Uusimmat

Kamerasovellus ja kameran kuvanlaatu

14.04.2016 12:04 Juha Kokkonen

galaxy-s7-9

galaxy-s7-9-2

Kuva: iFixit

Kamera sijaitsee tuttuun tapaan keskellä takakuoren yläosaa ja Samsung on pienentänyt sen ulkonemaa selvästi Galaxy S6:een nähden. Kamerakyhmyn korkeudeksi ilmoitetaan nyt 0,46 mm ja se on nyt lähes samalla tasolla takakuoren lasipinnan kanssa. Koska Galaxy S7:n kokonaispaksuus on kasvanut runsaan millin, ei itse kameraa objektiiveineen ole todellisuudessa tarvinnut ohentaa oikeastaan lainkaan.

Samsung on tehnyt Galaxy S7 -mallien kanssa rohkean ratkaisun ja pudottanut kameran tarkkuutta viime vuoden 16 megapikselistä 12 megapikseliin (4032 x 3024). Sekä GS7:ssä että GS7 edgessä käytetään täysin samaa kameraa, joten käsittelemme tässä kappaleessa niitä yhdessä. Samsung on päätynyt käyttämään takakamerassa kahta eri kuvasensoria, jotka ovat ilmoitetuilta teknisiltä ominaisuuksiltaan identtiset. Toinen sensoreista on Sonyn valmistama IMX260 ja toinen Samsungin oma S5K2L1. Molempien tekniset tiedot ovat täysin samat: 1/2,5 tuuman kuvakenno 1,44 mikrometrin pikselikoolla. Kameran optisesti vakautetun objektiivin kinovastaava polttoväli on 27 mm ja aukkosuhde erittäin valovoimainen f1.7. Samsungin mukaan Galaxy S7 -mallein kamera pystyy keräämään 95 % enemmän valoa edeltäjämalliin nähden. Pikselikoko on kasvanut 1,12 mikrometristä ja aukkosuhde f1.9:stä (pienempi f-arvo tarkoittaa suurempaa aukkoa).

Teimme maaliskuun puolivälissä vertailun Samsungin ja Sonyn valmistamien sensorien välillä ja totesimme erot varsin pieniksi. Tutkimustemme mukaan suurempi osa Suomessa myydyistä laitteista on varustettu Samsungin omalla sensorilla. Sen sijaan molemmat TaskuMuron GS7-testikappaleet olivat varustettu Sonyn sensoreilla. Kamerasensoreiden esiintymisessä ei kuitenkaan ole havaittu mitään suoranaista kaavaa.

Samsung kutsuu GS7:n kamerasensoria Dual Pixel -markkinointinimellä, joka viittaa vaiheentunnistusta hyödyntävän tarkennustekniikan toteutukseen. Siinä missä tyypillisessä älypuhelinratkaisussa tarkennukseen käytettäviä vaiheentunnistusdiodeja on vain murto-osa kuvakennon kokonaispikselimäärästä, on GS7:n kuvakennossa sellainen jokaisen kuvapikselin yhteydessä. Vastaava ratkaisu on ollut käytössä jo muutaman vuoden ajan järjestelmäkameroissa. Tämän ansiosta tarkennus on Samsungin mukaan huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa.

12 megapikselin valokuvien ohella GS7-mallien kamera pystyy taltioimaan myös 4K-videokuvaa sekä 1080p-videota 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Videokuvaus tukee myös HDR-tilaa.

galaxy-s7-kamerasofta1

galaxy-s7-kamerasofta2

galaxy-s7-kamerasofta3

Kamerasovellusta on uudistettu hyvin maltillisesti ja käyttöliittymän ulkoasu on pysynyt lähes ennallaan. Kuvauspainikkeet ja kuvaustilan valitsin sijaitsevat edelleen näkymän oikeassa reunassa ja pika-asetukset vastakkaisella puolella. Myös kuvakkeiden tyyli on pysynyt samana videokuvauspainiketta lukuun ottamatta, jonka suhteen Samsung on siirtynyt käyttämään universaalia punaista pistesymbolia. Lisäksi Samsung on siirtänyt kuvakoon valinnan asetusvalikon puolelta kuvausnäkymän vasempaan reunaan.

Pro-manuaalitilassa uutta ovat suljinajan manuaalisäätö, tarkennustavan valinta (yksi- tai monipiste) sekä RAW-kuvaus, joka tallentaa samalla sekä raakakuvan että JPG-pakatun version kuvasta. Uusia kuvaustiloja ovat puolestaan liikepanoraama, videokollaasi sekä hyperlapse. Hyperlapse mahdollistaa nopeutettujen time-lapse-tyyppisten videoiden kuvaamisen. Liikepanoraama yhdistää nimensä mukaisesti panoraamakuvaan liikkuvia kohteita ja ”elävää” lopputulosta voi tarkastella puhelimen näytöltä. Videokollaasi tarjoaa puolestaan mahdollisuuden kuvata kahdesta neljään 3-15 sekunnin pituista videota ja liittää ne samaan näkymään taustamusiikin kera.

Asetusvalikosta voi lisäksi kytkeä päälle Liikekuva-ominaisuuden, joka tallentaa kaikkien otettavien kuvien yhteyteen kolmen sekunnin videoklipin hetkestä ennen kuvan ottamista. Vastaava ominaisuus on löytynyt mm. HTC:n puhelimista jo vuosia, emmekä kokeneet sitä kovinkaan hyödylliseksi.

galaxy-s7-kamerasofta4

Samsung on tuonut myös etukameralla kuvaamiseen muutamia uusia toimintoja.

Selfie Flash käyttää iPhonen tapaan näyttöä etukameran salamavalona. Ominaisuus toimii kohtalaisen hyvin (MALLIKUVA), kunhan puhelin ei ole liian kaukana kasvoista. Kohdevalo-ominaisuus mahdollistaa keinotekoisen kohdevalaistuksen lisäämisen selfie-kuvaan. Käyttäjä voi säätää kohdevalon voimakkuutta ja sijaintia. Kamerasovellus tarjoaa myös joukon muita kasvojen kaunistamiseen tarkoitettuja erikoisefektejä.

galaxy-s7-kuva1s

galaxy-s7-kuva2s

galaxy-s7-kuva3s

galaxy-s7-kuva4s

galaxy-s7-kuva5s

galaxy-s7-kuva6s

galaxy-s7-kuva7s

galaxy-s7-kuva8s

galaxy-s7-kuva9s

galaxy-s7-kuva10s

galaxy-s7-kuva11s

galaxy-s7-kuva12s

galaxy-s7-kuva13s

galaxy-s7-kuva14s

Yllä on Galaxy S7:llä ja Galaxy S7 edgellä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kätevin tapa Galaxy S7:n kameran käynnistämiseen on kotinäppäimen tuplapainallus, joka esiteltiin vuosi sitten Galaxy S6:n yhteydessä. Tämä pieni ominaisuus on käytännössä erittäin kätevä. Kamerasovellus käynnistyy noin sekunnissa ja käytännössä heti kuvausvalmis. Kuvan kamera ottaa välittömästi suljinpainiketta näpäytettäessä. Tarkennus on yksi markkinoiden nopeimmista, ellei nopein. Se lukittuu nopeasti ja varmasti niin lähellä kuin kaukanakin oleviin kohteisiin.

Päivänvalossa ja hyvässä keinovalossa Galaxy S7 -mallien kamerat tuottavat nykymittapuulla erittäin hyvää jälkeä. Samsung on hieman kuristanut viime vuodesta kuvien jälkikäsittelyn määrää ja värimaailma on melko luonnollinen, joissain tilanteissa jopa aavistuksen haalean oloinen. Kuvat ovat erittäin teräviä ja niissä on kokoisekseen erittäin mukavasti yksityiskohtia. HDR-kuvaus toimii käytännössä yhtä nopeasti kuin tavallinenkin kuvaustila sekä tuottaa luonnollista mutta dynamiikaltaan parempaa jälkeä, joten ainakin peruskäyttäjän kannattaa melkeinpä pitää HDR auto -tila jatkuvasti päällä.

Odotukset Galaxy S7 -mallien kameran hämäräkuvausominaisuuksien suhteen olivat ennakkoon melko korkealla, eivätkä ne tuottaneetkaan pääosin pettymystä. Galaxy S7 -mallien kamerat keräävät heikossa valaistuksessa erittäin tehokkaasti valoa, joka olikin odotettavissa suuren pikselikoon ja aukkosuhteen myötä. Hämäräkuvien värit toistuvat älypuhelimien mittapuulla varsin hyvin ja kokonaisilme on terävä ja yksityiskohtainen. Lähempää tarkastellessa yksityiskohdissa hieman maalausmaista jälkeä, mutta vastapainona häiritsevä kohina pysyy hienosti kurissa. Parannettavaakin hämäräkuvauksesta kuitenkin löytyy, sillä paikoin kuvien valkotasapaino kallistuu selvästi keltaiseen suuntaan.

Videokuva tallentuu Galaxy S7 -malleilla korkeimmillaan 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Vaihtoehtoina ovat myös 1440p/30 FPS, 1080p/60 FPS ja 1080p/30 FPS sekä hidastettu 720p 240 FPS -vaihtoehto. 4K-video tallentuu noin 50 Mbit/s bittivirralla ja 256 kbit/s stereoäänellä. 1080p-tarkkuudella bittivirrat ovat vajaa 30 ja 20 Mbit/s ruudunpäivitysnopeudesta riippuen. Kuvanlaadultaan GS7:lla tallennettu video on erinomaista. Jälki on terävää ja yksityiskohtaista, värimaailma varsin luonnollinen ja kuvanpäivitys sujuvaa. Optinen kuvanvakain auttaa hyvin eliminoimaan videolta pienemmät tärähdykset.

Yhteenvetona Galaxy S7 -mallien kamera on yksi markkinoiden tämän hetken parhaista älypuhelinkameroista. Uusi 12 megapikselin kuvakenno ei häpeä edeltäjämallin 16 megapikselin kennon rinnalla ja osoittaa, että pikselimäärää ei kannata sokeasti tuijottaa. Jo Galaxy S6:n kamera oli hyvä, mutta Galaxy S7 -mallit pistävät vielä paremmaksi erityisesti hämäräkuvauksen valovoiman sekä tarkennusnopeuden suhteen. Lisäksi kuvaussovellukseen on tullut muutamia lisätoimintoja. Myös videokuvan laadun osalta GS7:n kamera edustaa markkinoiden terävintä kärkeä.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Galaxy S7 (SM-G930F)
  3. Galaxy S7 edge (SM-G935F)
  4. Kamerasovellus ja kameran kuvanlaatu
  5. TouchWiz-käyttöliittymä
  6. Suorituskyky, akkukesto & loppuyhteenveto