Uusimmat

Yhteenveto

05.06.2017 18:00 Juha Uotila

Yhteenveto

Kokonaisuutena Sonyn uusi Xperia XZ -sarjan lippulaiva jättää aika vaisun vaikutelman. Sonylle tyypillisesti kuuden kuukauden välein tapahtuvat lippulaivamallien päivitykset eivät ikinä ole tuoneet suuria muutoksia puhelimiin. Tilannetta voisi melkein verrata Applen puhelinten S-sarjan päivityksiin.

Viime vuoden loppupuolelle julkaistuun Xperia XZ:aan verrattuna XZ Premium on saanut uutuutena HDR-tuen näyttöön. Xperia XZ sisälsi jo saman markkinoinnissa vahvasti käytetyn 4K -näytön, jota Sony on nyt parantunut tuomalla siihen HDR-tuen. Näytössä ei laadullisesti ole mitään vikaa, se on upean näköinen ja toistaa värit hienosti. Valitettavasti 4K -resoluutio ei näytössä tosiasiassa ole käytössä kuin tietyissä toiminnoissa (videot ja kuvat) ja normaalikäytössä näyttö käyttää 1080p-resoluutiota.

Tilanteen tekee nurinkuriseksi myös se, että näytön suurin valttikortti eli HDR-tila jää esimerkiksi videoiden osalta tällä hetkellä täysin käyttämättä, koska 4K HDR -materiaalia ei vaan ole tällä hetkellä juurikaan saatavilla miltään suoratoistopalvelulta. 4K HDR -käyttö jääkin siis toistaiseksi lähinnä YouTube -käyttöön.

Toinen isompi uutuus eli Sonyn uusi Motion Eye -kamera tarjoaa kohtuullisen kuvanlaadun hyvässä valossa, ja kuvat tallentuvat terävinä eikä värejä ole lähdetty ylikorostamaan liikaa. Hämärässä kameran laatu tippuu, eikä se pysty tuottamaan kovin erikoista jälkeä.

Sonylla on jo pitkään ollut ongelmia kameraohjelmiston kanssa ja varsinkin kuvien jälkikäsittelyn kanssa, ja sama trendi tuntuu jatkuvan myös Xperia XZ Premiumin kanssa. Sonyn kuvien jälkikäsittely on välillä todella aggressiivista ja tarkemmalla syynäyksellä kuvien yksityiskohdat muuttuvat suttuisiksi ja niissä näkyy tuttu vesiväri-efekti.

Videotallennuksessa kamera tarjoaa ensimmäisenä mobiililaitteena uuden 960 FPS:n hidastusvideotilan. Uusi tila pystyy tuottamaan upeita hidastusvideoita, jos vaan olosuhteet ovat kunnossa ja parhaat tulokset saadaankin jatkuvaa liikettä sisältävällä materiaalilla. 960 FPS:n tila vaatii kuitenkin todella hyvät olosuhteet esimerkiksi valoisuuden osalta, joten kovin hämärässä tai sisätiloissa videoista tulee helposti rakeisia ja huonolaatuisia.

Kolmas isompi uudistus on XZ Premiumin sisään pakattu rautapuoli, ja puhelin onkin ensimmäinen markkinoille saapunut Snapdragon 835 -piirillä varustettu puhelin (kun Galaxy S8:n rajoitetuille alueille tuotua SD835 -mallia ei oteta huomioon). Uusi järjestelmäpiiri tarjoaa tarvittavat tehot niin prosessorin kuin myös grafiikkapiirin osalta.

Sonyn puhelimien design on myös viime vuodet jämähtänyt oikeastaan täysin paikoilleen, ja vaikka ulkonäköön tehdäänkin pieniä muutoksia, lähinnä materiaaleissa, on Sonyn puhelinten ulkonäkö jäänyt jälkeen muista kilpakumppaneista. XZ Premium vaikuttaa kädessä isolta ja kolholta, kun tänä vuonna on tottunut käsittelemään Huawein P10:n tai Samsungin Galaxy S8/S8+:n kaltaisia laitteita.

Sonyn Xperia XZ Premium tulee saamaan kovaa kilpailua kesän aikana, kun muutkin valmistajat saavat omat Snapdragon 835 -piirin sisältävät lippulaivansa ulos. Sonyn asettama 799 euron suositushinta on kuitenkin hiukan alempi kuin esimerkiksi Samsungin S8 -lippulaivojen lähtöhinnat, mutta markkinoille on tulossa vielä muutamia kiinnostavia pelureita (HTC U11, OnePlus 5), jotka varmasti pyrkivät taistelemaan myös hinnalla. Uudistuksiin nähden XZ Premiumin suositushinnalla laitetta ei täysin ilman varauksia voi suositella.

Hyvää:

  • Uusi Snapdragon 835 -piiri tarjoaa hyvin tehoa ja parempaa akkukestoa
  • Uudet 960 FPS -tilassa kuvatut videot ovat vakuuttavaa katseltavaa
  • Jämäkkä rakenne
  • Sormenjälkitunnistin toimii ripeästi oudosta paikasta huolimatta
  • 4K HDR -materiaali näyttää upealta (silloin kun sellaista löytyy) hyvällä näytöllä

Huonoa:

  • Vanhahtavan kolho design
  • Laitteen terävät kulmat painavat kämmentä
  • Langattoman latauksen puuttuminen
  • Ei optista kuvanvakaajaa kamerassa
  • Motion Eye -kameran laatu, varsinkin hämärässä
  • Kamerasovelluksen kömpelö käyttöliittymä

Muokattu 15.6.2017 klo 13.40. Tarkennettu tekstiä kameran suljinnopeuden osalta. 

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto