Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttö

15.10.2021 11:00 Samuli Herttua

Olemus, ominaisuudet ja käyttö

Samsung ei ole lähtenyt radikaalisti muuttamaan Galaxy Z Flip3:n ulkoista olemusta, vaan on pienillä viilauksilla tehnyt siitä modernimman näköisen. Eroja on kuitenkin sen verran, että uutuuden erottaa selvästi edellisestä mallista.

Silmiinpistävin ulkonäköön liittyvä muutos on tapahtunut takakannen yläosassa, jossa puhelimen takakamerat sekä kannen ilmoitusnäyttö ovat asetettuna omalle mustalle kaistaleelle. Tämä kontrasti toimii erinomaisesti erityisesti testiin saapuneessa kermanvärisessä laitteessa, joskin kameran salama jääkin jostain syystä kaistaleen ulkopuolelle. Kaksivärisyys tuo kuitenkin tietynlaista persoonallisuutta puhelimeen.

Laatutuntumaa puhelimessa on lähes mahdoton moittia, sillä laite on todella jämäkän ja laadukkaan tuntuinen. Puhelimen kehys on alumiinia, jota Samsung itse kutsuu ”Armor”-alumiiniksi, ja väittää sen olevan erityisen vahvaa. Myös puhelimen kaikkien ulkoisten lasipintojen pitäisi olla nyt kestävämpiä, sillä ne ovat Gorilla Glass Victusta. Lasi tekee kuitenkin puhelimesta liukkaan kädessä.

Tämän takia kannattaa harkita suojakuorten käyttöä, vaikkakin ne piilottavat ja hieman pilaavat elegantin puhelimen ulkonäköä. Onneksi Samsung on nähnyt myös vaivaa hieman erilaisten ja persoonallisten suojakuorien suunnittelussa Flipille. Kuoret eivät ole aivan perinteisiä: tarjolla on esimerkiksi erilaisilla renkailla tai ketjuilla varustettuja versioita, joiden ansiosta puhelin pysyy paremmin käsissä.

Uusi Galaxy Z Flip3 on mitoiltaan lähes samoissa lukemissa kuin edeltäjänsä, muutama milli on saatu napsaistua pois sieltä täältä. Paino on kuitenkin pysynyt samana 183 grammassa, joka on kohtuullinen luku kyseisen kokoiselle puhelimelle. Kiinnilaitettuna puhelimen paksuus on noin 17 millimetriä, joten puhelin kyllä pullottaa ikävästi hiemankin tiukemmista farkuista läpi.

Myös näppäimien paikat ovat pysyneet ennallaan. Puhelimen oikealla reunalla sijaitsevat äänenvoimakkuuden säätimet sekä virtanäppäin, johon on sijoitettuna sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija toimii todella ripeästi ja luotettavasti. Vasemmalle reunalle on sijoitettuna SIM-korttipaikka, ja puhelimen pohjassa on USB-C -data- ja latausliitäntä.

Yksi suurimmista muutoksista puhelimessa on tapahtunut takakannessa sijaitsevassa näytössä. Edellisen mallin suurimmista kritiikin aiheista olikin takakannen näytön koko, joka oli tuskastuttavan pieni ja täten myös kohtuullisen käyttökelvoton, ainakaan mihinkään tärkeään käyttöön.

Nyt näytön koko on kasvanut kiitettävään 1,9 tuumaan, sekä käyttöominaisuudet ovat laajentuneet. Sen lisäksi että sitä kautta voi tarkistaa puhelimen ilmoitukset nopeasti, voi sitä kautta säätää musiikkia, katsoa säätietoja, tarkastella omaa kalenteria ja laittaa hälytyksiä tai ajastimia. Edellismallin tavoin se toimii myös kameroiden etsimenä tarvittaessa.

Kun tarve tulee siirtyä isommalle päänäytölle, kiinnittää avatessa huomion puhelimen saranajärjestelmään. Ensimmäisiä kertoja puhelinta avatessa huomasi saranan olevan todella tiukan oloinen, ja välillä tuntui vaativan jopa tarpeettoman paljon voimaa puhelimen avatakseen.

Nyt noin kuukauden epäsäännöllisen käytön jälkeen Galaxy Z Flip3:n saranan voi huomata olevan hieman sulavamman tuntuinen, muttei missään nimessä liian löystynyt. Myöskään sarana ei pidä minkäänlaista nitinää tai rohinaa avautuessaan. Avaaminen vaatii nykyään ehkä aavistuksen vähemmän voimaa, mutta puhelin silti jämähtää tukevasti siihen asentoon mihin sen haluaa jättää.  Saranan luvataan kestävän jopa 200 000 taivutuskertaa. Perinteisistä simpukkapuhelimista tuttua heilautusavaamista on edes turha yrittää ilman ensin avustamalla sormella hieman puhelinta auki.

Kansien alta paljastuu 6,7 tuuman Dynamic AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on 2640 x 1080 pikseliä. Näytön kuvasuhde on 22:9, ja pikseleitä tuumalle kertyy 425. Uutuutena näytössä on nyt muistakin huippupuhelimista tuttu 120 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus, joka tekee käytöstä sulavan tuntuista. Näytön materiaalina on edelleen UTG (Ultra Thin Glass), mutta sen luvataan olevan jopa 80 prosenttia kestävämpää kuin edellisessä mallissa uuden suojapinnoitteen ansiosta. Näytöstä on vaikea keksiä moitittavaa, sillä erityisesti kirkkautta siitä irtoaa lähes erinomaisesti.

Koska kyseessä on taittuvanäyttöinen puhelin, jää näytön taitoskohtaan selvä juova. Puhelinta tuijottaessa juovaan ei kiinnitä niin paljoa huomiota, mutta erityisesti sormella juovan tuntee ja huomaa selvästi. Myöskin näytön materiaali tuntuu perinteistä älypuhelimen näyttöä selvästi pehmeämmältä, mutta siihenkin tottuu ajan myötä.

Myös näytön reunoilla ovat nykypäivänä jo kohtuullisen suuret reunat, mutta niiden tarkoituksena on suojata haurasta näyttöä. Nämä ovat niitä pieniä kompromisseja, mitkä täytyy toistaiseksi hyväksyä taittuvissa älypuhelimissa.

Kun puhelimen napsauttaa taas kiinni, voi huomio kiinnittyä pieneen rakoon, joka jää näytön väliin. Puhelin ja erityisesti sen näyttö on edelleen todella arka esimerkiksi hiekalle, joten puhelimen kanssa on oltava hieman perinteistä älypuhelinta tarkempi käytössä.

Sen sijaan kovana saavutuksena voi pitää IPX8-luokitusta, joka tarkoittaa puhelimen kestävän vettä jopa hetkelliseen upotukseen saakka. Näin käyttöä ei tarvitse arkailla edes vesisateessa.

Äänentoiston osalta on menty taas alkuperäiseen Flipiin nähden eteenpäin, sillä Galaxy Z Flip3:ssa on nyt stereokaiuttimet. Äänenlaadullisesti kaiuttimet tuottavat miellyttävää ääntä, muttei missään nimessä loista erinomaisuudellaan.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Samsungin One UI 3.1.1, joka on Android 11 -pohjainen. Käyttöjärjestelmästä sekä osasta sovelluksista löytyy ominaisuuksia, jotka osaavat hyödyntää kahteen osaan jakautuvan näytön. Näistä esimerkkeinä ovat esimerkiksi Youtube, jossa videota voidaan toistaa ylemmässä osassa ja kommenttiosio jää tällöin alemmalle puoliskolle. Näytöllä on myös mahdollista käyttää kahta eri sovellusta samaan aikaan, jakaen ne näytön ylemmälle ja alemmalle puoliskolle.

Myös Samsungin päivityslupaus antaa tukea ja turvaa puhelimen tulevaisuudelle, sillä luvassa pitäisi olla kolme isoa järjestelmäpäivitystä sekä jopa neljä vuotta tietoturvapäivityksiä.

Puhelinta käytettiin koko testin ajan Elisan 5G-verkossa, eikä merkittäviä häiriöitä ollut havaittavissa. Hieman poikkeuksellisesti puhelimessa on vain yksi SIM-korttipaikka, mutta puhelimessa on mahdollista hyödyntää myös toista liittymää eSIMin kautta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akunkesto
  4. Yhteenveto