Uusimmat

Käyttöliittymä, suorituskyky, akunkesto & loppuyhteenveto

01.06.2016 09:45 Juha Kokkonen

Android Marshmallow 6.0.1 & Xperia UI -käyttöliittymä

Sony on aloittanut alkuvuoden aikana Android Marshmallow -päivitykset vanhemmille Xperia-puhelimilleen, joten on loogista, että myös Xperia X -mallistossa uusin Android-versio on valmiiksi asennettuna. Xperia X:ssä on Android Marshmallowin tuorein 6.0.1 versio, jonka päällä on Sonyn oma Xperia UI -kustomointi. Sony on viime aikoina pyrkinyt viemään kustomointien määrää kevyempään suuntaan ja sama suuntaus jatkuu myös Xperia X:n kohdalla, sillä se on monilta osin lähes identtinen vakio-Androidin kanssa.

Myös sovellusten osalta Sony on siirtynyt käyttämään osittain Androidin vakiosovelluksia, joka koskee mm. kalenteria. Esimerkiksi musiikkisoitin, videotoistin, kuva-albumi ja sähköpostisovellus ovat kuitenkin edelleen Sonyn omaa käsialaa, joskin vahvasti Material Designin hengen mukaisia.

Lollipopiin verrattuna Sony on tehnyt Marshmallowin ulkonäköön lähinnä pientä hienosäätöä. Lukitusnäkymän läpikuultavaan kelloon perustuva sivusuuntainen pyyhkäisyanimaatio on uusi ja käyttöliittymässä kaikki Sonyn omat sovelluskuvakkeet ovat muuttuneet pyöreiksi. Myös asetusvalikon kuvakkeiden ulkoasua on hieman viilailtu. Sovellusvalikkoon on ilmestynyt yläreunan hakukenttä ja vasemmanpuolimmaiselta välilehdeltä löytyy käyttäjän tottumuksiin pohjautuvat sovellusehdotukset. Sovellushakuun ja sovellusehdotuksiin pääsee käsiksi myös suoraan kotinäkymästä alaspäin pyyhkäisemällä. Xperia X:n moniajonäkymän alareunasta on poistettu kelluvien piensovellusten valikko, joka löytyy vanhempien Xperia-mallien Marshmallow-päivityksestä.

Suorituskyky ja akunkesto

sony-xperia-x-11

Xperia X vieraili TaskuMuron toimituksen ympärivuorokautisessa käyttötestissä runsaan viikon ajan toukokuun loppupuolella. Puhelimen kanssa ei törmätty suurempiin ongelmiin, lukuun ottamatta kamerasovelluksen sammumista kertaalleen ylikuumenemisen vuoksi sekä Foodora-ruoankuljetuspalvelusovelluksen toistuvat kaatuilut tuntemattomasta syystä.

Xperia X:n käytännön suorituskykyä testasimme käyttötestin havaintojen ohella myös kilpaileviin puhelimiin sekä edeltäjämalleihin vertailemalla sekä markkinoiden raskaamman pään mobiilipelejä pelaamalla. Käyttöjärjestelmä ja käyttämämme sovellukset toimivat laitteella moitteettomasti, kuten tämän hintaluokan uudelta puhelimelta voikin odottaa. Käyttökokemus on sujuva ja nopea. Käyttöjärjestelmää ja perussovelluksia rinnatusten vertailtuna totesimme Xperia X:n olevan lähes yhtä nopea kuin nopeimpiin testaamiimme lukeutuva Huawei P9 sekä hieman ripeämpi kuin Xperia Z5. Testaamamme Asphalt 8- ja Modern Combat 5 -pelit pyörivät sujuvasti ja tökkimättä korkeimmilla grafiikka-asetuksilla. Pidemmän pelisession tai rasituksen aikana puhelimen takakuori lämpeni selvästi, mutta ei kuitenkaan häiritsevissä määrin.

Arvioimme puhelimen suorituskykyä myös muutamien tuttujen synteettisten suorituskykytestien avulla. Prosessorisuorituskyvyssä Snapdragon 650 -piiri pärjää hyvin erityisesti tehokkaiden Cortex-A72-ytimiensä ansiosta ja asettuu sillä saralla viime vuoden huippumallien yläpuolelle, mutta selvästi tämän vuoden Snapdragon 820 -piirillisten mallien alapuolelle. Grafiikkasuorituskyvyn osalta Adreno 510 -grafiikkasuoritin jää viime vuoden Snapdragon 810 ja 808-piirien taakse, tämän vuoden high-end-piireistä puhumattakaan. Keskihintaluokan järjestelmäpiirien keskuudessa se on puolestaan parhaimmistoa.

Otimme testeihin verrokiksi viime syyskuussa esitellyn Xperia Z5 Compact -mallin, joka on varustettu Snapdragon 810 -järjestelmäpiirillä. Xperia Z5 Compactin tulokset ovat sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • AndroBench 4.1: 184,06/106,95/34,19/10,44 Mt/s ()
  • AnTuTu 6.1.4 64bit: 78362 (65489)
  • Geekbench 3.4.1 (Single/Multi): 1085/3419 (1294/4020)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 31 FPS (56 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 14 FPS (25 FPS)
  • GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 5,4 FPS (– FPS)
  • PCMark: 4591 (-)
  • Sunspider 1.0.2: 594,8 ms (627,3 ms)*
  • Vellamo: 4949/2422/2472 (5074/2336/2535)

sony-xperia-x-13

Xperia X:n 2620 mAh on nykymittapuulla high-end-hintaluokan puhelimissa keskitasoa pienikokoisempi, joka ei kuitenkaan ole suoranainen ongelma, jos laitteen rauta toimii riittävän virtapihisti, virransäästöominaisuudet toimivat ja valmistajan lupailemat toiminta-ajat pitävät paikkaansa. Valitettavasti Xperia X:n akunkesto tuotti kuitenkin testijaksolla pienoisen pettymyksen.

Tyypillisen yhden arkipäivän (klo 8-24) aikana akku tyhjeni täydestä keskimäärin 20-40 %:iin. Pieneksi puolustukseksi täytyy tosin sanoa, että näytön päälläoloaika oli hieman tavanomaista korkeampaa, liikkuen noin 2-3 tunnin haarukassa. Parina kevyempänä päivänä akkua oli jäljellä noin 50-60 % noin tunnin näytön päälläoloajalla. Kahden päivän yli yhdellä latauksella ei kuitenkaan olisi millään selvinnyt.

Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, Spotifyn kuuntelua, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Xperia X tukee Quick Charge 3.0 -pikalatausta, mutta jostain käsittämättömästä syystä Sony ei ole sisällyttänyt myyntipakkaukseen pikalaturia. Emme ehtineet valitettavasti mittaamaan mukana toimitettavan 7,5 watin peruslaturin latausaikaa, sillä suoritimme testilaitteen lataukset toisella pikalaturilla, mutta joka tapauksessa latausajat ovat vakiolaturilla pitkälle kolmatta tuntia. Valitettavasti Xperia X ei myöskään tue langatonta latausta alumiinisesta takakuoresta johtuen.

Yhteenveto

sony-xperia-x-10

Uudistuneesta nimeämiskäytännöstä huolimatta Xperia X jatkaa samaa maltillista kehityslinjaa, jota on totuttu näkemään aiemmassa Xperia Z -mallistossa. Ehkäpä poikkeuksellisinta Xperia X:ssä on sen asemointi markkinoilla. Kyseessä kun ei ole Sonyn älypuhelinmalliston uusi lippulaiva, vaan lähiaikoina kauppoihin on tulossa vielä järeämmällä raudalla varustettu Xperia X Performance -malli. Xperia X:n kaltaista alemman high-end-luokan mallia ei Sonyn mallistosta ole aiemmin löytynyt.

Fyysisesti Xperia X on melko onnistunut puhelin. Se on sopusuhtaisen kokoinen, mukavan tuntuinen kädessä sekä laatuvaikutelmaltaan erinomainen. Lasisesta takakuoresta luopuminen ei ole välttämättä huono ratkaisu – ainakaan kestävyyden kannalta. Harmillista sen sijaan on, että Sony on luopunut Xperia X:ssä IP-suojauksesta, joka on ollut aiempien Xperia Z -malliston puhelimien tavaramerkki. Ilmeisesti vedenkestävyydestä on haluttu tehdä Performance-huippumallin yksinoikeus, jolla pyritään samalla tekemään pesäeroa edullisempaan Xperia X:ään.

Rautapuolella Xperia X tarjoaa mielenkiintoisen ja varsin toimivan kattauksen high-end- ja ylemmän keskiluokan ominaisuuksia. Viisituumainen Full HD -näyttö on tasainen kokonaisuus eikä siitä ole juuri negatiivista sanottavaa. Snapdragon 650 on etenkin prosessorisuorituskykynsä kannalta mielenkiintoinen piiri, mutta sen vanhanaikainen valmistustekniikka on suuri miinus. Useimmille Snapdragon 650 tarjoaa varmasti riittävää suorituskykyä jopa tässä hintaluokassa, mutta jotkut tehokäyttäjät saattavat jäädä kaipaamaan enemmän potkua erityisesti grafiikkapuolelle. Muistimäärät ovat ylemmälle hintaluokalle tyypillisiä, mutta jäljellä oleva noin 20 Gt tallennustila saattaa pakottaa osan käyttäjistä muistikorttiostoksille.

Kameraominaisuuksia koskee Sonylle tutuksi tullut laulu – on edelleen jokseenkin kummallista, että maailman suurin kamerasensorivalmistaja ei saa ulosmitattua omista tuotteistaan parasta mahdollista suorituskykyä irti. Xperia X:n kamerassa on rautatasolla lähes kaikki edellytykset huippuluokan lopputulokseen, mutta siitä huolimatta kokonaisuus on parhaimmillaankin vain keskinkertainen. Hyvässä valaistuksessa omakuvia napsivalle 13 megapikselin etukamerasta voi hyvinkin olla iloa, mutta heikossa valossa sekään ei suoriudu Sonyn lupausten mukaisesti

Ohjelmistopuolella Sonyn suunta on ollut viime aikoina oikea, sillä se on keventänyt käyttöliittymän omia kustomointeja ja siirtynyt lähemmäs vakio-Androidin ulkoasua. Myöskään Sonyn omissa vakiosovelluksissa ei ole omia erivapauksia, vaan niidenkin ulkonäkö noudattaa yhtenäistä linjaa Googlen Material Designin kanssa. Pientä kritiikkiä Sony ansaitsee edelleen muutamasta lisäsovelluksestaan, jotka häiritsevät käyttäjää ajoittain mainosilmoituksilla, jotka käyttäjän on osattava itse kytkeä pois sovellusten asetuksista.

Yhteenvetona Xperia X:stä jäi melko ristiriitaiset mielikuvat. Rakenteeltaan laite on miellyttävä, näyttö on hyvä ja suorituskykykin on mukiinmenevää. Akunkesto on kuitenkin nykymittapuulla keskitasoa heikompaa ja teknisesti edistynyt kamera osoittautui kuvanlaadultaan pettymykseksi. Toivottavasti Sony pystyy parantamaan kuvanlaatua vielä tulevilla softapäivityksillä, sillä potentiaalia löytyy. Xperia X:ää kannattaa harkita, jos hakusessa on tyylikäs, sopusuhtaisen kokoinen ja sujuvasti toimiva älypuhelin, jonka akunkeston ja kameran kuvanlaadun suhteen ei ole liian korkeita ennakko-odotuksia.

 

Hyvää

  • Tukeva ja laadukkaan tuntuinen metallirakenne
  • Kuorien miellyttävä muotoilu
  • Näyttö
  • Snapdragon 650 -järjestelmäpiirin prosessorisuorituskyky varauksin
  • Sujuvasti toimiva ja vain kevyesti muokattu Android Marshmallow -käyttöjärjestelmä
  • Etukamera hyvässä valaistuksessa varauksin
  • Toimivasti sijoitettu nopea sormenjälkitunnistin
  • Quick Charge 3.0 -pikalataustuki
  • Fyysinen kaksipykäläinen kameranäppäin

Huonoa

  • Kameran kuvanlaatu pettymys etenkin spekseihin nähden
  • Kamerasovelluksen manuaalitilan suppeat säädöt
  • 4K-videokuvaus ei mahdollista, vaikka järjestelmäpiiri ja kamera tukisivat sitä
  • Mukana ei toimiteta pikalaturia
  • 32 Gt tallennustilasta vain 20 Gt on käyttäjän hyödynnettävissä
  • Sonyn sovellusten ajoittaiset mainosilmoitukset
  • Heikohko grafiikkasuorituskyky high-end-hintaluokassa
  • Ei tue langatonta latausta
  • Rakenne ei vedenkestävä
  • Metallikuori saattaa olla liukas ja talvella kylmä

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöliittymä, suorituskyky, akunkesto & loppuyhteenveto