Uusimmat

Kamera

30.03.2018 10:00 Juha Uotila, Kai Taipale

Kamera

Samsung Galaxy S9+ jatkaa edeltäjiensä viitoittamalla, hyvien puhelinkameroiden linjalla. Jos Galaxy S8-sukupolven kamera koki vain miedon uudistuksen, saa S9+ nyt vuorostaan suurimman uudistuksensa juuri kameraan. Parhaiten tämä näkyy siinä, että käytössä on nyt ensimmäistä kertaa S-mallistossa kaksoiskamera. Sellainen tosin nähtiin valmistajalta jo Note 8 -mallissa.

Kamerat on edelleen saatu rakennettua puhelimen rungon sisään, eikä mitään erillistä kohoumaa muodostu. Linssien ympärillä kiertää vain aavistuksen rungosta kohollaan oleva reunus, joka estää linssien hieroutumisen esimerkiksi pöydällä liikuteltaessa.

Maltti on valttia kennon megapikselimäärässä, ja Samsungkin on tämän huomannut. Käytössä on kaksi 12 megapikselin Samsung SAK2L3 ISOCELL-kennoa. Nyt kennolla on omaa muistia, mikä mahdollistaa aiempaa nopeamman kuvien ottamisen. Kamerassa käytetään myös jo tutuksi tullutta Dual Pixel -tekniikkaa, jossa vaiheentunnistus on sijoitettu pikselien yhteyteen, suoraan kuvakennolle.

Takaosan ykköskamera kykenee jopa erinomaiseen f1.5-aukkoarvoon, ja toinenkin yltää vielä f2.4-arvoon. Samsung on myös lisännyt ykköskameraan mekaanisen himmentimen, joten myös sillä voidaan hyvissä valaistusolosuhteissa käyttää f2.4-aukkoarvoa. Tämä auttaa terävyyden säilymisessä kuvattaessa hyvässä valossa. Käytössä on myös optinen kuvanvakain. Taustan kakkoskamera toimii kevyenä teleobjektiivina, sillä sen avulla voi käyttää kamerassa kaksinkertaista zoomia.

Siinä missä aiemmin kuvaustilan valinta onnistui pyyhkäisemällä vasemmalta auki kuvaustilavalikko, ovat kuvaustilat nyt jatkuvasti näkyvillä. Valintakin onnistuu yksinkertaisesti kuvaa pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai ylälaidan ohjelmanimistä näpäyttämällä. Etu- ja takakameran välillä voi vaihtaa ylä-alasuuntaisella pyyhkäisyllä.

Uusi käyttöliittymäversio on aivan kelvollinen, vaikkakin nimillä esitetyt kuvaustilat (10 vaihtoehtoa) jäävät osittain piiloon. Aiempi tapa oli nopeampi. Onneksi nähtävillä olevat kuvatilat voi itse käydä valitsemassa valikoiden kautta, joten käyttöliittymästä saa kuitenkin helposti itselleen toimivan. Kameran voi pikakäynnistää puhelimen ollessa lukittuna virtapainikkeen tuplanäpäytyksellä.

Ammattilainen-kuvaustilassa kamerasovellus antaa säätää ISO-arvoa, valita kumpaa aukkoa käytetään, värisävyä, tarkennustilaa, valkotasapainoa ja vielä valotuksen korjausta. Uuden käyttöliittymän yksi varjopuolista tosin paljastuu helposti juuri tällä kuvaustilalla, sillä erimerkiksi valotuksen korjauksen liukusäätimen käyttäminen aiheuttaa herkästi kuvaustilan vaihtumisen. Asia lienee kuitenkin hienosäädettävissä ohjelmistopäivityksillä.

Hämäräkuvauksessa kamera tallentaa 12 kuvaa, jotka se yhdistää yhdeksi otokseksi. Tämä mahdollistaa parhaimmillaan lähes käsittämättömän onnistuneet kuvat lähes pimeässä. Galaxy S9+ onnistuu kaivamaan vähässä valossa kuviin merkittävästi enemmän yksityiskohtia kuin silmä kyseisissä valaistusolosuhteissa kykenee erottamaan. Tämä voi toimia kuvissa toki myös tunnelman pilaajana, mutta kuvatessa oppii nopeasti säätämään valotusta tarvittaessa alaspäin.

Pimeäkuvissa on yllättävän vähän kohinaa, ja silti merkittävän osa yksityiskohdista pysyy tallella. Yksittäisissä kuvissa on silti löydettävissä kohtia, joissa algoritmi on selvästi haksahtanut, jolloin nähtävissä yksityiskohtien pahaakin puuroutumista, tai jopa selkeitä suttukohtia. Tämä ei kuitenkaan leimaa kuvia, joten kokonaisuus pysyy vahvasti hyvän puolella.

Valoisassa kamera on myös kotonaan. Tarkennus tapahtuu erittäin nopeasti, eikä huteja juurikaan tule. Galaxy S9+:n automaattitarkennus on kirkasta kärkitasoa, sillä tarkennus toimii todella hyvin jopa heikommassakin valaistuksessa. Eri etäisyyksillä olevan kohteiden välillä vaihtelu onnistuu viiveettä, ja tarkennus osuu heti kohdalleen, kun näytöltä kohdetta napautetaan.

Valoisassa otetut kuvat ovat kautta linjan teräviä, sisältävät rutkasti yksityiskohtia ja toistavat värit riittävän runsaina. Jälkimmäisen kohdalta Suomen kevät ei aina anna täyttä kuvaa, mutta värimaailma ei pääsääntöisesti tuntunut ylisaturoituneelta. Hienoista pehmeyttä kuviin silti ajoittain tulee, sillä kamera pyrkii tehokkaasti poistamaan kaiken mahdollisen kohinan.

Pieniä ongelmia valkotasapainon kanssa kuitenkin voi löytää, sillä hetkittäin automaattiohjelma päätyy samoissa oloissa keskenään toisistaan poikkeavaan sävymaailmaan. Tällöinkään erot eivät ole radikaaleja, mutta selvästi havaittavissa.

Kun lisäplussana voidaan vielä mainita kuvien erittäin hyvä dynamiikka, niin kokonaisuutena S9+:n takakamera on ehdottomasti yksi puhelinmaailman parhaista tällä hetkellä.

Etukamerassa nähdään tavanomaisempi yksöiskamera kahdeksan megapikselin kennolla ja automaattitarkennuksella. Senkin aukkoarvo on hyvä eli f1.7. Selfiekamera tekee mitä pitää, eli tallentaa kohtuullisessa valossa kuvat luontevina ja tarjoaa miellyttävän taustanpehmennyksen, mutta takakameran loistoon se ei mitenkään yllä.

Takakamera tallentaa myös 4K- eli UHD-videota. Käytettävissä on nyt myös 60 FPS:n tallennusnopeus, mutta silloin menettää kuvanvakautuksen ja tallennettavan videon enimmäispituus asettuu viiteen minuuttiin. Jälkimmäinen tekee käytöstä jo lievästi rajoittunutta. UHD-tarkkuudella saa kuvanvakautuksen käyttöön tyytymällä 30 kuvan sekuntinopeuteen tallennuksessa, ja samalla videoklipin pituus on mahdollista kasvattaa kymmeneen minuuttiin.

Galaxy S9+:n video toistuu miellyttävän tarkkana, eikä pakkaaminen ole liian rajua. Kuvassa saattaa kuitenkin olla lievää yliterävöityksen makua. Tallennusnopeus on 71,5 megabittiä sekunnissa. Valittavissa on myös merkittävästi pienempää tiedostokokoa tallentava HEVC-pakkaus.

Myös tarkennus toimii kuvatessa luotettavasti, vain kuvanvakautuksen toiminta aiheuttaa kuvaan edelleen hetkittäistä hytkymistä, mutta kokonaisuutta voi silti pitää hyvinkin vakaana. Videoiden äänetkin toistuvat erinomaisesti, sillä mikrofoni on luonnollinen ja herkkä, ääniraita myös tallennetaan riittävällä stereo 256 kbit/s, 48 kHz -laadulla.

On Galaxy S9+:aan saatu myös yksi Samsungille todellinen uutuusominaisuus eli mahdollisuus tallentaa videota superhidastettuna. Uuden kennon ja siihen integroidun muistin myötä tarjolla on peräti 960 kuvaa sekunnissa tallentava, 720P-tarkkuuden hidastusvideo. Hidastettu tallennuskohta voi olla enintään 0,2 sekuntia pitkä, mutta niitä voi tallentaa jopa 20 kappaletta.

Hidastustallennuksen aloituskohdan voi luonnollisesti valita itse, mutta Samsung on järkevästi tuonut käyttöön myös automaattivaihtoehdon. Jälkimmäistä hyödyntäessä voi valita ruudulta paikan, jossa hidastettava kohde tulee olemaan. Kamera osaa liikettä tässä kohdassa havaitessaan automaattisesti siirtyä hidastuskuvaukseen. Tämä toimii myös käytännössä usein luotettavammin kuin mihin oma reaktionopeus yltää. Mikäli kuvauskohde on jatkuvassa liikkeessä, automatiikka ei luonnollisesti toimi.

Superhidastusta käytettäessä on syytä varmistua valon riittävyydestä. Kirkas päivänvalo tai erityisen hyvin valaistu sisätila toimii, mutta tavallinen kotivalaistus tai pilvisen harmaa päivä tekevät videosta jo rakeisen epätarkkaa. Hyvissä oloissa kuvattuna hidastus on kuitenkin erittäin näyttävää.

Kamerasovelluksesta löytyy edelleen Bixby Vision -toiminto, jolla voidaan kuvata esimerkiksi omaa sijaintia ympäröiviä paikkoja, jonka jälkeen Bixby hakee niistä tietoja netistä. Enemmän käyttöä löytynee kuitenkin Bixbyn kautta käytettävälle, Google Translate -pohjaiselle käännöstoiminnolle tai QR-koodilukijalle.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat