Uusimmat

Testissä Samsung Galaxy S4 Active (GT-i9295)

02.09.2013 16:07 Juha Kokkonen

Maaliskuun puolivälissä Samsung esitteli neljännen sukupolven Galaxy S -huippumallinsa, mutta tuolloin tuskin moni osasi odottaa, että pian luvassa olisi myös sisarmalli GS4:lle. Samsung on pyrkinyt voimakkaasti laajentamaan Galaxy-tuoteperhettään ja kesäkuun puoliväliin mennessä Galaxy S4 -perhe oli kasvanut mini, zoom ja Active -malleilla. Tässä artikkelissa tutustutaan Active-malliin, jota voidaan pitää alkuperäisen GS4:n sisarmallina monestakin syystä. Active-mallin ehdottomasti mielenkiintoisin ominaisuus on IP67-luokitus, joka takaa sille hyvän veden- ja pölynsietokyvyn.

Samsung julkaisi Galaxy S4 Activen kesäkuun alussa ja sen myynti alkoi Suomessa kesäkuun lopulla. Puhelimen suositushinnaksi ilmoitettiin 599 euroa, jossa se pysyttelikin hetken myynnin alettua, mutta nykyisellään hinta liikkuu Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 535 eurossa. GS4 Active saapui TaskuMuron testiin elokuun alussa ja sitä testattiin käytännön tilanteissa vajaan parin viikon ajan. Perinteisten osa-alueiden ohella keskitymme tässä artikkelissa lisäksi laitteen vedenkestävyyteen.

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Galaxy S4 Active toimitetaan ruskeassa puukuvioidussa pahvirasiassa, joka noudattaa samaa tyylisuuntaa Galaxy S4:n pakkauksen kanssa. Pakkauksen kantta koristaa puhelimen värikuva ja pohjapuolella on lueteltu tärkeimmät tekniset ominaisuudet. Täysin kierrätettävissä oleva pakkaus on valmistettu sataprosenttisesti kierrätyspaperista ja painatukset on toteutettu soijapohjaisella musteella.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen ja akun lisäksi micro-USB-kaapeli, verkkovirtalaturi, tulppamalliset korvakuulokkeet johtoon sijoitetulla kaukosäätimellä, kuulokkeiden silikonisovitteita, pikaoppaat pohjoismaisilla kielillä sekä takuukortin.

Galaxy S4 Activea ensimmäistä kertaa pidellessä tuntuma on tuttu, mutta samalla erilainen. Sukunäkö muihin Galaxy S4 -malleihin on olemassa, mutta kuitenkin Active antaa itsestään hieman muita jykevämmän vaikutelman, aivan kuten voi olettaakin. Muotokieli on muista Samsungin malleista tuttua, vaikka takakuorta onkin höystetty Active-teemaan sopivilla yksityiskohdilla.

Näyttölasin alla näytön ulkopuolella on käytetty harjattua metallia muistuttavaa kuviointia ja laitteen reunoja kiertää puolikiiltävä titaaninharmaa muovikehys. Vaikka rakenne on muovia, on Active tukevampi kuin GS4, eikä puhelin natise juurikaan sitä väänneltäessä. Suoranaista premium-fiilistä Active ei pysty tarjoamaan, mutta toisaalta harva sitä varmasti tämän tyyppiseltä puhelimelta kaipaakaan. Viimeistely on hyvää ja osien sovituksessa ei ole moittimista.

Galaxy S4 Active on saatavissa kolmena eri värivaihtoehtona – harmaana (Urban Grey), sinisenä (Dive Blue) ja oranssina (Orange Flare), joista testikappale edusti ensimmäistä ja hillityintä vaihtoehtoa.

Samsung ilmoittaa GS4 Activen ulkomitoiksi 139,7 x 9,1 x 71,3 mm, joten näyttökokoluokassaan kyseessä on varsin järkevän kokoinen puhelin. TaskuMuron mittausten mukaan ilmoitetut arvot pitävät varsin hyvin paikkansa. 153 gramman paino ei ole kovinkaan pieni, mutta ei toisaalta myöskään häiritsevän korkea.

GS4 Activen sisällä piilottelee Qualcomm Snapdragon 600 (APQ8064T) -järjestelmäpiiri, joka sisältää neljä 1,9 GHz Krait 300 -prosessoriydintä sekä Adreno 320 GPU:n. RAM-muistia löytyy hyvinkin riittävät kaksi gigatavua. Sisäistä tallennustilaa on 16 gigatavua, josta käyttäjän hyödynnettävissä on noin 11,3 gigatavua. Lisäksi laitteesta löytyy microSD-muistikorttipaikka ja 50 Gt Dropbox-pilvitallennustilaa, jolla tallennustilaa voi laajentaa.

Active tukee 3G-yhteyksien (HSDPA+) lisäksi myös 4G-verkkoja kuudella eri taajuudella. Tuettuna ovat myös kaikki kolme Suomessa käytössä olevaa 4G-verkkotaajuutta. Parhaimmillaan dataa liikkuu 100 Mbit/s sisään tai 50 Mbit/s ulos. Laitteessa on myös NFC-tuki, mutta näppäräksi todettu langaton latausmahdollisuus ei kuulu Activen taitoihin.

Fyysisistä näppäimistä pitäville Galaxy S -mallit ovat olleet aina siltä osin mieluisia, että koti-näppäin on ollut aina aito oikea painike. Active pistää vielä pykälän paremmaksi, sillä siinä kaikki kolme näytön alla sijaitsevaa toimintonäppäintä (Samsungille tyypillisesti valikko, koti ja paluu) ovat fyysistä mallia. Näppäinten selvästi näyttölasista kohollaan oleva pinta on hieman karhea, tuntuma selkeä ja ääni hiljainen. Näppäimissä on kromikoristeet, mutta valitettavasti niissä ei ole mitään taustavalaistusta. Onneksi niitä oppii käyttämään myös näppituntumalla, vaikka keskinäppäin saisikin erottua reunimmaisista jotenkin hieman selkeämmin. Näytön alapuolelle jää vain noin 14mm korkea kaistale, joten näppäimet sijaitsevat melko lähellä puhelimen alareunaa, eikä niiden käyttö ole siltä osin aivan optimaalista.

Puhelimen alapäädyssä sijaitsee mikrofonin pieni reikä sekä micro-USB-liitäntä, joka on suojattu pienellä kumitulpalla. Tulppa on käytössä luonnollisesti melko kömpelö, mutta toisaalta se on täysin ymmärrettävä ratkaisu laitteen IP67-luokituksen kannalta ajateltuna. Tulppa on toisesta päästään kiinteästi kiinni puhelimessa, joten se ei pääse hukkumaan vahingossa. Tavallisen USB 2.0 -liitännän ohella pistoke tukee myös kuvaulostuloa MHL 2.0:n muodossa sekä lisäksi myös USB OTG- ja USB Host -ominaisuuksia.

GS4 Activen näyttö on kooltaan viisi tuumaa ja sen resoluutio on huipputarkka 1080×1920 pikseliä. Pikselitiheytenä tämä tarkoittaa huimaa 441 PPI:n lukemaa, joka on normaalilta katseluetäisyydeltä jo ihmissilmän erottelukyvyn ulkopuolella. Toisin kuin tavallisessa GS4:ssä, Samsung on kuitenkin päätynyt käyttämään Activessa Super AMOLEDin sijaan TFT LCD -näyttötekniikkaa, jonka ansiosta samalla on myös päästy eroon PenTile-alipikseliasettelusta. Näytön suojana on Gorilla Glass 2 -lasi, joka yltää käytännössä etukuoren reunoille asti. Kosketuksen tunnistustekniikka on peräisin Synapticsilta ja se tunnistaa sormen myös näytön pinnan yläpuolelta sekä mahdollistaa näytön käyttämisen myös hanskat kädessä.

Kuvanlaadultaan Activen näyttö on erinomaisen hyvä, vaikkakin hieman erilainen, kuin sisarmallin Super AMOLED -paneeli. Värintoisto on varsin luonnollista ja sävyltään viileämpää, kuin GS4:n vakioasetuksilla jopa hieman kellertävä kuva. Tummat sävyt eivät ole yhtä tummia ja kontrasti aivan yhtä korkea, kuin AMOLED-paneeleissa, mutta siitä huolimatta niissä ei ole valittamista. Näytössä riittää kirkkautta, mutta LCD-tekniikasta johtuen näkyvyys auringonvalossa ei ole aivan yhtä hyvä, kuin GS4:n AMOLED-paneelilla. Katselukulmat ovat hyvät, vaikka kontrasti ja kirkkaus hieman korostuvatkin äärilaidoille mentäessä.

Näytön yläpuolelle jää noin 15 mm:n kaistale, johon on sijoitettu etäisyys-, liike- ja valoisuussensorit, krominvärinen kuulokeritilä, LED-merkkivalo ja etukamera. Etukameran kenno on tarkkuudeltaan kaksi megapikseliä ja se kykenee myös 1080p-videokuvan tallentamiseen.

Activen (harmaa versio) takakuori on mattapintaista grafiitinharmaata muovia, jonka pinnassa on erittäin pienikokoista mustaa hunajakennokuviota. Taustapuolen muotoilu ei ole yhtä pyöristettyä, kuin GS4:ssä, mutta pitkillä sivuilla on silti pyöristetyt kulmat. ”Menevämpää ulkonäköä” Activelle on pyritty hakemaan päätyjen kumipintaisilla kaistaleilla, joiden kulmissa on ruuvinkantoja imitoivat pyöreät metallikoristeet. Alapäässä kumi parantaa hieman laitteen pitoa kädessä, mutta iskunkestoa ne tuskin juurikaan parantavat, eikä valmistaja myöskään lupaa laitteelle tavallisuudesta poikkeavaa iskunkestoa.

Keskelle takakuoren yläosaa on sijoitettu Samsungin kiiltävä logo, LED-salama sekä kameran linssi, joka on noin millin verran muuta pintaa korkeammalla. Takakuoren vasempaan alanurkkaan on sijoitettu laitteen kaiutin, jonka äänenvoimakkuus ja -laatu ovat hieman keskitasoa heikommat. Laitteen oikean kyljen yläpuoliskossa on virta-/lukituspainike, joka on sopivasti peukalon tai keskisormen ulottuvilla. Vasemmasta kyljestä löytyvät puolestaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Kylkipainikkeet ovat muovia, niissä on karhennettu pinta ja ne ovat hieman kyljestä kohollaan. Painettaessa ne pitävät pienen terävän naksahduksen, mutta tuntuman soisi olevan hieman vähemmän tahmea.

Laitteen yläpääty on pääosin kumipinnoitettu ja sinne on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä, toisen mikrofoninen pieni pyöreä aukko sekä pieni pyöreä IR-sensori, jota hyödynnetään puhelimen kauko-ohjaintoiminnon yhteydessä. IR-sensorin vierestä löytyy myös pieni ”Qualcomm 4G” -tarra, joka paljastaa puhelimen sisältävän Qualcommin piiritekniikkaa sekä 4G-yhteyden.

Activen takakuori irtoaa vasemman reunan yläosassa sijaitsevasta pienestä hahlosta kynnellä vääntämällä. Ohuesta muovista valmistettu taipuisa takakuori on kiinni useilla pienillä kynsillä ja sen sisäpinta on viimeistelyltään karhea. Mielenkiintoisin yksityiskohta takakuoren sisäpinnassa on kuitenkin valkoinen kumitiiviste, joka mahdollistaa IP67-luokituksen ja estää pölyn sekä veden pääsemisen puhelimen sisälle. Pakkauksesta otettaessa puhelimen taustakuoressa on tarra, jossa muistutetaan kiinnittämään takakuori huolella, jotta tiiviste varmasti toimii suunnitellulla tavalla.

Puhelimen muovirungossa tiivisteen kohdalla on sileä muutaman millimetrin levyinen ura, joka toimii takakuoren tiivisteen tiivistyspintana. Tiivisteen ulkopuolelle jäävät mm. kamera, LED-salama ja kaiutin, jotka ovat siis tiivistetty muulla tavalla. Tiivistetyn alueen sisälle jäävät puolestaan puhelimen akku sekä micro-SIM- ja micro-SD-korttipaikat. SIM-kortin asentamiseksi ja vaihtamiseksi on irrotettava puhelimen akku.

Activen akku on sama 2600 mAh (9,88 Wh) Li-ion-yksikkö, joka löytyy myös tavallisen GS4:n kuorien sisältä. Akkuun on integroitu myös puhelimen NFC-antenni. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella valmiusajaksi (3G) jopa 320 tuntia, puheajaksi (3G) jopa 15 tuntia, äänen toistoajaksi jopa 83 tuntia, videon toistoajaksi jopa 10 tuntia ja internet-surffailuajaksi WLAN-verkossa jopa 10 tuntia tai matkapuhelinverkossa jopa 8 tuntia. Activen luonteeseen sopisi mainiosti tuki langattomalle lataukselle, mutta valitettavasti sellaista ei ole toistaiseksi saatavilla edes Samsungin lisävarustetuotteilla. GS4:ään tarkoitetut tarvikeosat sen sijaan tiettävästi toimivat myös Activessa.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S4 Active (GT-i9295)
  2. Kamera, vedenkestävyys ja vedenalainen kuvaaminen, vertailua sisarmalliin
  3. Käyttökokemukset, loppusanat