UUSIMMAT

Testissä Sony Xperia XZ Premium – Uusinta tekniikkaa, vanhahtava olemus

05.06.2017 18:00 | Juha Uotila | 4

Sony julkaisi uudet lippulaivapuhelimensa Xperia XZs:n sekä Xperia XZ Premiumin helmikuussa Mobile World Congress -messuilla. Näistä XZ Premium on Sonyn selkeä ykkösmalli, kun pienempi XZs on vain päivitysversio viime vuoden syksyllä julkaistusta Xperia XZ:sta.

Sony Xperia XZ Premium on saapunut ennakkotilattavaksi Suomessa toukokuun lopulla, ja laitteiden toimitusten on alustavasti ilmoitettu alkavan 9. kesäkuuta. Laitteen suositushinta on 799 euroa. Värivaihtoehdoista Suomeen saapuu musta (Deepsea Black) sekä kirkas kromi (Luminous Chrome).

TaskuMuron testiin saapui Deepsea Black -värillä varustettu XZ Premium. Sen ominaisuuksista suurin uutuus on Sonyn uusi Motion Eye -kamera, joka tuo matkapuhelimiin ensimmäistä kertaa mahdollisuuden kuvata 960 FPS:n hidastusvideoita.

Arvostelussamme perehdymme XZ Premium -puhelimen ulkoiseen olemukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan ja suorituskykyyn.

Sony Xperia XZ Premium toimitetaan Sonylle tyypillisessä valkoisessa pakkauksessa, jonka päällä on isot Xperia- ja Sony -logot.

Myyntipakkaus on olemukseltaan hyvin pelkistetty, mutta sen sisältä löytyy puhelimen lisäksi seinälaturi, joka tukee Qualcomm:n QuickCharge 3.0 -pikalataustekniikkaa, USB-A – USB Type-C -latausjohto ja hiukan oudosti myös USB-A – mikro-USB -kaapeli. Virallisen myyntipakkauksen sisältö voi siis poiketa arvostelukappaleemme sisällöstä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto
Keskustelu
Juha Uotila

Sony on myös pystynyt parantamaan kameran suljinnopeutta. Nyt Sony lupaileekin, että uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen ja uuden kameran ansiosta myös suljinvääristymät saadaan poistettua lähes kokonaan.

Mitähän tällä yritettiin oikein sanoa?

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy "uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa." Tämä voi äkkiseltään mietittynä tarkoittaa kolmea asiaa:

* Kamera pystyy ottamaan kuvan toisensa jälkeen 8 millisekunnin välein. Käytännössä tähän ei puhelinkameroissa päästä ikinä.

* Kameran minimisuljinaikaa on saatu lyhennettyä (1 / 0,008) 1/ 125 sekuntiin. So, se on ollut puhelimissa arkipäivää jo kauan.

* Kennolta voidaan lukea kaikkien pikseleiden väriarvo 8 millisekunnissa. On siis vähennetty ns. rolling shutter -efektiä.

Tekstistä on mahdoton päätellä, mitä näistä kolmesta sillä yritetään sanoa. Pyytäisin, että toimittaja muotoilisi tekstin uudelleen helpommin ymmärrettävään muotoon.

Seuraavaksi huomio kiinnittyy kohtaan "Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen…".

Sitten kun puhelimella saa kuvattua nopeasti liikkuvaa kohdetta paremmin, kuin järjestelmäkameralla, olen valmis syömään hattuni. Vai tarkoitttiko kirjoittaja, että kameralla voi kuvata ylipäätään liikkuvia kohteita. Ajatelkaa, liikkuvia kohteita! Ensimmäinen laatuaan…

Pyydän toimitukselta tekstin muotoilussa tarkkuutta.

^Ylläolevaa tekstinpätkää on nyt muotoiltu hiukan selkeämpään suuntaan.

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

sammy56

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

Mutta tässähän puhelimessa sitä bling blingiä on :) Tietysti riippen väristä mutta kuitenkin ;)

Kyseessähän on kyllä pitkästä aikaa hyvä puhelin Sonyltä. Harmittavasti vaan vanhahtava muotoilu ja sen aiheuttama turha koko on aivan liian poistyöntävää.

Muropaketin uusimmat