UUSIMMAT

Käyttöjärjestelmä

05.06.2017 18:00 | Juha Uotila | 4

Käyttöjärjestelmä

Sony on jo pitkään luottanut suhteellisen puhtaaseen Android-käyttökokemukseen, eikä ole lähtenyt raskaammin muokkaamaan omaa käyttöliittymäänsä. Sony onkin yksi harvoja valmistajia, jotka pystyvät tarjoamaan nopeat päivitykset uusimpiin Android-versioihin, yleensä huomattavasti muita valmistajia ennen. Myös Googlen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset on tuotu puhelimille hyvään tahtiin.

Sony Xperia XZ Premium toimitetaan valmiiksi melkein uusimmalla Android 7.1.1 -päivityksellä varustettuna ja Googlen tietoturvapäivitysten taso oli helmikuulta, mutta päivittyi testijakson aikana huhtikuun tasoon.

Sony on lisäksi lupaillut Android 7.1.2 -versiota saapuvaksi piakkoin, tosin sen uudistukset ovat hyvin maltilliset. Sony on edelleen virtaviivaistanut omaa käyttöliittymäänsä yhä enemmän vakio-Androidin näköiseksi. Tämä näkyy myös sovellusten ja tallennustilan käytössä: suoraan paketista ottaessa sisäisestä 64 gigatavun tallennustilasta oli käytössä 15 gigatavua.

Sonylla on edelleen tapana asentaa puhelimiinsa Googlen tarjoamien ja pakollisten sovellusten lisäksi myös omiaan. XZ Premiumista löytyy reilu kymmenkunta Sonyn omaa sovellusta, esimerkiksi Playstation-sovellus, sekä Sonyn video- ja kuva-sovellukset. Mukana on myös AVG-virustorjuntaohjelmisto, joiden sisällyttäminen puhelimiin on aina hiukan kyseenalaista, varsinkin kun sovelluksia ei puhelimesta pysty kokonaan poistamaan. Kokonaisuutena Sony kuitenkin tarjoaa yhden puhtaimmista Android -kokemuksista, ja Sonyn käyttöliittymä onkin yksi sulavimmista valmistajien tarjoamista Android-käyttöliittymistä.

Kuten aikaisemmin mainittu, niin Sonyn XZ Premium sisältää 4K HDR -tuetun näytön, mutta pääasiallisesti järjestelmää ajetaan 1080p-resoluutiolla. 4K-resoluutio onkin käytössä lähinnä valokuvien ja videoiden kanssa.

Ongelmaksi muodostuu se, että vaikka 4K-materiaalia löytyykin, ja ne näyttävät näytöllä loistavalta, niin 4K HDR -materiaalia ei löydy juuri mistään. Esimerkiksi Netflix ei tällä hetkellä tarjoa mobiililaitteille ollenkaan 4K HDR -materiaalia. Myöskään Amazonin videopalvelu ei tätä resoluutiota tarjoa, vaikka Sony mainitseekin palvelun omilla sivuillaan.

Ainoastaan YouTubesta löytyy kunnollista 4K HDR -videota, mutta mieluummin sitä katseli elokuvia tai sarjoja.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto
Keskustelu
Juha Uotila

Sony on myös pystynyt parantamaan kameran suljinnopeutta. Nyt Sony lupaileekin, että uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen ja uuden kameran ansiosta myös suljinvääristymät saadaan poistettua lähes kokonaan.

Mitähän tällä yritettiin oikein sanoa?

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy "uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa." Tämä voi äkkiseltään mietittynä tarkoittaa kolmea asiaa:

* Kamera pystyy ottamaan kuvan toisensa jälkeen 8 millisekunnin välein. Käytännössä tähän ei puhelinkameroissa päästä ikinä.

* Kameran minimisuljinaikaa on saatu lyhennettyä (1 / 0,008) 1/ 125 sekuntiin. So, se on ollut puhelimissa arkipäivää jo kauan.

* Kennolta voidaan lukea kaikkien pikseleiden väriarvo 8 millisekunnissa. On siis vähennetty ns. rolling shutter -efektiä.

Tekstistä on mahdoton päätellä, mitä näistä kolmesta sillä yritetään sanoa. Pyytäisin, että toimittaja muotoilisi tekstin uudelleen helpommin ymmärrettävään muotoon.

Seuraavaksi huomio kiinnittyy kohtaan "Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen…".

Sitten kun puhelimella saa kuvattua nopeasti liikkuvaa kohdetta paremmin, kuin järjestelmäkameralla, olen valmis syömään hattuni. Vai tarkoitttiko kirjoittaja, että kameralla voi kuvata ylipäätään liikkuvia kohteita. Ajatelkaa, liikkuvia kohteita! Ensimmäinen laatuaan…

Pyydän toimitukselta tekstin muotoilussa tarkkuutta.

^Ylläolevaa tekstinpätkää on nyt muotoiltu hiukan selkeämpään suuntaan.

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

sammy56

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

Mutta tässähän puhelimessa sitä bling blingiä on :) Tietysti riippen väristä mutta kuitenkin ;)

Kyseessähän on kyllä pitkästä aikaa hyvä puhelin Sonyltä. Harmittavasti vaan vanhahtava muotoilu ja sen aiheuttama turha koko on aivan liian poistyöntävää.

Muropaketin uusimmat