Uusimmat

Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet

28.12.2016 10:28 Juha Kokkonen

Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet

Samsung on pysyttäytynyt Gear S3:n muotoilussa perinteistä rannekelloa muistuttavalla linjalla. Designissa ja materiaalivalinnoissa se kertoo saaneensa apua sveitsiläiseltä kellosuunnittelijalta Yvan Arpalta. Laitteen koko on kuitenkin kasvanut havaittavasti siroon Gear S2:een nähden, joka ei ole välttämättä kaikkien käyttäjien mielestä positiivinen asia. Etenkin sirommassa ranteessa Gear S3 tuntuu möhkälemäiseltä.

Ulkomitoiksi valmistaja ilmoittaa 46 x 49 x 12,9 millimetriä, jotka ovat halkaisijan osalta 56 mm ja paksuuden osalta noin millin Gear S2:ta suuremmat. Gear S3 Classic- ja Frontier-versioiden ulkomitat ovat samat, eroa on vain näyttökehyksen sekä kylkipainikkeiden muotoilussa. Frontier painaa kuitenkin 63 grammaa, kun taas Classicin painoksi kerrotaan 59 grammaa. Gear S2:n painoksi mittasimme aikanaan 55 grammaa.

Gear S3:n kuoret ovat etupuolelta ruostumatonta terästä. Takakuori on edeltäjän tapaan muovia. Rakenteesta on tehty IP68-suojattu, eli se kestää 1,5 metrin upotuksen 30 minuutin ajan. Valmistajan mukaan kello ei kuitenkaan sovellu uimiseen tai sukeltamiseen.

Suomessa Gear S3 on saatavilla tummanvärisillä metalliosilla sekä tummanharmaalla silikonihihnalla varustettuna Frontier-mallina sekä hopeanvärisillä metalliosilla ja mustalla nahkahihnalla varustettuna Classic-mallina. Lisävarusteena on saatavilla erivärisiä silikoni- ja nahkahihnoja.

Gear S3:n rautapuolelta löytyy Samsungin tuore puettaviin laitteisiin suunniteltu Exynos 7270 -järjestelmäpiiri, joka valmistetaan 14 nanometrin FinFET-prosessilla. Piiri sisältää kaksi 1,0 GHz:n Cortex-A53-prosessoriydintä, Cat4-luokan LTE 2CA -modeemin sekä WiFi-, Bluetooth 4.2-, FM- ja GPS-yhteysominaisuudet. Samaan yhteyteen on paketoitu myös kellon 768 megatavun DRAM- sekä neljän gigatavun NAND-muistipiirit.

Sensorivalikoimaan kuuluvat kiihtyysanturi, gyrometri, barometri, optinen pulssimittari sekä valoisuusanturi. Lisäksi Gear S3 -mallit sisältävät mikrofonin ja kaiuttimen, jotka mahdollistavat puheluiden hoitamisen kellon kautta.

Edeltäjämallin tapaan myös Gear S3:n oikeaan kylkeen on sijoitettu kaksi toimintopainiketta, joista ylempi on paluunäppäin ja alempi sovellusvalikkonäppäin. Paluunäppäimeen voi ohjelmoida lisätoiminnon  tuplapainallukselle. Frontier-mallissa näppäimet ovat neliskanttiset ja niiden pinnassa on karhea kumipinta. Classicissa ne ovat pyöreät ja metalliset. Näppäinten tuntuma on miellyttävän napakka.

Gear S3:n pyöreä näyttö on kasvanut kooltaan tuuman kymmenyksellä, joka on tässä kokoluokassa enemmän kuin numeroiden perusteella saattaisi luulla. Näyttö perustuu edelleen Super AMOLED -paneeliin ja myös tarkkuus on pysynyt samana (halkaisijalla 360 pikseliä). Näyttöä suojaa Corningin älykelloihin tarkoitettu Gorilla Glass SR+ -lasi.

Kuva on miellyttävän tarkka ja kellotaulut saattavat näyttää hieman kauempaa tarkasteltuna jopa aidoilta. Läheltä tarkasteltuna illuusio kuitenkin rikkoontuu. AMOLED-näyttötekniikka sopii erinomaisesti kellokäyttöön, sillä mustat taustat ovat oikeasti mustia ja värit toistuvat raikkaan eläväisinä.

Akunkeston kannalta on hyvä juttu, että AMOLED-tekniikka mahdollistaa jokaisen pikselin yksittäisen valaisemisen, joten kaikki näytöllä näkyvät mustat pikselit tarkoittavat virransäästöä. Halutessaan käyttäjä voi asettaa näytön jatkuvasti päällä olevaan tilaan, jolloin kellotaulu on aina nähtävissä (joskin hieman karsitumpana virtaa säästävänä versiona). Näytössä on 10 valittavaa kirkkaustasoa, joiden lisäksi se osaa säätää kirkkauttaan automaattisesti valoisuussensorin avulla.

Gear S2:n tapaan myös Gear S3:n näyttöä ympäröi pyörivä kehys, jota hyödynnetään käyttöliittymässä liikkumiseen. Metallisen kehyksen tuntuma on hyvä ja se liikkuu pehmein portaittaisin naksahduksin. Toteutus on edelleenkin suorastaan loistava ja sopii erinomaisesti älykellon pienen näytön kanssa käytettäväksi. Kun välilehtien ja listojen selaamisen sekä yksinkertaisten toimintojen aktivoimisen voi tehdä kehystä kääntämällä, eivät sormet peitä turhaan pienellä näytöllä olevaa sisältöä.

Edeltäjämallin tapaan myös Gear S3:n takakuori on muovia, joka on ainakin yleisen laatuvaikutelman kannalta pieni pettymys. Muovisen takakuoren vaikutusta kellon kestävyyteen on hankala arvioida, mutta käytössä se on ainakin ”suojassa” käyttäjän ihoa vasten. Kuvassa kellon etureunassa näkyvät kolme reikää ovat kaiuttimen aukot. Kaiuttimen äänenlaatu on huonoa älypuhelintasoa, mutta riittävä puheluiden hoitamiseen kellon välityksellä.

Takakuoren keskellä on tuttuun tapaan lasi, jonka  keskelle on sijoitettu optinen pulssisensori (Huom! Sykemittari mittaa sydämen lyöntitiheyttä sähköimpulssien avulla, pulssimittari mittaa verisuonessa etenevää paineaaltoa) sekä kaksi sitä avustavaa vihreää LED-valoa. Sensori mittaa käyttäjän pulssia automaattisesti tasaisin väliajoin, jonka lisäksi sitä voi hyödyntää jatkuvassa mittauksessa urheilusuoritusten aikana. Kokemustemme mukaan sen tarkkuus on jatkuvassa mittauksessa välttävä.

Takakuoren alla on piilossa 380 mAh akku, jonka koko on kasvanut merkittävästi (+52 %) edeltäjämallista. Valmistaja lupaa akulle jopa neljän päivän keston yhdellä latauksella. Lataus tapahtuu induktiivisen langattoman tekniikan avulla.

Molemmissa Gear S3 -malleissa käytetään standardikokoisia 22 mm rannehihnoja, jotka ovat helposti käyttäjän vaihdettavissa kiinnitystapin vipumekanismin ansiosta. Kellon mukana toimitetaan kaksi erimittaista hihnavaihtoehtoa, jotka mahdollistavat sopivuuden erikokoisiin ranteisiin. Samsungin omia hihnoja myydään lisävarusteena eri väreissä, ja niiden suositushinnat ovat nahkaisille 39,90 euroa ja silikonisille 29,90 euroa.

Gear S3:n latausratkaisu on samanlainen kuin edeltäjässä. Kyseessä on näppärä pieni lataustelakka, johon kello istahtaa mukavasti pystyasentoon. Telakan sisälle integroitu pieni magneetti varmistaa, että kello asettuu telakkaan oikeassa asennossa. Lataaminen tapahtuu langattomasti sähkömagneettisen induktion avulla. Telakan etureunassa sijaitseva pyöreä merkkivalo palaa punaisena latauksen ollessa käynnissä ja vihreänä, kun kellon akku on täynnä.

Kun kello on telakassa, sen näytön näkymä kääntyy automaattisesti kellon asennon mukaiseksi. Telakan takapuolelta löytyy tavallinen micro-USB-liitäntä, joten sen parina voi käyttää mitä tahansa micro-USB-laturia.

Latausnopeus ei edelleenkään huimaa päätä, sillä pienikokoisesta akusta huolimatta lataaminen tyhjästä täyteen vie noin 2,5 tuntia. Telakka saisi olla myös hieman painavampi, jotta se ei pääsisi liikkumaan niin helposti latausjohdon mukana.

Sisältö

  1. Johdanto, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Tizen-käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset ja huomiot
  5. Yhteenveto