Uusimmat

Testissä Sony Ericsson Xperia Play ja Xperia ray

30.09.2011 11:02 Juha Kokkonen

Japanilais-ruotsalainen Sony Ericsson on rämpinyt viime vuodet melko syvällä ja se on menettänyt asemiaan nouseville uusille nimille. Yritys on yrittänyt saada kurssiaan uuteen nousuun Androidia hyödyntävien uusien mallien myötä, mutta Japanin maanjäristykset toivat takapakkia ponnisteluihin.

Yksi eniten kiinnostusta herättäneistä Sony Ericssonin malleista on Xperia Play, jonka aluksi huhuttiin tulevan markkinoille Playstation-puhelimen nimellä. Sony Ericsson julkaisi Xperia Playn viime helmikuussa MWC2011-tapahtuman yhteydessä ja se saapui kauppoihin kevään aikana. Saimme vihdoin Xperia Playn testattavaksi yhdessä Xperia ray -mallin kanssa. Kesäkuussa julkistettu Xperia ray edustaa Sony Ericssonin Android-malliston pienikokoisempaa päätä, mutta se tarjoaa siitä huolimatta varsin kilpailukykyiset ominaisuudet.

Tutustumme tässä pikatestissä Xperia Play ja ray -malleihin, Play-mallin peliominaisuuksiin sekä Sony Ericssonin UX -käyttöliittymään.

Xperia Play ja Xperia ray edustavat pakkauksiensa osalta hyvin samankaltaista linjaa, vaikkakin Playn pakkauksen väriteemana on sininen ja rayn vihreä. Playn pakkauksesta käy hyvin selville laitteen pelisuuntautuneisuus ja sen kulmasta löytyy Playstation Certified -logo. Artikkelin julkaisuhetkellä Playn suositushinta on 429 euroa ja rayn 379 euroa.

Sony Ericsson Xperia Play (R800i)

Xperia Playn pakkauksen toimitussisältöön kuuluu puhelimen ja akun ohella pikakäyttöohjeet ja tärkeää tietää -vihkoset kaikilla Pohjoismaisilla kielillä, neopreeninen säilytyskotelo, USB-datakaapeli, verkkovirtalaturi USB-liitännällä, tulppakorvakuulokkeet mikrofonilla sekä näytön suojakalvo. Suojakotelo on mukava lisä pakkauksessa, mutta se vaikutti ainakin alkuun hieman tiukalta Xperia Playn kanssa käytettäväksi.

Xperia Play on Sony Ericssonin ensimmäinen Playstation Certified -laite ja sen kohderyhmäksi on otettu mobiilipelaamisesta kiinnostuneet käyttäjät. Android-laitteille on saatavilla melko kattavasti pelejä, mutta erityisesti pelikäyttöön orientoituneita laitteita on toistaiseksi tarjolla varsin vähän. Ensisilmäyksellä Xperia Play vaikuttaa nykymittapuulla varsin pullealta laitteelta, sillä sen paksuus on 16 mm. Kokonaismitoiksi ilmoitetaan 119 x 62 x 16 mm ja painoksi muhkealta kuulostava 175 grammaa. Ulkonäköä määrittävät kiiltävät mustat pinnat sekä metallinväriset yksityiskohdat.

Playn etupuolta hallitsee neljän tuuman LED-valaistu kapasitiivinen LCD-kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 480×854 pikseliä. Näytön kuvanlaatu on kohtalainen, muttei erotu massasta edukseen. Värintoistossa ja terävyydessä ei ole valittamista, mutta ne eivät kuitenkaan pääse lähellekään markkinoiden kärkinäyttöjä. Näytön heikoin puoli on kirkkaus, jota voi kuvailla vaatimattomaksi. Käytännössä näytön kirkkautta pitää mieluusti maksimiasetuksella. Aurinkoisessa ulkoilmassa näytön luettavuus on heikolla tasolla. Kosketuksentunnistuksen toiminnassa ei ole moitteita. Näytön alapuolelle on jätetty varsin kapea kaistale, jota koristaa nauhamainen krominen näppäinrivistö. Tarjolla on Androidin perinteiset paluu-, koti-, valikko- ja hakunäppäimet fyysisten painikkeiden muodossa. Näppäinten tuntuma on kohtalainen, mutta liike on hieman turhan pitkä ja vaste pehmeähkö.

Koska kyseessä on pelipuhelin, sisältä löytyvältä raudalta voi oikeutetusti odottaa hyvää suorituskykyä. Markkinoiden kärkeä edustaville tuplaydinpuhelimille alkuvuodesta julkaistu Xperia Play ei valitettavasti enää pärjää, sillä sen suorituskyvystä vastaa Qualcomm MSM8255 Snapdragon -järjestelmäpiiri. Käytännössä tämä tarkoittaa yhtä gigahertsin kellotaajuudella toimivaa Scorpion-suoritinta sekä Adreno 205 GPU:ta. Lisäksi Sony Ericsson on nähnyt tarpeelliseksi vain 512 Mt RAM-muistin, joka on nykypäivän mittapuulla vähän. Vaikka pelien pyörimisessä ei havaittukaan ongelmia, voi Playn komponenttivalintoja pitää tämän luokan puhelimessa alimitoitettuna.

Langaton tiedonsiirto onnistuu 3G-verkossa HSDPA ja HSUPA-tekniikoiden avulla. Muita tuettuja yhteystapoja ovat 802.11 b/g/n WLAN DLNA-tuella ja Bluetooth 2.1. Sisäistä tallennustilaa löytyy 400 Mt, jonka lisäksi puhelimen mukana toimitetaan kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti. Kamera on tarkkuudeltaan viisi megapikseliä ja varustettu automaattitarkennuksella sekä LED-salamalla. Muita ominaisuuksia ovat A-GPS, 3,5 mm ääniliitäntä, microUSB, kiihtyvyys- ja etäisyysanturit, stereokaiuttimet, aktiivinen vastamelutekniikka, 1500 mAh Li-polymeeriakku sekä fyysinen pelinäppäimistö. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.3 Gingerbread, jonka 2.3.4-versio päivitettiin testilaitteisiin Sony Ericssonin yhteysohjelmiston kautta. Värivaihtoehtoja ovat hopea, valkoinen ja musta, joista testikappale edustaa viimeistä.

Xperia Play istuu paksuudestaan huolimatta varsin mukavasti kämmenelle, sillä sen muodot ovat tehty pyöreiksi. Laitteen oikeasta kyljestä löytyvät kookkaat L- ja R-pelinäppäimet, jotka vastaavat peliohjaimen olkanäppäimiä. Niitä operoidaan pelatessa etusormilla. Näppäimet ovat trigger-tyyppiset, eli ne tunnistavat eri painamisvoimakkuudet. Painikkeet painuvat ensin pehmeästi kevyellä vasteella, kunnes lopuksi vastaan tulee pieni naksahdus. Olkanäppäimet todettiin pelikäytössä hieman turhan herkiksi ja tuntumaltaan epämääräisiksi.

L- ja R-näppäinten väliin on sijoitettu äänenvoimakkuuden säätöpainike, joka sijaitsee puhelinkäytössä näppärästi oikean käden peukalon ulottuvilla. Playn vasemmasta kyljestä löytyy microUSB-liitäntä alareunasta, 3,5 mm ääniliitäntä yläreunasta sekä stereokaiuttimien aukot takakuoren reunasta molemmista päistä.

Yksi Playn mielenkiintoisimmista ominaisuuksista löytyy näyttöosan alta liukuvasta osasta. Kyseessä on laitteen ehdoton myyntivaltti, erityinen pelinäppäimistö. Näppäimistö noudattaa asettelultaan ja muotoilultaan perinteistä Playstation-tyyliä. Vasemmalla sijaitsevat fyysiset nuolinäppäimet ja pieni valikkonäppäin, keskellä kaksi tattiohjaimia imitoivaa kosketuslevyä ja oikealla Playstation-symboleilla varustetut toimintonäppäimet sekä select- ja start-näppäimet. Näppäimistön avausmekanismi on toteutettu kaksikiskoisella jousivoimalla toimivalla ratkaisulla. Jousi saattaa avaus- ja sulkemisliikkeen noin puolivälistä lähtien loppuun jämäkän tuntuisesti. Näppäimistön auetessa puhelin käynnistää automaattisesti Xperia Play -pelisovelluksen.

Läpinäkyvästä kovasta muovista valmistetut nuoli- ja toimintonäppäimet ovat valkotaustaisia eikä niissä ole valaistusta. Näppäinten tuntuma on hyvä – lyhytliikkeinen, terävä ja vasteikas. Keskellä sijaitsevat pyöreät kosketuslevyt vastaavat peliohjaimien analogisia tattiohjaimia. Kosketusalueiden keskellä on pienet kiiltävät nystyrät, jotka helpottavat sormien sijainnin hahmottamista. Peliohjaimien tatteihin tottuneilla on kuitenkin totuttelemista, sillä kosketuspinnasta puuttuu luonnollisesti kokonaan fyysinen vaste ja keskikohtaan palauttava voima. Select- ja start-painikkeet toimivat kuten Playstationissa. Jotkin niiden toiminnoista on toteutettu päällekäisesti erillisen Android-valikkonäppäimen kanssa.

Xperia Playn kiiltävän mustasta muovista valmistettu takakuori antaa itsestään hieman halvahkon vaikutelman. Se on natiseva, taipuisa ja kerää helposti rasvaisia sormenjälkiä. Puhelimen takaosa on muotoiltu joka suuntaan loivasti kaartuvaksi, joka tekee Xperia Playsta mukavan kädessä pidettävän. Takakuoresta löytyy pienet Xperia- ja Sony Ericsson -logot, kameran linssi, LED-salama sekä toisen mikrofonin aukko. Puhelimen yläpäädyssä on pieni merkkivalolla varustettu virta-/lukitusnäppäin. Valo ilmoittaa eri väreillä esimerkiksi saapuneista puheluista ja akun varaustilasta.

Takakuoren vasemmassa ylänurkassa sijaitseva kameran linssi on reunustettu kromisella kehyksellä. Linssin vieressä on pyöreä yhtä teholediä hyödyntävä salama/kuvausvalo. LED-salaman yläpuolelta löytyy puolestaan vastamelutekniikassa hyödynnettävä toinen mikrofoni. Kamera on tarkkuudeltaan viisi megapikseliä ja se on varustettu mm. automaattitarkennuksella, kuvanvakautuksella sekä paikkatietojen tallennuksella. Lisäksi kameralla on mahdollista tallentaa videokuvaa, jonka tarkkuus on hieman erikoisesti vain 854×480 pikseliä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Playn kameran kuvanlaatu osoittautui testaajille pettymykseksi, sillä kuvat ovat hailakoita, suttuisia ja pehmeitä. Yksityiskohdat ovat selvästi puuroutuneita ja kuvassa näkyy voimakkaita ohjelmallisen käsittelyn jälkiä. Jostain syystä ainakaan testikappaleen kuvaussovellus ei tukenut tarkennusta kuvaa koskettamalla ja kuvan tarkennus tuntui toimivan hyvin epävarmasti. Epäilemmekin hieman, että testikappaleen kamerassa oli jotain vikaa, sillä ulkomaisissa testeissä Playn kameraa on kehuttu kohtalaiseksi luokassaan. Videokuvan laatu ei aiheuta hurraahuutoja – se on kelvollista, mutta ei miltään osin huipputasoa.

Takakuori irtoaa yksinkertaisesti sormella reunasta vääntämällä ja sen alta paljastuu Sony Ericssonin BST-41 Li-Polymer-akku. Akun ominaisjännite on 3,6 volttia ja kapasiteetti 1500 mAh. Valmistaja lupaa 3G-verkossa jopa kuusi tuntia ja 25 minuuttia puheaikaa tai jopa 413 tuntia valmiusaikaa. Pelikäytössä akun luvataan kestävän jopa 5,5 tuntia. Muropaketin testikäytössä Xperia Playlta mitattiin Android-puhelimille tyypillisiä toiminta-aikoja. Melko aktiivisessa sekakäytössä akku loppui alle vuorokaudessa, mutta puhelu- ja viestipainotteisessa vähän datakäyttöä sisältäneessä käytössä yhdellä latauksella selvisi useamman päivän. Xperia Playn microSD-muistikorttipaikka on sijoitettu helposti saataville puhelimen yläpäätyyn ja kortti on mahdollista vaihtaa ilman akun irrottamista.

Kaikki Xperia Playhin asennetut pelit löytyvät perinteiseen tapaan sovellusvalikosta, mutta niitä hallinnoidaan myös Xperia Play ja Playstation Pocket -sovellusten avulla. Jälkimmäinen sisältää Xperia Playlle yksinoikeudella tarjolla olevat PSOne-pelit, joista puhelimeen on esiasennettuna legendaarinen Crash Bandicootin ykkösversio. Pelinäppäimistöä avatessa automaattisesti käynnistyvästä Xperia Play -sovelluksesta löytyykin sitten kaikki loput puhelimeen asennetut pelit ja lisäksi sovelluksen kautta voi myös ostaa ja ladata lisää pelejä. Laitteeseen on valmiiksi asennettuna Bruce Lee Dragon Warrior -taistelupeli, FIFA10-jalkapallopeli, Star Batallion HD -avaruuspeli sekä Sims 3. Lisäksi ainakin testilaitteeseen oli ladattavissa ilmaiseksi Asphalt 6 -autopeli.

Xperia Playn pelinäppäimistö toimii pelikäytössä mainiosti, mutta silti päällimmäiseksi jää fiilis, että jotakin jää uupumaan. Pelinäppäimistä ja muutamasta pelaamiseen suunnatusta sovelluksesta huolimatta Xperia Play tuntuu liikaa tavalliselle Android-puhelimelle. Lähes kaikki Xperia Playlle saatavissa olevat pelit ovat tarjolla mille tahansa Android-puhelimelle. Vanhoja PSOne-pelejä tarjoavan PlayStation Pocket -sovelluksen tarjonta on heikkoa, sillä ladattavana on vain kourallinen vanhoja klassikkopelejä noin 5 euron kappalehintaan. Niidenkin lataaminen pitää osata tehdä hankalasti itse Android Marketin kautta, sillä ainakaan testikappaleessa pelit eivät olleet tarjolla Playstation Pocket -sovelluksen kautta.

Pelipuhelimelta voi odottaa hyvällä syyllä suorituskykyä, mutta sitä Xperia Playn Qualcomm MSM8255 Snapdragon -järjestelmäpiiri ei pysty kaikilta osin tarjoamaan riittävästi. Toki Play on ollut nyt jo markkinoilla jonkin aikaa, mutta siitä huolimatta MSM8255 oli jo julkaisuhetkellä vanhentumassa käsiin. Xperia Play sai TaskuMuron testeissä Quadrant Standard -testohjelman pisteiksi 1380, Linpack single -testin tulokseksi 2,16 sekuntia, Nenamarkin tulokseksi 44,1 FPS, Vellamon tulokseksi 669 pistettä ja Smartbench 2011 -testiohjelman tulokseksi 1050/1740 pistettä. Ruudunpäivitysnopeudessa ongelmia esiintyi myös käytännössä, sillä vaikka puhelimeen esiladatut pelit toimivat varsin sujuvasti, oli ilmaiseksi ladattavissa olleessa nopeatempoisessa Asphalt 6 -autopelissä havaittavissa ajoittaista jopa häiritseväksi luokiteltavaa hidastumista. Xperia Playn tapauksessa oltava todellinen pelaamisen ystävä, että saa riittävästi vastinetta odotuksilleen pelkästään sinällään kelvollisesta pelinäppäimistöstä.

 

Sisältö

  1. Testissä Sony Ericsson Xperia Play ja Xperia ray
  2. Sony Ericsson Xperia ray (ST18i), UX -käyttöliittymä & Yhteenveto

Muropaketin uusimmat