Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

05.06.2017 18:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Tapojensa mukaisesti Sony on yhdistänyt uutuuspuhelimessaan eri materiaaleja: XZ Premium koostuu edessä ja takana olevista Gorilla Glass 5 -lasipaneeleista. Laitteen tasaiset ylä- ja alareunat ovat alumiinia, kun taas sivuilla olevat pyöristetyt kaistaleet ovat polykarbonaattia.

Alumiinin ja polykarbonaatin yhdisteleminen liittyy Sonyn mukaan mallin kehittyneisiin antenniratkaisuihin.

Ensimmäinen negatiivinen asia tuli esille välittömästi, kun laite otettiin pois pakkauksesta: peilimäiset etu- ja takalasi ovat molemmat erittäin herkkiä sormenjäljille. Jo muutaman minuutin käsissä pitelyn ja pyörittelyn jälkeen varsinkin takakansi oli aivan täynnä sormenjälkiä. Puhelimen puhtaana pitäminen vaatiikin jatkuvaa puhdistamista, tai suojakalvon hankkimista.

XZ Premiumin etuosan täyttää 5,5 tuuman Gorilla Glass 5 -lasilla suojattu IPS-näyttö. Sony mainostaa näytön olevan maailman ensimmäinen mobiililaitteessa oleva 4K HDR-näyttö. Ihan hieno saavutus, tosin todellisuudessa näyttö ei käytä jatkuvasti 4K resoluutiota, vaan peruskäytössä eli kotiruutua ja sovelluksia käytettäessä näytön resoluutio on 1920 x 1080 pikseliä.

Varsinasta 4K-resoluutiota käytetään vain kuvien ja esimerkiksi videoiden katselutilassa. HDR:n osalta tilanne on hiukan hankalampi, koska mobiilipuolella HDR-materiaalia on toistaiseksi tarjolla niukasti. HDR-tuki jää toistaiseksi hieman vaisuksi myyntivaltiksi.

Laadultaan näyttö on tuttua Sonya, näyttö on terävä ja kirkas, ja toimii myös auringonpaisteella. XZ Premiumin näyttö tosin siirtyy todella kirkkaalla auringonpaisteella erikoiseen ”kirkkaan valon” -tilaan, jolloin laitteen väritasapaino muuttuu radikaalisti ja mustat värit ovat tällöin lähinnä haalean harmaita. Katselukulmat ovat näytössä IPS -pohjaiseksi hyvät, tosin normaalia värien tummumista oli havaittavissa ääriasennoilla näyttöä katseltaessa.

Sony ei vieläkään ole luopunut puhelimiensa valtavista reunoista, ja XZ Premiumissakin näytön ylä- ja alapuolella on kohtuullisen suuret kaistaleet. Näytön alapuolella olevassa reunuksessa ei lisäksi ole sijoitettuna muuta kuin laitteen toinen etukaiutin, muuten koko alareunan kaistale on tyhjä. Näytön yläpuolella olevasta kaistaleesta löytyy sitten Sonyn logon lisäksi normaalit etäisyydentunnistin, laitteen toinen kaiutin ja kuuloke, ilmoitusledi sekä etukamera.

Myös näytön sivuilla olevat reunukset ovat kohtuuttoman isoja verrattuna muiden kilpailijoiden lippulaivapuhelimiin. Laitteen etupaneelissa sijaitsevat kaiuttimien äänenlaatu jätti myös hiukan vaimean fiiliksen. Kaiuttimien äänenvoimakkuus maksimitasolla on parempaa keskitasoa, mutta mitään erikoista äänenlaatua niiltä on turha odottaa.

Etupuolen alla olevassa alumiinista koostetussa tasaisessa reunuksessa sijaitsee puhelimen USB Type-C -liitin sekä laitteen mikrofoni. Vastaavasti puhelimen tasaiselta yläreunalta löytyy monille edelleen tärkeä 3,5 millimetrin ääniliitäntä sekä toinen mikrofoni.

Puhelimen molempia sivuja kiertää pyöristetyt, polykarbonaatista koostetut reunukset. Oikealla reunuksella alhaalla sijaitsee kameran suljinpainike, joka on nykypuhelimissa harvinaisuus. Kamerapainike auttaa varsinkin käsivaralla kuvatessa, kun näytöllä olevaa laukaisupainiketta ei tarvitse tökkiä.

Reunuksen keskivaiheelta löytyy virtapainike, johon Sony on integroinut laitteen sormenjälkitunnistimen. XZ Premium oli allekirjoittaneen ensimmäinen Sony, jossa sormenjälkitunnistin on integroituna. Tunnistimen sijaintiin ja käyttöön tottuminen ottikin pienen hetken.

Sormenjälkitunnistin ei valitettavasti toimi pelkällä hipaisulla kuten monilla kilpailijoilla, vaan sen käyttäminen vaatii aina virtapainikkeen painamisen. Tunnistimen toiminta ei kuitenkaan jättänyt valittamisen aihetta, vaan toimi totuttautumisvaiheen jälkeen parin viikon testijakson ajan vikkelästi ja suuremmitta virheittä.

Käytännössä sormea kannattaa pitää virtapainikkeella painalluksen jälkeen, jolloin puhelin aukeaa ilman viiveettä. Pienenä ja mukavana yksityiskohtana virtapainike on hieman upotettuna reunuksen sisällä, joten sen löytäminen on erityisen helppoa pelkästään tunnustelemalla.

Sormenjälkitunnistimen ja virtapainikkeen yläpuolelta löytyy puhelimen äänenvoimakkuuden säädin. Säätimen tuntuma ei ole kovin hyvä, ja painalluksen palaute on olematon. Testijakson aikana joutui useaan kertaan katsomaan näytöltä, oliko säätimen painallus rekisteröitynyt vai ei.

XZ Premiumin vasemmalta sivulta löytyy ainoastaan luukku, jonka alla on paikka microSD-muistikortille sekä nano-SIM-kortille. SIM-kortin telakka on hiukan hankalasti avattavissa, sillä se on nano-SIM-kortista johtuen todella pieni ja telakka on upotettu todella syvälle.

Telakassa on kuitenkin pieni kieleke, jolla sen saa kynnen avulla vedettyä ulos.

Puhelimen lasinen takakansi on hyvin pelkistetty. Sen yläreunasta löytyy vain Sonyn oma, 19 megapikselin Motion Eye -kamera. Kameran viereltä löytyvät vielä led-pohjainen salama sekä kameran laser-pohjainen tarkennustunnistin. Takakannen keskiosassa on Sonyn tekstipohjainen logo sekä NFC-antennin sijainnin ilmaiseva NFC-logo.

Sonyn puhelinmuotoilu on viime vuosina pysynyt päällisin puolin muuttumattomana, eikä myöskään Xperia XZ Premium ota sen suurempia harppauksia. Tämä linjaus toki tekee Sonyn laitteista tunnistettavia, mutta vuonna 2017 valmistajan lippulaivapuhelimelta olisi jo odottanut uudistetumpaa ulkonäköä. Olemukseen kuitenkin sopii sen IP68-luokittlu, eli puhelin kestää myös vettä ja käyttöä veden alla.

Suurin ongelma allekirjoittaneelle Xperia XZ Premiumissa oli laitteen koko ja paino. Puhelimen ulkomitat ovat 156 x 77 x 7,9 millimetriä, ja painoa puhelimella on 195 grammaa. Kyse ei siis ole millään muotoa pienestä, saati kevyestä puhelimesta.

Suurin syy laitteen kohtuullisen valtavaan kokoon on näytön ylä- ja alapuolella olevat valtavat kaistaleet, joiden koolle ei juuri järkevää selitystä nykytekniikalla löydy. Sen lisäksi että laite on kohtuuttoman kookas, ovat kulmat todella terävät. Varsinkaan yhdellä kädellä puhelimen käyttäminen ei testijakson aikana ollut kovin mukavaa, ainakaan pitkiä aikoja.

Erityisesti puhelimen alakulmat ovat sen verran teräviä, että ne painavat yhdellä kädellä käytettäessä ilkeästi kämmentä. En myöskään ihmettelisi, jos pidemmässä käytössä kulmat kuluttavat käyttäjien farkkujen taskuja puhki, sen verran tiukasti kulmat taskukäytössä pureutuvat kankaaseen.

Lasinen etu- ja takakansi tekevät XZ Premiumista hiukan liukkaan, tosin laitteen koko auttaa sen käsittelyssä. Kalteville pinnoille puhelinta ei kuitenkaan kannata asettaa, koska pienikin kaltevuus saattaa saada puhelimen liukumaan itsestään. Testijakson aikana puhelin meinasi tippua useaan kertaan esimerkiksi kangaspäällysteiseltä sohvalta takakannen liukkauden johdosta.

Xperia XZ Premiumin sisuksista löytyykin sitten markkinoiden parasta tekniikkaa tällä hetkellä. Puhelimen tehoista vastaa Qualcommin uusi 10 nanometrin viivanleveydellä valmistettu, kahdeksan ydintä sisältävä (4 x 2,45 GHz Kryo & 4 x 1,9 GHz Kryo) Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri.

Keskusmuistia Sony ei ole turhaan lähtenyt kasvattamaan, ja XZ Premiumin neljän gigatavun RAM -muisti onkin täysin riittävästi nykylippulaivoille. Tallennustilaa on 64 gigatavua, jota voi kasvattaa vielä microSD-muistikortilla.

Grafiikkatehoista vastaa Adreno 540, jonka pitäisi tuoda huomattava lisäsuorituskyky myös pelikäyttöön. Qualcommin mukaan uusi Snapdragon 835, ja sen uusi 10 nanometrin viivanleveys, tarjoaa edellisen sukupolven piireihin verrattuna noin 20 prosentin teholisäyksen, mutta samalla noin 25 prosenttia pienemmän virrankulutuksen.

Virrasta vastaa paperilla hiukan vaatimaton 3250 milliampeeritunnin Li-ion-akku. Akun koko kuulostaa kohtuullisen pieneltä, kun huomioi laitteen fyysisen koon.

Yksi isoista muutoksista laitteen sisällä liittyy puhelimen sisäiseen lämmönhallintaan. Aikaisemmin Sony on käyttänyt esimerkiksi Xperia Z5 Premium -mallissaan erillistä lämpöputkea, jonka tarkoitus oli jakaa puhelimen sisälle kertyvä lämpö isommalle alalle.

Sonyn mukaan kolme suurinta lämmönaiheuttajaa ovat järjestelmäpiiri, takakamera sekä näyttöpiiri. Ensimmäisenä lämmönhallintakeinona on Sony sijoittanut nämä kolme piiriä eri puolille puhelinta. Näin lämpö jakautuu tasaisesti ja isommalle alueelle. Lisäksi XZ Premiumin kolmikerroksinen rakenne auttaa laitteen lämmönkiertoa ja estää vanhoista malleista tuttujen lämpöpisteiden syntymisen.

Toinen isompi uutuus liittyy laitteen antenniratkaisuihin. Snapdragon 835 -piiri mahdollistaa teoriassa myös laitteille gigabitin latausnopeudet, mutta se vaatii tuekseen useamman antennin. XZ Premium sisältääkin yhteensä kahdeksan antennia.

Viime vuonna julkaista Xperia XZ käytti esimerkiksi 2×2 MIMO -tekniikkaa. XZ Premiumissa on nyt siirrytty 4×4 MIMO -tekniikkaan. Sony on sijoittanut kaksi mobiiliyhteysantennia laitteen molempiin päätyihin, muiden antennien sijaitessa laitetta kiertävällä reunalla. Sonyn mukaan antenniratkaisu osaa vaihtaa käytössä olevaa antennia käyttäjän otteen perusteella, eli teoriassa käyttäjän kämmen ei pääse peittämään, ja samalla heikentämään, antennien kuuluvuutta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto