Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

30.03.2018 10:00 Juha Uotila, Kai Taipale

Suorituskyky ja akkukesto

Samsung Galaxy S9+ arvostelulaite oli Muropaketin testissä noin kahden viikon ajan. Sinä aikana oli helppo havaita Samsungin uuden Exynos 9810 -piirin olevan erittäin tehokas, mutta myös riittävän virtapihi.

Ajoimme puhelimelle normaalit synteettiset testisovellukset. Vertailuun päätimme ottaa viimevuotisen S8+ -mallin sekä Huawein Mate 10 Pro, jolloin saadaan hyvä vertailukohta valmistajan vuodessa tapahtuneeseen kehitykseen, mutta myös yhteen tärkeimmistä kilpailijoista.

Ensimmäisenä testinä ajoimme Androbench 5 -version, joka testaa laitteen sisäisen tallennustilan nopeutta.

Androbenchissä sekä uusi että edellinen S-sarjalainen pärjäävät käytännössä samalla tasolla. Huawei Mate 10 Pro on kuitenkin selvästi edellä satunnaistoiminnoissa, erityisesti lukeminen sujuu huomattavasti Samsung-kaksikkoa vikkelämmin.

Laitteiden graafista suorituskykyä mittasimme tutuilla Antutu- ja GFXBench -grafiikkatestisovelluksilla.

Antatu-testissä uusi Galaxy S9+ pääsee loistamaan. Se kertoo laitteen suoriutuvan kaikista nykypäivän haasteista, eikä varmasti ole liian hidas edes vielä parin vuoden kuluttua. Myös GFXBench toistaa jo tutuksi käyvää kaavaa, Samsung Galaxy S9+ on selvästi kärjessä.

Prosessoreiden suorituskykyä mittasimme Geekbenchin 4-versiolla. Sovellus antaa tulokset niin yhden ytimen kuin myös monen ytimen käytölle.

Geekbench kertoo Galaxy S9+:n raa’asta suorituskyvystä. Yhden ytimen suorituskyvyssä laite yltää lähes tuplaan Huawein verrattuna, eikä ero S8+:aan jää kovin paljon pienemmäksi. Sama toistuu useampaa ydintä rasitettaessa, vaikkakin selvästi maltillisempana.

Työkäyttöä testasimme PCMarkin Work 2.0 -testillä, joka simuloi normaaleja tehtäviä kuten kuvien avaamista ja muokkaamista ja muita vastaavia toimia.

Tämän testiohjelman pitäisi muiden testien valossa olla Galaxy S9+:n ominta alaa, mutta käytännössä suorituskyky jää siitä huolimatta lähes viimevuotisen mallin tasolle, joka sekään ei pärjää Mate 10 Pro’lle. Jälkimmäisen hyvää suorituskykyä selittänee Samsungeja paremmat suorituksen muistitestissä.

Javascript-suorituskykyä mittaava Sunspider ei sekään anna yhtä ruusuista kuvaa Galaxy S9+:n suorituskyvystä, sillä pidempi palkki kielii suuremmasta käytetystä ajasta eli hitaammasta suorituksesta. Yllättäen Galaxy S8+ on tässä muita nopeampi.

Vaikka testituloksissa pientä hajontaa onkin, voi niistä silti hyvin nähdä, että Galaxy S9+ jatkaa viimevuotisella linjalla ja on yksi puhelinmaailman tehokkaimmista laitteista tällä hetkellä.

Samsung Galaxy S9+ on varustettu kohtuullisen kokoisella 3500 milliampeeritunnin akulla. Käytännössä tämä osoittautuikin miellyttävän riittäväksi. Testijakson aika normaalina arkipäivänä (noin klo 7 – 23) tapahtuneen käytön jäljiltä akkuprosentit pysyivät jopa yli 50 prosentissa, vaikka näytön päälläoloaika ylitti kolme tuntia. Raskaimmassa käytössä, noin neljän tunnin näyttöajalla ja lähes tyystin 4G:n varassa, puhelin selviytyi päivästä, vaikka akun viimeinen neljännes olikin jo menossa.

Testijakson normaaliin käyttöön kuului satunnaisia puheluita, viestittelyä Whatsapp-sovelluksella, nettiselausta, musiikin kuuntelua Spotifystä, useita päivittäisiä kuvia sekä sähköpostien lukemista ja lähettämistä. Galaxy S9+ tukee pikalatausta niin langallisena kuin myös langattomana. Jos puhelinta halutaan ladata nopealla latauksella, tarvitaan sitä tukeva latauslaite tai vastaavasti pikalatausta tukeva langaton laturi.

Galaxy S9+:n latausnopeus testattiin käyttämällä puhelimen akku täysin tyhjäksi, jonka jälkeen puhelin kytkettiin Samsungin omaan latauslaitteeseen. Vartin latauksella akkua oli käytettävissä noin 20 prosenttia. Noin tunnin latauksella akku oli latautunut tyhjästä 80 prosenttiin. Akun lataus täyteen kesti kokonaisuutena noin tunnin ja 40 minuuttia.

Puhelimella ajettiin myös Geekbenchin akkutesti, jonka tulos oli 5170 pistettä ja täydestä tyhjäksi ajamiseen kului näyttö päällä, mutta himmennettynä kahdeksan tuntia ja 37 minuuttia.

Testituloksen ja käytännön kokemusten valossa Galaxy S9+:n akkukesto osoittautui lippulaivamallille hyväksi. Käytännössä puhelimella pärjää raskaammassa käytössä päivän, ja kevyellä käytöllä kahden päivän käyttöaika tuntuu täysin saavutettavissa olevalta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat