Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

13.04.2018 19:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Sonyn uusien lippulaivojen Snapdragon 845 -piiri tarjoaa tällä hetkellä yhden parhaimmista suorituskyvyistä mitä puhelinmarkkinoilla on tarjolla. Viime vuoden Snapdragon 835 -piiri pystyi takomaan jo erinomiasia tuloksia suorituskykytesteissä, ja Snapdragon 845 on siitä edelleen hieman paranneltu versio. Erityisesti grafiikkapiiri on saanut pienen tehonlisäyksen.

Ajoimme molemmilla XZ2 -sarjan puhelimille normaalit synteettiset testisovellukset ja vertailukohteeksi otimme Samsungin uuden Galaxy S9+ -lippulaivapuhelimen.

Androbench-testissä mitataan sisäisen tallennustilan kirjoitus- sekä lukunopeuksia. Koko kolmikko pärjää hienosti, mutta Samsung Galaxy S9+:n käyttämä tallennustila ottaa selkeän voiton perättäisissä lukuoperaatioissa.

Suorittimen vääntökyvyn testaamiseen käytettiin GeekBench-sovellusta, joka antaa pisteytyksen yhden ytimen sekä useamman ytimen suorituskyvylle. Samsungin uusi Exynos-piiri on vielä hiukan edellä pelkässä suorittimen vääntökyvyssä, mutta erot varsinkin useamman ytimen testeissä ovat häviävän pienet.

Graafista suorituskykyä testattiin Antutu- sekä GFXBench-sovelluksilla. Antutun testissä Sonyn puhelinten Snapdragon 845 ja sen sisältämä uusi Adreno-grafiikkapiiri ottavat eron Samsungin Exynos- ja Mali-piirien yhdistelmään.  GFXBenchin grafiikkatesteissä Samsung ottaa vielä toistaiseksi kärkisijat.

Tavanomaisempaa käyttöä simuloivassa PCMarkin Work 2.0 -testissä Sonyn uutuudet ovat täysin omilla luvuillaan. Samsungin puhelimet eivät ole ikinä PCMarkin testissä pärjänneet ja sama jatkuu S9+:n kohdalla.

Javascriptin renderöintinopeutta mitattiin vielä SunSpider -testillä jossa molemmat Sonyt ottavat selkeän kaulan Samsungin uutuuteen verrattuna.

Pelien toimintaa testattiin pikaisesti Modern Combat 5 -pelillä, jossa grafiikka-asetukset asetettiin tappiin. Peli pyöri koko testiajan sujuvasti, eikä grafiikoissa näkynyt virheitä. Pelin kulku oli sujuvaa ilman näkyviä viiveitä. Pidemmän pelisession jälkeen puhelimien takakansi lämpeni maltillisesti, ja lämpö jakautui hyvin tasaisesti takakannen alueelle. Xperia XZ2 Compactin osalta pienehkö näyttö ei juuri FPS-peleihin sovellu.

Ottaen huomioon Sonyn laitehistorian ja testattujen laitteiden akkukestohistoriaa, lähdettiin Xperia XZ2 -puhelinten testijaksolle positiivisilla ennakko-odotuksilla koskien laitteiden akkukestoa. Käytimme molempia laitteita noin reilun viikon jatkuvassa käytössä, joiden pohjalta akkukestoa kirjattiin ylös. Normaaliin käyttöön kuului muutamia puheluita, viestittelyä WhatsApp-, Telegram- sekä Slack-sovelluksilla sekä Internet-selausta. Puhelimessa oli kaikki synkronoinnit aina päällä ja puhelimeen oli kytketty neljä sähköpostitiliä sekä Samsung Gear S3 -älykello. Puhelimissa oli käytössä myös kaksi SIM-korttia.

XZ2 Compact pääsi heti ensimmäisenä käyttöpäivänä kovaan testiin, kun puhelin lähti mukaan Puolaan suuntautuneelle reissulle. Käyttö oli oli siis normaalioloihin verrattuna raskaampaa. Puhelimessa pidettiin käytössä kahta nano-SIM-korttia koko testijakson ajan, joten yhdellä SIM-kortilla akkukesto on vielä astetta parempi. Normaalina käyttöpäivänä (noin klo 6-24) Xperia XZ2 Compactin akunvaraus liikkui 50-58 prosentin välissä. Näytön päälläoloaika oli parhaimmillaan lähemmäksi 3,5 tuntia. Kevyemmällä käytöllä akunvaraus tippui päivän käytön jälkeen noin 65 prosentin paikkeille, ja näytön päälläoloaika liikkui 2,5 tunnin paikkeilla. XZ2 Compactin akkukesto onkin loistavalla tasolla, kun otetaan huomioon että laitteen akun kapasiteetti on vain 2800 milliampeerituntia.

Xperia XZ2 sisältää hiukan kookkaamman 3180 milliampeeritunnin akun, joten akkukeston voitiin olettaa olevan myös parempi kuin pikkuveljessä. XZ2 Compactia vastaavalla käytöllä akkukesto oli edelleen hyvällä tasolla ja päivänpäätteeksi näytön päälläoloajat liikkuivat noin tunnin korkeammilla lukemilla XZ2 Compactiin verrattuna. Raskaalla käytöllä akun varaus tippui noi 30 prosentin paikkeille, jolloin näytön päälläoloaika oli noussut jo yli viiden tunnin.

Ajoimme puhelimelle myös raskaan Geekbenchin pitkän akkukestotestin, jossa täyteen ladattua puhelinta rasitetetaan täydellä teholla koko testin ajan.  XZ2 Compact kesti rasitustestissä 396 minuuttia, kun taas Xperia XZ2 ja sen isompi akku kesti 456 minuuttia. Geekbenchin akkutesti ei täysin kuvaa todellista käyttöä, koska prosessoria pidetään jatkuvasti sadan prosentin rasituksessa, mutta se antaa hyvän kuvan siitä kuinka virtapihi prosessori on myös kovassa rasituksessa. Kumpikaan puhelimista ei testin aikana tai sen jälkeen ollut kuumentunut takaosastaan, joten myös jäähdytys tuntuu olevan kunnossa.

Xperia XZ2 Compactin akku latautui testilaitteen mukana tulleella normaalilla laturilla hyvin hitaasti. Noin puolen tunnin lataus antaa akulle 30 prosentin varauksen. Tunnin jälkeen oltiin 67 prosentissa, ja täyteen lataaminen otti jo noin kaksi ja puoli tuntia. Pikalaturia ei testilaitteen paketissa tullut mukana, mikä on pienoinen miinus tämän hintaluokan laitteissa.

Sony on myös totutusti sisällyttänyt Qnovon akun kestoikää parantavat lataustekniikat puhelimiin. Sen avulla puhelin pystyy oppimaan käyttäjän latausrytmit, ja osaa säädellä lataustehoa niin, että puhelimen akku on täynnä hetki ennen sen irrottamista laturista. Tekniikka kyllä toimii, mutta se vaatii latausrytmien pitämistä hyvin samanlaisena päivästä toiseen, jotta tekniikan edut tulevat näkyviin.

Todellista vaikutusta esimerkiksi akun kestoikään ei tietenkään tälläisessä lyhyessä testissä pysty päättelemään.

Xperia XZ2:n mukana toimitettiin Qualcomm Quick Charge 3.0 -pikalatausta tukeva laturi, ja sillä puhelimen akun lataaminen olikin huomattavasti nopeampaa. Puolen tunnin latauksella puhelimen akku täyttyi 50-prosenttisesti, ja tunnin latauksella oltiin jo 75 prosentin kohdalla. Täyteen lataus kesti kuitenkin noin 2 tuntia ja 20 minuuttia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat