Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

20.07.2016 13:18 Juha Kokkonen

oneplus3-2

Etupuolelta OnePlus 3 on pitkälti tälle vuodelle päivitetty versio OnePlus 2:sta.

Muotoilu on pelkistetyn tyylikästä ja näyttöä suojaavan lasin reunat on nyt pyöristetty. OnePlus ei ole nähnyt tarpeelliseksi sijoittaa logoaan puhelimen etupaneeliin, joka lisää hillittyä vaikutelmaa. Viime vuoden mallissa puhelimen runko ja kyljet olivat metallia, mutta nyt OnePlus on päätynyt toteuttamaan myös takakuoren anodisoidusta alumiinista. Rakenne tuntuu hyvin viimeistellyltä ja erittäin tukevalta, eikä se pidä natinaa tai ylimääräisiä ääniä väänneltäessä. Kolmosen käsituntumassa ei ole valittamista, mutta pienemmissä käsissä laitteen monipuolinen käyttö yhdellä kädellä on jo koon vuoksi hankalaa.

Värivaihtoehtoja on kaksi – Graphite ja Soft Gold – joista jälkimmäinen tulee saataville vasta elokuussa. Testikappaleemme oli väriltään ensimmäinen mainituista.

oneplus3-3

OnePlus 3:n ulkomitat ovat 152,7 x 74,7 x 7,35 mm, joka on parempaa keskiluokkaa tässä näyttökokoluokassa. Pituus on kasvanut vajaalla millillä edeltäjään nähden, mutta vastaavasti laite on kaventunut 0,2 mm ja ohentunut merkittävästi (-2,5 mm). Kädessä kolmonen tuntuukin selvästi OnePlus 2:ta hoikemmalta. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on 73,1 %, eli hyvää keskiluokkaa. Painoksi ilmoitetaan kohtuulliset 158 grammaa, joka on pudonnut 17 grammalla edeltäjämallista.

Kuten monessa muussakin tämän vuoden lippulaivapuhelimessa, myös OnePlus 3:ssa käytetään Qualcommin Snapdragon 820 -järjestelmäpiiriä. Se sisältää kaksi 2,15 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Kryo-prosessoriydintä, toiset kaksi matalammalla 1,6 GHz kellotaajuudella toimivaa versiota samasta ytimestä, Adreno 530 -grafiikkasuorittimen sekä X12-LTE-modeemin, joka toimii OnePlus 3:ssa Cat6-nopeudella (300/50 Mbit/s).

RAM-muistia on ladattu mukaan muhkeat kuusi gigatavua, joka on suurin älypuhelimista tällä hetkellä löytyvä määrä. Tallennustilaa on 64 Gt ja se on UFS 2.0 -tyyppistä, eli samaa nopeaa sorttia jota mm. Samsung käyttää huippumalleissaan. Tallennustilasta on käyttäjän hyödynnettävissä 52,6 Gt ja OnePlussan mielestä sen on riitettävä, sillä muistikorttipaikka ei valitettavasti kuulu edelleenkään laitteen varustukseen. Yhteyspuolelta maininnan arvoisina seikkoina OnePlus 3:sta löytyy ac-WiFi sekä edeltäjämallista puuttunut NFC.

oneplus3-4

Puhelimen etupuolta peittää reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 4 -suojalasi, jonka ulkoreunan ja metallirungon välissä sijaitsee kapea musta muovilista. Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu pienet ruuvit, kaiuttimen ritilä, USB Type-C -liitäntä, mikrofoni sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Siirtonopeudeltaan USB-liitäntä noudattaa 2.0-standardia. Monokaiuttimen äänenvoimakkuudeksi mittasimme 30 cm päästä varsin korkean 76,5 dBA, mutta äänenlaatu on älypuhelimille tyypillisen tukkoista.

Näytön alapuolelle jäävään kaistaleeseen OnePlus on sijoittanut tavoilleen tyypillisesti kapasitiiviset navigointipainikkeet sekä OnePlus 2:n tavoin kotipainikkeeseen integroidun sormenjälkitunnistimen. Koska paluu- ja viimeiset sovellukset -näppäinten sijainti on käyttäjän valittavissa, ovat ne merkitty vain pienillä valkoisilla valopisteillä, joka on ainakin allekirjoittaneen mielestä varsin fiksu ratkaisu. Halutessaan käyttäjä voi myös siirtää navigointipainikkeet ohjelmistopohjaisiksi näytön alareunaan.

Taipaleemme edeltäjämalli OnePlus 2:n sormenjälkitunnistimen kanssa oli takkuinen ja myös muilta käyttäjiltä kiiri samanlaista palautetta. Onneksi OnePlus 3:n sormenjälkitunnistin on kokenut selvän parannuksen. Valmistaja lupaa sen toimivan 0,2 sekunnissa ja vaikka emme kellottaneetkaan aikaa, voimme todeta sen toimivan erittäin nopeasti ja mikä parasta, suoraan näytön ollessa sammuksissa. Myös tunnistustarkkuus oli pääosin hyvää, joskin muutamia kertoja testijaksolla tunnistin ei hyväksynyt millään oikeaa sormea ja pyysi lopulta syöttämään turvakoodin. Tästä ei kuitenkaan ollut merkittävää käytännön haitta. Pidempiaikaista käyttöä ajatellen tunnistin on suojattu naarmuja kestävällä keraamisella pinnalla.

oneplus3-6

OnePlus 3:n näytön koko on pysynyt edeltäjämallista tutussa 5,5 tuumassa ja 1080 x 1920 pikselin resoluutiossa. Puhelinkäytössä se tarjoaa riittävän terävän kuvan (401 PPI), mutta yleistyvää VR-käyttöä ajatellen QHD-tarkkuus olisi ollut joidenkin käyttäjien kannalta toivottu kehitysaskel. Näyttötekniikan osalta OnePlus on siirtynyt käyttämään Samsungin AMOLED-paneelia, jolle on lätkäisty Optic AMOLED -markkinointinimi. Korkean herkkyyden tila (kosketusten tunnistus hanskat kädessä) ei kuulu OnePlus 3:n varustukseen. Näyttö on mahdollista herättää kaksoisnapautuksella, kunhan ominaisuuden kytkeen päälle ”kosketuseleet”-asetusvalikosta.

OnePlus 3 sai ensimmäisissä ulkomaisten sivujen testeissä (Anandtech, PhoneArena) paljon kritiikkiä näytön värintoistosta, eikä aivan syyttä. Näytön värintoisto on varsin räikeää, joka on varmasti useimpien peruskäyttäjien mieleen, mutta polttelee valistuneempien käyttäjien silmiä. Lisäksi ulkomaisten mittausten perusteella värien toistotarkkuus on melko pahasti pielessä. Korostuneen värimaailman ohella näyttö on vakioasetuksilla hieman sinertävä. Näytön asetuksista löytyy väritasapainon säätöpalkki, jolla valkotasapainoa saa säädettyä mieleisemmäksi.

OnePlus vastasikin melko nopeasti näytön saamaan kritiikkiin ja julkaisi kesäkuun lopulla ohjelmistopäivityksen (3.2.0), joka toi kehittäjäasetusvalikkoon mahdollisuuden sRGB-kuvatilaan. Kytkettäessä sRGB-tilan käyttöön näyttö muuttuu havaittavasti vähemmän räikeäksi sekä yleissävyltään hieman kellertäväksi. Yleisesti ottaen värintoisto vaikuttaa sRGB-tilassa huomattavasti luonnollisemmalta (perusasetuksiin nähden lattealta), mutta se ei välttämättä näytä kaikkien käyttäjien silmissä paremmalta. Ulkomaisten sivustojen mittausten (Anandtech, PhoneArena perusteella sRGB-tilassa näytön värintoisto on varsin tarkkaa ja luonnollista. Näytön väritasapainon hienosäätö ei valitettavasti toimi sRGB-tilassa.

AMOLED-tekniikalle tyypillisesti musta toistuu täysin mustana ja kontrastisuhde on erinomainen. Maksimikirkkaudeltaan näyttö on alempaa keskitasoa, mutta siitä huolimatta useimmissa tilanteissa täysin riittävä. Valmistaja kertoo näytössä käytetyn kahta polarisoivaa kerrosta ja näkyvyys auringonpaisteessa onkin erittäin hyvä. Katselukulmissa ei myöskään ole mitään valittamisen sijaa.

oneplus3-5

Puhelimen yläpääty on täysin umpinainen, sillä kaikki liitännät sijaitsevat alapäädyssä. Näytön yläpuolelta löytyy tiheä metallinen kuulokeritilä, etukamera, tyypilliset sensorit sekä vasempaan ylänurkkaan sijoitettu monivärinen ilmoitusledi. OnePlus 3:n etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä (mallikuva) ja perustuu Sonyn IMX179-kuvasensoriin, joka on 1/3,2-tuumainen ja pikselikooltaan 1,4 mikrometriä. Sen parina on valovoimainen kiinteätarkenteinen f2.0-objektiivi ja se pystyy taltioimaan myös 1080p-videokuvaa.

Vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu tuttu Alert Slider -liukukytkin, jolla käyttäjä voi säätää nopeasti puhelimen ilmoitusasetuksia. Kytkimen pinta on karhennettu ja se on tuntumaltaan riittävän tukeva, jolla vältetään asetuksen vaihtuminen vahingossa taskussa. Lisäksi puhelin ilmoittaa kytkimen asennon muuttamisesta värähtämällä.

oneplus3-7

OnePlus 3:n takakuoren toteutuksessa on tapahtunut merkittävä muutos, sillä molemmissa edeltäjämalleissa käytetty irrotettava karhea Sandstone-kuori on vaihtunut yhdestä kappaleesta koneistettuun metallirakenteeseen. Pitävällä ja OnePlussalle jo lähes ikoniseksi muodostuneella Sandstone-takakuorella on omat vankkumattomat kannattajansa, joten metallista takakuorta ei voi pitää yksioikoisesti hyvänä parannuksena. Hiekkapuhallettu alumiinipinta tarjoaa ehkä hieman enemmän premium-fiilistä, mutta toisaalta häviää karhealle Sandstone-kuorelle selvästi pidon ja kylmyyden osalta. Onneksi OnePlus tarjoaa kolmoseen takakuoria, joihin tutustumme hieman myöhemmin.

OnePlussan mukaan kolmonen on muotoiltu niin, että sen käyttö tuntuu inspiroivalta joka kerta, kun sen ottaa käteen. Tuohon emme ota kantaa, mutta OnePlus 3 istuu mukavasti käteen ja tarjoaa laadukkaan kokonaisvaikutelman. Muotoilun persoonallisuudesta emme ole täysin vakuuttuneita, sillä takakuori muistuttaa varsin voimakkaasti esimerkiksi Huawein Mate-sarjan puhelimia sekä HTC:n One M9 -mallia. Takakuori on keskeltä tasainen, mutta alkaa kaartua hiljalleen jyrkentyen kohti pitkiä sivuja. Kyljissä takakuori rajautuu kulmaan, joka on kuitenkin sen verran pyöristetty, ettei se tunnu epämiellyttävältä kämmentä vasten. Näyttölasin reunoilla metalliin on työstetty kiiltävä viiste. Takakuoren ylä- ja alaosassa on antenniraidat, joita ei ainakaan testaamassamme grafiitinvärisessä versiolla ole edes yritetty piilottaa, vaan niistä on tehty rehellisesti mustan väriset yksityiskohdat.

oneplus3-8

OnePlus on tehnyt muutoksia kolmosen fyysisten painikkeiden asetteluun, sillä edeltäjämallissa virta-/lukitus- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsivat samalla puolella puhelinta, mutta nyt äänenvoimakkuusnäppäin on siirretty Samsungin tapaan vasempaan kylkeen Alert Slider -kytkimen alapuolelle. Sinällään on loogista, että ääneen liittyvät painikkeet ovat samassa kyljessä, eikä muuttunut sijoittelu heikennä käytettävyyttä oikeastaan millään tavalla. Näppäimet ovat metallia ja tuntumaltaan terävän napakat.

Koska OnePlus 3:n kuorirakenne muotoutuu yhtenäisestä metallikappaleesta, ei akku ole luonnollisestikaan käyttäjän ulottuvilla. Puhelimen sisään on integroitu 3000 mAh Li-ion-akku, jonka kapasiteetti on harmillisesti pienentynyt edeltäjämallista 300 mAh. 3000 mAh akku ei ole nykypäivänä erityisen hyvä suoritus tämän kokoluokan puhelimessa, sillä esimerkiksi ulkomitoiltaan pienemmässä Samsung Galaxy S7 edgessä akku on 600 mAh suurempi. Valmistaja ei anna tarkempia lupauksia akunkeston suhteen, mutta mainostaa näyttävästi nopeaa Dash Charge -pikalatausta. Langatonta latausta metallikuorinen puhelin ei valitettavasti tue.

oneplus3-covers-1 oneplus3-covers-5

OnePlus tarjoaa kolmoselle viittä ohutta suojakuorta, jotka asettuvat puhelimen takakuoren, kulmien sekä kylkien päälle. Vaihtoehtoja on viisi: bambu, sandstone, ruusupuu, musta aprikoosipuu sekä hiilikuitu. Puukuoret ovat aitoa kevlarvahvistettua puuviilua, ”hiilikuitu” imitaatiopinnalla varustettua kevlaria ja sandstone polykarbonaattimuovia. Kuorien kanssa puhelimen koko kasvaa 152,5 x 76,5 x 9 mm:iin ja paino lisääntyy 12 grammalla (Sandstone-malli 152,5 x 76,8 x 9,2 mm ja 18 g). Käytännössä kuoret ovat siinä määrin ohuita, että ne eivät kasvata solakan puhelimen ulkomittoja häiritsevän paljon.

Kaikki testaamamme kuorivaihtoehdot istuivat puhelimen päälle erittäin hyvin ja tuntuivat kädessä miellyttävältä. Puupinnat tuovat puhelimeen lisää arvokkuutta ja hieman lisää pitoa. Sandstone-kuoren karvaisen karhea pinta tuo roimasti lisää pitoa ja on varmasti aiempien OnePlus-mallien ystävien mieleen. Hiilikuitukuoressa on puolestaan kumimainen pinnoite, joka tarjoaa hieman eri tavalla erinomaisen pidon. Sandstone-kuori maksaa 19,95 euroa, kun taasen muista joutuu köyhtymään viisi euroa enemmän.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  5. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat