Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttö

10.09.2021 12:00 Kai Taipale

Olemus, ominaisuudet ja käyttö

Taittuvanäyttöisen Samsung Galaxy Z Fold3 5G -puhelimen ulkoinen olemus on pikavilkaisulla hyvinkin tutun oloinen – siis mikäli on aiempiin Fold-malleihin tutustunut. Ulkoinen olemus on Galaxy Z Fold2 -mallin kanssa lähes yhtenäinen.

Vaikka taittuvanäyttöiset puhelimet eivät mitään uusinta uutta enää olekaan, herättää puhelin edelleen runsaasti huomiota. Se sopiikin hyvin niille, jotka haluavat erottua joukosta.

Jo Galaxy Z Fold2 toi malliin riittävän ison etunäytön. Sellainen se 6,2-tuumaisena on edelleen. Nyt adaptiivinen näyttöpaneeli yltää kuitenkin myös 120 hertsin virkistystaajuuteen, joten se on mukavan sulava käytössä. Muutenkin AMOLED-näytön tarkkuus on riittävä ja ominaisuudet ovat värejä, katselukulmia ja kontrastia myöten riittävän kohdallaan tämän luokan laitteeseen.

Etunäytön kapeus kuitenkin tuntuu, sillä hiemankin pidemmät viestit tulee hoidettua isomman päänäytön kautta. Etunäytöllä näppäimistö tuntuu yksinkertaisesti aavistuksen liian kapealta, ainakin isonäyttöisiin nykypuhelimiin tottuneelle.

Puhelimen mitat ovat kokoon taitettuna 67,1 x 158,2 x 16 millimetriä, joskin jälkimmäinen luku on saranattoman reunan kohdalla 14,4 millimetriä. Puhelin on siis aavistuksen kapeampi ja lyhyempi kuin edeltäjänsä. Myös saranan kohdalta on paksuutta saatu henkäyksen verran pois.

Painikkeiden sijainti on ennallaan. Äänenvoimakkuus ja virtapainikkeet ovat suljetun puhelimen oikeassa laidassa, alemmassa puoliskossa. Virtapainikkeeseen on integroitu myös sormenjälkilukija, joka on käytössä erinomaisen nopea ja tarkka – selvästi yksi nopeimmista, jota olen käyttänyt.

Koko on siis käytännössä aiemmalla tasolla, mikä tarkoittaa juuri ja juuri siedettävää kokoa arkikäyttöön. Pituus ja leveys eivät häiritse milloinkaan, mutta puhelimen paksuus voi tuntua taskussa ikävältä. Avattuna leveys on käytännössä entisellään, korkeudesta on lähtenyt millimetri.

Puhelin on myös keventynyt. Nyt painoa on 271 grammaa, mikä tarkoittaa 11 gramman laihdutuskuuria. Laite tuntuu käytössä lukuarvoaan kevyemmältä, erityisesti auki käännettynä.

Osa uudistuksista jää kuitenkin piiloon katseilta. Runko on nyt entistä vankempaa alumiinia, mikä kieltämättä tuntuu. Puhelinta uskaltaa aika surutta väännellä, eikä se tunnu olevan mitenkään herkkä taipumaan mihinkään suuntaan.

Myös sarana on ainakin uutena jäykkä – jopa turhankin. Puhelimen avaamiseen tarvitaan kahta kättä ja mielellään tukevaa otetta. Puolihuolimattomasti avaaminen ei oikein onnistu, mutta määrätietoinen kahden käden käyttö tekee avaamisesta ihan näppärää. Saranan voi odottaa myös käytössä hiljalleen löystyvän, sillä jo parissa viikossa tilanne helpotti vähän.

Pintamateriaali on sekä takakuoressa että etunäytössä Gorilla Glass Victus, joten materiaali on valittu kestämään käyttöä. Sisänäyttö on edelleen selvästi arempaa UTG (Ultra Thin Glass) -lasia, mutta valmistaja kertoo senkin pinnoitteen vahvistuneen 80 prosenttia entisestä. Noin parin viikon testijakson se kesti ainakin täysin moitteetta, eikä mitään näkyviä naarmuja tullut kynänkään käytöstä. Selvää kuitenkin on, että pinta ei ole läheskään yhtä kestävä kuin tyypilliset näyttölasit.

Sisänäytön pinta tuntuu etunäyttöä muovisemmalta, mutta käytössä tämä ei häiritse oikeastaan ollenkaan käyttöä, vaan tuntuma on oikein hyvä. Keskisauma on helppo nähdä vähänkään sivusta katsomalla niin tummalla kuin vaalealla taustalla. Suoraan edestä ja tavanomaisessa käytössä tämän olemassaolon unohtaa silti jo muutamassa päivässä, eikä silmä siihen pahemmin kiinnitä huomiota. Selvemmin sauma tuntuu sormella liu’uttamalla, mikä pätee hyvin myös S Pen -kynään.

Ehdottoman hyvä lisä on myös puhelimelle haettu IPX8-luokitus. Se kertoo, että puhelimen voi jopa hetkellisesti upottaa veteen. Pölytiiviiksi puhelinta ei ole luokiteltu, sillä saranan toteuttaminen sellaiseksi lienee edelleen haastavaa, ellei mahdotonta.

Samsung Galaxy Z Fold3 -puhelimen valtti on edelleen sen Dynamic AMOLED 2X -sisänäyttö. Se on kooltaan 7,6 tuumaa ja nimensäkin mukaisesti yltää enintään 120 hertsin virkistystaajuuteen. Tarkkuus on 2208 x 1768 pikseliä, ja kuvasuhteeksi muodostuu 22,5:18. Näytön päivitystaajuus mukautuu käytön mukaan etunäytön tapaan akun säästämiseksi. Kumpikin näyttö on riittävän kirkas myös auringonpaisteessa käytettäväksi.

Sisänäyttö on omiaan aivan yhtä hyvin työtiedostojen tutkimiseen kuin tv-sarjojen katseluun. Kummassakin isompi kuva on avuksi.

Android-tabletit harvoin keräävät kiitosta käytettävyydellään, siksi Galaxy Z Fold3:n käyttöjärjestelmän optimoinnit lähes hämmästyttävät. Suurin osa toimiin järkevästi ja laitteen ominaisuuksiin optimoidusti. Tällä puhelimella saa siis yhden parhaista Android-tablettikokemuksista – mikä yllättää, mutta tavallaan myös ärsyttää tablettien puolesta.

Samsungissa on käytössä Android 11 -pohjainen One UI 3.1.1 -käyttöjärjestelmä, joka on hienosti hiottu taittuvan näytön käyttöön. Samsungin päivityslupauskin on kiitettävän kattava. Luvassa on peräti kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja tietoturvapäivitykset neljäksi vuodeksi. Tämä antaa mukavasti elinkaarta kalliille laitteelle. Testihetkellä tietoturva oli tasolla 1. heinäkuuta.

Perusasiat, kuten sovellusten availua etunäytöltä keskinäytölle toimivat luotettavasti. Sama toimii myös toisinpäin, jos niin on ohjelmakohtaisesti määritetty. Lisäksi esimerkiksi valikoissa rakenne on helppo hahmottaa ja asetusten tekeminen hoituu selkeästi ja varsin loogisesti.

Kaikessa oikeastaan näkyy, että Samsungin taittuvanäyttöiset mallit ovat jo ehtineet kolmanteen sukupolveensa. Valmistajalla on ollut aikaa hioa ohjelmisto kiitettävän toimivaksi. Lähtökohtaisesti kahdella erikokoisella näytöllä toimiminen sujuu muitta mutkitta, eikä oikeastaan tilanteita, joissa haluaisi puhelimen toimivan eri tavalla, tule edes vastaan. Tämä on jaksaa ilahduttaa päivittäisessä käytössä.

Jos kuitenkin haluaa viritellä näkymiä oman maun mukaan, tai ikkunoida ihan kaikkia käytössä olevia sovelluksia, voi ajoittain tulla vastaan myös pettymyksiä, sillä kaikki sovellukset eivät tuo ikkunointia. Lopputulos kokeilusta voi olla lähinnä kaatunut sovellus, joten testailusta ja kokeilusta ei varsinaista haittaakaan ole.

Lisäksi käytännöllisyyttä tehostavat esimerkiksi mahdollisuus luoda pikavalintoja eri sovelluksille ja niiden asettelulle. Näin yleisimmät yhdistelmät saa nopeasti käyttöön, eikä niitä tarvitse viritellä ruudulle joka kerta erikseen. Isosta ruudusta hyötyvät muutenkin useat sovellukset. Vaihtoehtoinen näyttöasettelu löytyy useammastakin sovelluksesta, kuten Office-tuotteet, Gmail, YouTube, Spotify ja toki myös Samsungin omat sovellukset – silti valikoima on toki aika rajallinen.

Puhelimen parasta uudistusta ei valitettavasti ole paketoitu automaattisesti puhelimen mukaan. S Pen -kynä pitää aina ostaa erikseen, eivätkä aiemmat S Penit toimi puhelimen kanssa. Galaxy Z Fold 3:n kanssa tuetut kynämallit ovat: S Pen Fold Edition (50 €)  ja S Pen Pro (100 €). Testilaitteen kanssa käytössä oli näistä ensimmäinen, eli kevyempi ja lyhyempi versio, jossa ei myöskään ole Bluetooth-yhteyttä. Kommunikointi hoituu radioteitse. Testissä yhteys toimi moitteetta. Lisävarusteena tarjolla olevassa suojakuoressa on fiksu paikka kynälle. Joustavuutta tuo mahdollisuus irrottaa myös kynäpidike, jolloin kokonaisuus on selvästi kompaktimpi.

Kynän kärki joustaa, mikäli sitä painaa todella voimakkaasti, joten tälläkin kynällä saa varmasti näyttöön jäljet, jos tätä tosissaan yrittää. Mitään tarvetta näin kovalle painamiselle ei ole, joten järkevästi käytettynä ongelmaa ei pitäisi syntyä.

Jos Note-mallien näyttö on tuntunut kynää käyttäessä välillä turhan pieneltä, sitä ei tarvitse murehtia Galaxy Z Fold3:n kanssa. Tässä kohtaa tablettimainen käyttö onnistuu hyvin ja hieman heikommallakin käsialalla ruudulle saa nyt mahtumaan niin mind-mappingiä kuin visuaalisempiakin luonnoksia.

Jää nähtäväksi tuoko Samsung vastaisuudessa uusia Galaxy Note -malleja. Ellei tuo, täyttää Galaxy Z Fold -mallisto aukkoa vähintään hyvin. Ainoastaan kynän taikominen runkoon jää toivelistalle.

5G-yhteydet toimivat pääosin luotettavasti, vain yhtenä päivänä puhelin tuntui sahaavan 3G/4G/5G-verkkojen välillä. Uudelleenkäynnistys korjasi tilanteen hetkeksi, mutta ongelma palasi hetken kuluttua. Seuraavina päivinä ongelmat loistivat poissaolollaan, joten kyseessä lienee ollut tilapäinen häiriö joko puhelimessa tai operaattorin päässä. Liittymille on käytettävissä yksi eSIM ja kaksi SIM-korttipaikkaa.

Saranan avulla näytön eri puoliskot saa myös jäämään vapaasti valittuun kulmaan. Sovelluksesta riippuen jaettu ruutu voi myös mukautua näyttämään esimerkiksi videota yläpuolella ja esittämään hallintapainikkeet tai näppäimistön alapuoliskossa. Tässä käytössä saranakaan ei näy.

Äänentoistosta puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, joiden äänen laatu on puhelimien ylempää keskitasoa eli niiden satunnaiskäyttö mediatoistossa on ok, mutta musiikki, videoneuvottelut tai elokuvat kannattaa pyrkiä hoitamaan kuulokkeiden kautta. Puhelimessa on myös tuki Dolby Atmos -äänille.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat