Uusimmat

Kamera

05.05.2017 13:30 Juha Uotila

Kamera

Samsung asetti riman korkealle Galaxy S7 -sarjan kameroillaan. S7 piti sisällään yhden viime vuoden parhaista, ellei jopa parhaan, puhelimeen rakennetuista kameroista. Galaxy S8+:n kamera on osa laitteen takakantta, ja erillinen ”kamerakyhmy” on saatu kokonaan poistettua. Tämä on on hieno saavutus ja vaikuttaa puhelimen ulkonäköön myönteisesti.

Pelkkiä teknisiä tietoja tarkastellen voisi kuvitella, että Samsung olisi mennyt sieltä missä aita on matalin ja asettanut Galaxy S7:ssa nähdyn kameran myös Galaxy S8+ -puhelimeensa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Samsung on kameraan tehnyt pieniä hienosäätöjä, joihin lukeutuu muun muassa täysin uusi paranneltu sensori. Myös kuvien käsittelyalgoritmeihin on tehty parannuksia uusien piirien avulla.

Samsung käyttää takakamerassaan sekä Sonyn IMX330-kennoa että omaa tuotantoaan olevaa S5K2L2 ISOCELL -kennoa. Arvostelulaitteemme sensorit tarkistettiin AIDA64-ohjelmistolla, ja arvostelukappaleessa oli Samsungin omaa tuotantoa olevat ISOCELL-kennoa. Useiden eri valmistajien käyttäminen kamerakennoissa on suhteellisen normaalia, ja sillä pyritään varmistamaan komponenttien saatavuus. Molempien valmistajien kennot tuottavat samanlaatuisia kuvia.

Galaxy S8+:n pääkamera on siis 12 megapikselin kennolla varustettu ISOCELL-kamera. Kamera on varustettu optisella kuvanvakaajalla sekä myös ohjelmistopohjaisella kuvanvakaajalla, joita voidaan käyttää yhtä aikaa. Kamera käyttää jo viime vuonna tutuksi tullutta Dual Pixel -tekniikkaa, jossa kuvakennon jokaiseen pikseliin on sijoitettu myös vaiheentunnistuksen tarkennuspikseli. Tämä auttaa varsinkin heikommassa valaistuksessa tarkennuksen toimintaa. Kamera on edelleen varustettu huomattavan valovoimaisella f1.7 -aukolla, joka auttoi jo viime vuonna S7-mallien hämäräkuvauksessa.

Myös kameran ohjelmistopuolta on kehitetty ja kamera pystyykin nyt prosessoimaan kuvia huomattavasti aikaisempaa nopeammin. Uusien järjestelmäpiirien ansiosta kamera ottaa nyt normaalisti kolme kuvaa, jotka sitten käsitellään yhdeksi isoksi kuvaksi.

Galaxy S8+:n kamerasovellus on kokenut vain pieniä muutoksia. Kameran saa nopeasti käyntiin kaksi kertaa virtapainiketta painamalla ja kameratilassa navigointi toteutetaan edelleen pyyhkäisyillä ja perustilassa pyyhkäisy vasemmalta oikealle tuo esiin kameratilavalinnat, joita on valmiina kahdeksan erilaista muun muassa manuaali tila (Pro-tila).

Oikealta vasemmalle pyyhkäistäessä esiin tulee kuvan päälle asetettavat suotimet. Ylös tai alas pyyhkäisyllä voi vaihtaa etu- ja takakameran välillä nopeasti. Kamerasovellukseen on lisätty myös Bixby Vision -niminen toiminto, jolla voidaan kuvata esimerkiksi tuote, jonka jälkeen Bixby hakee tuotteen kuvan avulla netistä tietoja tuotteesta tai esimerkiksi tarjoaa mahdollisuuden ostaa tuote. Molemmat ominaisuudet toimivat Suomessa hiukan heikosti, ja testijakson aikana ei ominaisuudelle juuri käyttöä löytynyt.

Toisena turhuutena kamerasovellukseen on lisätty mahdollisuus asettaa kuvien päälle Snapchat-tyylisiä naamareita. Tällaisten ominaisuuksien tunkeminen mukaan kameraohjelmistoon tuntuu typerältä, mutta ominaisuudella varmasti yritetään houkutella nuorempaa käyttäjäkuntaa vaihtamaan uusiin ja kalliimpiin puhelimiin.

Yhtenä uutena toiminnallisuutena kamerassa zoomaus onnistuu nyt myös laukaisunappia sormella liikuttamalla. Ominaisuus helpottaa kuvien zoomailua (jos sellaista näillä haluaa tehdä laadun kärsiessä) mutta yhdellä kädellä käytettäessä testijakson aikana huomattiin useasti, että kamera rekisteröi laukaisimen painalluksen zoomaukseksi. Manuaali-tilassa sovellus antaa säätää ISO-arvoa, suljinaikaa, värisävyä, tarkennustilan valintaa ja valkotasapainoa.

Jos viime vuoden Galaxy S7 kamerat saivat kehuja, Samsung ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan Galaxy S8+ on jälleen varustettu yhdellä tämän hetken parhaista puhelinkameroista. Uudet Exynos-prosessorit tarjoavat uuden ja tehokkaamman jälkikäsittelyn uuden kuvasignaaliprosessorin kautta.

Galaxy S8+ käyttääkin hyväkseen uuden prosessorin tarjoamaa laajempaa kaistaa. Kuvaustilanteessa kamera ottaa joka kerta kolme kuvaa, joista prosessori yhdistää kuvat yhdeksi. Näin pyritään saamaan aikaiseksi puhtaampi ja entistä tarkempi kuva.

Hyvässä valossa Galaxy S8+:n kuvien laatu on hyvällä tasolla, kuvat ovat teräviä ja niissä löytyy mukavasti yksityiskohtia. Kuvissa on nähtävissä huomattavasti vähemmän keinotekoista ohjelmallista kuvien jälkikäsittelyä. Kuvien värimaailma on – ehkä Samsungille hiukan epätyypillisesti viime vuosiin verrattuna – huomattavasti luonnollisempaa ja kuvat vastaavat enemmän todellisuutta. Samsung on selkeästi siirtymässä pois yliterävistä sekä ylisaturoituneista väreistä ja pyrkii luonnollisempaan suuntaan, varsinkin nyt kun Samsung on panostanut S8-puhelinten näyttöjen väritarkkuuteen.

Hämärässä ja valon vähentyessä Galaxy S8+:n kamera jatkaa oikeastaan siitä, mihin viime vuonna S7-puhelin jäi. Samat lainalaisuudet pätevät myös hämärällä otettuihin kuviin, ja kameran f1.7-aukko pystyykin keräämään kuviin huomattavan määrän valoa, jopa todella pimeissäkin tilanteissa. Yleisesti hämärässä otetut kuvat ovat kokonaisuutena hyviä. Kuvissa säilyy terävyys ja myös yksityiskohtia kuvista löytyy.

Kuvien tarkempi tutkiskelu näyttää kuitenkin sen, että vaikka yksityiskohtia löytyy, niissä on havaittavissa pientä suttaantumista. Sen sijaan häiritsevä kohina on myös Galaxy S8+:ssa pystytty pitämään kurissa. Kuvien jälkiprosessointi on pystytty pitämään hyvin pienenä, kiitos uuden prosessorin ja hiukan parantuneen kennon. Takakameran iso aukko mahdollistaa myös hienojen syväterävyysefektien luomisen kuviin. Kilpailijoista poiketen efekti tehdään suoraan kameralla, eikä siihen käytetä puhelimen ohjelmistolla tehtäviä temppuja.

Galaxy S8+:n kameran automaattitarkennus on edelleen kirkasta kärkitasoa, ja tarkennus toimii todella hyvin jopa heikommassakin valaistuksessa. Tarkennus on lähes välitön, ja kahden eri etäisyyksillä olevan kohteiden välillä vaihtelu onnistuu helposti ja tarkennus löytää kohteen heti, kun näytöltä kohdetta napautetaan.

S8+:n etukamera on teknisesti saanut isomman päivityksen, ja kamera on nyt varustettu kahdeksan megapikselin kennolla ja automaattitarkennuksella. Etukameran laatu riittää täysin hyvin selfie-käyttöön. Ja suurimpana erikoisuutena onkin Snapchatistä varastetut maskit, jotka voidaan asettaa selfie kuvan päälle jo suoraan kameran näytöllä. Kyseiset maskit ovat myös animoituja ja ne reagoivat esimerkiksi kulmakarvojen nostamiseen tai suun avaamiseen ja animoivat maskia sitten sen mukaan. Joillekin mahdollisesti tarpeellinen lisä, mutta allekirjoittaneelle ominaisuuden käyttötarkoitus ei täysin aukea.

Videokuvaus on edelleen mahdollista 4K-tarkkuudella 30fps:n nopeudella. Videokuvauksessa on mahdollista käyttää niin optista kuvanvakaajaa sekä ohjelmallista sähköistä kuvanvakaajaa. 4K-video tallentuu noin 48 megabitin sekuntivauhdilla, ja kuvanlaatu on todella hyvää. Videoiden äänipuoli on myös kunnossa, ja ääniraita tallennetaan stereona 256 kbit/s laadulla.

Videoiden osalta ainoat ongelmat tulevat sähköisen kuvanvakaajan ja optisen kuvanvakaajan yhteiskäytöstä, joka aiheuttaa videolle välillä kohtuullisen aggressiivisen hyytelöefektin. Lisäksi Galaxy S8+ ohjelmistopohjainen kuvanvakaaja ei toimi yhtä hyvin kuin esimerkiksi Googlen Pixeliin toteuttama versio, ja varsinkin nopeat sivuttaisliikkeet aiheuttavat kuvan repeilyä, kun ohjelmisto yrittää korjata kuvavirheitä. Sähköisen kuvanvakaajan saa onneksi asetuksista kytkettyä pois päältä (oletuksen ominaisuus on pois päältä).

Toinen Galaxy S8+:n heikkous on se, että 4K-videota voi kuvata enintään kymmenen minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen kuvaus on lopetettava ja aloitettava kuvaaminen uudelle pätkälle. Suoraan YouTube- tai blogikäyttöön ei Galaxy S8+ kelpaa, jos tarkoitus on kuvata pitempiä 4K-laadulla olevia videoita. 1080p-laadulla vastaavaa rajoitusta ei ole. Alla on vielä kaksi 4K-videota, joissa toisessa on sekä optinen että sähköinen vakaaja käytössä ja toisessa pelkkä optinen vakaaja.

S8+:n kamerat eivät siis ole mitään kehityksen jättiloikkia saaneet osakseen, mutta viime vuoden parasta puhelinkameraa on edelleen jalostettu eteenpäin ja tulokset ovat vakuuttavia. Galaxy S8 -puhelinten kamera tulee varmasti olemaan edelleen kuvanlaadullisesti yksi parhaista vuonna 2017. Suurimmat miinukset Samsungille voi antaa siitä, että yhtiö on edelleen päätynyt käyttämään vain yksittäiskameraa, samaan aikaan kuin suurimmat kilpailijat ovat tuoneet jo useamman tuplakameralla varustetun mallin markkinoille. Vuonna 2017 on oletettavaa, että tuplakameroista tulee yksi lippulaivapuhelinten perusominaisuuksista.

Toisaalta Samsung on tehnyt loistavan kameran, ja jos vaihtoehtona olisi ollut heikompi kamera kahdella linssillä, Galaxy S8+:n kanssa tehty päätös pysyttäytyä yhden sensorin ratkaisussa on vähintääkin järkeenkäypä.


 

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja uudet ominaisuudet
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Juha Uotila

Muropaketin uusimmat