Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

02.03.2018 19:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Sony Xperia XA2:n olemuksesta huokuu laadukkuus heti paketista otettaessa. Ensihypistelyllä laitteen rakenne vaikuttaa jämäkältä. Eikä ihme, sillä runko on alumiinia. Ensisilmäyksellä voisi luulla myös takakannen olevan samaa ainetta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Sony on päätynyt käyttämään takakannessa normaalia muovia.

Ensikosketuksilla laite tuntuu hiukan kookkaalta ja turhankin jykevältä, mutta mitä pidemmällä parin viikon testijaksolla päästiin, sitä paremmalta puhelin alkoi tuntua kädessä. Ainoat miinukset voikin antaa puhelimen terävistä kulmista, jotka pidemmän käytön jälkeen alkoivat hiukan painaa kämmentä.

Johtuneeko takakannen muovista vai mistä, mutta laitteen sisään sijoitettu värinämoottori on laadultaan heikko. Värinät muistuttavat enemmänkin hiljaista rahinaa, kuin voimakasta värinää. Suurin osa ilmoituksista meneekin täysin ohi, kun puhelin on esimerkiksi taskussa. Sama rahiseva ääni on käytössä myös näppäimistön tuntopalautteessa, mutta sen saa onneksi kytkettyä pois päältä, jos (ja kun) ääni alkaa häiritä tai ärsyttää.

Kokonsa puolesta Sony on saanut pidettyä Xperia XA2:n kooltaan maltillisena, ja kädessä laite tuntuu kevyehköltä ottaen huomioon runkomateriaalin. Xperia XA2 fyysiset mitat ovat 142 x 70 x 9,7 millimetriä. Painoa puhelimelle on kertynyt 171 grammaa.

Sonyn aiemmat laitteet ovat polkeneet paikallaan, mitä tulee niiden ulkonäköön ja designiin. Sony on tullut tunnetuksi hiukan laatikkomaisista ja valtavilla näytönreunoilla varustetuista puhelimistaan. Jo esitellyt, uudet XZ2 -lippulaivamallit saavan uuden muotokielen, ja sitä myötä huomattavasti aiempaa pyöristetymmät muodot.

Xperia XA2:n osalta tämän tulevan uuden tuulen hedelmiä on jo osittain nähtävissä. Vaikka puhelin on edelleenkin rakenteeltaan ja terävine kulmineen hyvin laatikkomainen, on laitteen runko kuitenkin pyöristetty. Pieniä pyöristyksiä löytyy nyt myös näytön sekä takakannen reunoista.

Xperia XA2:n etupuolelle Sony on istuttanut 5,2-tuumaisen IPS -näytön. Näytön resoluutio on kasvatettu 1920 x 1080 pikselin tarkkuuteen, kun viime vuoden XA1 -malli joutui vielä tyytymään 720p -resoluutioon. Näytön kuvasuhteen on Sony pitänyt normaalina 16:9:nä.

Näyttö vakuutti laadukkuudellaan, ja värit toistuvat LCD-näytöille tyypillisesti. AMOLED-näyttöihin tottuneille värit saattavat vaikuttaa hiukan haaleilta, eikä värimaailma ponnahda silmille aivan niin räikeästi kuin osalla kilpailijoista. Näytön kirkkaus vaikutti testijakson aikana riittävällä. Aivan kirkkaimmassa auringonpaisteessa näytön luettavuus kärsii, ja niissä olosuhteissa AMOLED-näytöt ovat täysin omilla asteillaan.

Näytön reunukset on Xperia XA2:ssa minimoitu, ja näyttö ulottuukin sivusuunnassa oikeastaan reunasta reunaan, eikä erillisiä näytönreunuksia puhelimessa juuri ole. Näytön ylä- ja alapäädyissä on edelleen kohtuullisen korkeat kaistaleet, mutta aikaisempiin malleihin verrattuna niitäkin on pienennetty. Näytön ja rungon peittosuhteeksi jää kuitenkin nykyisin kohtuullisen alhainen 75 prosenttia.

Näytön yläpuolelle sijoitettuun kaistaleeseen on painettu Sonyn logo, sekä sijoitettu laitteen etukamera, etäisyydentunnistin, kuuloke ja ilmoitusledi. Näytön alapuolella olevaan kaistaleeseen ei Sony ole sijoittanut mitään.

Puhelimen pyöristetyistä alumiinisivuista oikeanpuoleiseen on sijoitettu kaikki laitteen ohjauspainikkeet. Alimpana sijaitsee nykyisin puhelimissa hyvin harvinainen kaksipykäläinen kamerapainike. Sillä laitteen kameran saa käynnistettyä painamalla painiketta pitkään, ja tarkennus onnistuu painamalla painike puoliväliin. Kuvanotto tapahtuu painamalla painike tarkennusvaiheesta pohjaan.

Henkilökohtaisesti toivoisin useamman valmistajan palaavan käyttämään puhelimissaan erillistä kamerapainiketta. Sen avulla laitteen vakauttaminen molempien käsien otteen avulla on huomattavasti helpompaa, kun toisella kädellä ei samanaikaisesti tarvitse keskittyä näytöllä näkyvän laukaisinpainikkeen painamiseen.

Kamerapainikkeen yläpuolella, laiteen reunan keskivaiheilla on puhelimen virtapainike. Sonyn aiemmista malleista poiketen virtapainike on kooltaan järisyttävän pieni, mikä myös osittain hankaloittaa painikkeen löytämistä käsivaralla. Itse virtapainike on kuitenkin jämäkkä ja tuntopalaute on kohtuullisen selkeä.

Virtapainikkeeseen ei XA2:ssa ole integroitu Sonyn sormenjälkitunnistinta, vaan se on siirretty laitteen takapaneeliin. Virtapainikkeen yläpuolella löytyy vielä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, joka on nostettu selkeästi reunarungon yläpuolelle.

Puhelimen rungon yläosasta löytyy ainoastaan 3,5 millimetrin ääniliitäntä ja laitteen yksi mikrofoni. Sivureunoista poiketen laitteen ylä- ja alapääty ovat tasaiset, eikä niitä ole pyöristetty muiden reunojen tapaan.

Puhelimen vasemmalta sivulta löytyy Sonyn puhelimista jo tutuksi tullut korttipaikkojen luukku. Xperia XA2 on ensimmäisiä Sonyn puhelimia, jotka tukevat kahden SIM-kortin käyttämistä. Korttiluukun alta avautuukin tuttu SIM-korttikelkka, johon menee laitteen toinen nano-SIM-kortti.

Harmillisesti toiselle korttipaikalle ei ole toteutettu vastaavaa kelkkaa, vaan syöttääkseen toisen kortin, tulee laitteen sisuksista onkia ensin korttikelkka ulos. Toisen korttikelkan saaminen ulos vaatiikin hiukan enemmän työskentelyä tai pitkiä kynsiä, sen verran syvällä toinen korttikelkka laitteen sisällä on. Toinen paikka mahdollistaa joko toisen nano-SIM-kortin tai microSD-muistikortin käyttämisen.

Puhelimen pohjasta löytyy laitteen toinen mikrofoni, USB-C -liitännällä varustettu latausliitin ja kaiutin. Puhelimen kaiuttimen tuottama ääni sijoittuu tässä hintaluokassa hyvälle tasolle, ja äänenlaatu on jopa yllättävän puhdasta, eikä ääni puuroudu edes kovemmilla äänenvoimakkuuksilla.

Laitteen takapuolelta löytyykin muut XA-sarjan suuret muutokset. Takakanteen on sijoitettu puhelimen 23 megapikselin kennolla varustettu Exmor RS -objektiivi, sekä sen vieraan kameran apuvalona ja salamana toimiva LED-valo.

Kameran alapuolelle on ensimmäistä kertaa Sonyn puhelimissa sijoitettu laitteen sormenjälkitunnistin, ja sen alle vielä Sonyn Xperia -tuotesarjan logo. Xperia XA2 on siis ensimmäinen Sonyn puhelin, jossa sormenjälkitunnistin löytyy laitteen takakannesta, eikä esimerkiksi virtapainikkeesta.

Aivan kärkipaikoille ei XA2:n sormenjälkitunnistin vieläkään pääse, mutta käytössä se on kohtuullisen tarkka ja nopea. Sormenjäljen tunnistamisessa esiintyi testijaksolla pieniä ongelmia. Puhelin tuntuu nimittäin olevan todella tarkka siitä, miten sormenjäljet on puhelimen käyttöönottovaiheessa asetettu. Tilannetta voi parantaa asettamalla samat sormet käyttöön useampaan kertaan hiukan eri asennoissa, mutta kokonaisuutena sormenjälkitunnistin tuntuu hiukan liian herkältä ja vaativaiselta verrattuna parhaimpiin kilpakumppaneihin.

Puhelimen sisäisten komponenttien osalta Sony jatkaa viime vuoden mallien viitoittamalla tiellä. Xperia XA2 on kuitenkin saanut sisälleen päivitetyn järjestelmäpiirin ja puhelimen tehoista tänä vuonna vastaa Qualcommin uudempaa sukupolvea edustava, kahdeksalla ytimellä varustettu Snapdragon 630 -piiri. Grafiikkatehoista vastaa Adreno 508 ja keskusmuistia puhelin on saanut kohtuulliset kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa löytyy 32 gigatavua.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto