Uusimmat

Käyttökokemukset, akunkesto & yhteenveto

10.02.2016 02:28 Juha Kokkonen

Käyttökokemukset ja huomiot

gears2_8

Samsung Gear S2 Classic saapui TaskuMuron toimistolle jo joulukuun alussa, mutta pääsimme testaamaan sitä käytännössä vasta tammikuun aikana parilla eri puhelimella noin kolmen viikon ajan. Käytimme Gear S2:n parina Motorolan Moto X Play ja Moto X Force -puhelimia, eikä testijaksolla esiintynyt kellon ja puhelimen välisen yhteyden kanssa mitään ongelmia. Myös muilta Android Wear -kelloissa silloin tällöin tapaamiltamme jumiutumisilta ja uudelleenkäynnistystarpeilta vältyttiin tyystin, sillä Gear S2 toimi testin ajan moitteetta. Gear S2 toimi kaikissa tilanteissa niin nopeasti ja sujuvasti, ettei sen toimintaan tullut kiinnitettyä suuremmin huomiota.

gears2_9

Gear S2:n toiminta ei yleisellä tasolla poikkea juurikaan Android Wear -kelloista. Se toimii ensisijaisesti ilmoitusten näyttäjänä ja vähentää selvästi puhelimen näpelöimisen tarvetta. Lisäksi älykello toimii yllättävän näppäränä apuvälineenä tiettyjen toimintojen yhteydessä, kuten musiikkitoiston kauko-ohjauksessa. Yksinkertaisemmista toiminnoista mm. ajastinta tuli käytettyä Gear S2:ssa varsin usein. Ulkonäkönsä osalta Gear S2 Classic sopii varsin hyvin myös siistimmän pukeutumistyylin yhteyteen. Sen sijaan urheilukäytössä se ei ole omimmillaan ja nahkaranneke imee myös tehokkaasti hikeä. Paljon urheilevan henkilön kannattaakin harkita Gear S2:n perusversion hankkimista Classicin sijaan. Testilaite kastui testijakson aikana muutamaan otteeseen, eikä ollut siitä luonnollisesti millänsäkään.

gears2_12

Koska pienen kosketusnäytön käyttö on lähtökohtaisesti haasteellista, on hyvin toteutetusta käyttöliittymästä ja kontrolleista merkittävää hyötyä. Samsung onkin toteuttanut Tizen-käyttöjärjestelmänsä käyttöliittymän erittäin hyvin ja se mahdollistaa pyöreän pikkunäytön tehokkaan hyödyntämisen. Vaikka näyttöä kehystävää rengasta ei ole pakko käyttää käyttöliittymän selaamisessa, on siitä merkittävää etua, koska sormet eivät ole tällöin näytön sisällön edessä. Monet käyttöliittymän yksityiskohdat ovat lisäksi toteutettu varsin fiksusti, sillä esimerkiksi kuvassa olevassa sovellusvalikossa käyttäjä voi valita koskettamalla näytön keskellä olevan sovelluksen nimen reunalla sijaitsevan pienen pyöreän kuvakkeen sijaan. Myös kellon kyljessä sijaitsevat painikkeet toimivat loogisesti ja käyttöä helpottaen.

Gear S2:n näytön voi kytkeä pysyvästi päälle, mutta emme nähneet siinä virrankulutuksen kannalta juuri järkeä, sillä näytön automaattinen herätys toimii mainiosti. Näyttö herää varsin luotettavasti kättä nostamalla tai rannetta kääntämällä ja pysyy päällä asetuksissa ennalta määritellyn ajan. Kello osaa kuitenkin myös sammuttaa näytön automaattisesti, kun käsi lasketaan takaisin alas tai ranne käännetään poispäin. Tämä mahdollistaa kellon nopean vilkaisun niin, ettei näyttö jää turhaan päälle usean sekunnin ajaksi.

gears2_11

Teknisesti edistyneiden älykellojen suurimpia heikkouksia on toistaiseksi ollut akunkesto, joka vaatii useimmissa tapauksissa päivittäisen lataussyklin. Gear S2:n 250 mAh akku ei lupaillut ennakkoon paperilla liikoja, mutta onnistui yllättämään käytännössä positiivisesti. Valmistaja lupailee yhdellä latauksella 2-3 päivän akunkestoa ja se myös osoittautui käytännön testeissämme paikkansapitäväksi. Ylsimme Gear S2:lla yhdellä latauksella useaan otteeseen kolmen päivän yli riittäneeseen akunkestoon, johon olimme varsin tyytyväisiä. Yleensä kolmannen päivän iltana akkua oli jäljellä 10-20 % – ensimmäisen päivän jälkeen akusta oli tyypillisesti jäljellä noin 65-80 %. Pariin kertaan akku kuitenkin loppui kesken kolmannen päivän, joten täysin varma ratkaisu on ladata kello kahden päivän välein. Viikonloppua ajatellen Gear S2:n akunkesto on varsin passeli, sillä se riittää hyvin suurella todennäköisyydellä perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltaan. Kellon päivittäiseen käyttöön kuului ilmoitusten, viestien ja sähköpostien tarkastamista, WhatsApp-viesteihin satunnaista vastailua, ajoittaista Spotifyn ohjaamista sekä satunnaista muiden sovellusten käyttöä. Näyttö oli asetettu sammumaan automaattisesti ja sen kirkkaus oli säädetty puoliväliin (5/10).

Lataamisen osalta Gear S2 tarjosi sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia. Kellon langatonta lataustekniikkaa käyttävä telakka on erittäin helppokäyttöinen ja kellon asettaminen siihen on vaivatonta. Lisäksi kellon näyttö kääntyy telakassa ollessaan automaattisesti vaakatasoon, jolloin sen käyttö on helppoa esimerkiksi yökellona sängystä käsin. Laturin heikkous on sen latausnopeus, sillä akun täyttämisessä tyhjästä täyteen kestää mittaustemme mukaan hieman vajaa pari tuntia. Itselläni tästä ei koitunut suurta ongelmaa, sillä lataan älykelloni yleensä öisin. Samsung ei lupaa Gear S2:lle virallista tukea langattomalle Qi-lataukselle, mutta jotkut käyttäjät ovat raportoineet latauksen onnistuvan myös tietyillä Qi-latureilla. Itse en saanut latausta onnistumaan Nokian Fatboy-laturilla enkä merkittömällä kiinanlaturilla. Kellon oma lataustelakka on siis hyvä muistaa ottaa reissuun mukaan, vaikka hätätapauksessa lataaminen saattaakin onnistua myös muilla langattomilla latureilla.

 

Yhteenveto

gears2_4

Samsung Gear S2 saapui testiimme kovan artikkelisuman keskellä ilman suurempia ennakko-odotuksia, mutta se yllätti allekirjoittaneen testijakson aikana erittäin positiivisesti. Samsung on onnistunut luomaan ensimmäisestä pyöreänäyttöisestä älykellostaan niin teknisesti kuin ohjelmistonkin osalta erittäin toimivan kokonaisuuden.

Fyysiseltä toteutukseltaan Gear S2 on muita testaamiamme älykelloja sirompi, jota pidimme pelkästään hyvänä asiana. Useampi kiinnostunut henkilö luulikin sitä testijakson aikana tavalliseksi rannekelloksi ennen lähempää esittelyä. Laitteen keskipisteenä toimiva pyöreä AMOLED-näyttö sopii tehtäväänsä erinomaisesti ja tarjoaa hyvän kuvanlaadun. Näytön pienehkö koko saattaa ennakkoon epäilyttää, mutta käytännössä emme havainneet siitä minkäänlaista haittaa. Käytettävyyttä parantamassa ovat sekä onnistunut käyttöliittymä että näytön ympärillä sijaitseva pyöritettävä kehä, joka toimii käytännössä erinomaisesti.

Sisälle piilotettujen muiden komponenttien suorituskyky vaikuttaisi riittävän mainiosti Gear S2:n sujuvaan toimintaan. Neljän gigatavun sisäistä tallennustilaa ei tosin voi hyödyntää kovinkaan laajasti esimerkiksi musiikkitiedostojen tallentamiseen. Akunkesto puolestaan yllätti erittäin positiivisesti, vaikka 250 mAh akku ei olekaan markkinoiden suurimpia. Selvisimme Gear S2:lla valmistajan lupausten mukaisesti useampaan otteeseen kolmen päivän yli, joka on hyvä suoritus Android Wear -kelloihin ja Apple Watchiin verrattuna. Toki parantamisen varaa löytyy edelleen, vaikka Gear S2:lla selviääkin yhdellä latauksella jo melko todennäköisesti viikonlopun yli. Rautapuolella Gear S2:n merkittävimmät heikkoudet ovat GPS-yhteyden ja kaiuttimen puuttuminen varustuksesta. GPS mahdollistaisi urheilusuoritusten sijaintitietojen tallentamisen ilman puhelinta ja kaiutin vastaavasti kellon käyttämisen handsfree-laitteena puheluissa sekä video- ja ääniviestien toistamisen.

Tizen-käyttöjärjestelmä ja sen päälle leivottu käyttöliittymä ovat se osa-alue, joka yllätti Gear S2:ssa positiivisimmin. Käyttöjärjestelmä toimii kellossa erittäin nopeasti sekä tökkimättä ja käyttöliittymä on helposti opittavissa ja sujuva käyttää. Visuaalinen toteutus on riittävän näyttävä, mutta kuitenkin tarpeeksi yksinkertainen ja pienellä näytöllä käytettävissä oleva rajallinen tila on käytetty erittäin hyvin hyödyksi. Kokonaisuuden kruunaa pyöritettävä näytön kehä, jota ei ole pakko käyttää, mutta joka parantaa käyttökokemusta selvästi.

Harkitsin pitkään ”Toimitus suosittelee” -erityismaininnan antamista Gear S2:lle, mutta lopulta päätin jättää palkinnon jakamatta oikeastaan yhdestä seikasta johtuen. Gear S2:n sovellustarjonta ei ole toistaiseksi sellaisella tasolla, jota erinomaiselta älykellolta saattaisi odottaa. Vakiosovellustarjonnassa ei ole valittamista, mutta kolmansien osapuolien sovellusten tarjonta on lähes onnetonta, sillä edes yleisimpien Android-sovellusten, kuten Twitterin tai Facebookin kelloversioita ei ole tarjolla. Sovellustarjonnan suhteen Gear S2 ei pärjää pahimmille kilpailijoilleen ja siksi TaskuMuron kunniamaininta jää tällä kertaa odottamaan tilanteen kehittymistä parempaan suuntaan. Kaikesta huolimatta Samsung Gear S2 on paras tähän mennessä testaamamme älykello ja erittäin toimiva kokonaisuus. Jos vakiosovellusten uskoo riittävän, on Gear S2 erittäin harkinnan arvoinen älykello Android-puhelimen pariksi.

Hyvää

  • Älykellojen mittapuulla miellyttävän siro ja tyylikäs muotoilu
  • Erinomainen Super AMOLED -näyttö RGB-alipikseliasettelulla
  • Älykellomarkkinoiden korkearesoluutioisin AMOLED-näyttö
  • Innovatiivinen ja toimiva navigointikehä näytön ympärillä
  • IP68-suojaus
  • Kohtalaisen hyvä akunkesto
  • Helppokäyttöinen ja käytännöllinen langaton lataustelakka
  • Sykkeen jatkuva mittaus onnistuu S Healthilla harjoituksen aikana
  • Helposti vaihdettava standardikokoinen 20 mm hihna
  • Tukee lähitulevaisuudessa iOS-laitteita
  • Nopeasti ja tökkimättä toimiva käyttöjärjestelmä
  • Intuitiivinen helppokäyttöinen käyttöliittymä

Huonoa

  • Korkeahko hinta
  • Ei GPS:ää
  • Ei kaiutinta
  • S Voice -puheentunnistus ei toimi suomeksi
  • Latausaika varauksin
  • Ei saatavissa metallirannekkeella
  • Suppea sovellusvalikoima Android Weariin ja Apple Watchiin nähden

 

 

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus & oheistarvikkeet
  2. Ulkoinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Tizen-käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset, akunkesto & yhteenveto