UUSIMMAT

Galaxy S6 (SM-G920F)

05.05.2015 16:36 | Juha Kokkonen

Galaxy S6:n perusmalliin suhtautuu ulkoisesti hyvin eri tavalla riippuen siitä, onko ensin ehtinyt tutustua pyöristetyin näytön reunoin varustettuun edge-versioon. Edeltäjämalliin nähden solakka ja metallirakenteinen Galaxy S6 on huima parannus fyysisesti, mutta edgen rinnalla se tuntuu helposti hieman tylsältä. Muotoilultaan GS6:n tunnistaa ongelmitta Samsungin tuotteeksi, vaikka ulkonäkö onkin muuttunut selvästi Galaxy S5:een verrattuna.

Kädessä Galaxy S6 tuntuu sisarmallinsa tapaan arvokkaalta ja hyvin rakennetulta puhelimelta. Tukevan metallirakenteen ansiosta laite tuntuu kuin yhdestä puusta veistetyltä. Edgeen verrattuna suurin ”wau-tekijä” jää ehkä puuttumaan, sillä muotoilu on vähemmän yllätyksellistä. Materiaalit ovat samat kuin edgessä – 6013-tyypin alumiinista koneistettu runko sekä Gorilla Glass 4 -lasit molemmin puolin. Koska vakio-GS6:n näyttö ei kaareudu, on alumiinikehys kaikkialta yhtä leveä. Myös kehyksen muotoilu on erilaista, sillä perusprofiililtaan kyljet ja päädyt on pyöristetty, mutta kylkiin on työstetty keskelle tasainen alue otteen parantamiseksi. Perus-GS6 tuntuukin kädessä edge-versiota miellyttävämmältä, koska kyljet ovat muodoltaan pyöristetymmät.

Galaxy S6 on ulkomitoiltaan 143,4 x 70,5 x 6,8 mm (K x L x S), eli se on hieman sisarmalliaan pidempi, leveämpi ja ohuempi. Painoa löytyy vaa’an mukaan 138 grammaa, eli kuusi grammaa edgeä enemmän. Kaikki fyysiset mitat ovat tässä luokassa parhaimmistoa. Perus-GS6 on saatavilla neljässä värissä, joista kolme on yhteisiä edge-version kanssa. Emerald Green -väri on korvattu sähäkän turkoosilla Topaz Blue vaihtohdolla.

Teknisesti Galaxy S6 on edge-mallin kanssa identtinen pari yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Järjestelmäpiiri sekä muistien määrä ovat täysin samat. Myös kaikki yhteysominaisuudet ovat identtiset. Ainoat eroavaisuudet löytyvät näyttöpaneelista sekä akun kapasiteetista, joista lisää hieman myöhemmin.

Galaxy S6:n näyttö on kooltaan samat 5,1 tuumaa, kuin sisarmalli edgessä. Myös 1440×2560 pikselin tarkkuus (577 PPI) ja Super AMOLED -paneelitekniikka ovat käytössä, joskin näyttöpaneeli on perinteistä mallia, eli täysin suora. Näyttöpaneeli käyttää Diamond PenTile -alipikseliasettelua, josta ei kuitenkaan enää tällä pikselitiheydellä ole mitään haittaa. Edgen tapaan myöskään perusmallin näyttö ei valitettavasti tue tuplanäpäytyksellä herättämistä tai korkean herkkyyden tilaa.

Kuvanlaadun osalta GS6:n näyttöön sopii kaikki samat kehut kuin edgenkin käyttöön. Joiltain osin GS6:n perinteinen paneeli on jopa vielä aavistuksen parempi. Se tarjoaa esimerkiksi hieman paremman kirkkauden, kuin sisarmallinsa kaarevareunainen paneeli. Lisäksi havaitsimme katselukulmat vielä edgeäkin paremmiksi. Kuvanlaadullisesti GS6 edgen näyttö on huippuluokkaa, kuten Samsungin huippumalleissa on viimeaikoina ollut tapana. Oletuksena käytössä olevalla ”mukautuva”-näyttötilalla värimaailma on jonkin verran yliampuva, joten luonnollista kuvaa kaipaavan kannattaa kytkeä päälle Valokuva-tila. Kontrasti ja tummien värien toisto on AMOLED-näytölle tyypillisesti huippuluokkaa. Päivänvalossa tosin huomioimme, että näyttöpaneelin tausta ei ole pikimusta, vaan hieman sinertävä. Pimeässä tätä ei kuitenkin huomannut. Auringonpaisteessa edgen näytön luettavuus on erittäin hyvä ja kirkkaus on hyvää tasoa, vaikkakin hieman alhaisempi kuin sisarmallissa.

Galaxy S6 muistuttaa nopeasti taustapuolelta katsottuna varsin paljon sisarmalliaan, sillä takakuori muodostuu tasaisesta Gorilla Glass 4 -lasista ja kameran sijainti on täysin sama. Leveämpien kylkien ansiosta puhelimen takareunat eivät kuitenkaan muodostu niin teräviksi, kuin edgessä.

Perus-GS6:ssa muutama alumiinikehyksen yksityiskohta poikkeaa edgestä. Muotoilullisten erojen ohella nano-SIM-korttipaikan kelkka sijaitsee yläpäädyn sijaan oikeassa kyljessä lukituspainikkeen alapuolella. Tämä on johtanut siihen, että myös yläpääty on aavistuksen erilainen.

Galaxy S6:n kiinteän takakuoren takana sijaitsee 2550 mAh akku, joka on pienentynyt edeltäjämallista ja on hieman erikoisesti myös 50 mAh pienempi kuin edgessä. Akun koon ja vaihdettavuuden kannalta on siis menty takapakkia, mutta onneksi laite tukee langatonta latausta (Qi ja PMA) sekä pikalatausta mukana tulevalla erikoislaturilla (9V 1,67A), joiden avulla akun täyttäminen on aiempaa helpompaa.

Tässä kuvassa olemme onnistuneet vangitsemaan melko hyvin molempien Galaxy S6 -mallien lasipintojen efektin, joka tulee esiin vain sopivassa kulmassa paistavassa valaistuksessa. Muutoin tasaisen tummansiniseltä näyttävä puhelin herää valon osuessa todella eroon ja paljastaa useita erilaisia sinisen värisävyjä vaaleasta tummaan. Efekti on ikään kuin peilimäinen, mutta kuoresta ei kuitenkaan voi nähdä heijastuskuvaa, vaan heijastus on ennemminkin utuinen. Allekirjoittaneen mielestä efekti on sinisessä värivaihtoehdossa tyylikäs, mutta muissa väreissä valkoista lukuun ottamatta hieman liian ”bling-bling-tyyppisen” kiiltävä.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S6 ja Galaxy S6 edge
  2. Galaxy S6 edge (SM-G925F)
  3. Galaxy S6 (SM-G920F)
  4. Kamera
  5. TouchWiz-käyttöliittymän uudistukset
  6. Vertailua Galaxy S5:een, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat