UUSIMMAT

Käyttöjärjestelmä, Suorituskyky ja akunkesto

14.11.2016 14:38 | Juha Kokkonen | 7

Käyttöjärjestelmä & Xperia UI

Xperia X Compactin ohjelmistopuolella on sama kokonaisuus, joka on käytössä myös muissa tänä vuonna julkistetuissa Xperia X -sarjan malleissa. Käyttöjärjestelmänä on Android 6.0.1 Marshmallow, jonka päälle Sony on kustomoinut oman Xperia UI -käyttöliittymän. Xperia UI:n toteutuksessa Sony on siirtynyt viime aikona kevyempään ja enemmän vakio-Androidia muistuttavaan suuntaan, joka on hyvä asia.

Myös sovellusten osalta Sony on siirtynyt käyttämään osittain Androidin vakiosovelluksia, joka koskee mm. kalenteria ja Chrome-selainta. Edelleen mm. musiikkisoitin, videotoistin, yhteystietosovellus, kuva-albumi ja sähköpostisovellus ovat kuitenkin edelleen Sonyn omaa käsialaa, joskin vahvasti Material Designin hengen mukaisia. Sonyn omia lisäsovelluksia puhelimeen on asennettuna runsas kymmenkunta.

Sonyn omat sovellukset ja palvelut puskevat edelleen etenkin käytön alkuvaiheessa ilmoitusvalikkoon jonkin verran ärsyttäviä info- ja mainosilmoituksia. Osa ilmoituksista täytyy käydä kytkemässä pois sovellusten asetuksista.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Sonyn aikomuksissa on aloittaa Android Nougat -päivityksen syöttäminen Xperia X Compactille marraskuun aikana.

Suorituskyky ja akunkesto

xperia-x-compact-10

Xperia X Compact saapui TaskuMuron testattavaksi lokakuun puolivälissä, ja se vietti ympärivuorokautisessa käytännön testissä runsaan viikon ajan. Puhelimen kanssa ei havaittu testijaksolla minkäänlaisia ongelmia. Testijakson aikana siihen asennettiin tarjolla ollut 26,4 megatavun kokoinen 34.1.A.1.205-käyttöjärjestelmäpäivitys.

Vaikka Xperia X Compactin sisältä ei löydykään high-end-järjestelmäpiiriä, toimi puhelin testijaksolla nopeasti ja moitteettoman sujuvasti. Rinnatusten vertailtuna käyttöliittymän toimintanopeudessa ja sovellusten avautumisnopeudessa on vain hyvin pieni ero kalliimman Xperia XZ -mallin hyväksi.

Synteettisissä suorituskykytesteissä käy hyvin ilmi Snapdragon 650 -piirin epätasapaino prosessorisuorityskyvyn ja grafiikkasuorituskyvyn välillä. Cortex-A72-ytimien ansiosta prosessorisuorituskyky on varsin hyvää, joskaan ei tämän vuoden high-end-piirien veroista. Adreno 510 -grafiikkasuorittimen tehot jättävät sen sijaan toivomisen varaa, sillä turpaan tulee selvästi jopa Snapdragon 810 -piirillä varustetulta edeltäjämalli Xperia Z5 Compactilta. Onneksi näytön 720p-tarkkuus kompensoi hieman käytännön grafiikkasuorituskykyä.

Valitsimme testeihin verrokiksi vuosi sitten julkaistun edeltäjämalli Xperia Z5 Compactin, sillä Xperia X Compactin kokoluokasta ei löydy kovinkaan montaa varteenotettavaa kilpailijaa. Kuten tuloksista voi nähdä, prosessorisuorituskyky on hieman Z5 Compactia parempaa, mutta grafiikkasuorituskyvyssä X Compact jää kakkoseksi. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

 • Androbench 5: 191,25/128,17/33,91/10,78 Mbit/s (245,25/88,65/15,4/8,17 Mbit/s)
 • AnTuTu 6.1 64bit: 76576 (77197)
 • Geekbench 4 (Single/Multi): 1369/3358 (1131/2587)
 • GFXBench T-rex 1080p offscreen: 31 FPS (56 FPS)
 • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 15 FPS (25 FPS)
 • GFXBench Car Chase 1080p offscreen: 5,2 FPS (- FPS)
 • PCMark Work 2.0: 4783 (3946)
 • Sunspider 1.0.2: 536,7 ms (627,3 ms)*

xperia-x-compact-11

2700 mAh akku on tämän kokoluokan puhelimeen reilun kokoinen, joten odotimme akunkeston suhteen vähintäänkin yhtä hyviä tuloksia kuin edeltäjämalli Xperia Z5 Compactin tapauksessa.

Tyypillisessä testijakson käytössä akun varaus laski päivän (klo 8-24) aikana täydestä noin 50-65 %:iin, kun näytön päälläoloaika liikkui noin 2-2,5 tunnissa. Yhdellä latauksella pärjättiin myös useampaan kertaan kahden päivän yli, jolloin varausta oli jäljellä 10-25 % näytön päälläoloajan ollessa 3,5-4,5 tuntia. Hieman raskaammallakin käytöllä Xperia X Compactilla pitäisi siis selvitä ongelmitta yhden päivän yli ja keskitasoisella käytöllä kahden päivän yli. Yleisellä mittapuulla akunkestoa voi pitää hyvänä, muttei aivan markkinoiden parhaimpien tasoisena.

Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului muun muassa tekstiviestittelyä ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLANin ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Mukana toimitettavalla 7,5 watin laturilla akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää harmillisen pitkään – pitkälle kolmatta tuntia. Pikalataus on kuitenkin mahdollista, kunhan käyttäjä hankkii itselleen Quick Charge -yhteensopivan pikalaturin. On harmillista, ettei Sony ole saanut puhelimiinsa vieläkään langattoman latauksen tukea, vaikka tässäkin tapauksessa se olisi täysin mahdollista muovisen takakuoren myötä.

Maininnan arvoinen lisäominaisuus on ”Akun hoitotoiminto”, jonka voi kytkeä päälle akun asetuksista. Se seuraa käyttäjän lataustottumuksia ja hallitsee latausnopeutta niin, että akku täyttyy juuri sopivasti käytetyssä ajassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yöksi latautumaan laitettaessa akku ei lataudu heti täyteen, vaan lataus ajoitetaan niin, että kapasiteetti on täynnä vasta aamulla hieman ennen tyypillistä heräämisaikaa. Akun hoitotoiminto ei kytkeydy päälle, jos se ei pysty tunnistamaan käyttäjän lataustottumuksia.

Sisältö

 1. Johdanto & pakkauksen sisältö
 2. Kamera
 3. Käyttöjärjestelmä, Suorituskyky ja akunkesto
 4. Yhteenveto
Keskustelu

Itse valitsin tämän mallin, kun piti uusi puhelin löytää Lumia 1020:sen tilalle. Juuri mukava kokoinen ja itselle, jolla käyttö rajoittuu puhumiseen, sähköposti/kalenterikäyttöön, satunnaiseen navigointiin, Parkmanin käyttöön ja kuvien ottamiseen, tämä on juuri passeli. Tosin kuvanvakaimettomaan kameraan on tottumista tuon 1020:sen jälkeen.

"Etenkin pituussuunnassa koko on kasvanut selvästi (+2 mm) Xperia Z5 Compactiin nähden"

Aika haukankatse saa olla, jos 2 milliä on selvästi havaittavissa. :D

Itse just tällästä vertailin ja on vaan sanottava että ei ole upgrade verrattuna z5 compactiin mikä on kyllä vähän sääli.

Boerje

"Etenkin pituussuunnassa koko on kasvanut selvästi (+2 mm) Xperia Z5 Compactiin nähden"

Aika haukankatse saa olla, jos 2 milliä on selvästi havaittavissa. :D

Kyllä sen selvästi havaitsee, kun noita kahta luuria rinnatusten vertailee ja muotoilu vielä korostaa asiaa. Millit ovat nykypuhelimessa merkityksellisiä mittoja, kun monesti puhutaan vain millin kymmenysten eroista. Muutaman millin lisä tarkoittaa helposti puhelimen tilavuudessa jo merkittävää eroa.

EramaanKettu

Itse just tällästä vertailin ja on vaan sanottava että ei ole upgrade verrattuna z5 compactiin mikä on kyllä vähän sääli.

Itekin tuossa kattelin että oisko mitään uutta jännää verrattuna nykyiseen Z5 compactiin. Ainut mikä pisti silmään on tuo isompi muisti, mutta mitään muuta parempaa en kyllä omaan käyttöön tästä keksi. Jotenkin turhan olonen julkaisu.. Muutama osio on jopa huonompaa mitä Z5 compactissa.

Mites toi kylmällä toimiminen, onko näillä pakkasilla toiminut ulkona?

Kukla

Mites toi kylmällä toimiminen, onko näillä pakkasilla toiminut ulkona?

Ei ainakaan testijakson aikana ollut mitään ongelmia. Tosin ei nyt mitään valtavan pitkiä jaksoja tule koskaan käytettyä luuria pakkasessa. Yleensä se kulkee taskussa ja on kourassa lähinnä yhden viestin kirjoittamisen tai nopean nettiselailun tms. ajan.

Muropaketin uusimmat