UUSIMMAT

Suorituskyky ja akkukesto

05.06.2017 18:00 | Juha Uotila | 4

Suorituskyky ja akkukesto

Sony XZ Premium pakkaa sisälleen raudan puolesta tämän hetken tehokkainta tekniikkaa, joten suorituskyvyn osalta ennakko-odotukset olivat korkealla. Ajoimmekin XZ Premiumille normaalit synteettiset suorituskykyä mittaavat testisovellukset. Vertailuun otimme tällä kertaa muiden isojen valmistajien nykyiset lippulaivapuhelimet, eli Samsungin Galaxy S8+:n ja Huawei P10:n.

Ajoimme ensimmäisenä Androbench 5, joka mittaa laitteen tallennustilan kirjoitus- ja lukunopeutta. Huawei P10 on edelleen kuningas Androbenchin testissä, jättäen taakseen niin Sonyn kuin myös Samsungin lippulaivat.

Suorittimien vääntökykyä testattiin ajamalla Geekbench 4 -testisovellus, joka ottaa huomioon ainoastaan suorittimen vääntökyvyn testaamalla niin yhden ytimen kuin myös usean ytimen suorituskyvyn. Samsungin lippulaivan uusin Exynos -piiri vie odotetusta kärkisijat molemmilla testeillä, Huawein Kirin 960 piirin jäädessä viimeiselle sijalle.

Graafista suorituskykyä mitattiin seuraavaksi Antutu- sekä GFXBenchin -grafiikkatesteillä. XZ Premiumin sisältämä Adreno 540 -grafiikkapiiri ei numeroiden valossa pärjää Samsungin Exynos -piirisarjan mukana tulevalle Mali-grafiikkapiirille. Erot kuitenkin näiden kahden välillä jäävät huomaamattoman pieniksi, joten eroa pelikäytössä ei todellisuudessa huomaa.

 

PCMarkin Work 2.0 -testillä tutkittiin vielä normaalia käyttöä vastaavaa suorituskykyä. Work 2.0 testi pyrkii testaamaan jokapäiväistä käyttöä eli esimerkiksi verkkosivujen lataamista ja kuvien muokkaamista. XZ Premium voittaa tämän testin, Huawein tullessa pienellä erolla toiseksi ja Galaxy S8+ jäädessä viimeiseksi.

JavaScript suorituskykyä testattiin vielä lopuksi vanhalla Sunspider -testisivulla, ja tässä testissä XZ Premium ottaa selkeän kaulan molempiin kilpailijoihinsa eron ollessa yli 70 millisekuntia toiseksi tulleeseen Galaxy S8+ -malliin.

Kokonaisuutena XZ Premiumin suorituskyky on tällä hetkellä markkinoiden kärkeä, ja Snapdragon 835 -piirisarja antaa suurille lupauksille myös katetta, niin prosessorin suorituskyvyn kuin myös grafiikkapiirin osalta. Piirin suorituskyky riittää myös vaativimmille peleille eikä grafiikka-asetuksista tarvitse kitsastella. Lisäksi Sonyn uusi lämmönjakelu vaikutti myös testijakson aikana toimivan eikä puhelimen havaittu lämpiävän juurikaan raskaassakaan käytössä. Vähäinen lämpö mitä testijakson aikana havaittiin, vaikutti jakautuvan tasaisemmin huomattavasti laajemmalle alueelle.

Sony on päätynyt varustamaan XZ Premiumin kiinteällä 3230 milliampeeritunnin akulla. Akkukoko kuulostaa teknisiä ominaisuuksia tutkiessa hiukan alimitoitetulta. Uusi Snapdragon 835 -piiri kuitenkin lupaa noin 25 prosenttia pienempää virrankulutusta verrattuna viime vuotiseen Snapdragon 820 -piiriin, joten ainakin valmistajilla on luottoa Qualcommin lupauksiin.

XZ Premium vietti TaskuMuron testissä noin kahden viikon ajan, ollen käytössä päivittäisenä puhelimena. Testijakson normaaliin arkipäivänä käyttö sijoittui noin klo 6-23 väliselle ajalle, jonka aikana puhelinta käytettiin niin WiFi- kuin myös 4G-yhteydellä, käytön sijoittuessa pääosin 4G -yhteyden varaan (noin 10 tuntia/päivä).

Päivän lopulla puhelimen näytön päällä oloajat liikkuivat noin neljän tunnin pinnassa, ja akkua oli jäljellä noin 15 – 25 prosenttia.

Normaaliin päivän käyttöön kuului muutamia puheluita, viestittelyä Whatsapp- sekä Telegram-sovelluksilla, nettiselausta, musiikin suoratoistoa Spotifystä, Twitterin käyttöä sekä sähköpostien lukemista ja lähettämistä.

XZ Premiumin akkukesto vaikuttaa siis olevan hyvää tasoa, vaikkakin mitään todella ihmeellistä akkukestoa puhelimelta ei kannata odottaa. Kevyemmällä käytöllä akun voi odottaa kestävän myös toiselle päivälle. Nopeaa latausta kaipaaville Sony tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 -tekniikkaa. Snapdragon 835 tuo tuen myös Qualcommin uudelle Quick Charge 4.0 -tekniikalle, mutta jostain syystä tekniikkaa ei ole otettu käyttöön XZ Premiumissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se puuttuu myös muista 835-piirillä varustetuista lippulaivoista.

Sony on varustanut XZ Premiumin myös omalla Battery Care -nimisellä lataustekniikalla, jonka avulla puhelimen akun käyttöikä pitäisi pidentyä. Battery Care tutkii käyttäjän latauskäytäntöjä, ja pyrkii oppimaan milloin laite jätetään lataukseen. Sen perusteella sovelluksen pitäisi osata säädellä latausvirtaa a niin, että puhelin olisi täysin latautunut kun virtajohto irrotetaan. Testijakson aikana ominaisuutta ei sen kummemmin pystytty todistamaan, mutta toimiessaan Battery Care pystyy estämään laitteen jatkuvan pitämisen yli 90 prosentin lataustasossa, joka tutkitusti kuluttaa akun elinikää.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto
Keskustelu
Juha Uotila

Sony on myös pystynyt parantamaan kameran suljinnopeutta. Nyt Sony lupaileekin, että uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen ja uuden kameran ansiosta myös suljinvääristymät saadaan poistettua lähes kokonaan.

Mitähän tällä yritettiin oikein sanoa?

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy "uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa." Tämä voi äkkiseltään mietittynä tarkoittaa kolmea asiaa:

* Kamera pystyy ottamaan kuvan toisensa jälkeen 8 millisekunnin välein. Käytännössä tähän ei puhelinkameroissa päästä ikinä.

* Kameran minimisuljinaikaa on saatu lyhennettyä (1 / 0,008) 1/ 125 sekuntiin. So, se on ollut puhelimissa arkipäivää jo kauan.

* Kennolta voidaan lukea kaikkien pikseleiden väriarvo 8 millisekunnissa. On siis vähennetty ns. rolling shutter -efektiä.

Tekstistä on mahdoton päätellä, mitä näistä kolmesta sillä yritetään sanoa. Pyytäisin, että toimittaja muotoilisi tekstin uudelleen helpommin ymmärrettävään muotoon.

Seuraavaksi huomio kiinnittyy kohtaan "Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen…".

Sitten kun puhelimella saa kuvattua nopeasti liikkuvaa kohdetta paremmin, kuin järjestelmäkameralla, olen valmis syömään hattuni. Vai tarkoitttiko kirjoittaja, että kameralla voi kuvata ylipäätään liikkuvia kohteita. Ajatelkaa, liikkuvia kohteita! Ensimmäinen laatuaan…

Pyydän toimitukselta tekstin muotoilussa tarkkuutta.

^Ylläolevaa tekstinpätkää on nyt muotoiltu hiukan selkeämpään suuntaan.

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

sammy56

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

Mutta tässähän puhelimessa sitä bling blingiä on :) Tietysti riippen väristä mutta kuitenkin ;)

Kyseessähän on kyllä pitkästä aikaa hyvä puhelin Sonyltä. Harmittavasti vaan vanhahtava muotoilu ja sen aiheuttama turha koko on aivan liian poistyöntävää.

Muropaketin uusimmat