Kamera

14.11.2016 14:38 | Juha Kokkonen

Kamera

xperia-x-compact-9

Kameratekniikka on pysynyt rautatasolla pitkälti samana kuin vuosi sitten julkaistuissa Xperia Z5 -malleissa. Se perustuu Sonyn IMX300 -kamerasensoriin, joka on fyysiseltä kooltaan älypuhelimien mittapuulla suuri, 1/2,3 tuumaa. Sensorin teoreettinen maksimiresoluutio on 24,8 megapikseliä, mutta käytännössä sillä voi ottaa joko 5520 x 4140 pikselin (22,8 Mpix) kuvia 4:3 kuvasuhteella tai 5984 x 3366 pikselin (20,1 Mpix) kuvia 16:9 kuvasuhteella. Kuvansensorin edessä on erittäin laajakulmainen kinovastaavalta polttoväliltään 24 mm:n G Lens -objektiivi, jonka aukkosuhde on f2.0.

Tarkennuksessa käytetään nyt vaiheentunnistuksen ja kontrastierojen lisäksi laseria, jonka pitäisi parantaa tarkennusnopeutta heikossa valaistuksessa. Kamerassa ei edelleenkään ole optista kuvanvakainta, vaan käyttäjän on tyydyttävä videokuvauksessa Sonyn viisiakseliseen elektroniseen Active SteadyShot -vakautukseen. Uutena ominaisuutena kameran parina on nyt RGBC-IR-sensori, jonka tarkoituksena on arvioida ympäristön valaistusolosuhteita ja auttaa säätämään valkotasapaino mahdollisimman luonnolliseksi. Kameran LED-salama perustuu vain yhteen LED-valoon.

Videokuvaus onnistuu vain 1080p-tarkkuudella maksimissaan 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. 4K-tarkkuuden poisjättäminen on tarkoituksellista, sillä sekä Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri että käytetty kameratekniikka kyllä pystyvät siihen. 4K-videokuvaus löytyy kuitenkin edeltäjämalli Xperia Z5 Compactista.

Xperia X Compactin kamerasovellus on tuttua kauraa aiemmin tänä vuonna testaamistamme Sonyn Xperia-malleista, kuten Xperia X:stä ja Xperia X Performancesta. Käyttöliittymä on melko yksinkertainen ja suoraviivainen. Kuvausnäkymän vasemmassa laidassa näkyy kuvaustilan valintakuvakkeet, joiden välillä liikkuminen onnistuu myös ruutua pystysuunnassa pyyhkäisemällä. Tarjolla on neljä vaihtoehtoa – manuaalinen, paras automaattisäätö, video ja kamerasovellukset. Toisin kuin vanhemmissa Sonyn kamerasovellusversioissa, kuvaustilan valinta säilyy vaikka kamera sammutetaan välissä, joka on esimerkiksi manuaalitilaa käyttävälle hyvä asia.

Paras automaattisäätö -tilassa puhelin hoitaa lähes kaiken käyttäjän puolesta. Se aktivoi mm. automaattisesti HDR:n sekä eri kuvastilanteisiin sopivia kuvaustiloja. Manuaalitilan säädöt ovat valitettavasti varsin suppeat, sillä tarjolla on lähinnä valkotasapainon säätö, valotuksen kompensointi sekä mittauspisteen valinta (kasvot, monipiste, keskipiste, pistemittaus). Jostain syystä kameratilan valinta (SCN-näppäin suljinpainikkeen yläpuolella) toimii vain alhaisemmalla 8 megapikselin tarkkuudella. ISO-arvoa voi sentään nykyään säätää myös täydellä kuvakoolla.

Tarkennukseen Sony tarjoaa pari erikoisominaisuutta, joista toinen on hymyn tunnistus ja toinen liikkuvan objektin seuranta. Jälkimmäisessä ruudulla liikkuvaksi arvioituja kohteita seuraa keltainen kokoaan ja muotoaan muuttava tarkennuslaatikko. Xperia X Compactin HDR-tilan valinta löytyy ainoastaan manuaalitilasta ja se on piilotettu hieman hankalasti asetusvalikkoon. Automaattitilassa kameran pitäisi osata käyttää HDR:ää automaattisesti tarpeen vaatiessa.

Kamerasovellukset-nimellä kulkevat lisäkuvaustilat sisältävät lähinnä kuvausefektejä ja käyttäjä voi myös ladata lisää kuvaustiloja Sonyn kaupasta. Maininnan arvoisena seikkana panoraamatila ei aiheuta suurempia hurraahuutoja, sillä kuvatut otokset ovat vain 1080 pikseliä korkeita, joten tarkkuus jää heikoksi. Xperia X Compactin kanssa emme havainneet muutaman aiemman sukupolven Xperia-mallien kanssa tavattuja ylikuumenemisongelmia kameraa käytettäessä.

xperia-x-compact-kuva1s
xperia-x-compact-kuva2s
xperia-x-compact-kuva3s
xperia-x-compact-kuva4s
xperia-x-compact-kuva5s
xperia-x-compact-kuva6s
xperia-x-compact-kuva7s
xperia-x-compact-kuva8s
xperia-x-compact-kuva9s
xperia-x-compact-kuva10s
xperia-x-compact-kuva11s

Yllä on Xperia X Compactilla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Xperia X Compactin kamera aukeaa nopeimmin pitämällä erillistä kameranäppäintä hetken pohjassa. Kamera käynnistyy melko nopeasti ja on heti kuvausvalmis. Keskimäärin tarkennus tapahtuu varsin nopeasti, mutta välillä kamera jää pumppaamaan oikeaa tarkennussyvyyttä. Kuvien ottamisen jälkeen kamera jää miettimään lyhyen hetken, joten kuvauskokemus ei ole yhtä välitön kuin monissa markkinoiden lippulaivapuhelimissa. Kameran ensimmäisen käyttökerran yhteydessä kannattaa käydä asetusvalikko läpi, sillä esimerkiksi automaattitilassa kuvakokona on käytössä kahdeksan megapikseliä täyden 23 megapikselin sijaan.

Hyvässä valaistuksessa Xperia X Compactin tekemä jälki on kaksijakoista. Hyvinä puolina kuvat näyttävät kokonaisuutena katsottuna teräviltä, värimaailma toistuu varsin luonnollisena, kontrastia ei ole ylikorostettu eikä kohinaa ole koitettu jälkikäsitellä liikaa. Teoriassa 24,8 megapikselin kuvasensorilla on potentiaalia taltioida valtavasti yksityiskohtia, mutta käytännössä se ei pysty muodostamaan yhtä yksityiskohtaisia otoksia, kuin pikselimäärän perusteella voisi olettaa. Positiivisena seikkana esimerkiksi Xperia X:ää ja Xperia X Performancea vaivanneesta maalausmaisesta väreilystä on päästy melko hyvin eroon, mutta pikselitasolla tapahtuu edelleen jotain erikoista, jonka muodostama kuviointi muistuttaa ikään kuin keinotekoista kohinaa ja suttaa otosten hienoimmat yksityiskohdat. Sonyn aiempien huippumallien kameroille tyypilliseen tapaan myös Xperia X Compactin kuvien reunoilla on havaittavissa selvää vääristymää sekä sumentumista.

Heikoissa valaistusolosuhteissa Xperia X Compact pärjää kohtalaisesti. Häiritsevä kohina pysyy varsin hyvin kurissa ja värimaailma säilyy tiettyyn pisteeseen asti kohtalaisen monipuolisena. Kokonaisuutena katsottuna kuvat näyttävät kohtalaisen hyviltä. Kuitenkin valon määrän vähentyessä riittävästi kuvien yksityiskohdat suttaantuvat selvästi ja värintoisto ei enää yllä hienovaraisempiin sävyihin. Huomasimme myös valkotasapainon taipuvan helposti kellertävään suuntaan. Pisimmillään kamera laski suljinajan automaattiasetuksella 1/8 sekuntiin, joka on optisesti vakauttamattomalle kameralle melko pitkä ja altistaa tärähdyksille.

Xperia X Compact ei taltioi 4K-tarkkuuden videokuvaa, vaikka rautaominaisuudet sen mahdollistaisivat. Paras mahdollinen laatuasetus on 1080p-tarkkuus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Se tallentuu noin 30 Mbit/s bittivirralla ja 156 kbit/s stereoäänellä. Video on tarkkuusluokassaan laadultaan markkinoiden paremmasta päästä – yksityiskohtaista, värimaailmaltaan luonnollista, sulavasti päivittyvää ja dynamiikaltaan hyvää. Elektroninen kuvanvakautus toimii melko hyvin ja karsii kuvasta tehokkaasti ei-tervetulleet liikkeet.

Sisältö

  1. Johdanto & pakkauksen sisältö
  2. Kamera
  3. Käyttöjärjestelmä, Suorituskyky ja akunkesto
  4. Yhteenveto