Uusimmat

Tizen-käyttöjärjestelmä

10.02.2016 02:28 Juha Kokkonen

Toisin kuin valtaosa kilpailijoiden Android Wear -pohjaisista älykelloista, Gear S2 on varustettu Samsungin itse kehittämällä Tizen-pohjaisella käyttöjärjestelmällä. Vaikka Samsung on käyttänyt Tizeniä myös aiemmissa Gear-älykelloissaan, on se laittanut Gear S2:n käyttöliittymän täysin uusiksi. Merkittäviä syitä käyttöliittymän uudistamiseen ovat varmasti pyöreä näyttö sekä näytön ympäriltä löytyvä kehä, jota hyödynnetään käyttöliittymän selaamisessa. Testikappaleemme ohjelmistoversio oli testien aikana R732XXU2BOKK.

Gallerian oikeasta ylänurkasta klikkaamalla ruudunkaappaukset avautuvat kokonaisuudessaan.

Muiden älykellojen tapaan myös Gear S2 keskustelee puhelimen kanssa yhteyssovelluksen avulla. Kello on yhteensopiva 4.3 tai uudemmilla Android-versioilla varustetuilla Samsung-puhelimilla sekä 4.4 tai uudemmilla Android-versioilla varustetuilla muiden valmistajien puhelimilla. Lisäksi Samsung suosittelee puhelimesta löytyvän vähintään 1,5 Gt RAM-muistia. Lähiaikoina Gear S2:lle on luvassa tuki myös iPhone-puhelimille. Kommunikoinnin puhelimen kanssa kello hoitaa Bluetooth 4.1 Low Energy -yhteyden avulla.

Yhteyssovellus kantaa Samsung Gear -nimeä ja se on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupasta. Megatavun kokoisen Samsung Gearin ohella puhelimeen on asennettava myös 24 megatavun kokoinen Gear Plugin sekä kuuden megatavun kokoinen Samsung Accessory Service -lisäosa. Samsung Gear tarjoaa käyttäjälle työkalut kellon asetusten sekä kellotaulujen ja käyttöliittymän ulkoasun kustomoimiseen. Samsung Gearin käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen. Lisäsovelluksia voi ladata kelloon Samsungin oman kellosovelluskaupan kautta, mutta niiden lataamiseksi on ensin kirjauduttava sisään Samsungin-tilillä. Valitettavasti lisäsovellusvalikoima ei ole toistaiseksi kovinkaan kummoinen ja etenkään Suomen markkinoille kustomoituja sovelluksia ei ole tarjolla käytännössä laisinkaan.

Gear S2:n käyttöliittymän perusidea on pienen tutustumisen jälkeen varsin selkeä ja helppokäyttöinen. Kaiken keskipiste on kellotaulu, joka on käyttäjän kustomoitavissa. Kellotaulusta oikealle pyyhkäisemällä avautuu ilmoitusnäkymä, johon ilmestyy kaikki uudet ilmoitukset omille välilehdilleen. Alaspäin pyyhkäisemällä avautuu puolestaan valikko, josta näkyy kellon yhteyden tila ja akun varaus sekä voi kytkeä päälle musiikkisoittimen kontrollit, Älä häiritse -tilan sekä säätää näytön kirkkautta. Vasemmalle pyyhkäisemällä vastaan tulee pikanäkymiä ja -toimintoja käyttäjälle tärkeisiin ominaisuuksiin liittyen. Niiden järjestys ja valikoima on käyttäjän muokattavissa. Vaakasuunnassa välilehtien välillä liikkumiseen ei tarvitse välttämättä käyttää pyyhkäisyjä, vaan siirtymisen voi hoitaa myös näytön kehää pyörittämällä. Kellon oikeasta kyljestä löytyvillä näppäimillä ylemmällä voi palata yhden valikkoaskeleen taaksepäin ja alemmalla palata kellotaulunäkymään, tai vaihtoehtoisesti siellä jo ollessa siirtyä sovellusvalikkoon.

Käyttäjä pääsee valitsemaan ja muokkaamaan käytettävää kellotaulua aloitusnäkymää hetken painamalla. Vakiona kellotauluvaihtoehtoja on parikymmentä ja niistä seitsemän on käyttäjän muokattavissa. Samsung on toteuttanut kellotaulujensa muokattavuuden monipuolisemmin kuin Android Wear -kelloissa ja sitä voi harrastaa kattavasti myös kellosta käsin. Käytännössä käyttäjä voi valita kellon taustalevyn ja viisareiden tyylin sekä kellotaulussa näkyvät lisätiedot useista eri vaihtoehdoista. Samasta kellotaulutyypistä on mahdollista tallentaa useita erilaisia muokattuja versioita, joiden ulkonäkö saattaa poiketa merkittävästi toisistaan. Sovelluskaupasta voi ladata lisää kellotauluja sekä ilmaiseksi että maksua vastaan.

Kellonäkymän vasemmalla puolella sijaitsevat ilmoitusruudut kertovat käyttäjälle puhelimessa oleviin sovelluksiin liittyvistä ilmoituksista. Eri sovellusten ilmoitukset näkyvät omilla välilehdillään, joiden välillä liikutaan joko sivusuunnassa pyyhkäisemällä tai näytön kehystä pyörittämällä. Osa ilmoituksista tarjoaa lisätoimintoja tai vastausmahdollisuuden. Esimerkiksi tekstiviestit tai Whatsapp-viestit on mahdollista lukea kellon näytöltä ja halutessaan käyttäjä voi myös vastata niihin kellosta käsin.

Kellonäkymästä oikealle siirtymällä (vasemmalle pyyhkäisemällä) päästään selaamaan pikasovelluksia, jotka ovat käytännössä eri sovellusten pikatoiminnoista ja pikavalinnoista koostuvia käyttäjälle tärkeitä näkymiä. Käyttäjällä on mahdollisuus mukauttaa pikasovellusten määrää ja järjestystä. Yhdelle välilehdelle on mahdollista määrittää neljän sovelluksen pikakuvakkeet ja ainakin itse asetin kyseisen välilehden ensimmäiseksi kellotaulun viereen.

Gear S2:n esiasennettujen sovellusten valikoima on melko laaja, sillä niitä löytyy kaikkiaan parikymmentä kappaletta. Yleisesti ottaen sovellusvalikoima on monipuolisempi kuin Android Wear -laitteissa, sillä mukana on mm. kuvagalleria, puhelin, maailmankello ja kalenteri. Vakiosovellusten toteutus on myös hieman monipuolisempi ja näyttävämpi kuin Android Wearissa. Gear S2:een on myös esiasennettuna muutamia useimmille suomalaisille käyttäjille turhia sovelluksia, kuten Bloomberg-, CNN- ja Flipboard-uutissovellukset sekä Nike Running -liikuntasovellus.

Myös Gear S2:n tekstinsyöttömahdollisuudet ovat laajemmat kuin Android Wearissa, sillä puheentunnistuksen (ei suomeksi), hymiöiden ja valmiiksi määriteltyjen vastauksien (kustomoitavissa puhelimesta käsin) lisäksi käyttäjälle on tarjolla mahdollisuus syöttää tekstiä peruspuhelimista tutun numeronäppäimistön ja melko hyvin toimivan tekstiennakoinnin avulla. Lyhyiden vastausviestien kirjottaminen onnistuu laitteen pienellä näytöllä yllättävän hyvin, eikä parin lauseen näpyttely tuottanut ainakaan allekirjoittaneelle suurempaa tuskaa. S Voice -puheentunnistus toimii vain englanniksi, joten monelle suomalaiselle käyttäjälle se jää turhaksi.

Gear S2:n liikuntasovelluksena toimii Samsungin S Health, joka löytyy esiasennettuna yrityksen useimmista älypuhelimista. Sovellus seuraa kellon avulla käyttäjän liikkumista ja synkronoi tiedot puhelimeen Play-kaupasta ilmaiseksi ladattavissa olevaan S Health -sovellukseen. Kellon S Health -sovelluksesta käyttäjä voi seurata omaa aktiivisuuttaan havainnollisten vuorokausittaisten graafien avulla ja kello osaa tunnistaa automaattisesti mm. kävelyn ja pyöräilyn. S Health muistuttaa myös värinällä, jos käyttäjä on ollut liian pitkään liikkumatta (saa kytkettyä pois päältä). Sovelluksessa on myös harjoitustila, jossa käyttäjä voi valita kahdeksan eri liikuntamuodon väliltä ja määrittää tavoitteet kyseiselle harjoituskerralle. Kello osaa seurata käyttäjän pulssia jatkuvasti harjoituksen ollessa käynnissä. Sovelluksella voi myös mitata hetkellisen pulssin ja merkitä tuloksen yhteyteen minkälaisessa olotilassa käyttäjä on mittauksen aikana ollut. Kellon voi lisäksi asettaa mittaamaan pulssia tasaisin väliajoin päivän mittaan. Kellon S Health mahdollistaa myös päivän aikana juotujen vesilasillisten ja kahvikupillisten helpon merkkaamisen ylös.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus & oheistarvikkeet
  2. Ulkoinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Tizen-käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset, akunkesto & yhteenveto