Uusimmat

Käyttökokemukset ja huomiot, Vertailua Galaxy S4+:aan & Yhteenveto

26.11.2013 22:53 Juha Kokkonen

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Xperia Z1 vieraili TaskuMuron testissä marraskuussa noin puolentoista viikon ajan ja vaikka emme ehtineet testaamaan sitä niin syväluotaavasti, kuin olisimme halunneet, saimme muodostettua siitä kohtalaisen hyvän yleiskuvan. Testijakson aikana puhelimen toiminnassa ei esiintynyt ongelmia eikä sitä tarvinnut käynnistää kertaakaan uudestaan (ongelmista johtuen).

Kädessä Z1 tuntuu arvokkaalta laitteelta, kiitos lasipintojen ja kyljissä paljastuvan alumiinirungon. Vaikka laitteen muotoilu näyttää ensisilmäyksellä kulmikkaalta, tuntuu se kädessä yllättävän mukavalta, sillä kaikki reunat on pyöristetty kättä miellyttävästi. Hieman yllättäen Z1 ei osoittautunut testijaksolla kovinkaan liukkaaksi kapulaksi, vaikka alumiini ja lasi saattavatkin kuulostaa otteen pitävyyden kannalta epäotollisilta materiaaleilta. Kuivissa käsissä pito tosin ei ole paras mahdollinen ja kylmissä olosuhteissa laite tuntuu epämiellyttävän viileältä. Taskuun mahtumisessa ei ollut ongelmia edes tiukempienkaan farkkujen kanssa, vaikka istuessa Z1 ulos ujuttaminen onkin hieman kinkkistä.

Käytettävyyden osalta Z1 ei ole kokoluokkansa kärkeä, sillä ulkomitat ovat viisituumaiselle laitteelle kookkaat. Esimerkiksi allekirjoittaneen keskitasoa pienemmällä kädellä näytön vastakkaiselle sivulle yltäminen normaalista luonnollisesta yhden käden käyttöotteesta osoittautui erittäin hankalaksi, kun taasen esimerkiksi GS4:ssä se onnistuu ongelmitta. Lisäksi symmetrinen muotoilu hankaloittaa puhelimen ottamista taskusta käsikopelolla oikeassa asennossa, vaikka toiselta sivulta löytyvä lukituspainike löytyykin sokkona helposti. Micro-USB-liitäntää peittävä suojaluukku aiheutti myös ajoittain ärsytystä, sillä varsinkin nukkumaan mennessä sen avaaminen hämärässä ei aina onnistunut sujuvasti. Langaton latausmahdollisuus olisikin hyödyllinen ominaisuus, vaikka lataaminen onnistuukin myös telakassa ilman luukun avaamista. Plussaa Z1 saa näytön alareunan toimintopainikkeiden sijainnista, sillä ne eivät ole liian lähellä puhelimen alareunaa.

Testasimme Z1:n vedenkestävyyttä pariin otteeseen niin nesteeseen upottamalla, kuin vesihanan alla pesemälläkin. Suojaukset toimivat moitteetta eikä ongelmia esiintynyt. Näyttö ei ole käytettävissä veden alla, sillä se ottaa nesteestä jatkuvia virhepainalluksia ja ruudulla alkaa melkoinen ralli, jos näyttö ei ole lukittuna. Tärkeintä on muistaa sulkea luukut puhelimen kyljistä ennen vesikäsittelyä. Laite antaa aiheesta muistutuksen aina käynnistyksen yhteydessä sekä latausliittimen irrotuksen jälkeen.

Suorituskyvyn osalta Z1:n Snapdragon 800 -piiri tarjoaa markkinoiden parasta antia. Prosessointitehoa on yltäkylläisesti ja käyttöjärjestelmä sovelluksineen toimii moitteettoman liukkaasti. Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokiksi Galaxy Note 3:n, johon verrattuna tulokset olivat sovelluksesta riippuen hieman parempia tai heikompia. Sulkeissa Note 3:n tulokset:

  • Quadrant Standard 20700 (20105)
  • SmartBench 2012 8982/4426 (9226/4227)
  • Linpack Multi 1041,5Mflops/0,16s (1074,31Mflops/0,16s)
  • BenchmarkPI 114 ms (97)
  • An3DBench XL 46690 (44289)
  • Vellamo 2914/1157 (2656/1010) (1869/622)
  • Sunspider 1.0.2 708,4 ms (533 ms)
  • AnTuTu 4 31994 (29963)
  • GLBenchmark 2.5 Egypt 1080p offscreen 60 FPS (68)
  • GLBenchmark 2.7 T-Rex HD offscreen 23 FPS (26)
  • 3DMark Ice Storm Extreme 16693 (10313)

Xperia Z1:stä löytyy luokassaan varsin suurikokoinen 3000 mAh akku, joten odotukset akunkeston suhteen olivat varovaisen positiiviset. Puolentoista viikon testijakson aikana akussa oli latausta jäljellä päivän päätteeksi keskimäärin noin 35-55 %. Kertaakaan virta ei loppunut kesken päivän aikana, vaikkakin kertaalleen lukema painui noin 10 % tuntumaan kovan surffailun seurauksena. Valmiustilassa Z1 vie suhteessa selvästi vähemmän virtaa, kuin aktiivikäytössä (esim. webbiselaus). Ohjelmisto-osiossa esitelty Stamina-virransäästötoiminto osoittautui käytännössä erinomaiseksi tavaksi säästää akkua tiukoissa paikoissa. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Vertailua Galaxy S4:ään

Paras vertailukohta Xperia Z1:lle on Samsungin Galaxy S4, joka on markkinoiden myydyin high-end-luokan Android-puhelin tällä hetkellä. Tarkalleen ottaen otimme vertailupariksi tuoreen Galaxy S4+ -version, josta löytyy päivitetty järjestelmäpiiri. Kokoero Z1:n ja GS4:n välillä on hämmentävän suuri, ottaen huomioon molempien samankokoiset näytöt. Z1 on 7,4 mm pidempi, 4,2 mm leveämpi ja 0,6 mm paksumpi. Painossa ero on hurjan oloiset 39 grammaa ja paino sekä kokoeron huomaa selvästi myös käytännössä. Fyysisesti Z1:n eduksi on luettava huomattavasti laadukkaammalta tuntuva tukeva alumiinirunko sekä IP-suojaus.

Molempien puhelimien näytön koko on viisi tuumaa ja tarkkuus 1080×1920 pikseliä. Tekniikan osalta näytöt eroavat kuitenkin toisistaan, sillä Samsung käyttää Super AMOLED -paneelia, kun taas Sony luottaa LCD-paneeliin. Kaksikosta Samsung tarjoaa kokonaisuudessaan selvästi paremman kuvanlaadun. Järjestelmäpiiri on molemmissa sama (Snapdragon 800), mutta Samsungissa prosessoriytimien kellotaajuus on 100 MHz korkeampi. RAM-muistin määrä ja sisäinen tallennustila on molemmissa yhtä suuri.

Kameraosastolla Z1 vetää pidemmän korren, mutta vain paperilla, sillä käytännössä sen fyysisesti suurempi 20,7 megapikselin kenno ei pysty tuottamaan GS4:n 13 megapikselin kennoa parempaa jälkeä. Parhaimmillaan Z1 pystyy tarkkaan jälkeen, mutta käytännössä GS4 kykenee huomattavasti tasaisempaan suoritukseen. Akun kapasiteetti on Sonyssä 400 mAh suurempi, mutta käytännössä akunkestossa ei ole kovinkaan suurta eroa. Langatonta latausmahdollisuutta ei ole vakiona kummassakaan – Samsungiin sen saa lisävarusteena.

Käyttöjärjestelmä on molemmissa Android – Sonyssä versioltaan 4.2.2 ja GS4:ssä tätä nykyä 4.3. Kustomoinniltaan laitteiden käyttöliittymät eroavat toisistaan varsin paljon, sillä Samsung on ladannut huippumallinsa lukuisilla lisäominaisuuksilla, kun taasen Sony on tyytynyt hillitympään ja maltillisemmin muokattuun lopputulokseen. On makuasia kumpi sopii omiin tarpeisiin paremmin.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä GS4+ maksaa Suomessa edullisimmillaan noin 600 euroa ja Xperia Z1 vastaavasti noin 650 euroa. Käytännössä lisäpanostuksella saa tukevamman rakenteen, veden- ja pölynkestävyyden sekä enemmän megapikseleitä kameraan.

 

Yhteenveto

Sony tekee selvästi kovasti töitä nostaakseen asemiaan älypuhelinmarkkinoilla ja Xperia Z1 on selvä parannus edeltäjäänsä verrattuna. Siitä huolimatta Z1 ei onnistunut lunastamaan kaikkia niitä odotuksia, joita sen speksien perusteella odotimme. Laite on ladattu kovilla ominaisuuksilla, mutta erityisesti niin kameran kuin näytönkin osalta toteutus jättää jonkin verran toivomisen varaa. Kameralta olisi voinut odottaa enemmän sen vakuuttavien teknisten ratkaisuiden pohjalta ja näytön ongelmana ovat yllättävän huonot katselukulmat. Myös laitteen fyysiset mitat ovat viiden tuuman näyttöluokassa kookkaimmasta päästä, joka tekee laitteen käsittelystä ajoittain kömpelöä.

Suurehkosta koosta huolimatta Xperia Z1 on hillityn tyylikäs, hyvin viimeistelty ja kuorimateriaaliensa ansiosta laadukkaan sekä tukevan tuntuinen laite. Itse asiassa kyseessä on mielestämme tämän hetken suurimman annoksen premium-fiilistä tarjoava Android-puhelin. On lisäksi vakuuttavaa, että Sony on saanut puristettua monsterikameransa 8,5 mm:n paksuuteen. Komeuden kruunaa IP55/58-tason suojaus vettä ja pölyä vastaan. Snapdragon 800 -piirin ansiosta suorituskyky on tämän hetken kärkitasoa ja Sonyn tyylikkään käyttöliittymän toiminnassa ei ole valittamista. Monet saattavat olla jopa tyytyväisiä, ettei Sony ole tunkenut sitä täyteen erikoisominaisuuksia. 20,7 megapikselin kamera on teknisesti vakuuttava, mutta tuntuu siltä, että sen paras terä on tylsytetty ohjelmistotasolla.

Xperia Z1 ei ole suoranaisesti surkea millään osa-alueella, mutta siinä määrin keskinkertainen muutamalla tärkeällä saralla, että kokonaisuudesta jää hieman pettynyt fiilis. Jos kamera olisi täyttänyt sille asetetut odotukset, voisi tilanne olla toinen. Nykyisellään Z1 ei sovi kaikille käyttäjille, vaan siihen päätyvän on toivottava puhelimeltaan juuri tiettyjä asioita, kuten vedenkestävyyttä ja premium-materiaaleja, jotta se päätyisi ykkösvaihtoehdoksi. Jos kyseisiä Z1:n vahvuuksia ei löydy toivomuslistalta, löytyy markkinoilta parempiakin vaihtoehtoja high-end-puhelimeksi. Se on kuitenkin varmaa, että jos Sony ottaa opiksi Z1:n heikkouksista, on sen seuraaja piinkova vastus kaikille kilpailijoilleen.

 

Hyvää

  • Suojaus pölyä ja vettä vastaan
  • Näytön tarkkuus
  • Snapdragon 800 -piirin suorituskyky
  • Laadukas ja tukeva rakenne
  • Stamina-virransäästötila
  • Akunkesto varauksin
  • Erillinen kamerapainike
  • Turhaa kikkailua välttelevä hillitty käyttöliittymä

Huonoa

  • Laitteen suuri fyysinen koko luokassaan
  • Näytön heikot katselukulmat
  • Kameran kohina ja jälkikäsittelyn artifaktit kuvissa
  • Kuvien tarkkuus automaattitilassa vain 8 Mpix
  • Kamerassa ei optista kuvanvakautusta
  • USB-liitännän kömpelö suojaluukku
  • Ei langatonta latausta vakiona
  • Android-versiona vanha 4.2.2

 

Sisältö

  1. Testissä Sony Xperia Z1
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Kamera, käyttöliittymä ja sovellukset
  4. Käyttökokemukset ja huomiot, Vertailua Galaxy S4+:aan & Yhteenveto