Uusimmat

Testissä Samsung Google Nexus S ja Android 2.3

31.03.2011 21:34 Juha Kokkonen

Google esitteli viime joulukuun alussa (6.12) Gingerbread-koodinimeä kantavan Android 2.3 -päivityksen, jonka yhteydessä yritys esitteli myös seuraajan vuoden 2010 alussa esitellylle Nexus One -puhelimelle.

Nexus S oli samalla markkinoiden ensimmäinen Android 2.3 -puhelin ja esittelyalusta uusimmalle ohjelmistoversiolle. Siinä missä Googlen edellinen puhelinmalli oli HTC:n valmistama, on uusi Nexus S Samsungin käsialaa. Yhdysvalloissa Nexus S tuli saataville Best Buy -myymälöiden kautta jo joulukuun aikana, mutta TaskuMuro sai kuitenkin oman testikappaleensa vasta maaliskuun puolivälin tienoilla. Suomessa Nexus S maksaa edullisimmillaan noin 600 euroa.

Nexus S toimitetaan tukevatekoisessa valkoisessa pahvirasiassa, jonka päällä on suurikokoinen värikuva puhelimesta ja kylkiin on painettu Nexus S -logot. Samsungin ja Googlen logot löytyvät pakkauksen pohjasta.

Puhelimen lisäksi pakkauksen sisältä paljastuu microUSB-liitäntäinen verkkolaturi, microUSB-datakaapeli, laadukkaan tuntuiset tulppamalliset korvakuulokkeet sekä turvallisuusohjeet ja takuukortti.

Ensisilmäyksellä Nexus S vaikuttaa ulkoisesti hyvin yksinkertaistetulta. Se koostuu kauttaaltaan kiiltävistä mustista pinnoista eikä kuorissa ole käytetty koristeita takakameran hopeista kehystä lukuun ottamatta. Tuntumaltaan Nexus S tuo välittömästi mieleen Samsung Galaxy S -mallin, sillä myös Nexus S:n kuoret ovat muovia. Nexus S on kuitenkin hieman Galaxy S:ää mukavampi pitää kädessä muotoiluseikoista johtuen.

Kokonsa puolesta Nexus S on hyvin lähellä Galaxy S:ää, mutta muotoilu on pyöreämpää ja Nexus S on hivenen paksumpi. Nexus S:n ulkomitoiksi kerrotaan 123,9 x 63 x 11,5 mm ja painoksi mukavan vähäiset 129 grammaa. Puhelimen alaosan kyhmyn kohdalta paksuus on kuitenkin 11,5 mm:n sijaan lähempänä 15 mm:ä.

Nexus S:n näyttönä toimii neljän tuuman Super Clear -LCD-näyttöpaneeli kapasitiivisella kosketuksentunnistuksella (joissain ulkomailta saatavissa versioissa on Super AMOLED -näyttö). Näytön tarkkuus on tyypillinen 480×800 pikseliä (235 dpi). Nexus S tukee tiedonsiirtoa 3G-verkossa sisäänpäin 7,2 Mbit/s nopeudella ja ulospäin 5,76 Mbit/s nopeudella. Lisäksi laitteesta löytyy WLAN 802.11 n/b/g, Bluetooth 2.1, NFC (Near Field Communication) ja A-GPS-yhteydet. Nexus S:n sisällä hyrrää Samsungin Hummingbird-järjestelmäpiiri, joka pitää sisällään gigahertin ARM Cortex A8 -prosessorin sekä PowerVR SGX540 -grafiikkaominaisuudet. RAM-muistia puhelimessa on 512 Mt ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua.

Lisäksi Nexus S:stä löytyy viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera LED-salamalla, DLNA-tuki, 3,5 mm kuulokeliitäntä, digitaalinen kompassi, gyroskooppi, kiihtyvyysanturi, microUSB 2.0 -liitäntä ja 1500 mAh akku. Android-käyttöjärjestelmän versio on 2.3.

 

Laite ulkoisesti

Hypisteltäessä Nexus S:ää hieman tarkemmin silmään pistää etukuoren erikoinen kaareva profiili. Silmät eivät valehtele, vaan näyttö sekä näytön suojalasi ovat tosiaankin kevyesti kaarella! Samsung kutsuu sitä Contour Displayksi ja ratkaisun kehutaan parantavan käyttömukavuutta sekä kämmenellä että poskea vasten. Kaareva muoto saa kieltämättä puhelimen tuntumaan erittäin mukavalta käytössä. Puhelimen käyttötuntumaa parantaa myöskin takakuoren alaosan kyhmy, joka asettuu sopivasti tukemaan nimetöntä.

Nexus S:n neljän tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö on suojattu lähes koko etukuoren peittävällä lasilla. Pinnassa on oleofobinen käsittely, eli se hylkii rasvoja ja likaa. Näytön kapasitiivinen kosketuksentunnistus tukee monikosketusta. Super AMOLED -tekniikan ansiosta näytön kuvanlaatu edustaa markkinoiden ehdotonta kärkiluokkaa. Niin värintoisto, terävyys kuin tarkkuuskin ovat huipputasoa. Myös kosketuksentunnistus toimii erittäin tarkasti.

Näytön alapuolella on musta tasainen kaistale, jossa sijaitsee neljä hipaisupainiketta. Painikkeiden symbolit on toteutettu valkoisella taustavalaistuksella ja ne häipyvät näkymättömiin taustavalojen ollessa sammuksissa. Painikkeiden toiminnot ovat vasemmalta oikealle lueteltuina paluu, valinnat, haku sekä koti.

Näytön yläpuolella on myöskin tasainen alue, jonka keskellä sijaitsee kuulokkeen pitkänmallinen ritilä. Kuulokkeen oikealla puolella on VGA-tasoinen videopuhelukamera sekä vasemmalla puolella etäisyyssensori ja valoisuuden tunnistin.

Puhelimen takakuori on etupaneelin reunojen tapaan kiiltävää muovia. Tarkemmin katsottaessa muovissa on havaittavissa pallomaista koristekuviointia. Kuoreen on painettu sekä Samsungin että Googlen logot. Kamera ja kaiuttimen aukko sijaitsevat takakuoren yläosassa. Puhelimen alapäädyssä ovat microUSB-liitäntä sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Yläpääty on täysin umpinainen. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet löytyvät vasemmasta kyljestä ja virta-/lukituspainike oikean kyljen yläosasta.

Takakuoren yläosan vasemmassa kulmassa majaileva kameran linssi on reunustettu hopeanvärisellä koristerenkaalla. Linssi on hieman kohollaan muusta pinnasta ja sen takana majailee viiden megapikselin automaattitarkenteinen kuvasensori. Kameran oikealla puolella on LED-salama. Valokuvien lisäksi laite pystyy tallentamaan myös videokuvaa, mutta valitettavasti ”vain” 720×480 pikselin tarkkuudella.

Nexus S:n takakuori aukeaa yläreunasta vääntämällä ja sen alta paljastuu puhelimen muovinen runko, akku ja SIM-korttipaikka. SIM-kortin asennus ei onnistu ilman akun irrottamista. Takakuori on yksinkertaista ohuehkoa taipuisaa muovilevyä, joten se on erittäin kevyt. Litium-ioniakku on kapasiteetiltaan 1500 mAh. 3G-verkossa valmistaja lupaa jopa 6,7 tunnin puheajan tai vajaan 18 päivän valmiusajan.

Nexus S on mukava puhelin käyttää. Se istuu hyvin kämmenelle eikä kiiltävistä muovipinnoista huolimatta ole liukas pidellä. Nelituumainen näyttö on keskikokoiselle miehen kädelle sopivan kokoinen käyttää ja kosketuksentunnistus toimii ilman ongelmia. Kaarevaan näyttöpintaan ei kiinnitä huomiota käytössä, mutta silti sen voisi hieman todeta parantavan käytettävyyttä.

Nexus S:n akunkesto on hieman tämän kokoluokan Android-puhelimille tyypillistä korkeammalla. Yhdellä latauksella selviää raskaammassakin käytössä työpäivän yli ja kevyessä käytössä ja ominaisuuksia tarpeen mukaan pois kytkien päästään jopa usean vuorokauden valmiusaikoihin. Nykypäivän älypuhelimille tyypillisesti verkkoyhteyttä käyttävät sovellukset ovat suurin virtasyöppö ja puhelimen käyttötavat vaikuttavat dramaattisesti akunkestoon.

Suorituskyvyltään Nexus S:n ei tarvitse hävetä, sillä Samsungin Hummingbird -järjestelmäpiiri sekä 512 megatavun keskusmuisti pitävät huolen siitä, että käyttöjärjestelmä ja sovellukset pyörivät liukkaasti. Toki suorituskyky ei yllä samalle tasolle, kuin kaksiytimellisellä suorittimella varustetuilla kilpailijoilla, mutta suorituskyvyn puutteesta käyttäjän ei tarvitse silti kärsiä. Testiohjelmista BenchmarkPi-sovelluksessa Nexus S sai tulokseksi 1325 millisekuntia, Linpackissa noin 5,8 sekuntia ja Quadrant Standardissa vajaat 1900-pistettä. SmartBench 2011 -testisovelluksen productivity-osuudesta laite sai noin 1000 pistettä ja peliosuudesta hieman yli 2000 pistettä.

 

Kamera

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva, hämärä sisäkuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Nexus S:n automaattitarkenteiselle kameralle ei ole fyysistä laukaisinnäppäintä, joten kuvan ottaminen tapahtuu ruudulta löytyvää painiketta painamalla. Tämä verottaa hieman kuvauskokemusta. Android 2.3:n myötä kuvausohjelma on päivitetty ja käyttäjä pääsee valitsemaan taka- ja etukameran välillä. Valittavana on useita kuvaustiloja ja efektejä sekä asetuksista löytyy yleisimmät säädöt, kuten valotuksen korjaus, valkotasapaino, salaman asetus ja paikkatietojen tallentaminen.

Kameran tallentamat kuvat ovat melko tyypillisiä tämän hintaluokan puhelimen viiden megapikselin kameralle. Väritoisto on kohtalaisen hyvää ja luonnollista, vaikka välillä kuvat saattavat jäädä hieman haaleiksi. LED-salamasta löytyy yllättävän paljon potkua ja kykenee valaisemaan keskikokoisen pimeän huoneen. Kamera pärjää kelvollisesti hämäräkuvauksessa, mutta valon vähentyessä kohina hiipii silti auttamatta kuviin.

 

Vertailua

Vertailukuvassa Nexus S:n vasemmalla puolella Samsung i8700 Omnia 7 ja oikealla puolella Samsung i9000 Galaxy S. Kaikkia kolme yhdistää nelituumainen kosketusnäyttö, yhteneväiset ulkomitat, gigahertsin suoritin, 1500 mAh akku ja viiden megapikselin kamera. Kolmikosta Galaxy S on ohuin (9,9 mm) ja kevyin (119 g). Omnia 7 on kolmikon ainoa, jossa on metalliset kuoret. Omnia 7:n käyttöjärjestelmänä toimii Windows Phone 7, kun taasen Galaxy S:ssä on Android 2.2 TouchWiz 3.0 -käyttöliittymällä. Nexus S:n Android 2.3 -käyttöjärjestelmä on alkuperäismuodossaan, eli siinä ei ole laitevalmistajan omaa käyttöliittymää.

 

Android 2.3 Gingerbread

Android 2.3, eli tuttavallisemmin Gingerbread, sisältää lukuisia uudistuksia, joissa on keskitytty erityisesti käytettävyyteen, suorituskykyyn ja virrankulutukseen. Ensimmäisenä silmään pistää käyttöliittymän ulkonäköuudistukset, jotka ovat hienostuneita yksityiskohtia värisävyissä ja graafisissa yksityiskohdissa. Värimaailmassa on siirrytty tummempaan suuntaan ja esimerkiksi yläpalkki on nyt musta. Yläpalkin kuvakkeet vaihtuvat nyt toiminnosta riippuen valkoisesta vihreäksi. Puhelintoiminnon näkymä on uusittu ja käyttöliittymän varjostuksia on lisätty. Päävalikon kuvakkeista osa on päivitetty ja taustakuvavalikoimassa on uusia vaihtoehtoja.

Kuvaruutunäppäimistö on uusittu ja se sopii nyt entistä paremmin nopeaan kirjoittamiseen ja tekstin helppoon muokkaamiseen. Näppäinten muotoa on hieman muutettu ja järjestystä hiottu. Näppäimet ovat fyysisesti hieman pienempiä, mutta niiden välejä on kasvatettu. Numeroiden ja merkkien syöttöä on helpotettu ja se onnistuu nyt pitämällä shift- tai ?123-näppäintä pohjassa ja näppäimistö osaa myöskin korjata sanoja sanakirjan suositusten mukaan. Tekstin valitseminen onnistuu nyt näyttöä pitkään painamalla, jonka jälkeen tekstiin ilmestyy siirrettävät rajausnuolet.

Android 2.3:n virranhallintaa on parannettu taustalla pyörivien sovellusten aktiivisemmalla kaitsemisella. Käyttäjä pääsee nyt entistä tarkemmin seuraamaan mitkä järjestelmän komponentit ja sovellukset kuluttavat virtaa. Lisäksi Task Manager on tuotu entistä paremmin käsille launcheriin sekä kotiruudun Options-valikkoon, joten käyttäjä voi myös itse vaikuttaa helpommin käynnissä oleviin sovelluksiin.

Multimedia ja sisällönhallintaominaisuuksien puolella uutta on internetpuhelut, NFC-tuki, erillinen latauksien hallinta sekä uudistettu kamerasovellus. Internetpuhelut (SIP&VOIP) on nyt integroitu käyttöjärjestelmään, joten käyttäjä pääsee käsiksi käyttämäänsä videopuhelupalveluun suoraan käyttöjärjestelmän valikoista, kuten osoitekirjasta tai puhelinsovelluksesta.

NFC (Near Field Communication) yhteensopivuus puolestaan mahdollista NFC-teknologiaan perustuvien tagien lukemisen puhelimella. Toistaiseksi NFC-tekniikkaan perustuvia palveluita on toistaiseksi melko harvassa saatavilla, mutta tekniikka tarjoaa hyvinkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia. NFC-tagi voi olla integroitu esimerkiksi mainoslehtisen sisään ja mainosta puhelimella koskettamalla puhelimen ruutuun avautuu linkki mainostajan webbiosoitteeseen. Android 2.3:n NFC-sovellus tallentaa luetut tagit ja käyttäjä voi halutessaan poistaa ylimääräiset tai siirtää ne suosikkien listaan. Toistaiseksi turvallisuussyistä Android 2.3 tukee vain tagien lukemista – kirjoitus ja tiedonvaihtotilat saattavat tulla saataville myöhemmin.

Selaimella, sähköpostisovelluksella tai muilla ohjelmilla ladattuihin tiedostoihin pääsee nyt käsiksi entistä helpommin päävalikon Downloads-kuvakkeen kautta. Myös kamerasovellusta on uusittu ja käyttäjä voi nyt valita useamman puhelimesta löytyvän kameran väliltä.

Ohjelmistokehittäjien kannalta uutta on lukuisat erityisesti pelikäyttöä koskevat suorituskykyparannukset, uudet ohjelmistorajapinnat NFC:lle ja SIP-puheluille sekä uusia multimediatoimintoja, kuten uusia audioefektejä, tuki uusille mediaformaateille sekä kamerarajapinta useammalle kameralle.

 

Loppuyhteenveto

Samsung Google Nexus S ei ole ehkä ulkoisesti kaikista vetävimmän näköinen ja tuntuinen pakkaus, mutta sisältä se on täyttä rautaa. Ehkä hieman muovisten kuorten sisältä löytyy mukavasti kämmenelle istuva, ohjelmistoltaan nykyaikainen ja suorituskykyinen laite, jonka käytettävyys edustaa Android-tarjonnan kärkipäätä. Ei Nexus S toki täydellinen laite ole, sillä kuorissa olisi suonut käytetyn esimerkiksi metallia muovin sijaan ja jotkut jäävät varmasti kaipaamaan HDMI-liitäntää, muistikorttipaikkaa tai tuplaydinsuoritinta.

 

Hyvää
  • Hyvin käteen istuva muotoilu
  • Kosketusnäytön värintoisto, terävyys ja käytettävyys
  • Android 2.3 Gingerbread
  • 16 Gt tallennustilaa
  • Käyttöjärjestelmän sujuva toiminta
  • Suorituskyky varauksin
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei HDMI-liitäntää
  • Muoviset kuorimateriaalit varauksin

 

Tarkemmin Android-käyttöjärjestelmän eri versioihin tutustumattomalle Android 2.3 ei tarjoa välttämättä havaittavissa olevia eroavaisuuksia tai käyttöä mullistavia toiminnallisuuksia. Kyse on ennemminkin hienosäädöstä. Gingerbreadin maltilliset uudistukset vievät kuitenkin Androidin kehityskaarta määrätietoisesti eteenpäin. Pidemmällä tähtäimellä uudistuksista tärkeimpiä lienevät parannetut peliominaisuudet, sillä niiden avulla Android-laitteet ovat kilpailukykyisempiä kannettavien pelikoneiden markkinoilla. Android 2.3 on onnistunut päivitys, jonka takia hyvää toimivaa edellisen version laitetta ei kuitenkaan kannata lähteä vaihtamaan suin päin uuteen.