Uusimmat

Kamera

28.05.2014 17:40 Juha Kokkonen

GS5:n takakamera sijaitsee takakuoren yläosassa hieman kohollaan kiiltävällä koristekehyksellä reunustettuna. Kameran alapuolelle on upotettu LED-salama, Phase Detection -tarkennussensori sekä sykemittauksen sensori.

Kameran tarkkuus on 16 megapikseliä (5312 x 2988) ja sen parina on f2.2-aukolla sekä 31 mm kinovastaavalla polttovälillä varustettu objektiivi. 16:9 kuvasuhdetta käyttävän kuvasensorin koko on 1/2,6 tuumaa (pikselikoko 1,12 mikrometriä) ja se perustuu Samsungin tuoreeseen Isocell-tekniikkaan. Tarkennuksessa Samsung luottaa järjestelmäkameroista tuttuun vaiheentunnistustekniikkaan (Phase Detection), joka mahdollistaa kohteen tarkennuksen jopa alle 0,3 sekunnissa.

Samsungin kehittämän Isocell CMOS -tekniikkaan perustuvan kennon pikselit on eristetty fyysisesti toisistaan, jolloin pikseleiden fotodiodeille ohjautuu enemmän fotoneita ja pikseleiden väliset häiriöt vähentyvät. Samsungin mukaan ISOCELL-pikselit mahdollistavat 30 prosenttia paremman väritoiston ja dynamiikan, kuin perinteisen BSI-kennon pikselit. Isocell-tekniikan luvataan tarjoavan 30 % vähemmän pikseleiden välisiä häiriöitä (Cross-talk), 30 % korkeamman pikseleiden saturoitumisrajan (Full Well capacity) sekä 20 % leveämmän saapuvan valon CRA-kulman (Chief Ray Array). Lisäksi Samsung kehuu Isocell-sensorin olevan ohuempi, kuin tavalliset BSI-sensorit.

Videokuvausta GS5 tukee korkealla 3840 x 2160 UHD-tarkkuudella 30 FPS päivitysnopeudella sekä tavanomaisemmalla 1080p-tarkkuudella 60 FPS päivitysnopeudella.

Samsung on päätynyt uudistamaan Galaxy S5:n kuvaussovellusta melko reilusti ja lopputulosta voi kutsua onnistuneeksi. Videokuvaus-, laukaisin- ja kuvaustilapainikkeet sijaitsevat edelleen (vaakatasossa) näytön oikeassa reunassa, mutta niiden ulkoasua on yksinkertaistettu. Tarkentaessa näkyvää tarkennuspisteen ilmaisinta on muutettu ja se on nyt laatikon sijaan keskiosastaan animoitu ympyrä (näkyy kuvassa). Kuvaussuodattimien valikko on poistettu kokonaan käyttöliittymästä. Asetuspainikkeet on sijoitettu nyt aiempaa selkeämmin näkymän vasempaan reunaan.

GS5:ssä kuvaussovelluksen asetusvalinnoista on tehty huomattavasti helpompia ja selkeämpiä. Näkymän vasemman laidan alanurkasta löytyvää ratasikonia painamalla ruudulle aukeaa matriisi, jossa näkyy kameran kaikki asetukset pystysuunnassa selattavassa muodossa. Kuvaustilasta riippuen osa asetuksista saattaa olla pois käytöstä (harmaana). Asetusvalikon ikonien paikat ovat vapaasti käyttäjän vaihdeltavissa ja halutessaan käyttäjä voi sijoittaa kuvausnäkymän vasempaan laitaan maksimissaan kolme vapaavalintaista asetuskuvaketta. GS5:n kuva-asetusten manuaalisäädöt eivät ole erityisen laajat, mutta tarjolla on kuitenkin mm. ISO-arvon valinta, valkotasapaino, valotusarvon kompensointi sekä mittaustavan valinta.

Kamerapainikkeen alla sijaitsevan Tila-painikkeen takaa avautuvien kuvaustilojen määrää on karsittu ja ne esiintyvät nyt näytön pitkän sivun suuntaisesti selattavina ruutuina. Automaattitilan lisäksi kuvaustiloja on vakiona tarjolla viisi kappaletta (Kauniit kasvot, Kuvaa ja lisää, Panoraama, Virt.esittely ja kaksoiskamera) ja toiset viisi (Animoitu valokuva, Ääni ja kuva, Urheilu, Tilakuva ja Kuvasarja) ovat ladattavissa Samsungin sovelluskaupasta jälkikäteen. Kuvaa ja lisää -nimen alle on liitetty kaikki aikaisemmat kuvaustilat (paras valokuva, parhaat kasvot, draama, pyyhekumi), jotka hyödynsivät usean kuvan sarjaa yhden tehostekuvan luomiseksi.

Tarkennusetäisyydellä kikkailevat kuvausominaisuudet ovat parhaillaan älypuhelimissa trendiaallon harjalla ja myös Galaxy S5 tarjoaa sellaisen Nokia Refocusin jalanjäljissä. Galaxy S5:ssä ominaisuuden nimi on Valikoiva tarkennus ja se löytyy hieman erikoisesti asetusvalikosta kuvaustilavalikon sijaan. Ominaisuuden tarkoituksena on korostaa kuvan syvyysvaikutelmaa ja tuoda esiin joko etualalla tai taustalla olevat kohteet. Tarkennusalueen voi valita kuvan ottamisen jälkeen ja vaihtoehtoisesti kuvan voi asettaa myös kauttaaltaan tarkaksi.

Toiminnon syvyyserojen havaitseminen ja rajojen määrittely onnistuu hieman vaihtelevalla menestyksellä kohteesta riippuen. Parhaimmillaan lopputulos näyttää varsin onnistuneelta, mutta välillä syvyysvaikutelman raja määrittyy varsin karkeasti väärään paikkaan. Positiivista kuitenkin on, että lopputulos ei parhaimmillaan häpeä juuri lainkaan HTC:n Dual Camera -ratkaisulle, joskin GS5:llä tarkennuspisteen jälkikäteen tehtävä vapaa valinta ei ole mahdollista.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

GS5:n kamerasovelluksen käynnistys vie aikaa noin sekunnin verran ja siihen pääsee tarvittaessa käsiksi suoraan lukitusnäkymästä. Hyvässä valossa kamera käyttää tarkennuksessa vaiheentunnistustekniikkaa (Phase Detection Auto Focus) ja tarkennus lukittuu erittäin nopeasti. Valmistajan ilmoittama 0,3 sekunnin arvo ei ole varmasti kaukana totuudesta. Valon määrän vähentyessä kamera joutuu turvautumaan perinteiseen kontrastipohjaiseen tarkennukseen, jolloin tarkennusajat auttamatta pidentyvät. Kuitenkaan myöskään tuolloin tarkennusnopeudessa ei ole valittamista. Tarkentamisen jälkeen GS5 nappaa kuvan erittäin nopeasti ja on käytännössä välittömästi valmiina uuteen otokseen.

Erityismaininnan GS5 ansaitsee HDR-kuvauksesta, joka toimii erittäin nopeasti ja tuottaa hyvin luonnollista jälkeä. Puhelin pystyy näyttämään myös etsinnäkymän HDR-kuvana, joten käyttäjä pystyy näkemään lopputuloksen ruudulta jo ennen kuvan ottamista. HDR-kuvan muodostaminen tapahtuu silmänräpäyksessä, eikä monista muista puhelimista tuttua prosessointiaikaa kuvan ottamisen jälkeen esiinny lainkaan. Luonnollisen lopputuloksen ja erittäin nopean toiminnan ansiosta Galaxy S5 onkin ensimmäinen puhelin, jossa päädyin käyttämään usein HDR-kuvaustilaa tavallisen kuvaustilan sijasta.

Hyvissä valaistusolosuhteissa GS5:n 16 megapikselin Isocell-kamera on vahvimmillaan. Se tuottaa erittäin teräviä ja yksityiskohtaisia kuvia, joissa värit toistuvat erittäin eläväisinä ja välillä jopa hieman ylisaturoituneina. Kuvissa riittää kontrastikuutta ja dynamiikka on kamerapuhelimien mittapuulla melko hyvä. Hyvin toimivalla HDR-tilalla voidaan eliminoida loputkin dynamiikan puutteet. Tasaisilla värialueilla kuvissa on havaittavissa hieman kohinaa, joka on kuitenkin hienojakoista ja tasaväristä. Kuudentoista megapikselin resoluution ansiosta kuvia on varaa myös rajailla.

Valon määrän vähentyessä kamera pitää aluksi varsin hyvin kiinni väreistä ja kontrastista, mutta yksityiskohtien terävyys alkaa hiljalleen pehmentyä jälkikäsittelyn myötä. Toisin kuin markkinoiden parhaimmisto, GS5 ei ole erityisen etevä loihtimaan hämärässä ja erityisesti pimeässä otettuihin kuviin lisää valoa, vaan lopputulos näyttää useimmiten yhtä pimeältä tai vielä pimeämmältä, kuin todellisuudessa. Kohina pysyy varsin hyvin kurissa, kunnes erittäin heikossa valaistuksessa kuvissa alkaa näkyä kookkaampia artifakteja. Kuvaussovelluksessa on tarjolla myös digitaalinen kuvanvakautus, mutta sitä käyttäessä kuvan ottaminen on erittäin hidasta ja kameraa pitää kannatella paikallaan useamman sekunnin ajan.

Kokonaisuudessaan GS5 on varustettu varsin hyvällä kameralla, joka tekee erinomaista jälkeä valoisissa olosuhteissa ja kohtalaista jälkeä heikossa valaistuksessa. Heikon valon olosuhteisiin markkinoilta löytyy selvästi parempiakin kamerapuhelinvaihtoehtoja.

GS5 pystyy taltioimaan videokuvaa jopa UHD-tarkkuudella (3840 x 2160) ja stereoäänellä (128 kbit/s). Video tallentuu noin 50 Mbit/s pakkauksella, joten lyhyellekin videolle tulee äkkiä kokoa. Kuvatessa käytettävissä on sekä jatkuva automaattitarkennus että manuaalinen tarkennuspisteen valinta. Alhaisempia tarkkuusvaihtoehtoja voi kuvata myös korkeammilla ruudunpäivitysnopeuksilla ja videoita voi sekä nopeuttaa että hidastaa. UHD-videokuvan laatu on huippuluokkaa ja värintoisto eläväistä. Myös ruudunpäivitys pysyy sulavana. UHD-tarkkuuden videon tarpeellisuus on kuitenkin monelle vielä hyvin kyseenalaista.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S5
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. TouchWiz-käyttöliittymä
  5. Vertailua edeltäjään, käyttökokemukset, suorituskykytestit
  6. Yhteenveto