UUSIMMAT

Testissä Sony Xperia X Performance: ”Puhelin ei anna syytä suuriin hurraahuutoihin”

25.08.2016 09:22 | Pekko Lainiala | 9

Xperia X Performance Colours

TaskuMurossa otettiin kesäkuun alussa katsaus Sonyn Xperia X -älypuhelimeen, joka tuolloin jätti toimitukselle ristiriitaiset mielikuvat ja jäimme odottelemaan, mitä malliston lippulaivalla, Xperia X Performancella, on tarjottavana. Elokuun aikana testatun Xperia X Performancen erot pikkuveljeen nähden ovat pieniä; oleellisimmat muutokset ovat IP68-suojaus sekä suorituskykyisempi järjestelmäpiiri.

Xperia X Performance on osa helmikuun lopulla esiteltyä Xperia X -mallistoa, joka kilpailijoista poiketen otti Nokia-henkisen lanseerauksen käyttöön, ja laitteet saapuivat kauppojen hyllyille vasta kuukausia itse esittelyn jälkeen.

Sony on viime vuosina tullut tutuksi siitä, että lippulaivaluureja pusketaan markkinoille puolen vuoden välein. Tässäkin tapauksessa Xperia X Performance on ehtinyt olla kauppojen hyllyillä Suomessa vasta kuukauden päivät, kun Sonylta odotetaan jo syyskuun alussa esiteltävää uutta Xperia XR -lippulaivapuhelinta. Kirjoitushetkellä Xperia X Performance maksaa liki 700 euroa, kun taas karvalakkimalli X:stä joutuu pulittamaan hieman alle 500 euroa. Myös edeltävän sukupolven Xperia Z5:n hinta on Suomessa jämähtänyt noin 500 euron tienoille.

sony-xperia-x-performance-001-24082016

X Performancen myyntipakkaus noudattaa samaa tyyliä kesäkuussa testatun X:n kanssa. Valkoisen rasian kantta nostamalla paljastuu värikäskylkinen sisäosa. Pakkauksen sisältö on hintatasoon nähden hyvin vaatimaton, sillä mukaan on pakattu laitteen lisäksi vain käyttöohje, microUSB-kaapeli ja verkkovirtalaturi, joka ei tue QuickCharge 2.0 -latausta vaikka laitteesta tuki nopeammalle lataukselle löytyisikin.

Tässä artikkelissa katsastamme X Performancen lähinnä siltä kantilta, että kyseessä on pari sataa euroa edullisemman Xperia X:n isoveli, joka on monilta osin täysin identtinen pikkuveljeen nähden. Onko 700 euron hinta perusteltavissa, vai onko kuluttajan parempi kääntää katseensa toisaalle? Mikäli Xperia X ei ole tuttu laite, on suositeltavaa käydä kurkistamassa ensin Xperia X -artikkelimme, sillä samat huomiot koskevat molempia puhelimia lähes kaikilla osa-alueilla.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttökokemukset, Akunkesto & suorituskyky, Yhteenveto
Keskustelu

"Testikuvat vahvistavat olettamuksen, jonka mukaan X Performance tuottaisi samanlaista mössöä kuin Xperia X. Kuvat näyttävät esimerkiksi puhelimen näytöltä katseltuna edes jokseenkin lupaavilta, mutta kun täysikokoiset kuvat siirretään katseltavaksi suuremmalle näytölle, tulee karu totuus ilmi. Jopa päivänvalossa otetut kuvat ovat melkoista muhjua ellei valaistus ole täysin optimaalinen."

Vaikka puhelin pettymys onkin, niin ei se puhelimen kamera täysin onneton ole. Mielestäni aivan liioiteltua haukkua kuvia mössöiksi ja muhjuisiksi. Muuten asiallinen artikkeli. Jospa seuraava uutuusmalli olisi Sonyltäkin sitten selvä petraus tähän.

Puhelimien kameratesteihin olisi kiva ottaa mukaan yksi hyvä kolmannen osapuolen kuvaussovellus. Tällöin saisi paremman kuvan itse kameran suorituskyvystä, kun vakiosovelluksen automatiikka ei ole sotkemassa. Itse esimerkiksi käytän DSLR Camera -nimistä sovellusta Z3 Compactissa, jolla saa jo hieman parempaa jälkeä aikaan.

Eikös näissä suurimegapikselisissä kameroissa kuitenkin ole pointtina se, että kuvat näyttäisivät paremmilta esimerkiksi tietokoneen ruudulle tiivistettyinä. Kaikki kamerat ottavat paskoja kuvia, jos niitä lähtee arvioimaan pikseleitä tuijottamalla.

Minulla on aina ollut Sonyn puhelimista "hieman" puolivillainen mielikuva ja tämä näköjään pitää edelleen paikkaansa, eli ei jatkoon.

verrokki kuviksi näihin voisi laittaa aina 1000 euron järjestelmäkameralla otetut kuvat jolloin kävisi ilmi ettei niissä niin suurta eroa ole etteikö puhelimen kameralla hyvin pärjää 99% ihmisistä

esimerkiksi tuo hanhi kuva ja aurinkokukka näyttää todella hyvältä

mielestäni on aika hienoa että nykyisten halpojenkin kännyköiden kamerat usein pieksee 16-0 jo 5 vuottakin vanhat järjestelmäkamerat

edit: 700€ puhelimesta kyllä silti on jotain järjenvastaista

Heh, aika puusilmä täytyy olla että väittää kännykän (minkä tahansa) pieksevän 5 vuotta vanhan järkkärin. Kyllä se kennoko vaan ratkaisee. Eri asia jos tykkää pienistä yliterävistä ja saturoituneista kuvista. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta ei sitä mustaa voi oikein valkoiseksikaan väittää.

etusukunimi

esimerkiksi tuo hanhi kuva ja aurinkokukka näyttää todella hyvältä

Riippuu vähän millä kuvaa katsoo, 4k näytöllä alkuperäisessä koossa kuva on ala-arvoista kuraa.

Epäilen kyllä että seuraavassa xr puhelimessa olisi parempi kuvanlaatu kamerassa kun sama ongelman on painittu jo z1 sarjasta lähtien.
Toisivat edes kuvanvakaimen mukaan niin se parantaisi puolet ongelmista.
Ja tuo hinta on kyllä 200€ liikaa kun se ei tarjoa mitään mitä muut valmistajat tarjoavat halvemmalla ja paremmin tehtynä.
Ainoa sony puhelinten hyvä puoli on onnistunut käyttis se ei erotu vakio androidista merkittävästi ja omat ohjelmat kuten musikki ja kuva albumi ovat kohtalaisen hyviä eli niitä käyttää mielellään.
Toivotaan että ohjelmistopuolen tuodaan parempi joukko niin voisivat edes saada myytyä jokunen puhelin kun tällä tahdilla poistuvat markkinoilta parin kolmen vuoden päästä.

Mitä ihmettä…
Testissä kerrottiin, ettei kyseinen puhelin sisällä pikalaturia, vaikka omani kylläkin sisälsi UCH10-laturin, joka tukee tukee Qualcommin pikalatausta 2.0 luokka A:ta…

Ehdiin asiaa tarkastamatta tilata pari kyseist laturia, joten nyt mulla on niitä kolme! :D

Muropaketin uusimmat