Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
Sony on pakannut Xperia Z1:n matalaan neliön muotoiseen pahvirasiaan, jonka mustavalkoinen värimaailma ei herätä suuria tuntemuksia. Pakkauksen päältä löytyy värikuva puhelimesta ja pohjassa on eritelty laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia.
Pakkauksen toimitussisältöön lukeutuu ohjevihkonen, takuutiedot, verkkovirtalaturi, micro-USB-kaapeli sekä DK31-pöytälataustelakka. Kuulokkeita ei pakkauksesta löydy, joka on varsin poikkeuksellista. Lataustelakkaa emme jostain syystä saaneet toimimaan tietokoneen USB-portista, vaan se vaati virtalähteekseen seinäpistokkeen.
Heti ensi kosketuksesta lähtien Xperia Z1 eroaa markkinoiden muusta tarjonnasta positiivisesti – se on muodoiltaan ja materiaaleiltaan selvästi omanlaisensa, eikä sitä sekoita helposti kilpailijoihin. Sony on onnistunut luomaan älypuhelimiinsa persoonallisen vivahteen. Muodot ovat varsin pelkistettyjä, mutta lähempää tutkiessa niistä löytyy yllättävän paljon yksityiskohtia. Sony on pyrkinyt tasapainoon ja symmetriaan. Vaikka laite näyttää kulmikkaalta, oikeastaan kaikki sen kulmat ovat pyöristettyjä.
Laitteen rakenteessa Sony on käyttänyt vain premium-materiaaleja, sillä reunoilla kiertävä runko on yhdestä kappaleesta työstettyä alumiinia ja sekä etu- että takapuolella ulkopinnan muodostaa karkaistu lasi. Alumiinirungon ja lasien välissä kiertää laitteen molemmin puolin pieni muovikaistale, joka on sovitettu moitteettomasti silottamaan niiden väliä. Kuten käytetyistä materiaaleista voi jo päätellä, Xperia Z1 tuntuu erittäin arvokkaalta, laadukkaalta ja tukevarakenteiselta.
Xperia Z1:n erikoisuutena on suojaus pölyä, vesisuihkuja ja vesiupotusta vastaan (IP55/IP58). Valmistaja lupaa, että puhelimen voi upottaa jopa 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Suolavedestä, nestemäisistä kemikaaleista ja mudasta laite on kuitenkin pidettävä erossa. Ehkäpä juuri suojauksista johtuen Xperia Z1 sijoittuu viiden tuuman näyttökokoluokassa kokohaitarin yläpäähän. 144,4 x 73,9 x 8,5 mm ulkomitat ja 169 gramman paino asettuvat suunnilleen Galaxy S4:n ja Note 3:n puoliväliin. Xperia Z1 on saatavilla kolmessa eri värissä – mustana, valkoisena ja purppurana.
Xperia Z1:n tukevien kuorien sisällä majailee viimeistä huutoa olevaa rautaa, sillä järjestelmäpiiriksi on valittu Qualcommin Snapdragon 800, joka pitää sisällään neljä 2,2 GHz Krait 400 -prosessoriydintä, Adreno 330 grafiikkasuorittimen sekä kaksi gigatavua RAM-käyttömuistia. Sisäistä tallennustilaa on 16 gigatavua (käytettävissä noin 11,7 Gt), joka on laajennettavissa jopa 64 gigatavun micro-SD-muistikortin avulla.
Mobiiliverkkojen osalta Xperia Z1 tukee HSDPA+-yhteyksiä 3G-verkossa sekä 150 Mbit/s latausnopeutta kahdeksalla taajuudella 4G LTE -verkoissa. Tuettuna ovat kaikki kolme Suomen LTE-taajuutta.
Näytön alapuolelle Sony on jättänyt varsin anteliaan tyhjän kaistaleen, joka on pelkkää mustaa lasia ilman sen kummempia toimintoja. Käyttöjärjestelmän toimintopainikkeet on sijoitettu virtuaalisesti näytön alareunaan, jolle ratkaisuna löytyy varmasti mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Näppäinten sijainti on kuitenkin hyvä, sillä ne eivät sijaitse liian lähellä puhelimen alareunaa. Laitteen alapäädystä löytyy ainoastaan leveä metalliritilä, jonka takaa löytyvän kaiuttimen äänenlaatu on vain keskitasoa.
Näytön yläpuolelle jäävään kaistaleeseen on tyypilliseen tapaan sijoitettu valmistajan logo, etukamera, kuuloke sekä etäisyys- ja valoisuussensorit. Etukameran tarkkuus on kaksi megapikseliä ja se kykenee kuvaamaan 1080p-tarkkuuden videota. Kuuloke on sijoitettu pieneen aukkoon näyttölasin reunan ulkopuolelle ja sama aukko toimii myös monivärisen merkkivalo-LEDin piilopaikkana. Ainakin valkoisessa mallissa epäsuora valo hohtaa näyttävästi kuulokeaukosta ollen samalla näkyvä, mutta ei häiritsevä. Mustassa versiossa valon näkyvyys ei ilmeisesti ole aivan yhtä hyvä.
Xperia Z1:n LCD-näyttö on kooltaan tasan viisi tuumaa ja sen tarkkuus on 1080×1920 pikseliä, joka tarkoittaa 441 PPI:n pikselitiheyttä. Kuten pikselitiheyden perusteella voi päätellä, kuva on huipputarkka, eikä yksittäisiä kuvapisteitä voi havaita normaalilta käyttöetäisyydeltä.
Sony käyttää näyttönsä yhteydessä useampia markkinointitermejä, kuten Triluminos, X-Reality ja OptiContrast, jotka kaikki viittaavat käytännössä kuvanlaadun parantamiseen. Triluminos-näyttötekniikan kehutaan mahdollistavan luonnollisemman värimaailman sekä laajemman väripaletin. X-Reality on päälle kytkettävissä oleva ohjelmallinen kuvanparannustekniikka, joka parantaa värejä, kontrastia, terävyyttä ja vähentää kohinaa. Käytännössä X-Reality toimi useimmissa tilanteissa varsin onnistuneesti, mutta tietyissä tapauksissa yliterävöitti kuvaa hieman liikaa. OptiContrast puolestaan viittaa rakenteeseen, jossa näyttöpaneeli on kiinnitetty suoraan lasiin, parantaen näkyvyyttä auringonpaisteessa sekä tummien sävyjen syvyyttä.
Käytännössä Xperia Z1:n Triluminos-näytön kuvanlaatu jätti itsestään kaksijakoisen kuvan. Näytön heikkous on nimittäin katselukulmat, jotka vaikuttavat dramaattisesti näytön värintoistoon. Katselukulman vaikutus kuvan värintoistoon on räikeä, sillä jo hyvin pieni poikkeama kohtisuorasta kulmasta mihin tahansa suuntaan muuttaa kuvan elottoman haaleaksi. Muutos on nopea eikä kuva enää muutu juurikaan enempää kulman kasvaessa. Näyttöä suoraan katsottaessa värintoistossa ei ole valittamista ja se on luonnollista sekä eläväistä. Myös tummat sävyt toistuvat kohtalaisen hyvin, joskaan ei loistavasti, kunhan näyttöä katsotaan suoraan. Näkyvyyttä auringonpaisteessa ei valitettavasti päästy syyskeleillä testaamaan kunnolla, mutta ulkoilmassa heijastusten kanssa ei havaittu ongelmia.
Erikoisena yksityiskohtana havaitsimme näytön pinnassa sopivassa kirkkaassa valossa viistosta katsottaessa hiuksenhienon verkkomaisen kennoston, joka on ilmeisesti näytön kosketuksentunnistuskerros. Efekti on erikoinen, sillä emme ole havainneet vastaavaa pitkään aikaan missään muussa high-end-älypuhelimessa. Normaalissa käytössä verkko ei kuitenkaan onneksi ole havaittavissa eikä häiritse käyttöä. Toinen kyseenalainen ominaisuus on sekä etu- että takapuolen lasipinnan suojaksi asennettu ”anti-shatter”-kalvo, joka käyttäjäraporttien perusteella naarmuuntuu varsin helposti. Kalvon poistaminen onnistuu kotikonstein, mutta Sonyn mukaan se mitätöi samalla myös laitteen takuun. Kalvon mukana häviävät myös etu- ja takapaneelin Sony-logot sekä muut merkinnät.
Xperia Z1:n kyljet ansaitsevat erikoishuomiota, sillä Sony on sijoittanut niihin poikkeuksellisen paljon tavaraa ja poikkeuksellisesti toteutettuna. Oikean kyljen yläosassa on kumitiivistein varustettu muovinen luukku, jonka takana sijaitsee micro-SIM-korttipaikka muovisine kelkkoineen. Keskellä kylkeä on pyöreä ja selvästi kohollaan oleva virta-/lukituspainike, jonka löytäminen sokkona on helppoa, mutta jonka tuntuma on hieman tahmea ja vaatii turhan paljon voimaa. Lukituspainikkeen alapuolella sijaitsee äänenvoimakkuuden säätöpainike, joka on miellyttävästi hieman kohollaan molemmista päistään. Aivan oikean kyljen alapäästä löytyy tuntumaltaan kohtalaisen hyvä kaksivaiheinen kamerapainike, joka on harvinaista herkkua Android-puhelimissa. Siitä Sony ansaitsee erityisplussan. Kaikki painikkeet ovat lisäksi valmistettu alumiinista.
Vasemman kyljen ominaisuudet keskittyvät ylempään puoliskoon. Ylimpänä on kaksi tiivistettyä muovista suojaluukkua, jotka peittävät taakseen micro-SD-muistikorttipaikan sekä micro-USB-liitännän. Jälkimmäinen tarjoaa myös MHL- sekä USB-on-the-Go-tuen. Luukkujen avaaminen näppituntumalla ei onnistu aina aivan mutkattomasti, joka on hieman ikävää laitteen lataamista ajatellen. Lisäksi olisi käytön kannalta mukavampaa, jos latausliitännän vieressä ei olisi toista avautuvaa luukkua. Koska luukuilla on ehdoton merkitys vesi- ja pölysuojauksen suhteen, puhelin muistuttaa sulkemaan luukun aina micro-USB-liitännän käytön jälkeen. Osittainen ratkaisu kömpelöön latausliitännän sijaintiin on kyljen keskellä sijaitseva telakkaliitin, jonka avulla puhelin kytkeytyy lataustelakkaan. Liittimen keskellä on magneetti, joka ohjaa puhelimen melko vaivatta kiinni telakkaan. Lataustelakka vain saisi olla hieman raskastekoisempi, sillä se nousee helposti ilmaan puhelinta irrotettaessa.
Laitteen takakuori on etupuolen tapaan karkaistua lasia ja siten kauttaaltaan tasapintainen. Harmillisesti vajaan parin viikon testijakson jälkeen lasin pinnassa oli sopivassa valossa havaittavissa hentoja pieniä naarmuja, jotka eivät onneksi näy valkoista taustaa vasten kovinkaan helposti. Lasin alaosassa on Xperia-logo, keskellä Sony-logo ja yläosassa pieni NFC-logo. Kameran linssi on sijoitettu takakuoren vasempaan ylänurkkaan ja Sony on saanut puristettua tekniikan niin pieneen tilaan, että puhelinta ei ole tarvinnut paksuntaa kameran kohdalta.
Z1:n kuorirakenne on umpinainen, joten käyttäjällä ei ole mahdollisuutta kurkistaa takakuoren alle. Sen takana sijaitsee 3000 mAh Li-polymeeriakku, joka on tässä kokoluokassa varsin reilun kokoinen. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 14 tuntia puheaikaa, 880 tuntia valmiusaikaa, 110 tuntia musiikinkuunteluaikaa tai 6,6 tuntia videotoistoa. Stamina-virransäästötilaa käyttämällä on mahdollista saavuttaa tavallista pidempiä toiminta-aikoja.