Uusimmat

Olemus

08.08.2017 18:00 Kai Taipale

Ulkoinen olemus

Samsung Galaxy Tab S3:ssa kiinnittää heti huomion laitteen ohuus. Tabletin kuuden millimetrin paksuus tekee siitä useimpia puhelimia ohuemman. Painoakin on kertynyt vain 429 grammaa, LTE-versiolla viisi grammaa enemmän. Keveys ja ohuus yhdessä tekevät laitteesta miellyttävän pideltävän.

Tabletin ulkomitat ovat 237,3 x 169,0 x 6,0 millimetriä. Tab S3:n sAMOLED-näytön koko on 9,7 tuumaa ja sen resoluutio on 2048 x 1536 pikseliä. 4:3-kuvasuhteen näyttöä reunustavat kaistaleet ovat sen sijaan paksut, ainakin verrattuna S-sarjan puhelimiin, joissa niistä ollaan jo päästy lähes eroon. Olemus muistuttaa Galaxy S7 -puhelinta, jota on kuitenkin venytetty rutkasti leveys- ja pituussuunnassa. Kokonaisuus on silti tablettisarjassa ihan tyylikäs.

Tabletin runko ja sitä myöten myös ulkokehykset ovat alumiinia. Etupuolen lisäksi lasia löytyy nyt myös laitteen takakuoresta. Materiaali tuntuu käteen miellyttävältä eikä niin liukkaalta kuin voisi kuvitella. Kaltevat ja liukkaat alustat voivat kuitenkin käydä tabletille turmioksi, joten jonkinlaisen kitkaa parantavan suojakuoren käyttö on vähintään suositeltavaa. Suojakuori myös estää sormenjälkien kertymisen, mitä on muuten täysin mahdotonta välttää.

Näytön yläpuolelta löytyy valmistajan logon lisäksi etukamera. Näytön alapuolelle on sijoitettu Samsungeista tuttuun tapaan valikko- ja paluu-painikkeet kotipainikkeen kummallekin puolelle.

Kotipainikkeessa on myös sormenjälkilukija, joka tuntuu toimivan useita muita Samsungin malleja tehokkaammin. Hieman pinnasta koholla oleva painike on helppo löytää, ja sen painallus avaa laitteen nopeammin ja luotettavammin kuin vastaava esimerkiksi Galaxy S7 Edgessä. Täysin virheettömäksi sen toimintaa ei kuitenkaan voi kutsua, sillä sormi jäi tunnistamatta useita kertoja, mutta mitenkään säännöllisenä ilmiötä ei voi pitää.

Tabletin oikeasta laidassa sijaitsee virtapainikkeen lisäksi mukavan jämäkkä äänenvoimakkuuden säädin sekä muisti- ja SIM-kortin telakka.

Vastakkaisella reunalla ovat erikseen hankittavan näppäimistöllisen suojakuoren liitännät ja syvennykset sen asemoimiseksi kohdalleen. Laitteen yläpäädyssä sijaitsee kaksi kaiutinta.

Vastaavat kaiuttimet löytyvät myös alaosasta, josta on bongattavissa myös harvinaistuva 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Laitteen lataaminen hoidetaan sen vieressä majailevan USB-C-liittimen kautta. Jälkimmäinen sijaitsee noin pari senttimetriä sivussa tabletin keskilinjasta, mikä saa latausjohtoa kytkiessä aina hakemaan sitä.

Laitteen takakansi  on pyhitetty sormenjäljille, tai löytyyhän sieltä myös LED-valo ja 13 megapikselin kameran linssi. Kameramoduuli on pinnan tasolla, mutta sitä suojaamaan on tehty millin murto-osia korkea reunus, joka riittää pitämään objektiivin irti pinnasta, muttei vielä tee laitteesta kiikkerää.

Tämän hintaluokan tabletti kannattaa aina suojata kotelolla. Yksi ehdottomasti parhaista lisävarusteista onkin valmistajan oma Galaxy Tab S3 Book Cover -näppäimistökotelo (129 €). Vaikka suojakotelon 237,4 x 169x 7,1 millimetrin ulkomitat ja 277 gramman paino tekevätkin sitä käytettäessä kokonaisuudesta merkittävästi pelkkää tablettia kolhomman, tarjoaa yhdistelmä kelvollisen suojan ja auttaa erityisesti kuljettamaan kynää luotettavammin mukana.

Ja mikä parasta, näppäimistö on oikeasti myös kirjoituskelpoinen. Sen tuntuma pesee jopa heikoimmat kannettavat, vaikka rajalliset ulkomitat tekevät asettelusta ahtaan. Mobiililaitteeksi tämä yhdistelmä on aivan kelvollinen ahkerammallekin kirjoittajalle.

Näppäimistö kytkeytyy tablettiin magneetin avulla, muttei erityisen voimakkaasti, joten lievää varovaisuutta on yhdistelmän kanssa syytä käyttää. Näppäimistön ollessa käytössä ei näytön kulmaa pysty muuttamaan, mikä voi häiritä kirkkaiden valojen kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus
  3. Tekniset ominaisuudet, näyttö ja kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja kynä
  5. Testit ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat