UUSIMMAT

Testissä Xiaomi Mi 5: ”High-end-rautaa huippuedulliseen hintaan”

30.07.2016 09:53 | Juha Kokkonen

xiaomi-mi5-0

Useimmille suomalaisille kuluttajille kiinalaiset älypuhelinvalmistajat ovat Huaweita lukuun ottamatta enemmän tai vähemmän tuntemattomia, vaikka ne ovat vallanneet parin viime vuoden aikana maailmanlaajuisten älypuhelinmarkkinoiden kärkipaikat Samsungin, Applen ja Huawein takana.

Sellaiset suomalaisilla älypuhelinmarkkinoilla tutut merkit kuten LG, Sony ja HTC ovat joutuneet pari viimevuoden aikana maailmanlaajuisilla markkinoilla kiinalaisten Oppon, Vivon, Xiaomin ja Lenovon syrjäyttämiksi.

Viime- ja toissavuonna Xiaomi nousi kovalla ryminällä älypuhelinmarkkinoiden kärkiviisikkoon, mutta tämän vuoden aikana vauhti on hieman laantunut ja Oppo sekä Vivo ovat pudottaneet sen TOP5:n ulkopuolelle. Xiaomin tämän vuoden huippumalli on nimeltään Mi 5 ja se esiteltiin MWC-messujen yhteydessä helmikuun lopulla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Xiaomi esitteli uutuuden Kiinan ulkopuolella.

Xiaomi aloitti Mi 5:n ”salamamyynnit” (flash sale) Aasiassa maaliskuussa, mutta tuolloin puhelimia oli tarjolla vain rajattuina nopeasti loppuun myytyinä erinä. Vapaaseen myyntiin Mi5 tuli vasta kesäkuun taitteessa, eli neljännesvuosi julkaisun jälkeen. Valmistajan suositushinnat (Kiinassa) ovat puhelimen edullisimmalle 3 & 32 Gt -versiolle 1999 yuania (272 euroa), 3 & 64 Gt -versiolle 2299 yuania (313 euroa) ja 4 & 128 Gt -versiolle 2699 yuania (367 euroa). Suomeen tilattaessa hintoihin pitää luonnollisestikin laskea päälle noin parin kympin postikulut sekä 24 % arvonlisävero, jolloin esimerkiksi halvimman version hinta nousee 350 euron päälle. Xiaomin puhelimia ei löydy toistaiseksi Suomalaisista kivijalkaliikkeistä, vaan ne on tilattava joko epävirallisista ulkomaisista verkkokaupoista, tai vaihtoehtoisesti alkuvuodesta avatusta Xiaomi Suomen verkkokaupasta.

Suomalaisen Sales Service Ky:n ylläpitämä Xiaomi Suomi -verkkokauppa myy Xiaomin tuotteita jälleenmyyntisopimuksen omaavan ruotsalaisen HS Security AB:n (Xiaomi North) valtuuttamana. Kaikki Xiaomi Suomen verkkokaupasta tilatut tuotteet toimitetaan Ruotsista. Xiaomin puhelimien tuominen pohjoismaisille markkinoille näkyy luonnollisesti myös hinnassa, sillä Xiaomi Suomen hinnat Mi5:lle ovat 449, 499 ja 679 euroa. Sen vastineeksi mm. takuuasiat sujuvat luonnollisesti Xiaomi Suomen kautta ja erotuksella kustannetaan myös muut tuonti-, varastointi-, huolto-, tukikulut. TaskuMuron Mi5-testikappaleen toimitti Xiaomi Suomi. Kyseessä ei ole ensimmäinen TaskuMuron testaama Xiaomin puhelin, sillä tutustuimme jo keväällä Kiinasta hankittuun edullisempaan Redmi Note 3 -malliin.

xiaomi-mi5-1

Xiaomi Mi 5 toimitetaan melko pelkistetyssä valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka lähes kaikki tekstit on painettu kiinaksi. Myös paketin sisäosan toteutus on varsin yksinkertainen ja mukaan on pakattu puhelimen ohella vain USB Type-C -kaapeli, verkkovirtalaturi (5 V 2,5 A; 9 V 2 A; 12 V 1,5 A) Suomen pistokkeisiin sopimattomalla päällä sekä kiinankieliset pikaohjeet. Xiaomi Suomen mukaan Mi 5:n pakkauksen sisältö on vaihtumassa lähiaikoina kansainväliseen versioon, johon kuuluu Euroopassa toimiva laturi sekä englanninkieliset pikaohjeet. Lyhyen suomenkielisen pikaoppaan voi ladata Xiaomi Suomen sivuilta.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  5. Loppyhteenveto

Muropaketin uusimmat