Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

22.10.2021 11:00 Kai Taipale

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Xiaomi 11T Pro -puhelimen olemus jätti itsestään aika kahtiajakoisen tunnelman. Toisaalta ominaisuudet ovat kunnossa, mutta puhelin ei aivan täytä tuntumaltaan siihen kohdistettuja odotuksia.

Heti ensimmäisellä käyttökerralla selviää, että puhelin on yllättävän heppoisen oloinen, eikä laitteesta välity ”yhtä puuta” -tunnelmaa. Pikemminkin tuntuu kuin takakannen ja rakenteen välissä olisi hienoinen rako. Tämä saa puhelimen vaikuttamaan kädessä kuin se edustaisi vähintään pykälää alhaisempaa hintaluokkaa.

Muilta osin puhelin on täysin ajanmukainen.

Näyttö on tasainen ja sitä ympäröi kehykset, jotka ovat riittävän kapeat ja kulmat mukavasti pyöristetty. Etu- ja takaosan välinen kehys on muovia, mikä tuntuu kädessä pitävämmältä, mutta samalla herättää hieman huolta laitteen kestävyydestä. Laitteen sisällä runko on kuitenkin metallia. Pyöristetyt sivut istuvat hyvin käteen. Kokonaisuutta voikin pitää oikeastaan aika tavanomaisena, ilman mitään todellisia kohokohtia.

Puhelimen ulkomitat ovat 164,1 x 76,9 x 8,8 millimetriä. Laite on siis kohtuullisen isokokoinen, mutta kuitenkin riittävän kapea, jotta siitä saa riittävän hyvän otteen. Painoa on kertynyt 204 grammaa. Puhelin ei ole varsinaisesti kevyt, mutta paino on jakautunut tasaisesti, joten se ei tunnu kädessä erityisen painavalta.

Laitteen painikkeet on keskitetty oikeaan kylkeen, jossa ylempänä sijaitsee äänenvoimakkuuden painikkeet. Alempana sijaitsee yhdistetty virtapainike ja sormenjälkilukija.

Runkoon upotettuun sormenjälkilukijaan nähden ulkoneva painike on sijaintina helpommin tavoitettava. Lukija toimikin erittäin nopeasti, ja lukitus aukesi käytännössä viiveettä. Lukija on jopa niin herkkä ja nopea, että puhelinta huolimattomasti käsitellessä sen lukitus aukeaa lähes varmasti. Suojakuoren käyttö sentään hieman hankaloittaa lukijan tavoittamista, mutta nopeus ei siitä oikeastaan kärsi.

USB-C-latausliitäntä sijaitsee alalaidassa SIM-korttipaikan vieressä. Muistikorttipaikkaa ei ole.

Takakansi on oikeastaan hillityn tyylikäs, sillä kiiltävässä pinnassa on hienoista eloa. Samalla se on täysin toivoton sormenjälkimagneetti, joten jo tämä saa piilottamaan näyttävän pinnan vähintään muovisen suojakuoren alle. Jälkimmäistä suosii myös kohtuullisen liukas pinta. Suojausluokitus on vain IP53, joten veden kanssa pitää olla tarkkana.

Isohko, mutta kohtuullisen matala kamerayksikkö on sijoitettu yläkulmaan. Kamera nousee rungosta sen verran paljon, että ilman suojakuoria puhelin keikkuu vähän pöydällä.

Stereokaiuttimet sijaitsevat ylä- ja alalaidan oikealla puolella. Tämä auttaa vaakakäytössä pitämään puhelinta niin, etteivät kaiuttimet peity. Harman/Kardon-brändätty ja Dolby Atmos -ääniteknologiaa hyödyntävä äänentoisto on puhelimeksi sanalla sanoen hyvä. Erityisesti mediakäytössä ääni on selkeä ja jopa tasapainoinen. Varsinaista bassotoistoa ei vähemmän yllättäen ole tarjolla, mutta myös musiikkia voi puhelimella kuunnella ainakin auttavasti, sillä äänen stereokuvakin on selkeä.

Xiaomi 11T Pro -puhelimen AMOLED-näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa. Näyttö yltää riittävään Full HD+ -tarkkuuteen (pikseliä). Siinä voi käyttää 120 hertsin päivitysnopeutta, ja pystyy mukautumaan käyttötarpeen mukaan myös alemmalle taajuudelle.

Lyhyesti sanottuna näyttö on erittäin hyvä, muttei aivan loistava. Kirkkaus riittää hyvin normaaliin käyttöön, ja kirkkaimmillaan se riittää myös kirkkaisiin valaistusolosuhteisiin. Valmistaja kertoaan sen yltävän yli 1000 nitin kirkkauteen. Siinä on pientä liioittelun makua, mutta käytössä kirkkaus siis riittää hyvin, varsinkin jos käyttää asetuksista löytyvää auringonvalotilaa.

Väritoisto on sekin oikein hyvä. Tarjolla on kolme esiasetusta (Eloisa, Kyllästetty ja Standardi) ja näiden värilämpötila on valittavissa. Näistä Standardi osoittautui käytössä miellyttävän tarkaksi. Lisäksi puhelimessa on mahdollisuus käyttää Mukautuvat Värit (TrueColor) -toimintoa, joka mukauttaa näytön vallitsevaan valoon.

Näyttö tukee myös Dolby Vision- ja HDR10+ -laajasävytekniikoita. Videotoisto Netflixin kautta näytti hienolta, sillä palvelu tunnissa laitteen Dolby Vision -yhteensopivaksi.

Näytössä käytetään peräti 480 hertsin kosketusnäytteenottotaajuuden, ominaisuus jota ainakin pelaajat osaavat arvostaa. Näyttöä on suojaamassa Corning Gorilla Glass Victus -lasi.

Xiaomi 11T Pro -puhelimessa käytetään MIUI 12.5-käyttöjärjestelmää, joka perustuu Android 11 -versioon. MIUI 13 pohjautuu sitten jo Android 12 -käyttöjärjestelmään ja sitä voi odotella laitteelle lähikuukausien aikana. Xiaomi kertoi myös 11T-malliston yhteydessä uudesta päivityslupauksestaan: nyt uusille malleille on luvassa kolme käyttöjärjestelmäpäivitystä ja tietoturvapäivitykset neljäksi vuodeksi. Tämä on samaa tasoa kuin tärkeimmillä kilpailijoilla kuten Samsung ja OnePlus.

Kotiruutu koostuu pikakuvakkeista ja mahdollisista widgeteistä, vasemmalta löytyy Google Discover. Oletuksena myöskään sovellusvalikko ei ole käytössä, mutta sen saa asetuksista otettua käyttöön, samoin kuin eleohjauksen. Muokattavaa riittää, eikä kaikki ole aina ihan loogisimmalla tavalla esitetty. Omistajatasolla tähän kuitenkin tottuu, mutta käyttöönottovaiheessa on syytä käydä valikot läpi tarkkaan ja huolella.

Useimmista nyky-Androideista poiketen ilmoitukset ja pikavalikko eivät ole yhden pyyhkäisyn takana, vaan ne löytyvät eri kohdista tehtävän eleen avulla: Oikealla puolella suoritettu alaspyyhkäisy paljastaa pikavalinnat ja vasemmalla sama avaa ilmoitusikkunan. Tähänkin tottuu, ja valikoista toiminto on muokattavissa tutumpaan suuntaan.

Puhelin tukee luonnollisesti 5G-yhteyksiä. Noin kahden viikon käyttöjakson aikana yhteydet toimivat pääsääntöisesti hyvin. Yhtenä päivänä puhelin ei jostain syystä intoutunut kytkeytymään 5G-verkkoon, mutta pikainen käyttö lentotilassa poisti ongelman. Nopeudet nousivat helposti 500-600 megabitin sekuntivauhtiin jopa hieman heikommassa verkossa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat