Uusimmat

TouchWiz-käyttöliittymän uudistukset

05.05.2015 16:36 Juha Kokkonen

Samsung ilmoitti jo etukäteen uudistavansa Galaxy S6 -malleissa käytettävää TouchWiz UX -käyttöliittymäänsä kovalla kädellä. TouchWizin tuoreimmasta versiosta on karsittu pois turhia ominaisuuksia ja sovelluksia sekä yksinkertaistettu käyttöliittymän ulkoasua keskittyen oleellisimpaan informaatioon. Samsungin mukaan käyttöjärjestelmän kokoa on saatu pienennettyä jopa 40 prosentilla. Esiasennettujen sovellusten määrä on vähentynyt selvästi ja puhelimesta edelleen löytyvistä sovelluksista useimmat ovat poistettavissa. GS6-mallien käyttöjärjestelmä perustuu Android 5.0.2 Lollipop -versioon.

Nopealla silmäilyllä Galaxy S6 -mallien TouchWiz-käyttöliittymä ei poikkea juurikaan Galaxy S5:n Lollipop-päivityksestä, mutta lähemmässä tarkastelussa pieniä ja tietyiltä osin myös suurempia eroja alkaa löytyä. Lukitusnäkymässä uutta on lähinnä vasempaan alanurkkaan lisätty pikavalinta puhelinsovellukselle. Ilmoitukset näkyvät Android Lollipopille tyypillisesti lukitusnäkymässä, jos käyttäjä niin haluaa.

Kotinäkymä on tutun näköinen, sillä ainoastaan sääwidgetin taustasta on tullut läpinäkyvä ja kuvakkeisiin on tehty pientä hienosäätöä. Pienenä yksityiskohtana Samsungin omat taustakuvat sisältävät kolmiulotteisen efektin puhelinta käänneltäessä. Kotinäkymän välilehtien ruudukkoasettelun saa valita kolmesta vaihtoehdosta – 4×4, 4×5 ja 5×5, joista kuvassa on käytössä suurikokoisin 4×4 vaihtoehto. Kotinäkymän vasemmanpuolimmaiselta välilehdeltä löytyy edelleen Flipboard-pohjainen briefing-syötenäkymä, jonka saa onneksi halutessaan kytkettyä helposti pois käytöstä.

Myös ilmoitusvalikko ja moniajonäkymä ovat kokeneet lähinnä pientä hienosäätöä Galaxy S5:n ohjelmistoon verrattuna. Vakio-Androidista tutun korttipohjaisen moniajonäkymän alareunasta ei pääse enää suoraan aktiivisten sovellusten hallintanäkymään, vaan tarjolla on ainoastaan kaikkien sovellusten sulkemismahdollisuus. Ilmoitusvalikon pikapainikkeista löytyy perinteinen äänitilan valintapainike (äänet päällä, värinä, äänetön), sekä erillinen Älä häiritse -tila, jonka vaikutusaluetta käyttäjä voi säätää asetuksista.

Osassa Samsungin omista sovelluksista on luovuttu värillisestä yläpalkista ja kokonaisilmeestä on tehty entistäkin vaaleampi ja yksinkertaisempi. Osasta sovelluksia (esim. Galleria ja Viestit) myös asetusten ja valintojen määrää on karsittu.

Esiasennettuja sovelluksia GS6:ssa on noin nelisenkymmentä, joista suurin osa on Googlen vakiovalikoimaa ja vain kourallinen Samsungin omia lisäsovelluksia (S Health, S Voice, Smart Remote, Galaxy Apps, Älykäs valinta ja Samsung uPick). Mikä parasta, suurimman osan lisäsisällöstä voi poistaa kokonaan tai ainakin pois käytöstä, joten Samsung on selvästi petrannut tällä osa-alueella. TouchWizin lisäominaisuuspuolella viikate on osunut mm. ilmanäkymä-, työkaluryhmä-, yksikätinen käyttö- sekä moni-ikkunapalkki-toimintoihin. Joukossa on paljon turhaa painolastia, mutta myös muutamia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Uusi ominaisuus Galaxy S -mallistossa on Teemat, joka nimensä mukaisesti mahdollistaa käyttöliittymän ulkoasun vaihtamisen väreineen, kuvakkeineen ja taustakuvineen päivineen. Sovellusten ulkoasuun teemat vaikuttavat vain värimaailman osalta. Käyttäjä voi ladata lisää teemoja Samsungin teemakaupasta, jossa kaikki teemat ovat ainakin toistaiseksi ilmaisia. Valitettavasti teemojen taso on varsin heikko, jos ei sitten satu omaamaan alle 10 vuotiaan tai 10 vuoden taakse jämähtänyttä makua teemojen ulkoasun suhteen. Erityisesti jäimme kaipaamaan tummaa versiota TouchWizin oletusteemasta.

Jaetun näkymän tila löytyy edelleen Galaxy S6 -mallien TouchWizista, mutta sen toteutusta on hieman virtaviivaistettu. Enää käytössä ei ole paluunäppäintä pohjassa pitämällä avautuvaa moni-ikkunapalkkia, vaan sovellukset avataan jaetun näkymän tilaan moniajonäkymän kautta. Moniajonäkymässä sovelluskorttien ylänurkasta löytyy kuvake, jota painamalla sovellus avautuu näytön ylempään puoliskoon ja tämän jälkeen käyttäjä voi valita alapuoliskoon avattavan sovelluksen.

Uutena ominaisuutena mukaan on tullut mahdollisuus pienentää auki oleva sovellus kelluvaksi ikkunaksi, jota Samsung kutsuu ponnahdusikkunanäkymäksi. Ikkunan pienennyskomento löytyy pyyhkäisemällä ruudun vasemmasta ylänurkasta keskikohtaa kohden. Ikkunan kokoa voi muuttaa ja siirrellä vapaasti näytöllä ja lisäksi sovelluksen voi pienentää väliaikaisesti pieneksi pyöreäksi kelluvaksi kuvakkeeksi näytölle. Ponnahdusikkunasovelluksia voi olla auki useita, mutta kaikki kolmansien osapuolien sovellukset eivät ominaisuutta tue.

Uusi ominaisuus on myös Älykäs hallinta -sovellus, johon Samsung on koonnut puhelimen hallinnan kannalta mielestään tärkeitä toimintoja. Idea on pitkälti sama kuin Huawein puhelimista jo jonkin aikaa löytyneessä Puhelimen hallinta -sovelluksessa, mutta vain suppeammassa muodossa. Tarjolla on tietoja akun, tallennustilan ja RAM-muistin käytöstä sekä laitteen suojauksesta. Edellä mainitut sisältävät myös työkaluja mm. muistin vapauttamiseksi, poikkeuksellisen paljon virtaa kuluttavien sovellusten seuraamiseksi ja McAfeen tekniikkaan perustuvan suojauksen haittaohjelmia vastaan. Älykäs hallinta -ominaisuuden idea on hyvä, mutta sen olisi toivonut olevan huomattavasti monipuolisempi ja sisältävän ominaisuuksia esimerkiksi taustasovellusten hallintaan.

Pari kuukautta sitten solmitun yhteistyösopimuksen pohjalta Samsung on lisännyt Galaxy S6 -mallien vakiovarustukseen myös kolme nimikettä sisältävän Microsoft-sovellukset kansion. Käytännössä puhelimiin on siis esiasennettuna OneDrive-pilvipalvelutila (115 Gt ilmaista tallennustilaa), OneNote-muistiosovellus (S Notea ei enää esiasennettuna) sekä Skype-pikaviestisovellus. Kaikki Microsoftin sovellukset voidaan haluttaessa poistaa käytöstä ja näkyvistä, mutta niiden asennustiedostot säilyvät puhelimen muistissa myöhempää tarvetta varten.

Maininnan arvoinen uudistus on myös S Health -hyvinvointisovelluksen ulkoasu. Sovelluksen käyttöliittymä on uudistettu lähes täysin ja aloitusnäkymä hyödyntää nyt tehokkaasti koko näyttöä. Käyttäjälle tärkeät toiminnot näkyvät perusnäkymässä kortteina, joista pystyy suorittamaan yksinkertaisia toimenpiteitä myös suoraan (kuten juotujen kahvikuppien määrä). Seurattavia asioita on nyt aiempaa enemmän ja mukana on mm. veren glukoositaso sekä verenpaine. Mitattujen arvojen yhteyteen voi nyt lisätä kommentteja sekä muita lisäyksiä mittaushetken olosuhteisiin liittyen. Puhelimen takakuoresta kameran vierestä löytyvällä anturilla voi edelleenkin mitata sykettä, veren happitasapainoa sekä stressitasoa, mutta mittaus ei edelleenkään tapahdu erityisen nopeasti. Kokonaisuudessaan uudistettu S Health on huomattavasti aiempaa houkuttelevampi ja helppokäyttöisempi.

Edge-version kaarevareunaiseen näyttöön liittyviä lisäominaisuuksia on määrällisesti yllättävän vähän ja ne kaikki löytyvät samasta paikasta asetusvalikosta Reunanäyttö-kohdan alta. Note Edgen kaltaisia kustomointimahdollisuuksia ei näytön kaarevia reunoja varten löydy. Käytännössä näytön reunaosaa edes jossain määrin hyödyntäviä lisäominaisuuksia on Tietovirta, Yökello ja People Edge.

Tietovirta on Note Edgestä tuttu ominaisuus ja se näyttää kellonajan, sään, ilmoituksia sekä käyttäjän valitsemia syötteitä näytön reunassa näytön ollessa sammutettuna. Toiminnon saa aktivoitua pyyhkäisemällä sammutettuna olevan näytön reunaa nopeasti edestakaisin, jolloin ensimmäisenä näkyviin ilmestyy kellonaika, päivämäärä ja säätila. Näytön reunaa kohti pyyhkäisemällä pääsee puolestaan selaamaan käytössä olevia syötepaneeleita. Valmiina puhelimeen asennettuna niitä on viisi erilaista ja ladattavissa on vaivaiset kolme lisää. Niiden asentamiseksi on kuitenkin rekisteröidyttävä ja kirjauduttava omaan Samsung-tiliin.

Yökello näyttää nimensä mukaisesti kellonaikaa näytön reunassa käyttäjän määrittelemällä aikavälillä yöaikaan.

Ainoa näytön päällä ollessa hyödynnettävissä oleva GS6 edgen erikoisominaisuus on People edge, joka tarkoittaa käytännössä näytön reunasta pyyhkäisemällä avautuva viiden yhteystiedon pikavalikko. Valikko näkyy kotinäkymässä näytön oikean reunan yläosassa pienenä korvakkeena, josta näytön keskiosaa kohti pyyhkäisemällä tausta sumentuu ja esiin liukuu viisi värillistä ympyrää sekä asetuskuvake. Jokaiseen ympyrään voi määritellä yhden kontaktihenkilön, jonka jälkeen se toimii pikavalintana kyseiselle henkilölle viestimiseen.

People edgeen liittyy myös Reunan valaistus -ominaisuus, joka valaisee näytön reunan tietyllä värillä, kun pikavalintoihin valituilta henkilöiltä tulee puhelu tai viesti. Puhelimen on oltava tällöin näyttö pöytäpintaa vasten, jolloin liikkuva valoefekti näkyy sivulle näytön kaarevasta reunasta. Käyttäjällä on myös mahdollisuus hylätä puhelu ja lähettää ennalta määritelty pikavastausviesti pitämällä sormea pari sekuntia pulssimittarin sensorin päällä. Jos People edgeen määritellyltä henkilöltä on tullut puhelu tai viesti puhelin näyttää sen näytön reunassa yhteystietoa vastaavan värikoodauksen mukaisella pienellä korvakkeella. Siitä pyyhkäisemällä näytölle avautuu tiedot vastaamattomasta puhelusta tai viestistä sekä suora vastausmahdollisuus.

Kokonaisuudessaan People edge on ominaisuus, joka olisi täysin toteutettavissa myös perusmallin Galaxy S6:een, sillä sen käyttö ei oikeastaan vaadi näytöltä kaarevuutta. Ainoastaan siihen liittyvä Reunan valaistus -ominaisuus vaatii kaarevareunaisen näytön toimiakseen.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S6 ja Galaxy S6 edge
  2. Galaxy S6 edge (SM-G925F)
  3. Galaxy S6 (SM-G920F)
  4. Kamera
  5. TouchWiz-käyttöliittymän uudistukset
  6. Vertailua Galaxy S5:een, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto