UUSIMMAT

Yhteenveto

05.06.2017 18:00 | Juha Uotila | 4

Yhteenveto

Kokonaisuutena Sonyn uusi Xperia XZ -sarjan lippulaiva jättää aika vaisun vaikutelman. Sonylle tyypillisesti kuuden kuukauden välein tapahtuvat lippulaivamallien päivitykset eivät ikinä ole tuoneet suuria muutoksia puhelimiin. Tilannetta voisi melkein verrata Applen puhelinten S-sarjan päivityksiin.

Viime vuoden loppupuolelle julkaistuun Xperia XZ:aan verrattuna XZ Premium on saanut uutuutena HDR-tuen näyttöön. Xperia XZ sisälsi jo saman markkinoinnissa vahvasti käytetyn 4K -näytön, jota Sony on nyt parantunut tuomalla siihen HDR-tuen. Näytössä ei laadullisesti ole mitään vikaa, se on upean näköinen ja toistaa värit hienosti. Valitettavasti 4K -resoluutio ei näytössä tosiasiassa ole käytössä kuin tietyissä toiminnoissa (videot ja kuvat) ja normaalikäytössä näyttö käyttää 1080p-resoluutiota.

Tilanteen tekee nurinkuriseksi myös se, että näytön suurin valttikortti eli HDR-tila jää esimerkiksi videoiden osalta tällä hetkellä täysin käyttämättä, koska 4K HDR -materiaalia ei vaan ole tällä hetkellä juurikaan saatavilla miltään suoratoistopalvelulta. 4K HDR -käyttö jääkin siis toistaiseksi lähinnä YouTube -käyttöön.

Toinen isompi uutuus eli Sonyn uusi Motion Eye -kamera tarjoaa kohtuullisen kuvanlaadun hyvässä valossa, ja kuvat tallentuvat terävinä eikä värejä ole lähdetty ylikorostamaan liikaa. Hämärässä kameran laatu tippuu, eikä se pysty tuottamaan kovin erikoista jälkeä.

Sonylla on jo pitkään ollut ongelmia kameraohjelmiston kanssa ja varsinkin kuvien jälkikäsittelyn kanssa, ja sama trendi tuntuu jatkuvan myös Xperia XZ Premiumin kanssa. Sonyn kuvien jälkikäsittely on välillä todella aggressiivista ja tarkemmalla syynäyksellä kuvien yksityiskohdat muuttuvat suttuisiksi ja niissä näkyy tuttu vesiväri-efekti.

Videotallennuksessa kamera tarjoaa ensimmäisenä mobiililaitteena uuden 960 FPS:n hidastusvideotilan. Uusi tila pystyy tuottamaan upeita hidastusvideoita, jos vaan olosuhteet ovat kunnossa ja parhaat tulokset saadaankin jatkuvaa liikettä sisältävällä materiaalilla. 960 FPS:n tila vaatii kuitenkin todella hyvät olosuhteet esimerkiksi valoisuuden osalta, joten kovin hämärässä tai sisätiloissa videoista tulee helposti rakeisia ja huonolaatuisia.

Kolmas isompi uudistus on XZ Premiumin sisään pakattu rautapuoli, ja puhelin onkin ensimmäinen markkinoille saapunut Snapdragon 835 -piirillä varustettu puhelin (kun Galaxy S8:n rajoitetuille alueille tuotua SD835 -mallia ei oteta huomioon). Uusi järjestelmäpiiri tarjoaa tarvittavat tehot niin prosessorin kuin myös grafiikkapiirin osalta.

Sonyn puhelimien design on myös viime vuodet jämähtänyt oikeastaan täysin paikoilleen, ja vaikka ulkonäköön tehdäänkin pieniä muutoksia, lähinnä materiaaleissa, on Sonyn puhelinten ulkonäkö jäänyt jälkeen muista kilpakumppaneista. XZ Premium vaikuttaa kädessä isolta ja kolholta, kun tänä vuonna on tottunut käsittelemään Huawein P10:n tai Samsungin Galaxy S8/S8+:n kaltaisia laitteita.

Sonyn Xperia XZ Premium tulee saamaan kovaa kilpailua kesän aikana, kun muutkin valmistajat saavat omat Snapdragon 835 -piirin sisältävät lippulaivansa ulos. Sonyn asettama 799 euron suositushinta on kuitenkin hiukan alempi kuin esimerkiksi Samsungin S8 -lippulaivojen lähtöhinnat, mutta markkinoille on tulossa vielä muutamia kiinnostavia pelureita (HTC U11, OnePlus 5), jotka varmasti pyrkivät taistelemaan myös hinnalla. Uudistuksiin nähden XZ Premiumin suositushinnalla laitetta ei täysin ilman varauksia voi suositella.

Hyvää:

 • Uusi Snapdragon 835 -piiri tarjoaa hyvin tehoa ja parempaa akkukestoa
 • Uudet 960 FPS -tilassa kuvatut videot ovat vakuuttavaa katseltavaa
 • Jämäkkä rakenne
 • Sormenjälkitunnistin toimii ripeästi oudosta paikasta huolimatta
 • 4K HDR -materiaali näyttää upealta (silloin kun sellaista löytyy) hyvällä näytöllä

Huonoa:

 • Vanhahtavan kolho design
 • Laitteen terävät kulmat painavat kämmentä
 • Langattoman latauksen puuttuminen
 • Ei optista kuvanvakaajaa kamerassa
 • Motion Eye -kameran laatu, varsinkin hämärässä
 • Kamerasovelluksen kömpelö käyttöliittymä

Muokattu 15.6.2017 klo 13.40. Tarkennettu tekstiä kameran suljinnopeuden osalta. 

Sisältö

 1. Johdanto
 2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
 3. Kamera
 4. Käyttöjärjestelmä
 5. Suorituskyky ja akkukesto
 6. Yhteenveto
Keskustelu
Juha Uotila

Sony on myös pystynyt parantamaan kameran suljinnopeutta. Nyt Sony lupaileekin, että uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen ja uuden kameran ansiosta myös suljinvääristymät saadaan poistettua lähes kokonaan.

Mitähän tällä yritettiin oikein sanoa?

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy "uusittu kamera pystyy ottamaan kuvan noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa." Tämä voi äkkiseltään mietittynä tarkoittaa kolmea asiaa:

* Kamera pystyy ottamaan kuvan toisensa jälkeen 8 millisekunnin välein. Käytännössä tähän ei puhelinkameroissa päästä ikinä.

* Kameran minimisuljinaikaa on saatu lyhennettyä (1 / 0,008) 1/ 125 sekuntiin. So, se on ollut puhelimissa arkipäivää jo kauan.

* Kennolta voidaan lukea kaikkien pikseleiden väriarvo 8 millisekunnissa. On siis vähennetty ns. rolling shutter -efektiä.

Tekstistä on mahdoton päätellä, mitä näistä kolmesta sillä yritetään sanoa. Pyytäisin, että toimittaja muotoilisi tekstin uudelleen helpommin ymmärrettävään muotoon.

Seuraavaksi huomio kiinnittyy kohtaan "Tämä mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kohteiden kuvaamisen…".

Sitten kun puhelimella saa kuvattua nopeasti liikkuvaa kohdetta paremmin, kuin järjestelmäkameralla, olen valmis syömään hattuni. Vai tarkoitttiko kirjoittaja, että kameralla voi kuvata ylipäätään liikkuvia kohteita. Ajatelkaa, liikkuvia kohteita! Ensimmäinen laatuaan…

Pyydän toimitukselta tekstin muotoilussa tarkkuutta.

^Ylläolevaa tekstinpätkää on nyt muotoiltu hiukan selkeämpään suuntaan.

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

sammy56

Erittäin laadukas ja pätevä puhelin. Mitä olen tuota käytellyt. Etenkin jos ei kaipaa joidenkin puhelimien BlinBling tyyliä.
Eli riippuu ihan käyttäjän Preferensseistä, mitä haluaa. Tehokkuus ja laadukkukkuus yleisellä tasolla on minulle tärkeämpää kuin ns. Show puhelin ulkonäkö.

Mutta tässähän puhelimessa sitä bling blingiä on :) Tietysti riippen väristä mutta kuitenkin ;)

Kyseessähän on kyllä pitkästä aikaa hyvä puhelin Sonyltä. Harmittavasti vaan vanhahtava muotoilu ja sen aiheuttama turha koko on aivan liian poistyöntävää.

Muropaketin uusimmat