Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

10.09.2021 12:00 Kai Taipale

Kamerat, suorituskyky ja akkukesto

Galaxy Z Fold -mallistossa on alusta alkaen ollut takana kolmoiskamera. Viimeisimmässä Z Fold3 5G -versiossa kaikkien kamerayksiköiden kenno on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Pääkameran valovoima on f1.8, telekamera yltää optiseen 2x-zoomiin ja ultralaajakulma avartaa kuvakulman 0,5x-tasolle. Optinen kuvanvakain on sekä tele- että pääkamerassa.

Kamerasovellus on hyvin helppo käyttää erityisesti automaattitilassa, ja kokoon taitettuna tavallista paksummasta rungosta saa mukavan vakaan otteen. Kuvaaminen taas auki käännettynä tuntuu hieman kömpelöltä.

Esimerkiksi Samsungin Galaxy S21 -puhelinmalleissa on käytössä kehittyneempi kamerakokonaisuus, mutta tämä ei ole sen suurempi ongelma. Foldiin valitut kamerat tuottavat kuitenkin joko erittäin hyviä tai kiitettäviä kuvia niin hämärässä kuin päivänvalossa. Tätä siivittää se, että värisävyt toistuvat miellyttävän luonnollisina sekä hämärässä että kirkkaassa valossa otetuissa kuvissa.

Etukamerassa saa tyytyä kymmeneen megapikseliin, mutta puhelimella voi ottaa selfiet myös takakameraa käyttäen. Kansikameran laatua voi pitää kohtuullisena.

Kameravarustuksen selvästi heikoin lenkki on päänäyttöön piilotettu, mutta kuitenkin helposti nähtävissä oleva kamera, jonka tarkkuus jää neljään megapikseliin. Tämän kameran tuottama kuva on selvästi pehmeää, ja väritoistokin jää laimeaksi. Sille käyttöä löytyneekin lähinnä videopuheluissa, jossa käytössä se vielä toimii kelvollisesti.

Videokuvan enimmäistarkkuus on rajoitettu tällä kertaa 4K-tasolle, mutta sen saa toki tallennettua 60 ruudun sekuntivauhdilla. Videotallennus on kautta linjan laadukasta, ja varsikin esimerkkivideon tapaan pääkamera tallentaa kiitettävästi yksityiskohtia, tarjoaa hyvän dynamiikan, väritoisto on maltillisen luontevaa ja vakautuskin hoitaa hommansa vähintään kohtuullisesti. Käytössä on siis huippuluokan puhelimelle soveltuvat video-ominaisuudet. Ultralaajakulmalla video pehmenee, muttei edelleenkään näytä heikkotasoiselta.

Myös puhelimen rautapuoli on kunnossa. Tehoista vastaa Qualcomm Snapdragon 888 -mobiilisuoritin, joka koostuu kahdeksasta ytimestä. Käytössä on Arm Cortex-X1-pääydin, joka yltää 2,84 gigahertsin kellotaajuuteen. Lisäksi käytössä on kolme Cortex-A78-ydintä, jotka toimivat enintään 2,4 gigahertsin kellotaajuudella sekä neljä Cortex-A55-ydintä (1,8 GHz). Pääytimellä on yksi megatavu L2-muistia, Cortex-A78-ytimillä 512 kilotavua kullakin ja Cortex-A55-ytimillä sitä on 128 kilotavua ydintä kohden.

LPDDR5-käyttömuistia on mukavat 12 gigatavua. Tallennustilaa on malliversiosta riippuen joko 256 tai 512 gigatavua. Muistikorttipaikan puuttuminen on silti tympeä ratkaisu, sillä tämän hintaluokan laitteita hankitaan aktiivikäyttöön, jolloin vaikkapa isoja videotiedostoja voi kertyä kohtuullisen nopeasti ainakin pienemmän tallennustilan täytteeksi.

Suorituskykymittauksiin verrokiksi nostettiin Samsungin malleista keväinen lippulaiva, Exynos 2100 -pohjainen Galaxy S21 Ultra ja Snadragon 888 -pohjainen Xiaomi Mi 11. Käyttömuistia on Samsugeissa 12 gigatavua, mutta Xiaomissa kahdeksan gigatavua.

Pitkälti graafista suorituskykyä mittaavissa testeissä tilanne on aika selvä: Xiaomi Mi 11 on joukon vikkelin, mutta vain niukalla erolla Samsung Galaxy Z Fold3 5G -malliin. Galaxy S21 Ultra jää säännöllisesti jälkeen, joskin erot ovat vain prosenttiluokkaa. Kaikkien suorituskyky on erittäin hyvä. Huomionarvioista Z Fold3:n tuloksissa on se, että ne on kaikki ajettu isoa sisänäyttöä käyttäen – testien valossa etunäyttöä käyttäessä tulokset ovat vähän tai selvästi heikompia.

Enemmän hyötykäyttöä ja yleistä suorituskykyä mittaavissa Geekbench- ja PCmark-testeissä tilanne pysyy ennallaan vain toisen testin kanssa. Geekbench noudattaa ensimmäisistä testeistä tuttua järjestystä eli Xiaomi on erittäin niukasti ykkönen ja Samsungit pistelevät käytännössä tasatahtiin perässä. PCMarkin kohdalla Xiaomin suorituskyky jää selvästi kaksikosta, osa selityksestä syntyy Samsungeja vähäisemmästä käyttömuistista.

Osaselitys Xiaomin heikompaan testimenestykseen PCMarkin kohdalla löytyy myös muistin nopeutta mittaavalla Androbench-testillä. Tässä Samsungit ovat joukon vikkelimpiä.

Akun kapasiteettia on kutistettu edeltäjästä 100 milliampeeritunnin verran. Se on nyt 4400 milliampeerituntia. Akkua ladataan nyt 25 watin pikalatauksella, eli tässä kohtaa puhelin jää selvästi jälkeen monista lippulaivamalleista. Langaton lataus onnistuu 10 watin teholla. Käytettävissä on myös käänteinen langaton lataus.

 

Suurinäyttöisen Samsung Galaxy Z Fold3 5G -mallin voisi kuvitella olevan selvä altavastaaja akkukestossa. Suoritus onkin joukon heikoin, mutta vaivaisella neljällä minuutilla Xiaomi Mi 11 -malliin verrattuna. Galaxy S21 Ultra sentään on parempi, mutta ero jää senkin kohdalla juuri ja juuri alle yhden tunnin. Mittaustenkin valossa akkukestoa voi pitää täysin tyydyttävänä.

Käytännössä tilanne ei ole aivan yhtä hyvä. Normaalissa päivittäisessä käytössä iso osa hoituu etunäytön kautta, jolloin akku kuluu maltillisemmin kuin isoa päänäyttöä käyttäessä. Käytännössä akulla pärjää lähes varmuudella päivän, mutta jos iso osa käytöstä on intensiivistä ja tapahtuu päänäytön kautta, päivän aikana voi olla syytä käyttää puhelinta pikaisesti laturissa – ainakin varmuuden vuoksi.

Kokeilimme akun latausnopeutta Samsungin Z Fold3 5G:n myynninaloituksessa tarjolla olleen aloituspakkauksen 25-wattisella latauslaitteella. Tyhjä akku oli puolillaan jo puolen tunnin kuluttua, mikä on ihan kelvollinen tulos. Loppua kohti lataus hieman hidastuu, ja akku oli täynnä tunnin ja 12 minuutin kuluttua. Tässä hintaluokassa toivoisikin jo hieman ripeämpää latausta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat