden ohuimmaksi puhelimeksi, sillä laitteen paksuus on lähes koko matkalta 8,49 mm. Nykyisellään Aasian markkinoilta tosin löytyy jo ohuempia puhelimia. Edeltäjäänsä verrattuna Galaxy S II on suuremmasta näytöstään huolimatta fyysisiltä mitoiltaan yllättävän vähän kookkaampi – eroa on lähinnä pituudessa. Valmistaja ilmoittaa laitteen ulkomitoiksi 125,3 x 66,1 x 8,49 mm ja painoksi 116 grammaa.

Galaxy S II:n yksi merkittävimmistä ominaisuuksista on suuri 4,27 tuumainen Super AMOLED Plus -kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 480×800 pikseliä. 3G-verkossa tiedonsiirto onnistuu ripeästi HSPA+ 21 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s -tekniikoiden avulla. Muita langattomia ominaisuuksia ovat WLAN 802.11 n/b/g, Bluetooth 3.0, NFC (Near Field Communication, vaatii ohjelmistopäivityksen) ja A-GPS-yhteydet. Toisin kuin Samsung julkaisun yhteydessä ilmoitti, Galaxy S II saa potkunsa yrityksen omasta Exynos 4210 -järjestelmäpiiristä, joka sisältää kaksi 1,2 GHz:n ARM Cortex-A9 -prosessoriydintä sekä Mali-400MP-grafiikkapiirin. Sekä piiri että prosessorien kellotaajuus on siis vaihtunut vielä matkalla. RAM-muistia sisältä löytyy yksi gigatavu ja flash-tallennustilaa 16 Gt. Lisäksi tallennustilan määrää voi vielä laajentaa microSD-muistikortilla.

Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen kamera LED-salamalla, 1080p-videokuvaus, kahden megapikselin videopuhelukamera, DLNA-tuki, USB-OTG ja HDMI-liitäntä (vaatii MHL-sovittimen USB-liitäntään), 3,5 mm ääniliitäntä, gyroskooppi, FM-RDS-radio ja digitaalinen kompassi. Akun kapasiteetti on 1650 mAh. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.3 Gingerbread Samsungin TouchWiz 4.0 -käyttöliittymällä.

Galaxy S II:n muotoilu on tyylikästä, hillittyä ja melko kulmikasta. Näytön alapuolella sijaitsee fyysinen kiiltävällä kehyksellä reunustettu kotinäppäin, sekä valkoisella taustavalaistut paluu- ja valikko-hipaisunäppäimet. Suojaamaton microUSB-liitäntä ja mikrofoni sijaitsevat puhelimen alapäädyssä.

Etupuolta hallitsee suuri 4,27 tuumainen Super AMOLED Plus -näyttö (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode), jonka kuvanlaatu edustaa markkinoiden ehdotonta kärkeä. Se käyttää kolmea alipikseliä yhtä pikseliä kohden, toisin kuin PenTile-tekniikkaa käyttänyt ensimmäisen sukupolven Super AMOLED, joka tarkoittaa käytännössä parempaa kuvaterävyyttä. Värit, terävyys, kirkkaus, katselukulmat, kosketuksentunnistus – näyttö suoriutuu kaikesta erinomaisesti. Lisäksi näyttö toimii hyvin myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Oikeastaan ainoa pieni miinus tulee 480×800 pikselin resoluutiosta. Se on toki vielä nykypäivää, mutta näin hienolta ja kookkaalta näytöltä olisi toivonut jo hiljalleen yleistyvää qHD-tarkkuutta (960 x 540). Näytön suuri pinta-ala helpottaa käyttöä esimerkiksi nettiselailussa, mutta saattaa aiheuttaa ongelmia pienikätisille yhden käden käytössä. Allekirjoittaneen suht pienikokoisilla miehen käsillä ei kuitenkaan ollut vielä ongelmia näytön koon kanssa.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä. Näytön yläpuolella on kiiltävä Samsung-logo, kuuloke, kahden megapikselin kamera sekä etäisyys- ja valoisuusanturit. Oikeassa kyljessä sijaitsee virta-/lukitusnäppäin ja vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Painikkeiden tuntuma on lyhyt ja napakka ja ne sijaitsevat sopivasti sormien ulottuvilla.

Galaxy S II:n taustapuoli on reunoiltaan kiiltäväpintaista mustaa muovia ja keskiosaltaan karhennettua mustaa muovia. Karhean kuvioidun pinnan etuna on, ettei se kerää sormenjälkiä tai naarmuja kiiltävän pinnan tavoin. Puhelin on alaosastaan hieman paksumpi, joten laite ei ole koko pituudeltaan 8,49 mm paksu. Takakuoren yläosassa on kromikehystetty kamera salamalinsseineen. Myös kamera on hieman kohollaan muusta pinnasta.

Galaxy S II:n edeltäjän muovista takakuorta kritisoitiin halvan tuntuiseksi, eikä uusi malli tee tällä saralla suoranaista parannusta. Muovi tuntuu hieman halvalta ja on erittäin ohutta. Materiaali on lisäksi varsin elastista, sillä kuten kuvasta näkyy, se kestää hyvinkin rajua taivuttelua. Muovimateriaalit eivät suoranaisesti sovi valmistajan huippumalliin, mutta toisaalta niiden avulla on mahdollistettu Galaxy S II:n 116 gramman paino, joten asia on pitkälti sopeutumiskysymys.

Takakuoren alta paljastuu 1650 mAh (6,11 Wh) Li-ion-akku, jonka pitäisi valmistajan mukaan tarjota jopa 8,4 tuntia puheaikaa tai 610 tuntia valmiusaikaa 3G-verkossa. Käytännössä akku tuntuu kestävän yhdellä latauksella keskimääräistä Android-puhelinta pidempään. Kevyemmällä sekakäytöllä akku jaksoi TaskuMuron testijaksolla 2-3 vuorokautta ja raskaammallakin sekakäytöllä se selvisi hyvin aamusta iltaan. Android System Info -sovelluksella tarkasteltuna testilaitteemme prosessori toimi testijakson aikana 76 % ajasta 200 MHz kellotaajuudella ja vain runsaat 7 % ajasta täydellä 1200 MHz nopeudella, joten puhelimen virranhallinta osaa selvästi optimoida suorituskykyä käytön mukaan.

Akun vierestä löytyy microSD-muistikorttipaikka sekä SIM-korttipaikka. Muistikortin vaihtaminen vaatii puhelimen sammuttamisen ja akun irrottamisen.

Keskellä takakuoren yläosaa sijaitseva kamera on varustettu kahdeksan megapikselin kuvakennolla sekä automaattitarkennuksella. Apuna hämäräkuvauksessa toimii LED-salama, joka toimii myös tarvittaessa tarkennusapuvalona. Valokuvien lisäksi kameralla voi myös tallentaa fullHD-tasoista videokuvaa. Koko kameramoduuli on millin-pari takakuoresta kohollaan.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva, hämäräkuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Nykyisen trendin mukaisesti kameralle ei ole fyysistä laukaisinnäppäintä, joten kuvan ottaminen tapahtuu ruudulta löytyvää kuvaketta painamalla. Galaxy S II käyttää muokattua Android 2.3:n kuvaussovellusta, joka hoitaa tehtävänsä mainiosti. Ruudun vasemman laidan (vaakatilassa) kuvakkeet on mahdollista kustomoida omien käyttötarpeiden mukaan. Toimintoja kamerasovelluksesta löytyy vähintäänkin riittävästi.

Galaxy S II:n kamera edustaa kuvanlaadultaan markkinoiden kärkipäätä. Kuvien värintoisto on hyvää (ehkä hieman ylikorostunutta) ja kuvat ovat teräviä. Myös yksityiskohdat pysyvät suurennoksissa hyvinä, sillä puhelin pitää ohjelmallisen kohinanpoiston vähäisenä. Kameran LED-salama on tyypillinen lajissaan – läheltä kuvatessa kohde ylivalottuu helposti pilalle, mutta keskikokoisessa huoneessa se riittää kohtalaisen tasaiseen valaistukseen. Hämäräkuvissa kohina ilmestyy vääjäämättä kuvaan, mutta pysyy silti kohtalaisen tasavärisenä.

Myös videotilan tuottama 1080p fullHD-tasoinen liikkuva kuva on laadultaan hyvää. Kuva on terävälaatuista värit ovat valokuvien tapaan eläviä. Ainoa pieni miinus tulee nopeasti liikkuvien kohteiden kohdalla havaittavasta pienestä nykimisestä.

Galaxy S II:ssa käytetään uutta 4.0-versiota Samsungin TouchWiz-käyttöliittymästä. Ensimmäiset uudistuksen löytyvät jo lukitusruudusta – puhelimen saa nyt avattua mihin tahansa suuntaan pyyhkäisemällä. Lisäksi saapuneet viestit ja puhelut näkyvät ikoneina, joita pyyhkäisemällä pääsee suoraan kyseiseen toimintoon. Yleisesti ottaen ulkoasua on uudistettu ja esimerkiksi kuvakkeet ovat uusia. Kotiruutujen muokkaaminen on tehty helpoksi ja sovellusvalikon sivuttaissuunnassa selattavaa näkymää voi muokata ryhmittelemällä kuvakkeita kansioihin. Myös alareunan kiinteän kuvakerivin kolmea ensimmäistä pikavalintakuvaketta voi muuttaa.

Games-, Music-, Readers- ja Social Hub -sovelluksista ei ole kovinkaan mullistavaa kerrottavaa. Readers Hub on melko hyödyllisen oloinen ja palvelee käyttäjää mainiosti virtuaalikirjahyllynä. Tarjolla on e-kirjojen lisäksi mm. aikakauslehtiä ja sanomalehtiä yli 1800 vaihtoehdon valikoimasta, mukaan lukien 12 suomalaista lehteä. Palvelua saa testata ilmaiseksi viikon ajan. Social Hub kerää yhteen kaikki käyttäjän viestintätilit ja näyttää niiden sisältöä yhteen koostettuna. Erikoista kyllä, puhelimesta ei löydy lainkaan Social Hubiin liittyvää widgettiä. Games Hub puolestaan sisältää maksullisia premium-pelejä, joista kaikkia ei ole saatavilla Android Marketin kautta. Music Hub on puolestaan musiikkikauppa, joka tarjoaa 30 sekunnin esikuuntelumahdollisuuden sekä kappaleita 99 sentin hintaan.

Näppäimistö on hyvä, sillä sijoittelu on onnistunutta, näppäimet ovat kookkaita ja numerot löytyvät suoraan pitkällä painalluksella ylärivin kirjainten takaa. Pistettä pitkään painamalla avautuu yleisimpiä välimerkkejä sekä hymiöitä sisältävä valikoima. Videosoitin on monipuolinen ja se tukee tekstitystiedostoja. Totesimme sen pyörittävän mainiosti DivX- ja XviD-pakattuja sekä .MKV-päätteisiä tiedostoja fullHD-tarkkuuteen asti.

Perinteisten monikosketuseleiden lisäksi Samsung on päättänyt hyödyntää puhelimen anturiteknologiaa käyttöjärjestelmän hallinnassa. Muista puhelimista tuttu ominaisuus on saapuvan puhelun mykistäminen kääntämällä puhelimen ympäri. Mielenkiintoisempi sovellus on sen sijaan zoomauksen toteuttaminen puhelinta kallistamalla. Esimerkiksi nettiselaimessa tai kuvagalleriassa näkymää on mahdollista loitontaa ja lähentää asettamalla kaksi sormea näytölle ja kallistamalla puhelinta. Lisäksi kallistelua on hyödynnetty myös kotiruudun valitsemisessa uutta widgettiä lisättäessä, kun sormea pidetään näytöllä lisättävän widgetin päällä.

Yksi erittäin mielenkiintoinen sovellus on Kies air, joka mahdollistaa puhelimen sisällön hallitsemisen tietokoneella WLAN-verkon yli. Kies air käynnistetään ja ruudulle ilmestyy osoite, joka naputellaan tietokoneen webbiselaimeen. Tämän jälkeen selaimella pääsee käsiksi kaikkiin puhelimen tärkeimpiin ominaisuuksiin, kuten valokuviin, videoihin, yhteystietoihin, viesteihin, resurssienhallintaan ja musiikkiin. Myös musiikin ja videoiden katsominen tietokoneella onnistuu Kies airin yli.

Edeltäjäänsä Samsung Galaxy S i9000:een verrattuna Galaxy S II on kulmikkaampi, hieman pidempi ja leveämpi (125,3 x 66,1 x 8,5 mm vs. 122,4 x 64,2 x 9,9 mm), ohuempi sekä kolme grammaa kevyempi. Käytetyt materiaalit ovat saman tyylisiä – molemmat ovat hintaluokkansa puhelimiksi hieman muovisia. Näytön tarkkuus on kummassakin sama 800×480, mutta Galaxy S II:n näyttö on 0,27 tuumaa suurempi ja perustuu uudempaan Super AMOLED Plus -tekniikkaan. Edeltäjämallin kamera tarjoaa kolme miljoonaa pikseliä vähemmän eikä sisällä LED-salamaa. Galaxy S i9000:sta löytyy aikoinaan markkinoiden kärkeen kuulunut edellistä sukupolvea edustava Samsung Hummingbird -järjestelmäpiiri, jonka sisällä on gigahertsin Cortex-A8-prosessoriydin sekä PowerVR SGX540 -grafiikkaydin.

Tässä vertailukuvassa Galaxy S II:n rinnalla on ehkäpä sen tämän hetken kovin kilpailija, LG Optimus 2X. LG on selvästi paksumpi, mutta samalla muilta mitoiltaan kompaktimpi (123,9 x 63,2 x 10,9 mm) kiitos pienemmän nelituumaisen IPS LCD -näytön. LG painaa 23 grammaa enemmän. Galaxy S II pystyy tarjoamaan tuplamäärän RAM-muistia sekä sisäistä tallennustilaa Optimus 2X:ään verrattuna. Molemmissa on kahdeksan megapikselin kamera, mutta Galaxy S II pystyy tallentamaan fullHD-videokuvaa hieman suuremmalla päivitysnopeudella (24 vs. 30 FPS). Molemmista löytyy tuplaydinsuoritin – LG:ssä se löytyy NVIDIAn Tegra 2 -järjestelmäpiiristä ja gigahertsin kellotaajuudella. Käyttöjärjestelmänä Optimus 2X:ssä käytetään toistaiseksi vanhempaa Android 2.2 -versiota.

Koska Galaxy S II edustaa tuoretta tuplaydintekniikkaa ja markkinoiden kirkkainta kärkeä älypuhelimien suorituskyvyn suhteen, päätimme vertailla sen tehoja edeltäjämalli Galaxy S i9000:een ja LG Optimus 2X:ään nähden. Testiohjelmina käytettiin Quadrant Standardia, SmartBench 2011:ta, Linpackia, Neocorea, Nenamarkia, BenchmarkPitä ja An3DBench XL:ää. Parhaat tulokset ovat taulukossa paksunnettuna.

Kuten tuloksista näkyy, Galaxy S II on kaikissa testeissä selvästi edeltäjäänsä nopeampi. Esimerkiksi Linpackissa Galaxy S II on lähes kolme kertaa Galaxy S:ää nopeampi ja SmartBenchin Productivity-osuudessa jopa 4,5 kertaa nopeampi. 3D-painotteisissa testeissä erot jäävät pienemmiksi, koska Galaxy S II:n ruudunpäivitysnopeus on rajoitettu ohjelmallisesti 60 FPS maksimiarvoon.

Optimus 2X:ään verrattuna kamppailu on huomattavasti tasaisempaa, mutta Galaxy S II voittaa silti kaikki suoritinpainotteiset testit. Osassa 3D-grafiikkatesteistä Optimus 2X saa paremmat tulokset pitkälti Galaxy S II:n rajatun ruudunpäivitysnopeuden takia. Rajattu ruudunpäivitysnopeus ei ole silti käytännön ongelma, sillä 60 FPS riittää varmasti kaikkien mobiilipelien sulavaan pelaamiseen. Testituloksien perusteella Galaxy S II voidaankin kruunata tämän hetken suorituskykyisimmäksi älypuhelimeksi.

Samsung Galaxy S II on poikkeuksellisen helppo tiivistää yhteen lauseeseen – se on markkinoiden paras Android-puhelin tällä hetkellä. Siinä ei ole merkittäviä heikkouksia, mutta sen sijaan siitä löytyy hyvä kamera, erinomaisen suorituskykyinen järjestelmäpiiri, huipputason näyttö sekä lähes kaikki toivottavissa olevat nykypäivän ominaisuudet. Huippunopean järjestelmäpiirin sekä gigatavun RAM-muistin ansiosta Galaxy S II toimii kauttaaltaan nopeasti ja todella sulavasti. Esimerkiksi nettiselaus on ennennäkemättömän miellyttävää. TouchWiz 4.0 -käyttöliittymä tuntuu toimivalta ja sisältää sopivasti pieniä kikkoja, vaikkei lopulta tarjoakaan mitään kovin erikoista vakio-Androidiin verrattuna. Seuraavan sukupolven Galaxy S -malliin parannettavaksi jää lähinnä pikkujuttujen, kuten kameranäppäimen ja MHL-adapterin puuttumisen ja muovisten kuorimateriaalien osalta. Uutta high-end-älypuhelinta etsivän ei kannata ohittaa tätä laitetta.

 

Hyvää

  • Näyttö
  • Android 2.3 Gingerbread
  • 16 Gt tallennustilaa ja muistikorttipaikka
  • Kameran kuvanlaatu ja 1080p-videokuvaus
  • Erinomainen suorituskyky
  • Akku
  • Ohut

 Huonoa

  • Ei kameranäppäintä
  • HDMI-liitäntä ja USB OTG vain MHL-adapterin avulla
  • Muoviset kuorimateriaalit varauksin

 

Muropaketti Toimituksen valinta 2011