Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

05.05.2017 13:30 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Samsung on viime vuosina tietoisesti yhtenäistänyt malliensa muotokieltä. Galaxy S6:ssa luovuttiin yhtiölle aiemmin kovin tutuksi tulleesta muovista laitteen etu- kuin takaosassa. Tilalle tulivat laadukkuuden tuntua parantavat lasi ja metalli.

Samsung on viimeiset vuodet kokeillut myös kaartuvareunaisia näyttöjä Edge-versioissaan niin S- kuin Note -sarjassa. Galaxy S8 -sarjassa on tehty rohkea päätös, ja siinä ei ole ollenkaan tarjolla ”suoralla” näytöllä varustettua versiota.

Nyt Galaxy S8 -sarjassa näyttö on puhelimen pääosassa. S8-sarjan puhelinten uusi, Samsungin kehittämä ja Infinity Display -markkinointinimellä kutsuma näyttö peittää lähes koko puhelimen etuosan.

Samsung on useaan otteeseen todennut, että S8-sarjan puhelimilla yhtiö pyrkii rikkomaan tutuksi tulleen ”neliönmuotoisen” puhelinmuotin, jossa näytön kasvaminen tarkoitti laitteen koon kasvamista yhden käden käytön ulottumattomiin.

Galaxy S8+:n näytön reunat kaartuvat pehmeästi laitteen reunoille, joka luo uuden näytön kanssa tunnelman, että näyttö ”jatkuu loputtomiin”. Samsung on kuitenkin tehnyt pieniä muutoksia  S7 Edge -malliin verrattuna, ja S8+:n kaartuvat reunat eivät ole läheskään niin jyrkät kuin viime vuonna. Jos S7 Edgen kaartuvat reunat olivat haitaksi, niin S8+:n reunoja hädin tuskin huomaa.

Myös puhelimen takaosan lasi kaartuu reunoiltaan, ja puhelin istuu käteen todella mukavasti. Ihan täysin saumaton ei Samsungin uutukainen kuitenkaan ole: näytön ja reunusta kiertävän metallin yhtymäkohdassa on sormelle selkeästi havaittava sauma.

Galaxy S8+ -mallin etuosan peittää siis kokoluokassaan suhteellisen valtava 6,2 tuuman Super AMOLED -näyttö. Näytön maksimiresoluutio on 2960 x 1440 pikseliä. Kyseessä ei siis ole enää 16:9-kuvasuhteen näyttö, vaan Samsung on päätynyt käyttämään hiukan erikoisempaa 18.5:9-kuvasuhdetta.

”Vanhan” 16:9-kuvasuhteen laitteeseen verrattuna Galaxy S8+:n näyttö vastaisi noin 5,7 tuuman näyttökokoa. Uuden kuvasuhteen siivittämänä on uusi 6,2 tuuman näyttö saatu ahdettua laitteeseen, joka ei ole kooltaan juuri iPhone 7 Plus -puhelinta isompi (siinä näyttö on 5,5-tuumainen).

Puhelimen näyttöalaa on siis levitetty enemmän pituus- kuin leveyssuunnassa. Pituussuunnassa kasvatettu näyttö saattaa ensisilmäyksellä näyttää hieman erikoiselta, mutta samalla laitteen leveyttä ei ole tarvinnut kasvattaa, joka auttaa yhden käden käytössä. Galaxy S8+ viralliset mitat ovat 159,5 x 73,4 x 8,1 millimetriä ja painoa Galaxy S8+:lla on 173 grammaa.

Laadultaan näyttö on tuttua ja taattua Samsungia, ja uusi näyttö valloittaakin selkeästi kärkipaikan viime vuoden S7:n jälkeen. Kaikki vanhat positiiviset asiat Samsungin näytöistä eli loistavat katselukulmat, kirkkaus ja värikylläisyys löytyvät myös Galaxy S8+:n näytöstä. Näiden lisäksi Samsung on panostanut S8-malleissa myös näyttöjen tarkkuuteen. Näytöt ovat HDR-hyväksyttyjä, minkä lisäksi ne toistavat myös DCI-P3- (113 %), AdobeRGB- (102 %) ja sRGB –väriavaruudet (142 %) ensimmäisenä puhelinnäyttönä. Näytön käyttö kirkkaallakaan auringonpaisteella ei ole mikään ongelma, nimittäin näytönkirkkauden maksimiasetus on sen verran voimakas.

Aivan pelkkää näyttöä ei laitteen etupuoli kuitenkaan ole, vaikka näyttö peittääkin pyöreästi 84 prosenttia etupinta-alasta. Näytön ylä- ja alapuolelta löytyy kapeat kaistaleet, jotka ovat kaikissa värivaihtoehdoissa mustat.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu puhelimen muut sensorit ja muutama erikoisuus eli kahdeksan megapikselin automaattitarkennuksella varustettu etukamera, iiristunnistin, etäisyydentunnistin, kuuloke sekä ilmoitusledi.

Samsung on siis tuonut Note 7:ssa ensimmäistä kertaa esitellyn iiristunnistimen nyt myös Galaxy S8- ja S8+ -puhelimiin. Iiristunnistin on hieno ja kiva lisä, mutta lisäys on mahdollisesti tehty pakon edestä, joka liittyy sormenjälkilukijaan ja sen ”ongelmiin”, joihin palaamme vielä myöhemmin.

Näytön alapuolisessa kaistaleessa ei ole mitään toimintoja, vaan Samsung on siirtynyt näytöllä olevien näppäinten käyttämiseen. Fyysisestä kotipainikkeesta sekä kapasitiivisista paluu- ja äskeiset sovellukset -painikkeista on luovuttu ja ne on siirretty osaksi käyttöjärjestelmää ja näyttöä.

Yksi erikoisuus uudessa Infinity Display -näytössä on uusien näyttöön piirrettävien navigointinäppäinten osalta, nimittäin aiemmin fyysisenä esiintynyt kotipainike on nyt siirtynyt näytölle ja Samsungin puhelimille tuttu, fyysisellä kotipainikkeella näytön herättäminen on toteutettu hieman eri tavalla. Samsung onkin lisännyt kotipainikkeeseen paineentunnistuksen, joka toimii, vaikka kotipainikkeen ikoni ei näytöllä näkyisikään.

Kotipainike on siis aktiivinen koko ajan, myös silloin kun näyttö on pois päältä.

Käyttäjä voi sesimerkiksi päästä sovelluksesta takaisin kotiruudulle painamalla voimakkaasti kotipainikkeen sijaintikohtaa näytöllä, vaikkei itse näppäin ei näytöllä olisikaan näkyvissä. Voimakas painallus kotipainikkeeseen herättää näytön vanhan fyysisen painikkeen tapaan. Paineentunnistus toimii vain kotipainikkeen alueella. Muilta osin näytössä ei paineentunnistukselle ole tukea.

Samsung Galaxy S8+:n reunoja kiertää metallista valmistettu reunus, joka on pienenä kivana yksityiskohtana yhteneväinen itse puhelimen värin kanssa.

Puhelimen alareunasta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, sen vierestä USB-C-tyyppiseksi muuttunut latausliitäntä sekä laitteen ainoa kaiutin.

Samsung on siis vihdoin siirtynyt myös lippulaivamalleissaan USB-C-standardiin liitäntään. Jos latausliitännässä on siirrytty nykyaikaan, samaa ei voi valitettavasti todeta laitteen kaiuttimesta. Galaxy S8+ käyttää edelleen yhtä mono-kaiutinta, jonka sijoittelukin on tämän kokoluokan laitteessa huono. Kaiutin on sijoitettu laitteen pohjan toiseen laitaan, ja varsinkin vaakatilassa sormi asettui usein kaiuttimen päälle peittämään äänet.

Laadullisesti kaiutin on hyvää perustasoa, eikä juuri eroa muiden laitteiden kaiuttimista. Kaiuttimen enimmäisäänenvoimakkuus on parempaa keskitasoa, mutta pidempiaikaiseen musiikinkuunteluun siitä ei ole.

Puhelimen oikealta sivulta löytyy ainoastaan virtapainike, joka on sopivasti korotettu puhelimen reunasta, joten sen löytäminen ei ole ongelma edes pimeässä.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu mikrofoni sekä luukku, jonka takaa löytyy laitteen SIM-korttipaikka sekä paikka SD-muistikortille.

Puhelimen vasen sivu on pyhitetty äänenvoimakkuuden säätimelle sekä uuden Bixby-assistentin näppäimelle. Jälkimmäinen tuntuu oudolta, sillä Bixbyn toiminta on vielä rajoittunutta.

Puhelimen takaosa on myös materiaaliltaan lasia, ja se on hyvin pelkistetty. Takaosan ylälaidasta löytyy keskeltä laitteen 12 megapikselin pääkamera. Kuten monet muut lasitakakantiset puhelimet, myös S8+ on varsinainen sormenjälkimagneetti.

Takakameran vasemmalla puolella sijaitsee kameran LED-salama sekä Samsungille tuttu sykkeenmittaussensori. Kameran oikealla puolella on laitteen yksi eriskummallisuuksista, nimittäin sormenjälkitunnistin on siirretty nyt laitteen takaosaan, hyvin eriskummalliseen paikkaan, kameran viereen.

Sormenjälkilukijan käyttäminen onkin huomattavasti hankalampaa varsinkin isommalla S8+ -mallilla. Sormenjälkitunnistimen sijoittaminen kameran viereen tarkoittaa myös sitä, että lukijan käyttäminen vaatii käytännössä sormiakrobatiaa, jotta sormi varmasti osuu sensorille eikä esimerkiksi kameran linssiin.

Kameran sensori sekä sormenjälkilukija ovat upotettu nimittäin täysin samalle tasolle laitteen takakanteen, ja testijakson aikana useaan otteeseen sormenjälkilukijan käytössä allekirjoittaneen sormi hapuili ensin kameran linssin päällä. Ongelma hälvenee, jos puhelimeen hankkii suojakotelon, jossa kamera ja sormenjälkilukija ovat omissa osioissaan.

Galaxy S8+ on teknisesti varsinainen tehopakkaus. Laitteen kruununjalokivenä on Samsungin oma uusi kahdeksanytiminen Exynos 8895 -piiri, joka on tuotettu uudella 10 nanometrin FinFET -prosessilla, jonka pitäisi tarjota jopa 27 prosenttia enemmän tehoa tai jopa 40 prosenttia pienempää tehonkulutusta verrattuna vanhaan 14 nanometrin FinFET -prosessilla valmistettuihin piireihin.

Uudella tekniikalla tuotetut Exynos 8895 -piiri pitää sisällään neljä vähävirtaista ydintä, jotka sykkivät 1,9 gigahertsin taajuudella, sekä lisäksi neljä kappaletta tehokkaampia 2,3 gigahertsin taajuudella toimivia ytimiä. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Mali-G71 MP20 -grafiikkapiiri, jonka pitäisi valmistajan mukaan tarjota tällä hetkellä parasta graafista suorituskykyä markkinoilla.

Käyttömuistia Galaxy S8+ sisältää neljä gigatavua ja tallennustilaa on sisäisesti 64 gigatavua (UFS 2.1), jota saa kasvatettua SD-muistikortilla. Virran Galaxy S8+ saa 3500 milliampeeritunnin pikalatausta tukevasta sisäisestä akusta, joka ei ole vaihdettava.

Samsung on myös säilyttänyt vanhoista malleista tutut ominaisuudet kuten IP68-vedenkestävyysluokituksen sekä langattoman latauksen tuen myös uudessa Galaxy S8 -sarjassaan. Puhelin tukee myös Samsungin omaa Samsung Pay -maksualustaa, joka ei valitettavasti toistaiseksi ole saatavilla Suomessa, mutta palvelu on juuri laajentunut esimerkiksi Ruotsiin, joten Suomi voi hyvinkin olla vuorossa lähiaikoina.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja uudet ominaisuudet
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto