Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

13.04.2018 19:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Sonya on aikaisempina vuosina kritisoitu paikalleen jämähtämisestä puhelimien ulkonäössä ja muotokielessä. Aikaisempina vuosina etenkin Xperia-sarjan lippulaivapuhelimet ovat olleet järjestäen kulmikkaita ja varustettu valtavilla näytön reunoilla.

Ensimmäisiä viitteitä muotokielen uusiutumisesta saatiin alkuvuonna julkaistusta, alemman hintaluokan Xperia XA -puhelimesta, joka kävi myös Muropaketin testattavana. Xperia XA2 ei tosin vielä tuonut Sonyn puhelimiin kovin suuria ulkonäöllisiä muutoksia esimerkiksi näytön kuvasuhteeseen. Sen sijaan puhelin käytti edelleen nykyaikana jo hiukan ”vanhahtavaa” 16:9 kuvasuhteen näyttöä.

Xperia XZ2 -sarjan puhelimet ovatkin nyt ensimmäisiä Sonyn puhelimia, joissa näyttö on päivitetty nykyaikaisempaan 18:9 kuvasuhteeseen. Samalla paljon parjatut näytön ylä- ja alapuolella olevat reunukset ovat pienentyneet huomattavasti. Pelkkiä laitteen mittoja katsellessa saattaa ajatella, että kyseessä on jälleen valtavan kokoisia laitteita, mutta Sony on saanut pidettyä puhelinten kokoluokan mittoihin suhteutettuna suhteellisen kompaktina.

Tästä huolimatta Xperia XZ2 ei ole varsinaisesti pieni puhelin, ja siinä on edelleen nähtävissä selvästi myös Sonyn vanhaa muotoilua. Puhelimen ulkomitat ovat 153 x 72 x 11,1 millimetriä, ja painoa nykypuhelimeksi hulppeat 198 grammaa.

Malliston pienempi Xperia XZ2 Compact on sen sijaan nimensä mukaisesti kohtuukokoinen. Sen fyysiset mitat ovat 135 x 65 x 12,1 millimetriä. Painoa pikkupuhelimella on kohtuullisen kovalta kuulostava 168 grammaa.

Selkeästi pienempien älypuhelinten ystäville tarkoitetussa Xperia XZ2 Compactissa käytetään materiaaleina etupuolella lasia. Laitteen reunat on koostettu metallista. Harmillisesti Sony on päätynyt käyttämään laitteen takaosassa muovia, joka hieman laskee laatutuntumaa ja tekee pinnasta liukkaan. Kokonaisuutena puhelin tuntuu kuitenkin laadukkaalta ja kädessä jykevältä, eikä sen rakenne tunnu antavan periksi kovallakaan vääntämisellä.

Xperia XZ2:ssa Sony on päätynyt käyttämään sekä etu- että takapuolella lasia ja laitteen reunat on koostettu metallista.

Kun Xperia XZ2 Compactin ensimmäistä kertaa ottaa käteensä, tulee väkisin tunne ylipulleasta pikkupuhelimesta. Tunne johtuu laitteen 12,1 millimetrin paksuudesta. Hetken totuttelun jälkeen laite kuitenkin jo istuu käteen todella loistavasti ja sitä on mukava käyttää. Sony on siis onnistunut laitteen huomattavasta paksuudesta huolimatta muotoilemaan sen hienosti. Vahvasti pyöristetyt reunat ja kupera takakansi auttavat valtavasti laitteen käteenistuvuudessa ja käsittelyssä.

Isoveli Xperia XZ2 taas muistuttaa ja tuntuu ensivaikutelman puolesta kuin viime vuoden HTC:n U-sarjan älypuhelimelta. Ihan täysin Sonylle ei pisteitä ainakaan omaperäisyydestä voi Xperia XZ2:n osalta antaa, vaan laitteen ulkonäkö ja muotoilu tuntuu ja näyttää ”jo aikaisemmin nähdyltä”. Myös Xperia XZ2:n takakansi on kupera, mikä takaa hyvän istuvuuden käteen. Xperia XZ2 Compactiin verrattuna XZ2 on kuitenkin hiukan enemmän laatikkomainen, eivätkä rungon reunat ole samalla tavalla pyöristettyjä kuin pikkuveljessä.

Xperia XZ2 Compactin etupuolelle on istutettu viiden tuuman IPS LCD -paneeliin ja Triluminos -kuvanparannustekniikkaan perustuva näyttö, jonka resoluutio on vihdoin nostettu myös Full HD+ -tasolle viime vuoden 720p-resoluutiosta. Näyttö käyttää uutta 18:9 kuvasuhteen näyttöä, mutta siltikin näytön ja ulkomittojen suhteen osalta jäädään nykyaikana hiukan heikkoon, noin 73,5 prosentin tuntumaan. Näytössä käytetään Gorilla Glass 5 -lasia,  ja se on myös HDR -sertifioitu.

Xperia XZ2:ssa Sony on päätynyt käyttämään 5,7-tuumaista IPS LCD -näyttöä myöskin 18:9 kuvasuhteella. Myös Xperia XZ2 näytön ja ulkomittojen suhde jää vaatimattomaan 76 prosenttiin. Heikot peittoprosentit selittyvät edelleen Sonyn käsittömän kokoisilla näytön ylä- ja alareunoilla, jotka ovat muihin 18:9 näytöllä varustettuihin puhelimiin verrattuna suuret. Mitään selkeää syytä suurille reunoille ei ole, koska yläreunassa sijaitsee laitteen ilmoitusvalo, etäisyyssensori, vaatimattomalta kuulostava viiden megapikselin kamera ja kuuloke, joka toimii molemmissa malleissa toisena stereokaiuttimena

Alareunaan on Sonyllä ollut tarve lisätä oma logonsa. On hieman harmillista, että valmistajilla on tarve leimata laitteiden etupuoli omalla tuotemerkillään, vaikka logo löytyy aina myös laitteen takaa. Lisäksi aivan etupuolen alareunassa sijaitsee puhelinten toinen stereokaiutin.

Xperia XZ2 -puhelimen reunat on valmistettu metallista ja laitteen oikealta reunukselta löytyykin molemmissa versiossa alhaalta Sonyn tavaramerkiksi muodostunut, erillinen kaksipykäläinen kamerapainike, virtapainike sekä laitteen äänenvoimakkuuden säätimet. Sonylle ominainen sormenjälkilukija on poistunut virtapainikkeen yhteydestä, ja on siirretty nyt laitteen taakse.

Kummankaan mallin virtapainike ei ole koolla pilattu, eikä sen erottaminen käsituntumalla äänenvoimakkuuden säätimestä onnistu kovin helposti. Itse virtapainikkeen painalluspalaute on hyvällä tasolla, ja painikkeen palaute on selkeä ja ytimekäs.

Puhelinten rungon yläpäädystä löytyy yksi laitteiden mikrofoneista, sekä Xperia XZ2 -mallissa myös SIM-korttikelkan luukku. Sony on myös lippulaivoissansa siirtynyt tukemaan kahden nano-SIM-kortin käyttöä, mutta puhelimet mahdollistavat myös toisen SIM-kortin korvaamisen mikro-sd muistikortilla.

Rungon vasen sivu sisältää Compact-mallissa saman luukun, joka isoveljessä on sijoitettu laitteen yläpäätyyn. Mielenkiintoisena huomiona SIM-korttiluukun avaaminen tuntui aiheuttavan laitteelle hallitun uudelleenkäynnistyksen. Myöskin jos puhelimet ovat pois päältä, kun SIM-kortit asetetaan telakkaan, käynnistyy puhelimet ensin normaalisti ja tämän jälkeen vielä kerran uudestaan asettaakseen tarvittavat SIM-korttien asetukset käyttöön. Vaiva ei tietenkään kokonaisuutena ole suuri, mutta ominaisuus hiukan kummastuttaa. Vastaavaa ei ole tullut eteen muiden kaksois-SIM-puhelinten kanssa.

Puhelinten alapäädystä löytyy USB-C-latausliitin, joka toimii myös molemmissa ääniliitäntäntä. Sony on siis valitettavasti tiputtanut uusimmista lippulaivoistaan pois 3,5 millimetrin ääniliitännän, ja musiikin kuuntelu vaatiikin valmistajan paketissa tulevan USB-C-3,5 mm -sovittimen.

Puhelimen takakansi on pyhitetty molemmissa malleissa kameralle sekä taakse siirtyneelle sormenjälkilukijalle. Yksi moite takakannen komponenttien sijoittelusta täytyy antaa, nimittäin Sony on päätynyt sijoittamaan kamerasensorin kohtuullisen keskelle itse laitteen takakantta. Kameran sijoituksesta johtuen laitteiden sormenjälkitunnistin on sijoitettu kameran alapuolelle, ja varsinkin isommassa Xperia XZ2 -mallissa tunnistimen sijainti ei ole aivan onnistunut.

Xperia XZ2 Compactissa laitteen järkevä koko antaa sijoittelun anteeksi, ja tunnistimille on kohtuullisen helppo osua. Valitettavasti samaa ei voi sanoa isoveli-XZ2:sta, jossa testijakson aikana huomasi melkein jokaisella kerralla sormen osuvan ensimmäisellä yrityksellä kameran linssiin. Sijoittelun heikkous korostuu, kun sormea joutuu vielä koukistamaan, että sormen saa istutettua itse sormenjälkitunnistimelle. Kameran linssiä onkin suositeltavaa puhdistella aika ajoin.

XZ2 Compactin kanssa sormenjälkilukijan kanssa ei esiintynyt sen suurempia ongelmia, mutta XZ2:n kohdalla sormenjälkitunnistin ei useasti reagoinut sormeen ensimmäisellä yrittämisellä ollenkaan.

Sony Xperia XZ2:n lasinen takakansi on mahdollistanut myös Sonyn lippulaivan tuen langattomalle lataukselle. Harmillisesti pikkuveli-XZ2 Compact ei langatonta latausta tue.

Jos Sonyn uutuuksien muotoilu tai ulkonäkö ei yllä aivan kärkisijoille, niin samaa ei voi sanoa laitteen sisään ängetystä tekniikasta. Positiivista on, ettei Sony ole lähtenyt rampauttamaan pienempää XZ2 Compactin ominaisuuksia, kuten osa muista valmistajista tänä vuonna.

Molemmat Sonyn uutuudet pakkaavat sisälleen mobiilialan uusinta uutta. Molempien tehoista vastaakin Qualcommin uusin Snapdragon 845 -suoritinpiiri, jonka parina grafiikkatehoista vastaa Adreno 630 -grafiikkapiiri. Uusi 10 nanometrin tekniikalla valmistettu Snapdragon 845 -piiri pitää sisällään neljä kappaletta tehokkaita 2,7 gigahertsin taajuudella toimivaa Kryo 385 Gold -ydintä, joiden parin on neljä kappaletta virtapihejä 1,7 gigahertsin taajuudella toimivaa Kryo 385 Silver -ydintä.

Sisäistä tallennustilaa on molemmissa 64 gigatavua, jota voidaan kasvattaa erillisellä microSD-muistikortilla. Keskusmuistia löytyy molemmista neljä gigatavua, ja joillain markkinoilla Xperia XZ2 tulee samaan myös kuuden gigatavun RAM-muistilla varustetun version.

Testijakson aikana ei itse laitteiden nopeudessa havaittu ongelmia, mutta jakson aikana ohjelmistossa huomattiin muutamia outouksia, johon palaamme vielä myöhemmin artikkelissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat