Käyttökokemukset, akkukesto, suorituskyky ja yhteenveto

10.11.2016 08:51 | Pekko Lainiala | 7

Xperia X -malliston käyttöliittymää ja sen ominaisuuksia on käyty läpi tarkemmin muun muassa TaskuMuron Xperia X -artikkelissa. Lyhykäisyydessään käyttöliittymän voi kuvailla olevan melko lähellä puhdasta Androidia, mutta edelleen mukana on Sonyn omia esiasennettuja ohjelmia, joiden tarkoitus on tuoda lisäarvoa laitteelle, mutta useimmiten ne ovat käyttäjien mielestä lähinnä ärsyttäviä. Oletusnäppäimistönä toimii SwiftKey.

Käytännön tasolla käyttöliittymässä liikkuminen oli nopeaa ja vaivatonta, eikä ohjelmisto- tai rautapuolen vikoja tullut vastaan. Pelikäytössä Xperia XZ pyöritti ongelmitta Play-kaupasta saatavilla olevia Asphalt 8- ja Modern Combat 5 -pelejä.

Teoreettisen suorituskyvyn arvioinnissa käytimme muutamaa yleisintä benchmark-sovellusta. Sulkuihin on merkitty elokuussa testatun Xperia X Performancen tulokset.

 •     AndroBench 4.1: 248,9/123,56/41,84/14,21 (258,48/123,6/45,66/15,71 Mt/s)
 •     AnTuTu v6.2.1: 134 899 (128 860)
 •     Geekbench 4: (Single/Multi): 1582/3691 (1602/3842)
 •     GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 89 FPS (87 FPS)
 •     GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 45 FPS (46 FPS)
 •     GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 18 FPS (17 FPS)
 •     PCMark – Work 2.0: 5230 (5279)
 •     Sunspider 1.0.2: 614,5 ms (634,6 ms)

Tuloksista selviää se, että Xperia XZ ja Xperia X Performance ovat käytännön tasolla samalla viivalla suorituskyvyssä, eikä merkittäviä eroja ole osoitettavissa missään testissä.

Akkukeston osalta Xperia XZ ei tarjonnut yllätyksiä. Tämän mallin kohdalla Sony on nostanut akkukapasiteettia 200 mAh:n verran 2900 milliampeerituntiin tehden siitä samantasoisen viime vuoden Xperia Z5:n kanssa. Käytännössä akusta irtosi käyttöaikaa noin 4–5 tunnin screen-on-timen ajaksi. Käytännössä aktiivikäyttäjä saanee puhelimesta irti noin yhden päivän akkukeston, kun pienemmällä käytöllä kitkutteleva pärjännee parikin päivää.

Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului muun muassa Skype- ja WhatsApp-viestittelyä, Youtube-videoiden katselua, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLANin ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Yhteenveto

sony-xperia-xz-010-281016

Xperia XZ:aa lähdettiin tarkastamaan X Performance –mallin seuraajana. Laite on kokonaisuutena huomattavasti vakuuttavampi kokonaisuus verrattaessa X Performanceen, eikä siitä löydy enää suuria puutteita.

Parannuksina Sony on pakannut mukaan USB Type C -liitännän, uusia tekniikoita kuvaamisen saralla ja parantanut laitteen yleistä tuntumaa.

Heikkouksina on myyntipakkauksen rajallinen sisältö, 4-5 tunnin screen-on-timeen riittävä akkukesto sekä kameran suorituskyky, joka ei ole kilpailijoiden tasolla.

Kuten X Performancen tapauksessa, XZ:n ostajienkin kannattaa harkita, onko laite 700 euron arvoinen. Vuonna 2015 julkaistun Xperia Z5:n hinta on pudonnut kirjoitushetkellä noin 500 euron pintaan. XZ ei kuitenkaan tarjoa arkipäiväiseen käyttöön merkittäviä parannuksia, kun sitä vertaa Z5:een, joka testattiin TaskuMurossa vuosi sitten marraskuussa.  Uuden mallin oleellisimmat parannukset ovat järjestelmäpiirin päivitys Snapdragon 810:stä 820:een ja puhelimen rakenteen vahvistuminen.

Hyvää

 • Ulkonäkö
 • Suorituskyky
 • Näyttö
 • Kameran käyttö
 • IP68
 • Nopea sormenjälkitunnistin
 • Tukeva rakenne

Huonoa

 • Kameran ominaisuudet
 • Pakkauksessa ei pikalaturia

Sisältö

 1. Esittely ja pakkaus
 2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
 3. Kamera
 4. Käyttökokemukset, akkukesto, suorituskyky ja yhteenveto
Keskustelu

muuten tyytyväinen itse ainakin ollut, mutta kameralla kaikki kuvat tosi helposti rakeisia. tai sit vaan en osaa käyttää mutta ainakin automaatti tilassa.

700€ on kyllä turhan paljon tuosta puhelimesta kun se ei tarjoa mitään ylimääräistä eikä kamera ongelmat ole saatu parannettu.

jkeskir

Vaihdoitko oletustarkkuuden 8 Mpix ->23Mpix?

vaihdoin juu mutta varsinkin sisätiloissa otetut kuvat on parempia 8mpix.

Muropaketin toimitus

http://muropaketti.com/taskumuro/mo…nyn-uusi-android-lippulaivapuhelin-xperia-xz/

miten testikappaleessa riitti ääntä omista kajareista? tää yksilö mikä itsellä on niin youtubea katsoessa pitää olla äänet täysillä että edes henkilöauton taustamelun yli kuuluu, varsinkin puhetta kuunnellessa joutuu usein nostamaan lähemmäs korvaa että saa selvää :O

miller

vaihdoin juu mutta varsinkin sisätiloissa otetut kuvat on parempia 8mpix.

Rakeisuus voi toisaalta johtua myös käytetystä kuvankatseluohjelmasta, mikäli se ei osaa skaalata noita suurikokoisia kuvia alaspäin kunnolla. Minä ihmettelin todella rumia valokuvia joskus ja huomasin silloin, että vika olikin siinä sovelluksessa, jota käytin kuvien katseluun.

Yllättävän paljon löytyy muovia tästä Sonyn lippulaiva puhelimesta. Puhelimen sivut ovat kokonaan muovia äänenvoimakkuus- ja virtanappia lukuunottamatta. Runko voi siis alkaa halkeilemaan puhelin ikääntyessä ja eikä oikeen muutenkaan sovi 700 euron puhelimeen. Yllättävää että sormenjälkitunnistinta ei ole suojattu lasilla tai safiirilla vaan se on kans muovia. Kameralinssi on sentään lasia.

Muropaketin uusimmat