Uusimmat

Galaxy S7 edge (SM-G935F)

14.04.2016 12:04 Juha Kokkonen

galaxy-s7-edge-2

Toisin kuin vuosi sitten, Samsung on päätynyt tekemään Galaxy S7:n edge-versiosta perusmallia suurikokoisemman, joten tänä vuonna ei ole todennäköisesti luvassa erillistä plus-mallia. Tänä vuonna Galaxy S7 edgessä on siis sisarmalliinsa nähden muutakin eroa, kuin näytön pyöristetyt reunat. Näytön kokoa on kasvatettu 0,4-tuumaa ja myös akun koko on suurempi kasvaneiden ulkomittojen ansiosta. Muilta teknisiltä ominaisuuksiltaan edge on identtinen sisarmallinsa kanssa.

Hinnaltaan edge on 100 euroa perus-GS7:ää kalliimpi.

Perusrakenteeltaan ja laatuvaikutelmaltaan edge ei eroa juurikaan sisarmallistaan. Kokonaisuus tuntuu erittäin laadukkaalta ja tukevalta, eikä rakenne elä tai natise. Lisäksi reunoilta pyöristetty näyttö tuo kokonaisvaikutelmaan mukavan pienen lisätwistin, jonka ansiosta edge tuntuu todella sulavasti muotoillulta. Materiaaleiltaan ja muotoilultaan kyseessä onkin mielestäni markkinoiden tyylikkäin älypuhelin. GS7 edge on saatavilla samoissa kolmessa värissä kuin sisarmallinsa (musta, valkoinen ja kulta).

galaxy-s7-molemmat-3

Fyysisiltä mitoiltaan edge on luonnollisesti perus-GS7:ää suurempi (perusmalli alla, edge päällä), mutta ero ei ole niin suuri kuin saattaisi luulla. Ulkomitat (150,9 x 72,6 x 7,7 mm, 157 g) ovat luonnollisesti pienemmät kuin 0,2-tuumaa suuremmassa Galaxy S6 edge Plussassa, mutta myös muuten 5,5 tuuman kokoluokassa pienimmästä päästä. Tätä helpottamassa on reunoiltaan kaareva näyttö, jonka ansiosta näytön ja ulkomittojen välinen suhde on erinomainen 76,1 %. Muotoilunsa ansiosta edge sujahtaa varsin vaivattomasti taskuun, jos kyseessä ei satu olemaan erityisen matalataskuiset tai tiukat pöksyt.

Rautaosastolla GS7 edge on täysin identtinen GS7:n kanssa järjestelmäpiirin, muistimäärien ja yhteysominaisuuksien osalta.

galaxy-s7-edge-3

Galaxy S7 edgen näyttö on siis kooltaan 5,5 tuumaa, joka on 0,4 tuumaa suurempi kuin sisarmallissa. Kokoero on selvästi havaittavissa, mutta enemmän positiivisessa kuin negatiivisessa mielessä. Suuremmalta ruudulta on mukavampi selata nettiä, pelata sekä katsella kuvia ja videoita. Näyttö perustuu Super AMOLED -tekniikkaan ja se tarkkuus on 1440 x 2560, joka takaa huipputason 534 PPI:n pikselitiheyden.

Edge-lisänimen mukaisesti näyttö on pyöristetty pitkiltä sivuiltaan joka on edeltäjämallin tapaan enemmänkin muotoilullinen kuin käytännöllinen seikka.

Valitettavasti edgeä käyttäessä huomasimme saman ikävän seikan, joka vaivasi jo GS6 edgeä vuosi sitten. Näytön kaareva reunaosa ei osaa blokata kämmenen kosketuksia, vaan erityisesti puhelinta yhdellä kädellä käyttäessä näyttö tunnistaa virhekosketuksia näytön reunoista. On todella kummallista ettei Samsung ole tehnyt asialle mitään, sillä jo 1,5 vuotta sitten Galaxy Note Edge osasi jättää huomiotta kämmenestä syntyvät virhekosketukset.

Kuvanlaadun suhteen edgen näyttöä koskevat samat huomiot kuin perus-GS7:ää. Kyseessä on huippunäyttö. Lisähuomiona kuitenkin mainittakoon, että näytön pyöristetyissä osissa on edelleen havaittavissa pientä sinertävää tai vihertävää sävyä, jos näytöllä on valkoinen tausta. Se ei haittaa käyttöä, mutta saattaa ärsyttää joitain käyttäjiä. Kyseinen ilmiö havaittiin jo viimevuotisissa edge-malleissa ja se johtunee kaarevan lasin optisista ominaisuuksista.

galaxy-s7-edge-4

Galaxy S7 edgen takakuori on etupuolen tapaan lämpömuovattua (3D Thermoforming) Gorilla Glass 4 -lasia, joka on muotoiltu hieman kaarevaksi pitkiltä sivuiltaan sekä pyöristetty reunoistaan. Vaikka lasin reunojen kaarevuus ei ole yhtä suuri kuin perus-GS7:ssä, on se selvä parannus viime vuoden malliin nähden käyttömukavuuden kannalta. Merkittävänä seikkana metallirunko on muotoiltu uudelleen laitteen kyljissä, jonka ansiosta Galaxy S6 edgen epämiellyttävän terävästä käsituntumasta on päästy tyystin eroon. Muotoilun ohella tässä on ollut apuna laitteen paksuuden kasvaminen noin millillä.

Pidon kannalta edgeä koskevat samat huomiot kuin sisarmallia – se on kosteissa/rasvaisissa käsissä pitävä ja kuivissa käsissä liukas. Tyylikkään heijastusefektin tarjoava pinta on lisäksi erittäin herkkä sormenjäljille (kuva).

galaxy-s7-edge-5

Myös edgessä takakuori on umpinainen, joten käyttäjä ei voi valitettavasti vaihtaa akkua. Akun kapasiteetissa on tapahtunut positiivinen kehitysaskel, sillä edgen melko sulaviin linjoihin on saatu mahdutettua iso 3600 mAh akku. Se onkin varmasti osalle ostajista näyttöä suurempi myyntivaltti. Akku pikalatautuu tyhjästä täyteen 100 minuutissa. Se tukee myös langatonta (Qi ja PMA) latausta sisarmallin tapaan.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Galaxy S7 (SM-G930F)
  3. Galaxy S7 edge (SM-G935F)
  4. Kamerasovellus ja kameran kuvanlaatu
  5. TouchWiz-käyttöliittymä
  6. Suorituskyky, akkukesto & loppuyhteenveto