Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

22.10.2021 11:00 Kai Taipale

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Xiaomi 11T Pro -mallissa on kolmoiskamera, joka sisältää 108 megapikselin laajakulman, 2x telemakron sekä 120 asteen ultralaajakulmaobjektiivin.

Kamerasovellus on selkeä ja kohtuullisen helppokäyttöinen, joskin osaa toiminnoista voi hieman joutua aluksi haeskelemaan. Esimerkiksi makrokuvaus löytyy joko Pro-kuvaustilan linssivalinnan kautta tai ylhäältä aukeavasta lisävalikosta.

Pääkameraan on selvästi laitettu tämän puhelimen osalta eniten paukkuja. 108 megapikselin kenno yhdistää oletuksena yhdeksän pikseliä yhdeksi, jolloin lopputuloksena on 12 megapikselin otoksia. Tämä on järkevä ratkaisu, sillä täydellä tarkkuudella kuvien olemus muuttuu latteammaksi ja luonnottomammaksi – jälkikäsittelyä harrastava voisi näistä kuvista saada silti enemmänkin irti. Optista kuvanvakainta ei pääkamerassakaan ole. Kamerasovellus antaa valita myös 2x-zoomin, mutta sitä siis ei ole toteutettu optisesti, tai edes häviöttömänä digiversiona.

Perustilassa pääkamera hoitaa kuitenkin hommansa ihan tyydyttävästi, sillä tarkennus osuu kohdalleen, dynamiikka on oikein mainiolla tasolla, eikä värimaailmakaan näytä erityisen liioitellulta vaikkakin on kallellaan viileään suuntaa. Terävöitystä kuvissa on kuitenkin vähintäänkin tarpeeksi. Valon vähetessä lisääntyy kohina ja kuvat pehmenevät merkittävästi. Tältä osin tulos ei edusta lähellekään nykypuhelimien huippuluokkaa. Kamerasovelluksessa voi valita erillisen yökuvaustilan tai luottaa automaatikan hoitavan saman toiminnon. Näistä tavoista jälkimmäinen tuottaa luonnollisemman lopputuloksen, mutta manuaalitilalla saa halutessaan korostettua valoisuutta ja värejä.

Ultralaajakulmakamerassa käytetään kahdeksan megapikselin kennoa, ja se yltää 120 asteen kuvakulmaan. Hyvässä valossa tämäkin kamera on oikein käyttökelpoinen, joskin kuvan reunoja kohden mentäessä vääristymät ovat havaittavissa. Valotus ei aina osu yhtä hyvin kohdalleen kuin pääkameran kanssa, mutta dynamiikka on hyvä, mutta värit jäävät ajoittain jopa pliisuiksi. Kameran automaattinen yökuvaustila on käytössä myös ultralaajakulmakameralla, mikä on hyvä sillä ilman sitä vähässä valossa otetut kuvat jäävät todella heikkolaatuisiksi.

Telemakro antaa 2x-zoomillaan mahdollisuuden ottaa makrokuvia hieman etäämmältä kuvauskohdetta, eli käytännössä vähän yli tai alle viiden senttimetrin etäisyydeltä. Automaattitarkennus auttaa saamaan hyvässä valossa ihan kohtuullisen onnistuneita kuvia, mutta kameran todellinen tarve tuntuu aika teennäiseltä.

Erityisesti pääkamera – osittain myös ultralaajakulma – on kamerakokonaisuudessa aivan kelvollinen, mutta nykyisistä huippupuhelimista löytyy vakuuttavampia esityksiä. Telemakro tuntuu turhakkeelta, joten sen olisi voinut vaikka jättää pois, tai sitten varustaa puhelimen kunnollisella telekameralla. Etukamera sen sijaan hoitaa hommansa ihan kelvollisesti.

11T Pro tarjoaa myös esimerkiksi 8K-tallennuksen ja HDR10+-laajasävytallennuksen, ja Xiaomi käyttääkin mainonnassaan Cinemagic-termiä. Mitään mullistavaa puhelin ei tarjoa, mutta kameralla pystyy siis tallentamaan jopa 8K-videota kuvaa sekunnissa, mutta suurin osa on tyytyväinen 4K-tarkkuuteen, jota voi kuvata 60 kuvaa sekunnissa – ei kylläkään HDR-tallennuksessa, joka sekin rajoittaa taajuuden 30 kuvaan sekunnissa. Kamerasovellus tiputtaa käytössä olevaa tarkkuutta tai kuvataajuutta valitun toiminnon mukaan, eikä palauta niitä edelliselle tasolle sen jälkeen kun toiminto on poistettu käytöstä. Tämä on ehkä sovelluksen ärsyttävin piirre. Valoisassa videotallennus toimii kuitenkin pääsääntöisesti oikein hyvin, värit ja valkotasapaino ovat kohdallaan, mutta valon vähetessä lopputulos jäi herkästi alivalotetuksi.

Puhelimen tehoista vastaa Qualcomm Snapdragon 888 -mobiilialusta. Sen Kryo 680 -suoritin koostuu tuttuun tapaan kahdeksasta ytimestä. Näistä pääydin perustuu Arm Cortex-X1-prosessoriytimeen, joka yltää 2,84 gigahertsin kellotaajuuteen. Pääytimen lisäksi käytössä on kolme Cortex-A78-ydintä, jotka toimivat enintään 2,4 gigahertsin kellotaajuudella. Kokonaisuuden täydentää neljä Cortex-A55-ydintä (1,8 GHz). Grafiikan kiihdyttämisestä vastaa Adreno 660.

Käytössä on siis tämän hetken nopein mobiilialusta, sillä kesäkuussa julkaistua Snapdragon 888+ -versiota ei vielä ole nähty käytössä. Muistia on tehomalliin kohtuulliset kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua.

Verrokeiksi valittiin edeltäjämalleista Mi 11, kilpailijoiden puolelta OnePlus 9 Pro ja Samsung Galaxy S21 Ultra. Näistä kaksi ensimmäistä käyttää Qualcommin Snapdragon 888 -alustaa, mutta Samsungissa on kä käytössä valmistajan oma Exynos 2100.

 

Pitkälti graafista suorituskykyä mittaavissa 3DMark-, Antutu ja GFXbench -testeissä tilanne vaihtelee vain hieman testistä toiseen. 3DMark Wild Life -testissä Xiaomit ja OnePlus ovat ykköset, kun taas Samsung pitää perää. Sama kaava toistuu GFXBenchissä, joskin OnePlus jää hieman Xiaomi-kaksikosta. Antutu-testissä Xiaomi 11T Pro jää kuitenkin viimeiseksi, sillä siinä puhelin lämpenee jo siihen tahtiin, että tulokset heikkenevät selvästi ajattaessa niitä peräkkäin. Käytännössä suurin osa takakannesta on huomattavan lämmin, joten puhelin  selvästi rajoittaa tehojaan rankemmassa käytössä. Tästäkin huolimatta kaikkien testattujen puhelimien suorituskyky on erittäin hyvä myös pelikäyttöön.

Enemmän hyötykäyttöä ja yleistä suorituskykyä mittaavissa Geekbench- ja PCmark-testeissä tulokset ovat hieman kahtiajakoisemmat. Geekbench-testissä 11T Pro jää yllättävän alhaiseen tulokseen varsinkin yhdellä ytimellä, sen sijaan useamman ytimen tulos on hieman paremmin linjassa muiden mallien kanssa. PCMark-testissä OnePlus ja 11T Pro pistelevät kuitenkin tasatahtiin. Jälkimmäisestä testistä ei ole vertailukelpoista tulosta aiemmasta toisesta Xiaomista tai Samsungista.

Muistin nopeutta mittaavassa Androbench-testissä Samsung on vikkelin, mutta erot jäävät pääosin pieniksi.

Antutu-testissä puhelin lämpenee jo siihen tahtiin, että tulokset heikkenevät selvästi ajattaessa niitä peräkkäin ja suurin osa takakannesta on huomattavan lämmin. Puhelin siis selvästi rajoittaa tehojaan rankemmassa käytössä.

Geekbench-testissä Xiaomi 11T Pro pärjää hyvin ja saavuttaa joukon parhaan tuloksen. Yli kymmenen tunnin tulos on kerrassaan mainio. Myös käytössä puhelin pärjää hyvin. Hieman yli kahden viikon testijakson aikana puhelin pärjäsi aina helposti aamusta iltaan, eikä akku ollut kertaakaan alle 30 prosentissa, vaikka käyttö olisi ollut intensiivistä. Rauhallisemmassa käytössä kahden päivän käyttö ilman latausta on mahdollisuuksien rajoissa.

Hyvää käyttökokemusta siivittää puhelimessa käytettävä 5000 milliampeeritunnin akku. Tässä ei ole mitään varsinaisesti uutta, mutta sen täyttämisessä on. Käytössä on nimittäin peräti 120 watin HyperCharge-pikalataus. Moiseen tahtiin yltämiseksi puhelimessa käytetään kaksikennoista akkurakennetta.

Kovalta kuulostava teho näkyy myös käytännössä. Akku latautui tyhjästä täyteen vaivaisessa 19 minuutissa. Puolillaan se oli jo yhdeksän minuutin kohdalla. Kymmenen minuutin lataus tarkoittaa tämän puhelimen kohdalla siis reilua 50 lisäprosenttia akkuun – kunhan käytössä on riittävän tehokas latauslaite.

Hyvää on, ettei puhelin varsinaisesti edes kuumentunut latauksen aikana. Selvästi laite lämpeni takapuolelta, mutta aidosti kuumana sitä ei voinut pitää. Tätä varmasti avittaa se, että lataus on toteutettu tavallaan useamman latausputken avulla, sillä puhelimen sisällä lataus jakautuu neljään 30 watin kaistaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat